Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec ropy...

Featured Replies

Napisano

Takie coś w nowym newsweeku Click

Dziś pani w pewnym radiu powiedziała że jak cena skoczy jeszcze o 10gr to sprzeda auto... Chyba będzie musiała smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dlatego prawdopodobnie w przyszłym roku wymieniam Lancię na Subaraka. Lancia pali 15l, a Subarak

> 25l

A ja mam plan, kradnę sąsiadowi solara z dachu i kombinuję z elektrycznym silnikiem smile.gif

Napisano

> Dlatego prawdopodobnie w przyszłym roku wymieniam Lancię na Subaraka. Lancia pali 15l, a Subarak

> 25l

Trzeba się jeszcze nacieszyć i spalić co zostało zlosnik.gifok.gif

Napisano

> A ja mam plan, kradnę sąsiadowi solara z dachu i kombinuję z elektrycznym silnikiem

To Daleko kolega tym "solarem" nie pojedzie, o ile w ogole zbuduje silnik na wode zeby.GIF

Pozdro wink.gif

Napisano
  • Autor

> To Daleko kolega tym "solarem" nie pojedzie, o ile w ogole zbuduje silnik na wode

> Pozdro

No to na brak słonica bede miał awaryjny żagiel.

A tak serio to chciałbym żeby mój synek pojeździł jeszcze na prawdziwej benzynce smile.gif

Napisano

> Takie coś w nowym newsweeku Click

> Dziś pani w pewnym radiu powiedziała że jak cena skoczy jeszcze o 10gr to sprzeda auto... Chyba

> będzie musiała

newsweek to zawsze było pismo fantastyczno-naukowe. a odkad grozi im upadlosc i likwidacja to napisza wszystko byle by zwiekszyc sprzedaz nakładu.

Napisano
  • Autor

> newsweek to zawsze było pismo fantastyczno-naukowe. a odkad grozi im upadlosc i likwidacja to

> napisza wszystko byle by zwiekszyc sprzedaz nakładu.

Niby tak, ale nie o tym, chodzi o to że aut przybywa a ropy nie.

Napisano

Czy tylko ja mam wrażenie, że część pismaków jest na usługach kompani naftowych? Po co oni trąbią ciagle op odwyżkach? Chyba tylko po to aby wlaściciele stacji podnosili ceny...

Teraz znowu informacja ze ropa sie kończy... i po co? Chyba po to aby noPb95 była w styczniu po 6 zeta...

Krawiec

Napisano

> Niby tak, ale nie o tym, chodzi o to że aut przybywa a ropy nie.

chipsy.gif Tak potwierdzam ropy brakuje ... u mnie zostało 1/4 baku

Podobno jakaś jasnowidzka Babavaga czy jakoś tak przepowiedziała , że w 2018 skończą sie zasoby ropy.... więc ktoś już pracuje nad tym aby podnieść sztucznie cenę baryłki.... sick.gif

Napisano

Podgrzewają atmosfere i napędzają petro-psychoze ok.gif

Napisano

> Dziś pani w pewnym radiu powiedziała że jak cena skoczy jeszcze o 10gr to sprzeda auto... Chyba

> będzie musiała

Nie wierzę w te wizje z artykułu.

Jeśłi miałyby się spełnić, to jedzenie stałoby się horrendalnie drogie. Dlaczego? otóż wszyscy producenci rolni przerzucili by się ze zbóż na rzepak/ soję/ inne oleiste, bo zarabialiby na tym krocie.

Także głód na świecie gwarantowany.

Napisano

> Podgrzewają atmosfere i napędzają petro-psychoze

Jest jedna zaleta tego - nie będzie korków i używane bryki będą tańsze.

Nowe za to droższe.

Napisano

> będzie musiała

zasoby są duuuużo większe, jednak niedostępne dla obecnej technologii wydobywania

Napisano

Albo by sie nagle okazało ze w zasadzie to ropa nam nie jest potrzebna bo ktoś by wyciągnął z szuflady jakąś technologię produkcji energii do napędzania pojazdów.

Krawiec

Napisano

> Czy tylko ja mam wrażenie, że część pismaków jest na usługach kompani naftowych? Po co oni trąbią

> ciagle op odwyżkach? Chyba tylko po to aby wlaściciele stacji podnosili ceny...

> Teraz znowu informacja ze ropa sie kończy... i po co? Chyba po to aby noPb95 była w styczniu po 6

> zeta...

> Krawiec

No ja się pytam no i co z tego, że będzie czy byłaby po 6zł ?

