Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu w 1.4 16V

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze, że w zasadzie zakładam tylko dwa rozwiązania:

I - zakup i montaż w tym samym ASO;

II - zakup oryginalnych części od ASO handlującego w internecie i montaż w ASO;

Nie mam zaufanego warsztatu, więc nie chcę kombinować.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Auto w serwisie... Wszystko zlecone bez własnych materiałów.

Cena miała być 2300-2500 PLN za przegląd i wymianę rozrządu, pompy i płynu chłodzącego.

Po konsultacji telefonicznej dołożyłem do tego wymianę płynu hamulcowego (chociaż miał 2% wody i w sumie jeszcze mieścił się w normie) oraz wymianę klocków i tarcz z tyłu, bo okazały się być poniżej minimum... Szacowany dodatkowy koszt to około 1200 PLN.

Jak odbiorę auto i będę miał chwilę, to dla informacji wpiszę dokładnie poszczególne ceny...

Napisano

> Po co? Mnie co roku na przeglądzie sprawdzają temp. zamarzania. Jeżeli nie wzrosła to po co

> wymieniać?

eee... no... kolego...!!!! ja cię tu za znaczny autorytet mam, a ty takie tam piszesz...:) płyn chłodzący musi być wymieniany co 2-3 lata (w zależności od tego co jest napisane w intsrukcji), bo zawiera on także dodatki antykorozjne, które tracą swe właściwości po jakims czasie... i wtedy nawet jak płyn "trzyma temp." to sobie korodują elementy układu chłodzenia np. złączki czy chłodnica aluminiowa... ale z tym to z bogiem sprawa. łatwa wymiana. Gorzej jak popuści nagrzewnica...

Napisano

> blokady są stosowane tylko w celu ułatwienia włożenia paska na koła (mechanicznie), a nie mają

> nic wspólnego z przestawianiem się faz rozrządu. Jeżeli raz na luźnych kołach ustawiono

> rozrząd, to po cholerę to od nowa ustawiać?

jak możesz takie bzdety pisać ?? i to jeszcze odnosnie silnika 1.4 w NBravo , rozumię,że jestes mechanikiem i wymieniasz na farbkę ??? blokady służą do ustawienia silnika w fazie

prawda ?? i utrzymania go w tej pozycji po zdjęciu paska prawda ?? lub do ustawienia po demontażu-montażu głowicy lub całego silnika .....

Nie wprowadzaj kolegów w błąd ! w silniku 1.4 -1.4TJet technologicznie wymagane są blokady

do wymiany rozrząu i koniec jak ktoś robi to na "farbke" to po prostu paproch i tyle ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak odbiorę auto i będę miał chwilę, to dla informacji wpiszę dokładnie poszczególne ceny...

Przegląd 90.000km - 530,38 PLN

Wymiana paska rozrządu i napędu alternatora - 484,92 PLN

Wymiana pompy płynu chłodzącego -197,00 PLN

Tarcze i klocki hamulcowe tył - 166,69 PLN

Wymiana płynu hamulcowego - 151,54 PLN

Olej Selenia K 3L. - 135,16 PLN

Filtr oleju 1 szt. - 19,22 PLN

Filtr powietrza 1 szt. - 26,92 PLN

Filtr kabinowy 1 szt. - 87,60 PLN

Świeca zapłonowa 4 szt. - 144,30 PLN

Preparat uniwersalny 0,5 szt. - 8,92 PLN

Zmywacz do hamulców 0,5 szt. - 9,48 PLN

Pompa płynu chłodzącego 1 szt. - 286,77 PLN

Pasek rozrządu z napinaczem 1 kpl. - 276,59 PLN

Płyn chłodzący Paraflu UP 3L. - 64,87 PLN

Woda destylowana 2L. - 3,37 PLN

Pasek alternatora 1 szt. - 84,39 PLN

Klocki hamulcowe tył 1 kpl. - 314,15 PLN

Tarcze hamulcowe tył 2 szt. - 414,26 PLN

Płyn hamulcowy 0,5L. - 18,82 PLN

Uszczelka 1 szt. - 3,65 PLN

Razem: 3428,98 PLN. Ceny uwzględniają 10% rabat na części i 12% rabat na robociznę...

Zastanawia mnie tylko, że z przodu były wymieniane tylko klocki i wg serwisu wystarczą razem z tarczami do kolejnego przeglądu, a z tyłu od razu trzeba było wymienić komplet? Części oddali i faktycznie zarówno klocki jak i tarcze były już mocno zjechane.

Napisano

> Razem: 3428,98 PLN.

Wg mnie cena kosmiczna...

