Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10W60

Featured Replies

Napisano

czy to prawda ze silnik po zalaniu tym olejem bedzie mial miejszy apetyt na niego?

wczesniej 5w40

kolegdze z pracy auto (opel vectra 2.5 v6 220kkm) popija oleju ~1L/1000km

nie chce "dotykac" silnika bo chodzi jak pszczolka - kompresja ok, spaliny ok

ma do wyboru albo 10w60 albo ceramizer/modyfikator....

Napisano

> czy to prawda ze silnik po zalaniu tym olejem bedzie mial miejszy apetyt na niego?

> wczesniej 5w40

> kolegdze z pracy auto (opel vectra 2.5 v6 220kkm) popija oleju ~1L/1000km

> nie chce "dotykac" silnika bo chodzi jak pszczolka - kompresja ok, spaliny ok

> ma do wyboru albo 10w60 albo ceramizer/modyfikator....

zalalem go tydzien temu ,ale nie ze wzgledu na psalanie oleju, ktorego nie bylo, ale ze wzgledu na zabawy z autem.

jesli mu auto pije oleum, niech kupi:

valvoline max-life 10w40

Napisano

> czy to prawda ze silnik po zalaniu tym olejem bedzie mial miejszy apetyt na niego?

> wczesniej 5w40

Prawda. Wzrośnie natomiast zużycie paliwa. Niech Twój kolega zacznie od 5w50 albo 10w50, być może to będzie lepszy kompromis pomiędzy zużyciem oleju a paliwa.

Napisano

> Prawda. Wzrośnie natomiast zużycie paliwa.

o ile?

0.01 czy 0.02l? hehe.gif

ja śmiem twierdzić, że spalanie wzrośnie o tyle, jakbyś może kilka razy na 100km bardziej przegazował silnik, nic więcej.

Ja wlałbym dla próby tego 10w60, ale w cuda nie wierzę- spalanie nie spadnie jakoś drastycznie.

Napisano

> U mnie po zmianie z 5W30 na 5W50 spalanie wzrosło o jakieś 0.3L na 100km

no to byłem w błędzie mlot.gif

0.3 już da się zauważyć

Napisano

> Prawda. Wzrośnie natomiast zużycie paliwa. Niech Twój kolega zacznie od 5w50 albo 10w50, być może

> to będzie lepszy kompromis pomiędzy zużyciem oleju a paliwa.

Moze rowniez nieco spasc moc...raczej nie odczuwalnie ale juz na hamowni daloby sie to zmierzyc.

Napisano

> Moze rowniez nieco spasc moc...raczej nie odczuwalnie ale juz na hamowni daloby sie to zmierzyc.

po czym wnioskujesz???

Napisano
  • Autor

> Moze rowniez nieco spasc moc...raczej nie odczuwalnie ale juz na hamowni daloby sie to zmierzyc.

to co zalewac 10w60 czy 5w50 czy 15w50 spineyes.gif

Napisano

> po czym wnioskujesz???

Gestszy olej, wieksze opory. Dlatego np. w wielu wyscigach leje sie hardcory typu 0W20.

Napisano

> to co zalewac 10w60 czy 5w50 czy 15w50

ja juz pisalem, niech zaleje valvoline maxlife 10w40

olej tani, bardzo dobry, niepodrabiany i co wazne zmniejszy ochote na olej!

poczytaj fora internetowe o tym oleju

Napisano

> to co zalewac 10w60 czy 5w50 czy 15w50

Ja bym poszedl najpierw w rozwiazanie posrednie czyli 5W50 i zobaczyl co sie stanie.

Napisano
  • Autor

> Ja bym poszedl najpierw w rozwiazanie posrednie czyli 5W50 i zobaczyl co sie stanie.

ok

a co z vavoline 10w40 maxlife - marketing?

Napisano

> ok

> a co z vavoline 10w40 maxlife - marketing?

Nie wiem. Takich olejow nigdy w zadnym aucie nie stosowalem.

Napisano

> Gestszy olej, wieksze opory. Dlatego np. w wielu wyscigach leje sie hardcory typu 0W20.

0w20..to jest woda w normalnej temperaturze pracy,a co dopiero przy upalanym sportowym aucie.

to wlasnie oleje o duzej wartosci po w tak jak 10w60, lub 15w60 stosuje sie w sporcie...wyzsza gestosc oleju w wysokich temperaturach to lepsze jego walsciwosci smarne i wieksze cisnienie-lepsze wlasciwosci to mniejsze tarcie-mniejsze tarcie to wieksza moc!!!

Napisano
  • Autor

> Nie wiem. Takich olejow nigdy w zadnym aucie nie stosowalem.

ok powiem mu niech szuka 5w50

dziękuję

Napisano

> 0w20..to jest woda w normalnej temperaturze pracy,a co dopiero przy upalanym sportowym aucie.

> to wlasnie oleje o duzej wartosci po w tak jak 10w60, lub 15w60 stosuje sie w sporcie...wyzsza

> gestosc oleju w wysokich temperaturach to lepsze jego walsciwosci smarne i wieksze

> cisnienie-lepsze wlasciwosci to mniejsze tarcie-mniejsze tarcie to wieksza moc!!!

No i wlasnie sek w tym ze nie tylko. Paradoksalnie najbardziej motorsportowe oleje to wlasnie taka woda.

Napisano

przykladowy cytat z przykladowego forum: Witam!

