Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Motorynka 50 M-3 - czyli chwalę się

Featured Replies

Napisano

Taką oto drynkę sobie wczoraj zakupiłem.

Rocznik 1985, pierwszy właściciel i co najważniejsze zarejestrowana:

pict0089o.jpg

pict0086p.jpg

pict0085fi.jpg

pict0084u.jpg

pict0083g.jpg

pict0087j.jpg

Teraz pomalutku będę przeprowadzał remoncik i uzupełniał braki.

Napisano

Super , zazdroszczę ! Za małolata zawsze chciałem taką mieć . Niestety tylko komarem się lansowałem grinser006.gif. Odrestautuj ją ładnie i dasz mi polatać hehe.gifok.gif.

Ten hitlerowski zasobnik to taki bonus ? hmm.gifhehe.gif

Napisano

Miałem taka biglaugh.gif Niestety latalem tylko po swojej uliczce zeby.GIF

Sasiedzi mnie wtedy nienawidzili hehe.gif

Napisano

> Taką oto drynkę sobie wczoraj zakupiłem.

> Rocznik 1985, pierwszy właściciel i co najważniejsze zarejestrowana:

> Teraz pomalutku będę przeprowadzał remoncik i uzupełniał braki.

Fajna. Co to jest, to coś za siodłem (ten zbiornik)?

Napisano
  • Autor

jest to puszka zamykana na kluczyk jak byś np. chciał zostawić rękawiczki zlosnik2.gif

Napisano

Nie wiem dlaczego, ale znacznie częściej widywałem z "kwadratowym" silnikiem"...

Napisano
  • Autor

Z kwadratowym silnikiem są motorynki M-2 produkowane w latach 1980-1984, a moja to model M-3 produkowana w latach 1984-1989.

Te dwa modele różniły się miedzy innymi typem silnika M-2 ma silnik 023 Dezamet, a M-3 025 Dezamet.

Różniły się jeszcze sposobem mocowaniem kierownicy do półki widelca oraz jej kształtem, mocowaniem przedniego błotnika i paroma małymi duperelkami.

Napisano

> Z kwadratowym silnikiem są motorynki M-2 produkowane w latach 1980-1984, a moja to model M-3

> produkowana w latach 1984-1989.

> Te dwa modele różniły się miedzy innymi typem silnika M-2 ma silnik 023 Dezamet, a M-3 025 Dezamet.

> Różniły się jeszcze sposobem mocowaniem kierownicy do półki widelca oraz jej kształtem, mocowaniem

> przedniego błotnika i paroma małymi duperelkami.

To ciekawe , bo ja miałem 86 lub 87 z kwadratowym silnikiem , identyko jak ta ze zdjęć , a te starsze z wysoką kierownicą miały biegi zmieniane w lewej manetce. shocked.gif

Napisano
  • Autor

informacje zaczerpnięte z książki "Obsługa i naprawa motorowery romet"

edit:

Schemat silnika 023 oraz 025

65644713.jpg

54311511.jpg

Napisano

> informacje zaczerpnięte z książki "Obsługa i naprawa motorowery romet"

> edit:

> Schemat silnika 023 oraz 025

No cóż , może pomylili opisy?? Jeździło nas pięciu lub sześciu na nowych , z tymi kwadratowymi silnikami , więc komu wierzyć?? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

a może miałeś rocznik 88?? bo tam wrócono do kwadraciaków i były kwadratowe baki.

023 był mocniejszy od 025 o całe 0,3 KM

Napisano

> a może miałeś rocznik 88?? bo tam wrócono do kwadraciaków i były kwadratowe baki.

> 023 był mocniejszy od 025 o całe 0,3 KM

Raczej nie , bo bak miałem jajowaty ,a kupiłem ją po skończeniu podstawówki (86r), czyli musiał być 86 lub 87 i miałem ją ok 2 lata i później kupiłem CZ350 w 89r na 100%.

Chyba że zaczęli wcześniej wkładać kwadraciaki niż nowe zbiorniki??

Napisano
  • Autor

być może ... wszystko możliwe niewiem.gif

Napisano

Jest serduszka.gif

Ja kiedyś zaczynałem od ogara z 1980 roku, później były wski, mz-tki, a na końcu simson sr50 serduszka.gif

Teraz od kilku lat nie jeżdżę, ale coraz bardziej zaczyna mnie znów ciągnąć do moto.... Marzy mi się właśnie motorynka albo simson, do kompleksowej odbudowy, bo lubię dłubać w tych małych popierdółkach zlosnik.gif

Napisano

> To ciekawe , bo ja miałem 86 lub 87 z kwadratowym silnikiem , identyko jak ta ze zdjęć , a te

> starsze z wysoką kierownicą miały biegi zmieniane w lewej manetce.

Z "nożnymi" biegami i wysoką kierownicą też były. Kumpel taką miał, a czasy to takie były, że nic tam na pewno nie było zmieniane.

