Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Małe kombi, AWD, >2003r, nie wynalazek

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam:

Małe kombi, długość poniżej 4.5m

Napęd na 4 łapy

Rocznik od 2003 w górę

Wersja silnikowa/modelowa popularna i łatwa w eksploatacji.

Cena adekwatna do rocznika. Jak trzeba będzie to się dozbiera.

Za 7 letniego trupa mogę dać 20-30k zł.

Mój typ Subaru Impreza GD kombi 2.0

Są jeszcze jakieś sensowne propozycje poza BMW 3 touring x-cośtam, albo Audi a4 avant quattro ?

Niemieckiej myśli motoryzacyjnej raczej nie chcę bo jest droga, bezduszna, źle się kojarzy, i przyciąga amatorów cudzej własności wink.gif co nie zmienia faktu, że rozpatrzyć można.

Ceny bierzemy pod uwagę pozasezonowe. Kupowanie takiego auta w zimę gwarantuje automagiczny przyrost jego wartości grinser006.gif

Napisano

Moim zdaniem Impreza bije na glowe wszystko w tej klasie cenowej i nie ma co sie zastanawiac.

Napisano

> Są jeszcze jakieś sensowne propozycje poza

suzuki ignis/subaru justy o taki

4153934396_1f5a0de780.jpg

Napisano

> Mój typ Subaru Impreza GD kombi 2.0

To wbrew pozorom dosc maly samochod. Jesli szukasz kombi z mysla o bagazniku to przemysl i porownaj z konkurencja.

> Są jeszcze jakieś sensowne propozycje poza BMW 3 touring x-cośtam, albo Audi a4 avant quattro ?

Nie wiem jak 3er, ale A4 jest malym autem w srodku. Ostatnio wsiadlem do 14 kombi '06 i po tym jak ustawilem fotel to za mna mogloby siedziec tylko dziecko - a nie jestem specjalnie wysoki, mam okolo 180cm.

> Niemieckiej myśli motoryzacyjnej raczej nie chcę bo jest droga, bezduszna, źle się kojarzy, i

> przyciąga amatorów cudzej własności co nie zmienia faktu, że rozpatrzyć można.

A jakie kraje wchodza w gre? Moze Lexus? Znajomy ma IS250 awd i calkiem niezle radzi to sobie na sniegu.

Napisano

Octavia I 1.8T 4x4 Combi.

Napisano

> Tak się zastanawiam:

> Małe kombi, długość poniżej 4.5m

poszukać, dołożyć trochę i polować na A3 sportback... zlosnik.gif

Napisano

> poszukać, dołożyć trochę i polować na A3 sportback...

Świetna rada ok.gif

Żeby kupić używanego sportbacka quattro, trzebaby dołożyć drugie tyle, co założył autor wątku. Ale rozumiem, że chciałeś się pochwalić, że tata kupił Ci auto hehe.gif

Napisano

tez postawilbym na octavie 4x4 w kombi

Napisano

> Octavia I 1.8T 4x4 Combi.

to tak na styk cenowo

Napisano

> Tak się zastanawiam:

> Napęd na 4 łapy

> Rocznik od 2003 w górę

> Wersja silnikowa/modelowa popularna i łatwa w eksploatacji.

> Cena adekwatna do rocznika. Jak trzeba będzie to się dozbiera.

> Za 7 letniego trupa mogę dać 20-30k zł.

> Są jeszcze jakieś sensowne propozycje poza BMW 3 touring x-cośtam, albo Audi a4 avant quattro ?

> Niemieckiej myśli motoryzacyjnej raczej nie chcę bo jest droga, bezduszna, źle się kojarzy, i

> przyciąga amatorów cudzej własności co nie zmienia faktu, że rozpatrzyć można.

> Ceny bierzemy pod uwagę pozasezonowe. Kupowanie takiego auta w zimę gwarantuje automagiczny

> przyrost jego wartości

Subaru. Good Choice waytogo.gif

Napisano

Dużego wyboru chyba za bardzo nie będzie i Impreza raczej najlepsza...

Możesz poszukać jeszcze Golf'a, Octavii, albo 5-drzwiowej A3ki(ale kombi to to nie jest), podobnie jak mikrusy od Suzuki - Liana i Ignis, ew. jeszcze może takie "wyższe kombi" wink.gif np. RAV4, X-Trail, Grand Vitara, Pajero Pinin

Napisano

> Tak się zastanawiam:

> Napęd na 4 łapy

> Rocznik od 2003 w górę

> Wersja silnikowa/modelowa popularna i łatwa w eksploatacji.

