Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

starszy czy nowszy

Featured Replies

Napisano

Tak siedzę oglądając różne ogłoszenia sprzedaży samochodów w przedziale 4 - 6 tysięcy pln zastanawiam się co lepiej kupić, tzn. jakiegoś starego VW np. polo z dużym przebiegiem około 200kkm z 1995r czy nowszego Fiata np. punto, bravo z 1999r z przebiegiem blisko 150kkm? hmm.gif

Pragnę poznać Wasze zdanie na ten temat...

Napisano

Na jedno wyjdzie.

Ja bym wolał starszy, z większym przebiegiem byle blacha była zdrowa.

Napisano
  • Autor

> Na jedno wyjdzie.

> Ja bym wolał starszy, z większym przebiegiem byle blacha była zdrowa.

hmm... ale w 11-letnim fiacie można znaleźć zdrową blachę...

załóżmy, że obydwa modele mają blacharkę w bardzo dobrym stanie...

Napisano

> NIezawodna, ekonomiczna i bez korozji Astrerke F 8V

Dokładnie ok.gif

A jeśli chcesz coś ciekawego, to polecam np. ten egzemplarz: Lancia Delta

Świetne auto ok.gif

Części od Fiata - taniocha.

Jak chcesz ekonomicznie to dołóż LPG i śmigasz z bananem na twarzy ok.gif w kubełku RECARO palacz.gif

Napisano

To raczej indywidualna i jednostkowa sprawa hmm.gif, masz stać obok siebie vw i punto i trza porównać... zlosnik.gifA tak ogólnie to można wróżyć z fusóffff... palacz.gif

Napisano

Z takim budżetem wybrać auto w lepszym stanie technicznym z mniejszą ilością rdzy - nie ważne jaki ma przebieg, rocznik czy znaczek na masce.

Popatrz na lanosa.... zlosnik.gif

Napisano

Bez korozji hehe.gif a to dobre hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie

> A jeśli chcesz coś ciekawego, to polecam np. ten egzemplarz: Lancia Delta

> Świetne auto

> Części od Fiata - taniocha.

> Jak chcesz ekonomicznie to dołóż LPG i śmigasz z bananem na twarzy w kubełku RECARO

W moim przypadku GAZ się nie będzie opłacał...

Wkrótce nie będę jeździł codziennie i jak jeżdżę to na krótkich dystansach...

Ineteresować mnie będzie samochód niezawodny, tani w eksploatacji i z małym ekonomicznym silniczkiem. Dodatkowo krótkie dystanse i raczej po mieście.

Napisano

> Są!

> Moja z 1995r była bez, ojciec miał z 1993r i też było OK, ale znam i widziałem też wiele w

> opłakanym stanie.

yikes.gif moja nexia w 2002 tez nie miala korozji , za to w 2004 nie miala juz progow spineyes.gif

Napisano

> W moim przypadku GAZ się nie będzie opłacał...

> Wkrótce nie będę jeździł codziennie i jak jeżdżę to na krótkich dystansach...

To tym bardziej polecam ci tą furkę, ewentualnie śledź i czychaj aż coś się pojawi. Mało tych autek jest, ale za te pieniądze naprawdę warto!!! Ja mam już drugą 270751858-jezyk.gif

Napisano

> moja nexia w 2002 tez nie miala korozji , za to w 2004 nie miala juz progow

Swojej Astry nie widuję, ale tą z 1993r kupił od ojca znajomy i ma się dobrze, ale nie wyśmienicie ok.gif

Napisano
  • Autor

> To tym bardziej polecam ci tą furkę, ewentualnie śledź i czychaj aż coś się pojawi. Mało tych autek

> jest, ale za te pieniądze naprawdę warto!!! Ja mam już drugą

a jak z rdzą i awaryjnością?

Z rdzą to mam na myśli szybkość rdzewienia... na pewno szybciej niż uno to mi nie zardzewieje smile.gif

Napisano

> Tak siedzę oglądając różne ogłoszenia sprzedaży samochodów w przedziale 4 - 6 tysięcy pln

> zastanawiam się co lepiej kupić, tzn. jakiegoś starego VW np. polo z dużym przebiegiem około

> 200kkm z 1995r czy nowszego Fiata np. punto, bravo z 1999r z przebiegiem blisko 150kkm?

> Pragnę poznać Wasze zdanie na ten temat...

Za 6kPLN może znajdziesz Punto 2. Blacha ocynkowana, a co do awaryjności to zależy czy trafisz na zadbany egzemplarz czy wyeksploatowany, ale raczej mało awaryjne nie ma się co psuć.

Napisano
  • Autor

> Za 6kPLN może znajdziesz Punto 2. Blacha ocynkowana, a co do awaryjności to zależy czy trafisz na

> zadbany egzemplarz czy wyeksploatowany, ale raczej mało awaryjne nie ma się co psuć.