EDIT: wygląda na to, że po 90.ooo trzeba wymienić pół auta yikes.gif

Napisano

> Razem: 3428,98 PLN. Ceny uwzględniają 10% rabat na części i 12% rabat na robociznę...

Faktycznie chyba sporo policzyli !

Dzisiaj tez byłem na przeglądzie na 60tys. i zapłaciłem za robociznę wraz z przegladem klimatyzacji gdzie uzupełnili płyn 270zł grinser006.gif

W tym wymienili :

1.Olej w silniku - Motul

2. Filtr oleju - Ufi

3.Filtr powietrza - Ufi

4. Filtr kabinowy - Mistral

5. Filtr paliwa - Ufi

6. Klocki przód -RH

Części zakupiłem sam w sklepie internetowym za 410zł + olej za 155zł z wysyłką .

Razem wyszło 835zł , chyba jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wg mnie cena kosmiczna...

> EDIT: wygląda na to, że po 90.ooo trzeba wymienić pół auta

Cena samego przeglądu na podstawie podanych przeze mnie cen to 961,95 PLN...

Zdaję sobie sprawę, że pewne rzeczy można zrobić "taniej, gdzie indziej albo wcale". Nikt mnie pod przymusem do ASO nie ciągnął, auto nie ma już gwarancji więc tym nie byłem też zobligowany.

Napisano
  • Autor

> Części zakupiłem sam w sklepie internetowym za 410zł + olej za 155zł z wysyłką .

> Razem wyszło 835zł , chyba jest

Ja w W-wie za taki przegląd w ubiegłym roku (tez był serwis klimatyzacji, części ASO) zapłaciłem coś koło 1100 złotych.

Napisano

> Wymiana paska rozrządu i napędu alternatora - 484,92 PLN

> Wymiana pompy płynu chłodzącego -197,00 PLN

we wtorek bede robil rozrzad u siebie, oficjalny koszt klamotow na rozrzad z pompa wody, po eper to prawie 1000zl, po discountach to wyglada o wiele lepiej

zobaczymy koszt uslugi zlosnik.gif

> Wymiana płynu hamulcowego - 151,54 PLN

u mnie w aso, koszt tej uslugi na fv przy przegladzie 60kkm to ponizej 30zl zlosnik.gif

Napisano

> jak możesz takie bzdety pisać ?? i to jeszcze odnosnie silnika 1.4 w NBravo , rozumię,że jestes

> mechanikiem i wymieniasz na farbkę ??? blokady służą do ustawienia silnika w fazie

> prawda ?? i utrzymania go w tej pozycji po zdjęciu paska prawda ?? lub do ustawienia po

> demontażu-montażu głowicy lub całego silnika .....

> Nie wprowadzaj kolegów w błąd ! w silniku 1.4 -1.4TJet technologicznie wymagane są blokady

> do wymiany rozrząu i koniec jak ktoś robi to na "farbke" to po prostu paproch i tyle

Kolego, proszę, nie poniżaj się, jak nie znasz tematu. Już napisałem wcześniej, po co są blokady. Jeżeli nie zdejmujesz głowicy to ustawione fabrycznie koła zębate po wymianie paska na "znaki" bez blokad nie zmienią faz rozrządu nawet o 1 stopień. Chciałbym poinformować Cię, że wszystkie paski rozrządu muszą trzymać takie parametry jak długość całkowita w mm, ilość zębów, szerokość paska oraz kształt zęba w przekroju i matematycznie nie ma możliwości przestawić rozrządu. W wielu silnikach DOHC oraz silnikach takich jak VW 1,9 TDI pompowtrysk, trzeba trochę się namęczyć w dwie osoby, żeby ułożyć pasek na kołach. Po zastosowaniu blokad i popuszczeniu kół zębatych, tą czynność można robić samemu dwoma palcami i tylko dlatego wprowadzono blokady.

Jest jeszcze jeden powód, o którym zapomniałem, mianowicie odstraszenie domorosłych mechaników i pozyskanie w ten sposób klienta w ASO.

Napisano

> Jeżeli nie zdejmujesz głowicy to ustawione fabrycznie koła zębate po wymianie paska na "znaki"

> bez blokad nie zmienią faz rozrządu nawet o 1 stopień.

> trzeba trochę się namęczyć w dwie osoby, żeby ułożyć pasek na kołach. Po zastosowaniu blokad i

> popuszczeniu kół zębatych, tą czynność można robić samemu dwoma palcami i tylko dlatego

> wprowadzono blokady.

Dokładnie tak jest! Robiłem to w silniku Punto 1,4 16V

> Jest jeszcze jeden powód, o którym zapomniałem, mianowicie odstraszenie domorosłych mechaników i

> pozyskanie w ten sposób klienta w ASO.