Większość deklaruje się, że będzie jeździć jak będzie litr za 10zł i luźniej na drogach. cfaniaczek.gif

Napisano

> No ja się pytam no i co z tego, że będzie czy byłaby po 6zł ?

ot co będzie - wszystko zdrożeje.Pan,pani państwo za to zapłacą zlosnik.gif

> Większość deklaruje się, że będzie jeździć jak będzie litr za 10zł i luźniej na drogach.

będą jeździć bo zagazowani są zlosnik.gif

Napisano

Nieprawda. Obecnych złóż ropy (tych tanich) wystarczy jeszcze na 50-60 lat, natomiast ropy z pokładów bitumicznych na 500-700 (przy obecnym zapotrzebowaniu). Problem z ropą bitumiczną jest taki, że opłaca się ją eksploatować, gdy cena ropy zwykłej będzie wyższa, niż 160$ za baryłkę. Czyli cena na poziomie 7 zł za litr (w warunkach polskich) jest do utrzymania przez 20 następnych pokoleń. Spoko, gospodarka wytrzyma ok.gifwink.gif

Napisano

> Takie coś w nowym newsweeku

no przeceiz wszyscy od dawna wiedzą że w 2012 bedzie koniec swiata. No i wlasnie zaczal sie początrk konca grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nieprawda. Obecnych złóż ropy (tych tanich) wystarczy jeszcze na 50-60 lat, natomiast ropy z

> pokładów bitumicznych na 500-700 (przy obecnym zapotrzebowaniu). Problem z ropą bitumiczną

> jest taki, że opłaca się ją eksploatować, gdy cena ropy zwykłej będzie wyższa, niż 160$ za

> baryłkę. Czyli cena na poziomie 7 zł za litr (w warunkach polskich) jest do utrzymania przez

> 20 następnych pokoleń. Spoko, gospodarka wytrzyma

O widzisz tego nie wiedziałem 20.GIF a skąd masz takie informacje, zresztą bardzo dobre smile.gif

Napisano
  • Autor

> no przeceiz wszyscy od dawna wiedzą że w 2012 bedzie koniec swiata. No i wlasnie zaczal sie

> początrk konca

U mojej żonki w pracy też jest taki "optymista" który jak wejdzie do pokoju to od razu powstaje samobójcza atmosfera... zeby.GIF

Napisano

> O widzisz tego nie wiedziałem a skąd masz takie informacje, zresztą bardzo dobre

Nie jest to nic tajnego, istnieje wiele opracowan na ten temat. Faktycznie powoli koncza sie zloza latwo dostepne, z ktorych wydobycie jest stosunkowo tanie. Tych trudniejszych jest jednak jeszcze pelno tylko nikt ich nie eksploatuje, gdyz przy obecnych cenach sie to zwyczajnie nie oplaca.

Napisano
  • Autor

> Nie jest to nic tajnego, istnieje wiele opracowan na ten temat. Faktycznie powoli koncza sie zloza

> latwo dostepne, z ktorych wydobycie jest stosunkowo tanie. Tych trudniejszych jest jednak

> jeszcze pelno tylko nikt ich nie eksploatuje, gdyz przy obecnych cenach sie to zwyczajnie nie

> oplaca.

Nie nie, chodziło mi o jakiś link żeby poczytać na szybko i być mądrzejszym.

Napisano

> Nie nie, chodziło mi o jakiś link żeby poczytać na szybko i być mądrzejszym.

Chcialem wkleic ale AK ciagle zmienia ten link i przestaje on dzialac, nie wiem czemu.

Wpisz w google: "a look at peak oil belief" i wtedy pierwszy wynik

Napisano
  • Autor

> Chcialem wkleic ale AK ciagle zmienia ten link i przestaje on dzialac, nie wiem czemu.

> Wpisz w google: "a look at peak oil belief" i wtedy pierwszy wynik

Dziękuje ci bardzo o wielki człowieku 20.GIF

Napisano

> O widzisz tego nie wiedziałem a skąd masz takie informacje, zresztą bardzo dobre

Wystarczy nie ufać pismakom i poczytać czasem pisma branżowe z dziedziny, która nas interesuje wink.gif Trochę doświadczenia terenowego też pomaga wink.gif

Napisano

> U mojej żonki w pracy też jest taki "optymista" który jak wejdzie do pokoju to od razu powstaje

> samobójcza atmosfera...

Więc niech go przyprą do muru, niech bierze kredytów w wuj(nie będzie musiał spłacać) albo niech nie p...inkoli w koło.

Też mnie doprowadzają do irytacji takie osobowości irked.gif

A tak BTW: Peak Oil to może być zbawienie dla polskich kopalni węgla , który może posłużyć do produkcji syntetycznej benzyny. Tylko u nas pewnie jak zwykle NIC się nei da i NIC się nei opłaci. Rok temu miał ruszać jakiś program pilotażowy na Śląsku współfinansowany przez EU. Coś wiadomo jak im idzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.