Napisano

> a może miałeś rocznik 88?? bo tam wrócono do kwadraciaków i były kwadratowe baki.

> 023 był mocniejszy od 025 o całe 0,3 KM

Co oni zrobili że był mocniejszy o 0,3KM??

A w ogóle to już nie pamiętam ile miała mocy motorynka??

Napisano

Z ciekawości czystej... ile $$$? zlosnik.gif

Może być na priv wink.gif

Napisano
  • Autor

kwadraciak miał 1.7 KM, a okrąglak 1,4 KM

Napisano

IMO jesteś trochę w błędzie. Model na foto to motorynka Pony M2 (silnik jajko, inaczej mocowana kierownica, błotnik mocowany "od góry" - tego akurat nie masz.) Produkowana w latach 1980-1984. Potem był model Pony M3 - lata 1984-1989 - silnik dezamet 023 (kwadratowy, zbiornik jak w M2 czyli okrągły, ale błotnik przedni już mocowany od dołu. Kolejny model to Pony 301 - wydłużona nieznacznie rama, wąski prostokątny zbiornik, silnik 023.

Była jeszcze w krótkiej serii pierwsza motorynka M-1 - ta miała inną kieronicę i najważniejsze - metalowy bagażnik/błotnik z tyłu oraz "rowerowe" siodełko z regulacją wysokości:

50-M-1.jpg

Też mam motorynkę zlosnik.gif Model Pony 301. Przywiozłem ją w skrzynce po jabłkach, niekompletną, rozebraną na części pierwsze. Przeszła kompleksową odbudowę, piaskowanie, lakierowanie, silnik został złożony praktycznie na nowych częściach. W tej chwili jest kompletna, jak nowa. Tutaj na foto już prawie ukończona:

72215c02175e7295m.jpg

wink.gif

Napisano
  • Autor

Zaraz zaraz silnik dezamet 023 (kwadratowy) był wkładany w motorynkę M2 w latach 1980-1984, a dezamet 025 (jajko) w M3 1984-1989. Później wrócono do dezamet 023 w modelu 301, a nie odwrotnie tak jak piszesz.

85481650.jpg

Moja na 100% jest 50M3 nawet jest to zaznaczone fabrycznie na ramie:

pict0129a.jpg

Napisano

> Zaraz zaraz silnik dezamet 023 (kwadratowy) był wkładany w motorynkę M2 w latach 1980-1984, a

> dezamet 025 (jajko) w M3 1984-1989. Później wrócono do dezamet 023 w modelu 301, a nie

> odwrotnie tak jak piszesz.

Czekaj, czekaj - silnik 023, to kwadratowy DWUBIEGOWY, silnik 025 to też kwadratowy, ale uwaga! - TRZYBIEGOWY! i taki montowano w latach 84-89 (nie we wszystkich modelach, ale występował)

> Moja na 100% jest 50M3 nawet jest to zaznaczone fabrycznie na ramie:

hmm.gif a jesteś pewien, że silnik fabrycznie był w ramie? bo silnik "jajo" i kwadratowy pasują zamiennie do ramy - wymienić trzeba tylko kolanko wydechu... może fabrykę Twoja M3 opuściła z silnikiem kwadratowym, a potem ktoś go zmienił?

Zresztą - często w okresie PRLu było montowane to co zostało akurat w magazynach i dojść dzisiaj która wersja jest odpowiednia dla roku produkcji niejednokrotnie staje się niemożliwym zlosnik.gif

Przecież były silniki jajka z biegami w rączce, z biegami w nogach, na pedały, potem kwadratowe z biegami w ręku, z biegami w nodze, miały dwa albo i trzy biegi...niezły mix zlosnik.gif

EDIT:

Aha - pierwsza moja motorynka była z roku 1986 - miała okrągły zbiornik, krótką ramę i silnik kwadratowy (023) z biegami w nodze. Była 100% fabryczna - kupiona dla mnie w prezencie na komunię serduszka.gif

Napisano
  • Autor

silnik 025 to jest jajko, a nie kwadrat zobacz na schematy silników (wygląd) na pierwszej stronie wątku i obydwa są 2 biegowe.

3 biegowy był dopiero kwadratowy w modelu pony 301

Napisano

> silnik 025 to jest jajko, a nie kwadrat zobacz na schematy silników (wygląd) na pierwszej stronie

> wątku i obydwa są 2 biegowe.

