Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i nastepny skutek mrozów - diesel padł

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj podczas powrotu z pracy nagle zgasł silnik i zapaliła się kontrolka CHECK. Silnik dał się uruchomic rozrusznikiem , ale po kikluset metrach znowu zgasł. Zabawa powtórzyła się kilka razy. Stanąłem na stacji benzynowej i postałem kilka minut na wolnych obrotach, silnik był juz rozgrzany do temperatury roboczej, ale znowu zgasł. Zdecydowałem się dowlec do domu - i jadąc na 1 i 2 jakoś silnik zgasł tylko raz. Pod domem okazało się że po dodaniu gazu do dechy obroty osiagaja max 3000 rpm. Poszedłem zadzwonić do serwisu, po 10 minutach wróciłem i pojechałem na parking. I wtedy samochód jechał już normalnie, obroty sięgały ograniczenia fabrycznego. Co mogło byc przyczyna tego wariowania silnika ? Na razie nie mam interfejsu OBDII, poza tym samochód jest na gwarancji. Jednak obawiam się, że w ASO moge sporo zabulic jak nie uznają gwarancji buu.gif

Napisano

woda w zbiorniku/ przewodach? silnik krokowy, filtr paliwa etc, Przyczyny szukałbym na drodze paliwo-powietrze.

W moim mam podobnie, jak zimny to nie chce jechać, ale wyczyściłem krokowca i pomogło choć czasem nadal się to zdarza

Napisano

jaki samochód ?

Napisano

> Co mogło byc przyczyna tego wariowania silnika ? Na razie nie mam interfejsu

> OBDII, poza tym samochód jest na gwarancji. Jednak obawiam się, że w ASO moge sporo zabulic

> jak nie uznają gwarancji

Objawy mogą wskazywać na zatkany filtr paliwa.

Wariant A - kiepskie paliwo, z którego wytrąciła się (już) parafina

Wariant B - dawno nie wymieniany filtr paliwa

Wariant C - (tożsamy z wariantem B) - filtr paliwa podłej jakości.

Zacząłbym od zalania pod korek paliwem z cywilizowanej stacji (ZWYKŁYM! Żadnych wipałerów i innych gówien), można dodać wcześniej depresatora (ale generalnie nie jestem zwolennikiem) i prosto ze stacji przejechać paręnaście km, żeby paliwo się przemieliło w układzie.

Drugi etap to wymiana filtra paliwa.

Napisano

> Że ŁOT ?!

u mnei krokowiec najpierw trzymal wysokie obroty a pozniej schodzily do zera, po wycyzszczeniu poprawa tak wiec u mnie tak bylo to u innego nie moze?

Napisano

> A diesle mają silniczek krokowy??

270635636-JUMP2.gif przyznam się bez bicia , moje nie dopatrzenie w tekście mlot.gif

Zaraz napiszę 100 razy w zeszycie pad.gif

Napisano

> u mnei krokowiec najpierw trzymal wysokie obroty a pozniej schodzily do zera, po wycyzszczeniu

> poprawa tak wiec u mnie tak bylo to u innego nie moze?

men, ale wskaż no to mię PALCEM, gdzie w dizlu silnik krokowy jest (poza przepustnicami zawirowującymi - dla wersji) oraz w co bardziej zaawansowanych systemach zmiennej geometrii turbosprężarki i jego awaria powodowałaby objawy zbliżone do opisanych ?!

Napisano
  • Autor

> Objawy mogą wskazywać na zatkany filtr paliwa.

> Wariant A - kiepskie paliwo, z którego wytrąciła się (już) parafina

> Wariant B - dawno nie wymieniany filtr paliwa

> Wariant C - (tożsamy z wariantem B) - filtr paliwa podłej jakości.

> Zacząłbym od zalania pod korek paliwem z cywilizowanej stacji (ZWYKŁYM! Żadnych wipałerów i innych

> gówien), można dodać wcześniej depresatora (ale generalnie nie jestem zwolennikiem) i prosto

> ze stacji przejechać paręnaście km, żeby paliwo się przemieliło w układzie.