> Cena adekwatna do rocznika. Jak trzeba będzie to się dozbiera.

> Za 7 letniego trupa mogę dać 20-30k zł.

> Ceny bierzemy pod uwagę pozasezonowe. Kupowanie takiego auta w zimę gwarantuje automagiczny

> przyrost jego wartości

tylko impreza - w tej cenie nie dostaniesz lepszego innego auta z prawdziwym napedem 4x4

jak bedzie za maly bagaznik to pomysl o foresterze ale bedzie trzeba dolozyc min5kPLN

Napisano

> Subaru. Good Choice

Prawda zeby.GIF

Napisano

Tak, subaru zeby.GIF

Ja mam akurat sedana, a kombi z reduktorem prawdopodobnie na tym filmiku wjechałoby za pierwszym razem zeby.GIF

20.GIF

Napisano
  • Autor

> To wbrew pozorom dosc maly samochod. (...)

Właśnie patent polega na tym, że nie potrzebuję dużego samochodu.

W 80% jeżdżę samemu, w pozostałych 20% z jedną osobą więcej.

3-4 osoby to już błąd statystyczny wink.gif

Z drugiej strony czasem mam potrzebę zapakować coś co bagażnika więc skoro mam ciągnąć kufer, to nie widzę przeciwwskazań, żeby linia dachu kończyła się przy tylnej szybie.

Do tego dochodzi wygoda poruszania się po mieście i parkowania na ograniczonej przestrzeni.

Sens zakupu czegoś gabarytów Passata kombi jest w moim przypadku porównywalny z prowadzeniem pustego autobusu wink.gif

AWD to już moja fanaberia -po prostu chcę mieć taki napęd, niezależnie od tego czy go potrzebuję czy nie grinser006.gif

BMW e46 touring xDrive, Audi A4 avant quattro to niszowe wersje - trudne do znalezienia i zapewne jeszcze trudniejsze w serwisowaniu. Poza tym sensowny silniki w Bawarce to 330d, w Audi 1.8t/2.5tdi, podobnie w Octavii którą podało kilka osób - nie ma ukrywać, że auto nie będzie najświeższe więc takie rzeczy jak turbina mogą być kłopotliwe powyżej pewnego przebiegu, a sadzomiotacza zwyczajnie nie chcę spineyes.gif Poza tym Audi źle (mi) się prowadzi.

Drogą eliminacji pozostało mi Subaru które AWD wkłada od zawsze i wiadomo, że znają się na rzeczy zeby.GIF

Miałem okazję przejechać się kiedyś jako pasażer WRX i jako kierowca STi, więc mniej więcej wiem na co się piszę... a że będzie trochę wolniejsze to już inna kwestia shhh.gif

Napisano

> Drogą eliminacji pozostało mi Subaru które AWD wkłada od zawsze i wiadomo, że znają się na rzeczy

Audi bylo pierwsze jesli chodzi o seryjnie produkowane auta.

Napisano
  • Autor

> Audi bylo pierwsze jesli chodzi o seryjnie produkowane auta.

Zobacz ile jest ofert A4 Avant quattro wink.gif

Napisano
  • Autor

> To może Legacy?

Kombi jest za duże i za brzydkie zlosnik.gif

tak wiem... marudzę hehe.gif

Napisano

> Zobacz ile jest ofert A4 Avant quattro

Wiekszosc klientow nie wie co dobre.

Audi bez quattro jest jak piwo bez piany.

Napisano

> Zobacz ile jest ofert A4 Avant quattro

Podobno wraz z upływem czasu(lat) w ofercie audi sprzedaje się procentowo coraz więcej samochodów z napędem na cztery koła.

Napisano

a wiesz że sti jest zeszperowane a taki zwykły wrx nie mówiąc juz o cywilu nie. więc jeździło sie będzie lekko inaczej

Napisano

> a wiesz że sti jest zeszperowane a taki zwykły wrx nie mówiąc juz o cywilu nie. więc jeździło sie

> będzie lekko inaczej

STI jest niezle zeszperowane to prawda

natomiast WRX ma tak slaba szpre w tylnym dyfrze ze jej istnienia w codzieniej jezdzie nie odczujesz.

P.S.

forki wolnessaki (nie wszystkie generacje) tez mialy szpere (jak WRX) w tylnym dyfrze....