Z własnego doświadczenia pochwalę ten olej. Jeździłem starą beemką, która miała ok 400kkm przelatane, piła olej hektolitrami. Znajomy powiedział, żeby wlać właśnie valvoline max life 10w40, nie bardzo chciałem uwierzyć, że to coś pomoże....

A jednak jak się okazało spalanie oleju spadło o ok połowę i ogólnie miałem wrażenie jak by silnik ciszej pracował.

Od tamtej pory leję tą oliwkę do każdego autka w domu i jestem bardzo zadowolony. Użytkuje teraz bmw serii 7 z 3.5 litrowym z 92r motorkiem i przebiegu ok 345kkm także po mieście i nie dostrzegam żadnego zużycia oliwki od wymiany do wymiany (15tys km), jak i również po dłuższym postoju nie ma również charakterystycznego klepania zaworów zaraz po odpaleniu.

poprzednio mialem ten olej u siebie...auto na lotosie cos tam bralo/lub ubywalo po uszczelce-po zalaniu valvo- brak jakichkolwiek ubytkow i potwierdzam auto chodzilo ciszej.

teraz tez mam valvo tyle ,ze 10w60 do zabawy z autem

Napisano

> No i wlasnie sek w tym ze nie tylko. Paradoksalnie najbardziej motorsportowe oleje to wlasnie taka

> woda.

a 0w20 tonie jest absolutnie sportowy olej-olej rzadki, do ciasno spasowanych silnikow- daje glowe sobie uciac ,ze zaden nawet pseudosportowy samochod nie przezyje na tym oleum.

Napisano

> a 0w20 tonie jest absolutnie sportowy olej-olej rzadki, do ciasno spasowanych silnikow- daje glowe

> sobie uciac ,ze zaden nawet pseudosportowy samochod nie przezyje na tym oleum.

A gdzie ja powiedzialem zeby go stosowac do aut cywilnych? Oleum jest motorsportowe i tyle. No chyba, ze Motul sie nie zna grinser006.gif

Napisano

> Gestszy olej, wieksze opory. Dlatego np. w wielu wyscigach leje sie hardcory typu 0W20.

Przede wszystkim nie gęstszy nono.gif, tylko bardziej lepki. Oleje do silników bardziej wysilonych mają z reguły wyższą lepkość kinematyczną, a co za tym idzie występują w tym wypadku większe opory ruchu (wyższe tarcie) oraz tym samym zwiększa się spalanie i może faktycznie spaść odrobinę moc. Zaletą tych olejów za to jest możliwość pracy przy wyższych temperaturach i pod wyższymi obciążeniami, podczas gdy te bardziej popularne oleje już "nie dałyby rady" waytogo.gif

Napisano

15w60 stosuje sie w sporcie...wyzsza

> gestosc oleju w wysokich temperaturach to lepsze jego walsciwosci smarne

Jak znowu gęstość? Wskaźnik 10w60 czy inny nie mówi nic o gęstości, to jest kategoria (czy klasa) lepkości. Dokładniejsze zaś pojęcie o lepkości powie nam współczynnik lepkości w temp. 40 i 100C oraz bezwymiarowy wskaźnik lepkościowy.

Nie powinno sie mieszać różnych pojęć fizycznych. Gęstość to co innego niż lepkość. Wiele gatunków olejów ma naprawde zbliżona gestość - róznice na 3 lub co najwyżej 2 miejscu po przecinku a lepkości ich różnią się znacznie.

Napisano

> U mnie po zmianie z 5W30 na 5W50 spalanie wzrosło o jakieś 0.3L na 100km

U mnie zużycie oleju spadło po wymianie 5W40 Lotos na 5W30 Orlen. Spadło z nieznacznego do bardzo nieznacznego, ale spadło zauważalnie. 3 tys. km i nie musiałem dolać pól litra.

Napisano

Czemu hardkory? Dużo zupełnie zwykłych samochodów w USie jeździ na oleju typu 0w20/5w20. Przykład z mojej rodziny:

Mazda 3 2.3 N/A

Mitsu Outlander II 3.0 V6

i to dotyczy bardzo ciepłego stanu (Georgia)

Napisano

Z mojego doświadczenia po przejściu z 5W40:

- 5W50 niezauważalnie spadło zużycie oleju

- 10W60 znacząco spadło zużycie oleju

smile.gif

Napisano

> 0w20..to jest woda w normalnej temperaturze pracy,a co dopiero przy upalanym sportowym aucie.

> to wlasnie oleje o duzej wartosci po w tak jak 10w60, lub 15w60 stosuje sie w sporcie...wyzsza

> gestosc oleju w wysokich temperaturach to lepsze jego walsciwosci smarne i wieksze

> cisnienie-lepsze wlasciwosci to mniejsze tarcie-mniejsze tarcie to wieksza moc!!!

Nie do końca tak jest.

Olej bardziej lepki leje się do silników w autach wyścigowych, ale na długie dystanse, na przykład Le manche 24H. Robi sie tak po to żeby olej do końca wyścigu przetrwał umożliwiając jeszcze smarowanie silnika.

na krótkie wyścigi w autach wyczynowych sportowych leje się "rzadkie oleje" - mniezbyt lepkie - silnik jest do tego przystosowany, a taki olej powoduje mniejsze straty mocy. Zysk jest większy niż ewentualna strata na tarciu lub kompresji

Zawsze też olej o większej lepkości stosuje się do samochodów o podwyższonej mocy smile.gif

jakiś test olejów - wpływ na moc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.