> Drugi etap to wymiana filtra paliwa.

W niedzielę tankowałem na Statoil do pełna

Depresator dodany

No OK, a co z tą świecaca kontrolką Check ? Jechac do ASo czy kombinowac z interfesjami?

Napisano

> W niedzielę tankowałem na Statoil do pełna

Nie warunkuje to zatankowania sesnownego paliwa :-)

> Depresator dodany

No to z dużym prawdopodobieństwem śmierć filtra paliwa PLUS fajansowy napęd.

> No OK, a co z tą świecaca kontrolką Check ? Jechac do ASo czy kombinowac z interfesjami?

Prawdopodobnie błąd po stronie zasilania (nie wiem o jakim dizlu piszesz) - jeżeli współcześniejszy sprzęt to może być błąd po stronie zasilania w paliwo na niskim ciśnieniu.

Objaw jest dość typowy dla "braku" paliwa.

Napisano

nie wskażę bo na dieslach się tak nie znam, zawsze benzyniakami jeździłem sporadycznie tylko innym. Chylę głowę i przyznaje się do niewystarczającej wiedzy w tym temacie

Napisano

> Pod domem okazało się że po dodaniu gazu do dechy

> obroty osiagaja max 3000 rpm.

No to mam podobnie (isuzowsko/oplowski z17DTR):

Wczoraj został zatankowany - BP Ultimate - a po nocnych mrozach pojawił się problem z mocą.

- jak jest zimny (temp. cieczy w okolicach 50*C) to ciągnie aż miło,

- na biegu jałowym wkręca się bez problemu na obroty niezależnie od temp. cieczy,

- dźwięk silnika jest "poprawny".

- nie kopci.

- gdy się zagrzeje (od 70*C w górę) pow. 3000obr./min szarpie i nie ciągnie dalej.

Komp nie wywala żadnych błędów - filtr (nie znam przeszłości), paliwo (kufffa, BP Ultimate).

W sobotę jestem zapisany na wymianę filtrów - ma być też cieplej hmm.gif

Napisano

> No OK, a co z tą świecaca kontrolką Check ? Jechac do ASo czy kombinowac z interfesjami?

Po +/- 10-20 (w zależności od auta) odpaleniach jeśli problem się nie powtórzy kontrolka zgaśnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie warunkuje to zatankowania sesnownego paliwa :-)

> No to z dużym prawdopodobieństwem śmierć filtra paliwa PLUS fajansowy napęd.

od depresatora???

> Prawdopodobnie błąd po stronie zasilania (nie wiem o jakim dizlu piszesz) - jeżeli współcześniejszy

> sprzęt to może być błąd po stronie zasilania w paliwo na niskim ciśnieniu.

CRDI z 2008 r. Znalazłem takie info. Mam samochód po 95 r, więc jednak potrzebny jest skaner diagnostyczny

Napisano

> men, ale wskaż no to mię PALCEM, gdzie w dizlu silnik krokowy jest (poza przepustnicami

> zawirowującymi - dla wersji) oraz w co bardziej zaawansowanych systemach zmiennej geometrii

> turbosprężarki i jego awaria powodowałaby objawy zbliżone do opisanych ?!

Przecież napisał, że się pomylił więc po co to bicie piany? smile.gif

Napisano

> nie wskażę bo na dieslach się tak nie znam, zawsze benzyniakami jeździłem sporadycznie tylko innym.

> Chylę głowę i przyznaje się do niewystarczającej wiedzy w tym temacie

Bez kleczęnia na grochu się nie obejdzie. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze jest przed zimą wymienić filtr paliwa.

był wymieniany w sierpniu w ASO (jedyne 150 zł tongue.gif)

Napisano

> Po +/- 10-20 (w zależności od auta) odpaleniach jeśli problem się nie powtórzy kontrolka zgaśnie

Bardzo zalezne od auta. Przypadkiem znam takie, ktore bedzie trzymalo check malo w sumie znaczacego bledu do resetu.