O tym najlepiej świadczy astronomiczna cena jaką zapłacił kol. Pilzner icon_eek.gif Oczywiście, że jak chcesz to sam robić to musisz zdawać sobie sprawę z możliwych skutków i mieć jakieś pojęcie i przygotowanie techniczne oraz dobrze jest również mieć wsparcie doświadczonej osoby

Napisano

> O tym najlepiej świadczy astronomiczna cena jaką zapłacił kol. Pilzner Oczywiście, że jak chcesz

> to sam robić to musisz zdawać sobie sprawę z możliwych skutków i mieć jakieś pojęcie i

> przygotowanie techniczne oraz dobrze jest również mieć wsparcie doświadczonej osoby

Nawet będąc mechanikiem, nikt nade mną nie stał, jak robiłem różne rzeczy pierwszy raz. Fakt, że za pierwszym razem wszystko robiłem 5 razy dłużej, ale nigdy z braku doświadczenia nic nie uwaliłem. Pierwszy rozrząd zrobiłem 200 km od domu w Oplu, jak się pasek zerwał (silnik bezkolizyjny). Stałem na poboczu drogi krajowej. Jedyne narzędzia jakie miałem, to klucz do kół 17 mm i małe kombinerki. Zero doświadczenia (miałem wtedy 20 lat) i udało się, nawet zdążyłem dojechać do celu z niewielkim opóźnieniem.

Napisano

widzę,że polemika nie ma sensu z wrogiem zgodnej z technologią wymiany rozrządu

w silniku 1.4 16V NBravo.

Napisano

> widzę,że polemika nie ma sensu z wrogiem zgodnej z technologią wymiany rozrządu

> w silniku 1.4 16V NBravo.

Tu nie ma co polemizować, po pierwsze teoria zderza się z praktyką życiową, po drugie niektóre rozwiązania serwisowe są mało wygodne. Po trzecie jak kolega pisał to blokady w wielu przypadkach są konieczne tylko do ustawienia wałków przy pierwszym montażu.

Nie dziw się temu bo 90% dobrych mechaników nie używa blokad o ile nie jest to w 100% konieczne. I nie mówie tu akurat tylko o warsztatah niezależnych ale i o ASO.

Napisano

> Tu nie ma co polemizować, po pierwsze teoria zderza się z praktyką życiową, po drugie niektóre

> rozwiązania serwisowe są mało wygodne. Po trzecie jak kolega pisał to blokady w wielu

> przypadkach są konieczne tylko do ustawienia wałków przy pierwszym montażu.

> Nie dziw się temu bo 90% dobrych mechaników nie używa blokad o ile nie jest to w 100% konieczne. I

> nie mówie tu akurat tylko o warsztatah niezależnych ale i o ASO.

racja ... tylko,że tu chodzi o silnik któru ma zmienne fazy ( koło ) które trzeba popuścić

dla prawidłowego założenia -napiecia paska zakładanie paska akurat w TYM silniku bez blokad to tylko loteria , piszesz o dobrych mechanikach czyli wszyscy którzy urzywają blokad są ci żli

naprawa zgodnie z technologią czy to w garażu czy ASO to chyba nic złego ?? ja tylko napisałem,że tak powinna wyglądać wymiana tego elementu a co i jak kto będzie robił w swoim aucie właścicel to tylko jego sprawa ok.gif

Napisano

> racja ... tylko,że tu chodzi o silnik któru ma zmienne fazy ( koło ) które trzeba popuścić

> dla prawidłowego założenia -napiecia paska zakładanie paska akurat w TYM silniku bez blokad to

> tylko loteria

Chyba nie bardzo rozumiesz o co chodzi w rozrządzie. Jaka loteria? Mogę zrobić 1000 rozrządów w NB 1,4 bez użycia blokad i w żadnym się nic nie przestawi.

Jedyne auta, jakie znam, w których bez blokad się nie da to :

- rodzina Zetec od Forda

- benzynowe 16V od Renault

- 1,5 DCi od Renault

W tych autach po zdjęciu koła pasowego na wale korbowym przestawia się koło zębate, bo nie ma klina. I choć trzeba mieć blokady, za pierwszym razem w Zetecu nie wiedziałem o tym i ustawiłem za pomocą śruby M6 odpowiednio doszlifowanej.