Napisano

> gdyby żył może by i kupił

> Audi raz

> Audi 2

> AUDI SPORTBACK

> i jeszcze jeden rodzynek... Audi Sportback 2

ale naped w audi A3 nawet nigdy nie stal kolo prawdziwego 4x4

Napisano

Witam serdecznie.

> ale naped w audi A3 nawet nigdy nie stal kolo prawdziwego 4x4

To Subaru też, bo prawdziwe to chyba takie zblokowane, bez dyfrów w ogóle?

;-)

Pozdrawiam.

Napisano

sti jeździł jako kierowca a wrx jako pasażer , i myśli że zwykła impra będzie się prowadziła jak sti, i tu jest w błędzie

Napisano

> Witam serdecznie.

> To Subaru też, bo prawdziwe to chyba takie zblokowane, bez dyfrów w ogóle?

> ;-)

> Pozdrawiam.

Nie do końca. Z tego co wiem (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę) Audi poniżej A4 to jest zwykły Haldex. Czyli tak naprawde przód + dołączany tył. Dopiero od A4 jest torsen i dopiero to jest prawdziwe Quattro. A w Subaru jest zawsze stałe 4x4. A w ogóle że tak zapytam to jak Ty chcesz jeździć bez dyfrów? Bo jak dla mnie to da się tylko prosto.

Napisano

.

> To Subaru też, bo prawdziwe to chyba takie zblokowane, bez dyfrów w ogóle?

> ;-)

> Pozdrawiam.

prawdziwy naped to taki ktory ma w inicjanym stanie ma rodzial napedu (przod:tył) 50:50 lub bliski tej wartości

haldex w A3 ma inicjalny rozdzial 100:0

haldex najnowszej generacji ma 95:5

Napisano

> Tak, subaru

A ja myślę że zwykłym Fiatem Pandą z napędem na przód dał bym radę hehe.gif

Ten napęd to imitacja imitacji....

Napisano

> ale naped w audi A3 nawet nigdy nie stal kolo prawdziwego 4x4

Co nie zmienia faktu, ze do codzuiennego wykopywania sie ze sniegu jest w zupelnosci wystarczajacy.

Napisano

> prawda prawda, ale juz w "v" torsen siedzi

A czy A4 1.8T quattro nie mialo torsena? hmm.gif

Bylem pewien, ze wszystkie audi majace silnik wzdluznie to torsen. A te majace go poprzecznie to haldex.

Napisano

> A czy A4 1.8T quattro nie mialo torsena?

mialo ok.gif

> Bylem pewien, ze wszystkie audi majace silnik wzdluznie to torsen. A te majace go poprzecznie to

> haldex.

i tak jest ok.gif

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze do codzuiennego wykopywania sie ze sniegu jest w zupelnosci wystarczajacy.

ale malo przyjemny jest efektk gdy auto w zakrecie z FWD (podsterownego) nagle robi sie AWD (nieutrale/nadsterwne)

oczywiscie zaraz wkracza ESP i koryguje..... tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Co nie zmienia faktu, ze do codzuiennego wykopywania sie ze sniegu jest w zupelnosci wystarczajacy.

Jak również fakt, że zaznaczyłem w pierwszym wątku, że kupowanie awd w zimę to lekka rozrzutność grinser006.gif

Wolę poczekać aż ceny spadną o kilka procent. Zresztą i tak bardziej doceniam różnicę w prowadzeniu na mokrych lub piaszczystych zakrętach niż możliwość wygrzebania się z zaspy - bo to skutecznie robię nawet obecnym samochodem wink.gif

Napisano

> ale malo przyjemny jest efektk gdy auto w zakrecie z FWD (podsterownego) nagle robi sie AWD

> (nieutrale/nadsterwne)

> oczywiscie zaraz wkracza ESP i koryguje.....

Ale AWD na wejsciu tez jest podsterowne. niewiem.gif

Napisano

> Ale AWD na wejsciu tez jest podsterowne.

raczej jak napisal ppmarian, jest nadsterowne lub neutralne. Przynajmniej ja mam takie odczucia.

Napisano

> prawdziwy naped to taki ktory ma w inicjanym stanie ma rodzial napedu (przod:tył) 50:50 lub bliski

Fajna definicja, powinieneś do Wikipedii wstawić ;-)

Tyle, że jakiś taki półprawdziwy ten napęd wychodzi skoro zgodnie z definicją mogą tylko dwa koła napędzać.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.