Napisano

> Bardzo zalezne od auta. Przypadkiem znam takie, ktore bedzie trzymalo check malo w sumie znaczacego

> bledu do resetu.

Możliwe, i tylko $$ leci za głupoty.

Napisano

> Możliwe, i tylko $$ leci za głupoty.

Wystarczy znac procedure resetu wlasnego auta i po temacie.

Napisano
  • Autor

> Na 99% problem z paliwem (filtrem paliwa), przerabiałem temat osobiście.

Ale to juz do wymiany, czy da się jakoś przepłukac ?

Znalazłem jeszcze takie coś link , a szczególnie to:

"Czasami to nie tylko sprawa jakości paliwa - to jeszcze nauka na własnych błędach. W czasie mrozów w okolicy świąt (-21 st.) Honda Accord Diesel zatrzymywała się po 2-3 minutach pracy silnika; później znów można było odpalić, itd.. Grzaliśmy filtr, sprawdziliśmy jego drożność itp. A wystarczyło odkręcić korek zbiornika. Para wodna zamarzła i zatkała otwór w korku. Podciśnienie w zbiorniku po kilku minutach blokowało dopływ paliwa. Oczywiście telefonicznie serwis nie potrafił podpowiedzieć co trzeba sprawdzić. Rada serwisu była prosta - holować 80 km do najbliższego serwisu. I przypadkowe odkręcenie korka zadziałało. Inna sprawa, że gdyby w zbiorniku było więcej oleju to także prawdopodobieństwo wytrącenia się lodu byłoby mniejsze. I dodatkowo - przed tymi mrozami była duża wilgotność powietrza. To też ma znaczenie."

Napisano

Wszelkie zalegające i kisnące ultimejty i wipałery to syf w zimie.

Masz zapewne częściowo niedrożny filtr paliwa.

Kiedyś byłbym gotów kłócić się z Sibui ale posypuję głowę popiołem - depresatory i wszelkie "witaminy" to śliska sprawa. To zawsze po ich dolaniu dzieją się cuda wianki, Hugo wie jak reagują z tym biogównem dodawanym do ON i fabrycznymi dodatkami z rafinerii. To że w jednym silniku przechodzi taki bigos nie znaczy że każdy przetrawi go bez pierdnięcia.

Napisano

> od depresatora???

Od zużycia :-)

Wiesz, filtr to takie coś, co z czasem się zatyka :-)

A w zimie wystarczy, że jest po prostu wyeksploatowany i przy byle pretekście się zatka na amen.

Wystarczy choćby minimalna krystalizacja ON i kaplica.

> CRDI z 2008 r. Znalazłem takie info. Mam samochód po 95 r, więc jednak potrzebny jest skaner

> diagnostyczny

No skoro się upierasz, to podłączaj :-)

Napisano

> Wystarczy znac procedure resetu wlasnego auta i po temacie.

Bezpiecznik ECU out na 10 minut i po problemie.

Napisano

> Ale to juz do wymiany, czy da się jakoś przepłukac ?

Ooooho.

Dobra.

To już wiemy co.

DO WYMIANY.

I to na DOBRY (oryginalny najlepiej).

Napisano

> Przecież napisał, że się pomylił więc po co to bicie piany?

dobra, dobra, najpierw odpisuję na odpowiedzi na moje posty, potem czytam dalej.

Napisano

> Bez kleczęnia na grochu się nie obejdzie.

Wystarczy, jak sobie sam zamontuje cewnik ze szlaucha ogrodowego ;-)

Napisano

> Wszelkie zalegające i kisnące ultimejty i wipałery to syf w zimie.

> Masz zapewne częściowo niedrożny filtr paliwa.

> Kiedyś byłbym gotów kłócić się z Sibui ale posypuję głowę popiołem - depresatory i wszelkie

> "witaminy" to śliska sprawa. To zawsze po ich dolaniu dzieją się cuda wianki, Hugo wie jak

> reagują z tym biogównem dodawanym do ON i fabrycznymi dodatkami z rafinerii. To że w jednym

> silniku przechodzi taki bigos nie znaczy że każdy przetrawi go bez pierdnięcia.