> 3 biegowy był dopiero kwadratowy w modelu pony 301

hmm.gifno fakt, masz rację, pomyliłem oznaczenia ok.gif zwracam honor ok.gif

ale to dziwne, że najpierw stosowano kwadrat, a potem wrócono do jajka, skoro mam komara w wersji sport z silnikiem jajo (biegi w ręku) z roku... 1975 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

może mieli wtedy nadwyżkę jajowatych i trzeba było to gdzieś upchnąć 20.GIF

Napisano

B. ładna sztuka, trochę ode mnie :

- stylowe, oryginalne lusterko

- przednie lagi od większych braci (kadet, ogar)

- urwany lewy podnóżek (to standard)

- osłona tłumika i łańcucha to niezła robota jakiegoś magika blacharza

Troszkę podłubać i będzie przepiękna no i ma kwity food.gif

Na bloku silnika (karterze) jest wybity numer,

bodajże pierwsze trzy cyfry to model silnika.

a poniżej fotki mojej sztuki zlosnik.gif

jest to M2 z ramą 301, silnik 023

Napisano

> a poniżej fotki mojej sztuki

> jest to M2 z ramą 301, silnik 023

Śliczna sztuka. food.gifbrawo.gif

Osobiście postarałbym się zmienić tylko śruby mocujące tablice rejestracyjną - kiedyś były takie z łebkami pokrytymi odblaskowym (hmm.gif) plastikiem. skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

Gratuluję zakupu zeby.GIF Do 2002 mialem Pony 501 z 1988 palacz.gifok.gif

Napisano
  • Autor

twoja też niczego sobie

Napisano

U mnie w piwnicy takie coś stoi wink.gif

1199010036.jpg

Napisano

> U mnie w piwnicy takie coś stoi

Co Ty jeszcze w tym garażu masz??

Napisano

> Co Ty jeszcze w tym garażu masz??

Z jednośladów to tylko rower, który sam zrobiłem, teraz robię drugi no i ta motoryna grinser006.gif

A z 2 śladow to:

Warszawa model 200

Warszawa 201

Warszawa 223

Warszawa Pickup Custom

Mercury Colony Park

Citroen BL11 Hot Rod

skromny.gif

Napisano

> Z jednośladów to tylko rower, który sam zrobiłem, teraz robię drugi no i ta motoryna

> A z 2 śladow to:

> Warszawa model 200

> Warszawa 201

> Warszawa 223

> Warszawa Pickup Custom

> Mercury Colony Park

> Citroen BL11 Hot Rod

zacna kolekcja. nie ma to tamto:))

Napisano
  • Autor

parę nowych gratów przyjechało dzisiaj na wymianę zlosnik.gif

pict0015i.jpg

Napisano

> Z jednośladów to tylko rower, który sam zrobiłem, teraz robię drugi no i ta motoryna

> A z 2 śladow to:

> Warszawa model 200

> Warszawa 201

> Warszawa 223

> Warszawa Pickup Custom

> Mercury Colony Park

> Citroen BL11 Hot Rod

Bez foto się nie liczy ! grinser006.gif

Napisano

> Bez foto się nie liczy !

Mercurego pokazywałem na PMiHM, pickupa możesz sobie obejrzeć TU, właśnie kończe stronke, która będzie jakoś po ludzku wyglądać i tam będą wszystki foty.

Warszawe 200 właśnie robie więc moge założyć osobny temat aby nie robić już tu OT.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

od tego sprzedającego zakupiłem części tylko że przez allegro bo mają jeszcze taniej niż na swojej stronie www.

Jedyny minus długo trzeba czekać na przesyłkę

Napisano

> od tego sprzedającego zakupiłem części tylko że przez allegro bo mają jeszcze taniej niż na swojej

> stronie www.

> Jedyny minus długo trzeba czekać na przesyłkę

Dokładnie to samo chciałem napisać, długo czekałeś? Ja czekam już 2 tygodnie.

Napisano
  • Autor

czekałem coś około 2 tygodni, a kasę mieli na koncie w ten sam dzień co zrobione zakupy

Napisano

> znalazłem fajną stronę z częściami do Rometa i komara

Ja znam jeszcze tą, choć nie korzystałem z ich usług:

Ag-mot

Napisano
  • Autor

> Ja znam jeszcze tą, choć nie korzystałem z ich usług:

> Ag-mot

tylko w tej firmie jest pewien haczyk: "Zamówienie można złożyć tylko wtedy, gdy jego wartość (bez kosztu wysyłki) osiąga minimalną kwotę 100,00 zł."

Napisano

A powiedzcie mi jak rozwiązujecie problem benzyny, te motorynki były na mieszankę benzyny ołowiowej z olejem, a teraz jest tylko noPb hmm.gif

Napisano
  • Autor

po zakupie jeszcze nie tankowałem, ale myślę że dalej trzeba robić mieszankę paliwa z olejem

Napisano

> A powiedzcie mi jak rozwiązujecie problem benzyny, te motorynki były na mieszankę benzyny ołowiowej

> z olejem, a teraz jest tylko noPb

To jest 2 takt. Nic mu z powodu noPB nie będzie.

Napisano

> A powiedzcie mi jak rozwiązujecie problem benzyny, te motorynki były na mieszankę benzyny ołowiowej

Na stacjach można kupić dodatek ołowiu do benzyny, dolewasz przy tankowaniu

Napisano

Nie ma zaworów w takim silniku i nic mu się nie stanie , nie wypali gniazd itp. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.