Bardzo myślałem o punto... ale raczej I ze względu na chociażby cenę... Punto I z silnikiem 1.2 8v ewentualnie 16v, z tymże 16 podobno jest bardziej awaryjna niż 8v i lubi mniej ekonoiczana

Napisano

"Astra F bez korozji" to określenie wewnętrznie sprzeczne rotfl.gif

Napisano

> Na zdjęciach bez korozji, w realu już ma purchle, a po roku nie będzie mieć nadkoli i progów

Dalem mu przykladowa oferte z jego miesciny. Co do stanu zalezy jak sie trafi..

Napisano

> Na zdjęciach bez korozji, w realu już ma purchle, a po roku nie będzie mieć nadkoli i progów .

Nadkola i progi to pikuś. Gorzej, jak nadkola i progi będą całe, tylko pod spodem nie będzie już podłużnic. sick.gif

Napisano

Nie masz już dość Fiata? W tej cenie całkiem niezłą alternatywą byłby Lanos. Te auta nieźle się trzymają i są niedrogie.

Napisano

> a jak z rdzą i awaryjnością?

> Z rdzą to mam na myśli szybkość rdzewienia... na pewno szybciej niż uno to mi nie zardzewieje

Moje są z 1993r i w zasadzie nie ma ognisk rdzy. Jedynie w miejscach gdzie były uszkodzenia jakieś.

Awaryjność taka sama jak w każdym wiekowym aucie, jeśli kupisz zadbany egzemplarz to śmigasz, i tylko eksploatacja,

a części są tanie. Moja przeszła o dziwo rzetelny przegląd techniczny bez problemu.

Jeśli byś się decydował (a naprawdę polecam), to warto zwrócić uwagę na: miskę olejową czy nie cieknie, jak to w Fiacie - blacha, i prawdopodobnie problem z tylnymi hamulcami - zaciski do rozruszania. Więcej na razie nie odnotowałem.

W pierwszej posypał się silnik, ale też lekko nie miała: 0:25

Napisano
  • Autor

> Nie masz już dość Fiata? W tej cenie całkiem niezłą alternatywą byłby Lanos. Te auta nieźle się

> trzymają i są niedrogie.

u mnie w rodzinie Fiat jest od wielu lat, fiata ma również kilku znajomych i generalnie nie narzekają na niego... są zadowoleni.

Napisano

> u mnie w rodzinie Fiat jest od wielu lat, fiata ma również kilku znajomych i generalnie nie

> narzekają na niego... są zadowoleni.

Ja też miałem Fiata Uno 270751858-jezyk.gif - 8 lat

Napisano
  • Autor

> Ja też miałem Fiata Uno - 8 lat

nie mówię konkretnie o uno...

Uno jest od 7-8 lat.... były maluchy, fiat 125p.. wsród znajomych są punciaki i brava... jakoś nikt na to nie narzeka smile.gif

Napisano

> Tak siedzę oglądając różne ogłoszenia sprzedaży samochodów w przedziale 4 - 6 tysięcy pln

> zastanawiam się co lepiej kupić, tzn. jakiegoś starego VW np. polo z dużym przebiegiem około

> 200kkm z 1995r czy nowszego Fiata np. punto, bravo z 1999r z przebiegiem blisko 150kkm?

nie patrz na rocznik, nie patrz na licznik, nie przywiązuj się do marki

sprawdzaj stan techniczny

Napisano
  • Autor

> nie patrz na rocznik, nie patrz na licznik, nie przywiązuj się do marki

> sprawdzaj stan techniczny

stan stanem to wiadomo, ale szukam samochodu taniego w naprawach. Wiadomo, ze prędzej czy później i tak trzeba będzie coś wymienić, coś naprawić i żebym za taka naprawę nie tracił majątku... No i coś z małym i ekonomicznym silnikiem, zebym nie tankował co chwila zeby.GIF

Napisano

> stan stanem to wiadomo, ale szukam samochodu taniego w naprawach. Wiadomo, ze prędzej czy później i

> tak trzeba będzie coś wymienić, coś naprawić i żebym za taka naprawę nie tracił majątku... No

> i coś z małym i ekonomicznym silnikiem, zebym nie tankował co chwila

Podpowiem Ci, że przy autach w tej cenie może z dużym prawdopodobieństwem okazać się że koszt paliwa wcale nie jest największym kosztem. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Podpowiem Ci, że przy autach w tej cenie może z dużym prawdopodobieństwem okazać się że koszt

> paliwa wcale nie jest największym kosztem.

tzn?

Wiesz... nie stać mnie na auto za 10kPLN...Zresztą te też się psują...

Napisano

> tzn?

> Wiesz... nie stać mnie na auto za 10kPLN...Zresztą te też się psują...

zamiast nastawiać się na konkretny model, poprostu znajdź jak najlepszy egzemplarz w tej cenie smile.gif

z punktu widzenia eksploatacji lanos i punto są do siebie podobne smile.gif może nie są bezawaryjne ale najczęściej usterki są tanie w naprawie i nie przeszkadzają w użytkowaniu smile.gif natomiast VW byćmoże psują się żadziej ale naprawy są droższe, a jak już coś pada to coś poważniejszego no.gif

imho. polecałbym lanosa po jakimś dziadku ok.gif

Napisano

> tzn?

> Wiesz... nie stać mnie na auto za 10kPLN...Zresztą te też się psują...