Sąsiad zawsze wlewa zimą depresator i jego dwa TDI'ki zawsze startują nawet w największe mrozy (czasami odmawia współpracy akumulator smile.gif).

Napisano

> niby depresator niszczy filtr paliwa?

Gdzie tak pisze? ;-)

Ja depresatorów zasadniczo się wystrzegam z tzw ostrożności procesowej, żeby potem nie było kwasu, że "żeś pan wynalazka do paliwa nalał to se pan tera pierdź x kpln (gdzie x > 5) za wymianę wtryskiwacza/y.

Napisano
  • Autor

> Ooooho.

> Dobra.

> To już wiemy co.

> DO WYMIANY.

> I to na DOBRY (oryginalny najlepiej).

Dzisiaj rano samochód odpalił, ale przy zwiekszaniu obrotów gasł. Odłączenie aku na kilka minut nie skasowało błędu.

Więc do pracy autobusem, a potem do warsztatu buu.gif

Napisano

Lejemy skydd'a ze znajomymi do diesli i nigdy nie było problemów z odpaleniem. Wolę kupić przed zimą butelkę za 30 zł niż potem biadolić "jak tu ogrzać zamarznięty filtr". Parafina z ON wytrącić się może zawsze, nie mówiąc o wodzie, która skropli się w zbiorniku i zablokuje filtr.

Nie od dziś kierowcy ciężarówek stosują różne patenty na zamarzanie, mimo super-hiper zimowego paliwa na stacjach. Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Napisano
  • Autor

Diagnoza - uszkodzone doprowadzenie przewodów do podgrzewacza paliwa (nawet nie wiedziałem, że Kia Rio ma takie coś). Skutek - filtr paliwa zapchany parafiną. Czyli miałem potrójnego pecha, bo nie dość że zatankowałem tuż przed zapowiadanymi mrozami paliwo na "firmowej" stacji, dolałem na wszelki wypadek depresatora i miałem fabryczny podgrzewacz to wszystkie trzy elementy zawiodły i jestem do tyłu o 350 PLN frown.gif I co teraz z tym zrobić ? Bo chyba nie powinno się odpuszczać sobie takich spraw, zwłąszcza że teraz na kazdym kroku w tym kraju człowiek jest robiony w konia. Pracodawca udaje że płaci, w sklepach wszystko drogie i jeszcze pełno bubli, a obsługa sklepów, banków (wczoraj np. chciałem załatwić sprawę w PKO w Łodzi na Kosciuszki i nie dośc że nie załatwiłam, bo brakowało jakiegoś papierka to jeszcze zostałem bardzo niegrzecznie potraktowany przez wąsatą kobietę w wieku przedemerytalnym z okienka - wyglądało to prawie jak na filmach Barei; a sam "bank" to wygląda jak hala podrzędnego dworca PKP; porównanie np. z Lukasem czy Getin to jak mały fiat do współczesnego Merca) czy niektórych ASO ma klienta w głębokim poważaniu. I to jest skutek nie tylko bałaganu panującego w Polsce, ale i tego, że większośc ludzi odpuszcza sobie kanty, tak więc zło staje się niestety polską normą sick.gif

Ten depresator był prod. firmy Moje Auto jakiś tekst

Napisano

> dobra, dobra, najpierw odpisuję na odpowiedzi na moje posty, potem czytam dalej.

Warto byłoby jeszcze gdzieś w tej procedurze umieścić 'myślenie', najlepiej na samym poczatku wink.gif

Napisano

Wniosek - nie stać nas na diesla. Ja już dawno doszedłem do wniosku że jeżeli diesel to nowy na gwarancji. Albo służbowy.

Jeżdżenie ekonomicznie jest tylko dla ludzi z zasobnym portfelem ktorzy tak naprawdę tego nie potrzebują hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.