Napisano

> Chyba nie bardzo rozumiesz o co chodzi w rozrządzie. Jaka loteria? Mogę zrobić 1000 rozrządów w NB

możesz i milion x w silniku 843A1000i bedzie ok ale już w 199A6000 to juz loteria uda się albo nie jak nie założysz blokady na koło zębate zmiennych faz to się potrafi przestawić oczywiście mówimy tu tylko o blokadach a nie ustawieniu tłoków bo to można zrobić drutem ale i tak ta czynnośc wymaga uwagi

Napisano

> możesz i milion x w silniku 843A1000i bedzie ok ale już w 199A6000 to juz loteria uda się albo

> nie jak nie założysz blokady na koło zębate zmiennych faz to się potrafi przestawić oczywiście

> mówimy tu tylko o blokadach a nie ustawieniu tłoków bo to można zrobić drutem ale i tak ta

> czynnośc wymaga uwagi

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić przestawienia wałka rozrządu względem koła zębatego bez popuszczania śruby mocującej to koło. Fizycznie nie możliwe.

Honda też ma zmienne fazy i nie wymyśla blokad, tylko nacechowała znak na kole zębatym.

Podejrzewam, że jesteś ofiarą marketingowców, którzy na siłę próbują wbić do głowy, że blokada to jedyne słuszne rozwiązanie przy wymianie rozrządu. Cóż, nie będę sprowadzać Cię na "złą" drogę. Niech każdy z nas ma swój punkt widzenia.

Napisano

> Jakoś nie mogę sobie wyobrazić przestawienia wałka rozrządu względem koła zębatego bez popuszczania

> śruby mocującej to koło.

będziesz miał 1.4 ze zmienną fazą to przetestujesz wymianę "z ręki " ok.gif

Napisano

> będziesz miał 1.4 ze zmienną fazą to przetestujesz wymianę "z ręki "

Czyżby Stilo 1,4 z wtyczką na pokrywie zaworów to nie to samo? Nie chcę nic mówić, ale t-jet (lub zwykły 1,4), to stary dobry 1,2 16V klepany od 98r. i w tych silnikach do wymiany rozrządu potrzebna jest wiedza taka, jak przy wymianie koła na zapasowe.

Napisano

a wszystkie zwykłe 1.4 16V w NBravo mają zmienne fazy rozrządu? wink.gif

Napisano

> Czyżby Stilo 1,4 z wtyczką na pokrywie zaworów to nie to samo?

z tego co mówi Saigon, to w Bravo są dwa typy silników ze zmienną fazą lub bez... ten ze zmienną fazą różni się od tego 1.4 16V ze Stilo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> z tego co mówi Saigon, to w Bravo są dwa typy silników ze zmienną fazą lub bez... ten ze zmienną

> fazą różni się od tego 1.4 16V ze Stilo

A nie mówimy tu przypadkiem o silnikach StarJet 1.4 16V 95KM stosowanym w Grande Punto i 1.4 16V 90KM stosowanym w nowym Bravo?

Napisano

> A nie mówimy tu przypadkiem o silnikach StarJet 1.4 16V 95KM stosowanym w Grande Punto i 1.4 16V

> 90KM stosowanym w nowym Bravo?

StarJet'y wszystkie mają zmienne fazy, co do NBravo to raczej kiedyś nie miały, ale jak wnioskuję z wypowiedzi Saigona teraz mają, pewnie po to, żeby euro 5 spełniać. Wszak te zmienne fazy w tym silniku mają wybitnie proekologiczny charakter zlosnik.gif

Napisano

> StarJet'y wszystkie mają zmienne fazy, co do NBravo to raczej kiedyś nie miały, ale jak wnioskuję z

> wypowiedzi Saigona teraz mają, pewnie po to, żeby euro 5 spełniać. Wszak te zmienne fazy w tym

> silniku mają wybitnie proekologiczny charakter

Czyli w moim Bravo 1,4 !6V 90 kM z 2007 raczej nie ma?

Napisano

> Czyli w moim Bravo 1,4 !6V 90 kM z 2007 raczej nie ma?

nie wiem, zmienne fazy są przykryte czarną osłoną na pokrywie zaworów obok korka oleju, tylko żeby nie pomylić z czujnikiem fazy spineyes.gif

Napisano

> Wymiana paska rozrządu i napędu alternatora - 484,92 PLN

> Wymiana pompy płynu chłodzącego -197,00 PLN

u mnie tez nowy rozrzad zagoscil dzisiaj:

po prawie 85kkm

20110315949przed_6.jpg

po wymianie:

20110315952po_6.jpg

kosztow po discountach podac nie moge ale robocizna koscila smieszna kase w porownaniu do tego co sam zaplaciles wedle podanych cen zlosnik.gif

koszt kpl rozrzadu z oryginalu wedle epera to 1000zl

Napisano
  • Autor

> kosztow po discountach podac nie moge ale robocizna koscila smieszna kase w

> porownaniu do tego co sam zaplaciles wedle podanych cen

No i co w związku z tym proponujesz...? Nie mam takich dojść/możliwości i zapłaciłem tyle ile chciałem zapłacić, ale cieszę się z Twoich oszczędności ok.gifwink.gif