Wiesz, jednak mając w ręce 2k na samochód a mając 10k skaczesz kilka klas jakości wyżej...

Napisano

Kupiłbym Hyundai Accent z okolicy 2000r z silnikiem 1.3 (80-coś KM) albo 1.5 (90-coś KM)

Pierwszy z brzegu przykład

Dlaczego:

Pierwszy z tych silników mam w Getz, drugi ma moja znajoma w Accent

Stare jednostki Hultaja są nie do zajechania i z racji tego, że nie są to samochody dla młodych gniewnych, łatwo można trafić na zadbany model. Koszty utrzymania znikome.

Dlaczego nie Punto i Polo: bo to kilkunastoletnie zajechane rzęchy w większości będące własnością ludzi których nie stać na ich utrzymanie.

Napisano

> Kupiłbym Hyundai Accent z okolicy 2000r z silnikiem 1.3 (80-coś KM) albo 1.5 (90-coś KM)

> Pierwszy z brzegu przykład

> Dlaczego:

> Pierwszy z tych silników mam w Getz, drugi ma moja znajoma w Accent

> Stare jednostki Hultaja są nie do zajechania i z racji tego, że nie są to samochody dla młodych

> gniewnych, łatwo można trafić na zadbany model. Koszty utrzymania znikome.

> Dlaczego nie Punto i Polo: bo to kilkunastoletnie zajechane rzęchy w większości będące własnością

> ludzi których nie stać na ich utrzymanie.

pytanie jak z dostepnoscia i kosztem czesci do takiej machiny

Napisano

> pytanie jak z dostepnoscia i kosztem czesci do takiej machiny

Tak jak napisałem: koszty utrzymania znikome wink.gif Dostępność części bezproblemowa.

Przykładowo: amortyzatory przód/tył KYB ~200zł, filtr powietrza: nie pamiętam, ale pewnie z 15-20zł, gumy drążków kierowniczych -15zł, - czyli ceny porównywalne do tanich Fiatów, z tym że części przeważnie japońskie (to chyba dobrze zeby.GIF). Zresztą nie za bardzo kojarzę co ile kosztuje bo auto nie chce się psuć. Jak już coś wymieniam to z czystej przyzwoitości i nudów. Przejechane ponad 150k km.

Jeżeli chodzi o samą robociznę to -ponieważ lubię robić proste rzeczy samemu- za każdym razem kiedy coś wymieniam, mam wrażenie, że Koreańczycy mają specjalny dział w którym obmyślają jak ułatwić klientom życie. Nie wiem jak jest w Accent, ale wymiana filtra powietrza w Getz to kwestia 10sekund, żarówki świateł: 2min, amortyzatorów z tyłu: 10min. I mówimy tu o amatorskim grzebaniu bez specjalistycznych narzędzi wink.gif Nawet rozstaw śrub w kołach zrobili 4x100 - czyli podejdą do tego felgi od połowy niemieckiej motoryzacji wink.gif

Znajoma od Accenta ma raczej marne pojęcie o samochodach, swojego kupiła z 2 lata temu za 3k zł jako pierwsze auto na zajechanie i ...zajechać się nie daje grinser006.gif

Napisano

Podejrzewam ze nie pragniesz poznac mojego, bo uwazam ze samochody w tym wieku to proszenie sie o nieszczescie. Ale jezeli juz to jak najnowszy.

Napisano

> Podejrzewam ze nie pragniesz poznac mojego, bo uwazam ze samochody w tym wieku to proszenie sie o

> nieszczescie. Ale jezeli juz to jak najnowszy.

Z takim podejściem nikt nie wsiadłby ani motocykl ani na rower czy nie trzymałby w garażu jakiegoś starszego automobila. Tylko safe albo save w najnowszym wydaniu, nie kumam, zwłaszcza że deskę zapinasz.

Napisano
  • Autor

> pytanie jak z dostepnoscia i kosztem czesci do takiej machiny

dobre pytanie...

żebym nie musiał jeździć i zwiedzać całej polski za jakimiś częściami...

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam ze nie pragniesz poznac mojego, bo uwazam ze samochody w tym wieku to proszenie sie o

> nieszczescie. Ale jezeli juz to jak najnowszy.

problem polega na tym, ze mnie nie stać na coś nowego...

Zresztą tego co obserwuje te stare auta wcale nie są gorsze niż nowe... czasem mam wrażenie, ze wręcz na odwrót...

generalnie, gdyby nie pewne przeszkody to najchętniej kupiłbym fiata 125p...

Napisano

> generalnie, gdyby nie pewne przeszkody to najchętniej kupiłbym fiata 125p...

Nie neguję, ale inna sprawa, że na Twoje potrzeby nie byłby to raczej dobry wybór 893goodvibes.gif

Napisano

> Tylko safe albo save w najnowszym wydaniu, nie kumam, zwłaszcza że deskę

> zapinasz.

taka współczesna mania, safe, safe i piaskownice dla dzieci na kartę z kodem tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Nie neguję, ale inna sprawa, że na Twoje potrzeby nie byłby to raczej dobry wybór

między innymi to byl jeden z wielu powodów rezygnacji z takiego zakupu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.