Napisano

> No i co w związku z tym proponujesz...?

zmienic aso ktore nie naciaga na prawie 200zl za wymiane pompy wody ktora wymieniaja przy rozrzadzie i tak

Napisano
  • Autor

> zmienic aso ktore nie naciaga na prawie 200zl za wymiane pompy wody ktora wymieniaja przy

> rozrzadzie i tak

Nie mam czasu żeby szukać tańszych rozwiązań po okolicy, bo to i tak nie przyniosłoby wielkich oszczędności a jak już wcześniej pisałem, turystyka serwisowa mnie nie interesuje. Dlatego jest jak jest ok.gif

Napisano

> Czyli w moim Bravo 1,4 !6V 90 kM z 2007 raczej nie ma?

Nie ma. To jest silnik bez z zmiennych faz rozrządu, podobnież konstrukcyjnie taki sam jak ze stilo (info od mechanika ASO).

Napisano

> Nie ma. To jest silnik bez z zmiennych faz rozrządu, podobnież konstrukcyjnie taki sam jak ze stilo

> (info od mechanika ASO).

Ok! Dzięki za informacje 20.GIF

Napisano

> u mnie tez nowy rozrzad zagoscil dzisiaj....

Byłeś przy całej operacji wymiany?? Ciekwai mnie czy w ASO używa przy wymiane rozrządu blokady?

Napisano

> Byłeś przy całej operacji wymiany??

tak

> Ciekwai mnie czy w ASO używa przy wymiane rozrządu blokady?

uzywa

Napisano

Przy okazji tego tematu mam pytanie.

Rok temu wymieniłem rozrząd, niestety bez pompy wody. Czy przy okazji zbliżającego się przeglądu wymienić samą pompę wody?

Napisano

> Przy okazji tego tematu mam pytanie.

> Rok temu wymieniłem rozrząd, niestety bez pompy wody. Czy przy okazji zbliżającego się przeglądu

> wymienić samą pompę wody?

zweryfikuj jej stan, a jaki przebieg ma auto?

Napisano

> zweryfikuj jej stan, a jaki przebieg ma auto?

~93 tyś. km. Weryfikację mogę zrobić na przeglądzie ale zrobi to mechanik więc muszę polegać na tym co zobaczy i co mi powie. Także jestem w kropce... stąd moje pytanie.

Napisano

> ~93 tyś. km. Weryfikację mogę zrobić na przeglądzie ale zrobi to mechanik więc muszę polegać na tym

> co zobaczy i co mi powie. Także jestem w kropce... stąd moje pytanie.

Jestem ciekawy, ile było awarii rozrządów przez pompę wody hmm.gif

Nigdy nie wymieniałem pompy wody z rozrządem i tylko raz miałem awarię pompy - po przebiegu 200tys km. Awaria polegała na rozszczelnieniu pompy - bez wpływu na pasek.

Osobiście nie będę wymieniał pompy z rozrządem i chyba nie masz czym się martwić.

Napisano

> Jestem ciekawy, ile było awarii rozrządów przez pompę wody

> Nigdy nie wymieniałem pompy wody z rozrządem i tylko raz miałem awarię pompy - po przebiegu 200tys

> km. Awaria polegała na rozszczelnieniu pompy - bez wpływu na pasek.

> Osobiście nie będę wymieniał pompy z rozrządem i chyba nie masz czym się martwić.

Mój kumpel miał niedawno rozwalony rozrząd właśnie przez awarię pompy wodnej w Lanosia 1500 16V. Wymieniał wcześniej pasek i napinacze, ale uznał, pompa może jeszcze pochodzić. W efekcie po przebiegu ok. 50 tys. km zatarło się i zablokowało łożysko pompy, a pasek przeskoczył na kołach. Skutek: rozwalona głowica i zawory, dobrze, że tłoki i korbowody wytrzymały

Napisano

> Przy okazji tego tematu mam pytanie.

> Rok temu wymieniłem rozrząd, niestety bez pompy wody. Czy przy okazji zbliżającego się przeglądu

> wymienić samą pompę wody?

Nie wymieniaj. Lepiej poczekać do około 150 kkm i wymienić kolejny rozrząd z pompą. Jeżeli teraz chcesz wymienić pompę, to pasek też musisz zmienić. Nie zakłada się drugi raz paska po przebiegu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.