Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu w 1.4 16V

Featured Replies

Napisano

Muszę zawitać na przegląd przy 90 tys. km i przy okazji chcę zlecić wymianę rozrządu.

W jednym ASO taką operację zalecają przeprowadzać przy przebiegu 90 tys. km a w innym są bardziej elastyczni i powiedzieli 80-100 tys. km. Zatem wymiana przy okazji przeglądu jest jak najbardziej wskazana...

W związku z tym kilka pytań:

1. Wymianę będę robił na pewno w ASO i zastanawiam się, czy zlecić wymianę na częściach oryginalnych kupionych u nich, czy na markowych zamiennikach (mam możliwość kupna z dobrym rabatem). Z tym, że nie zależy mi aż tak bardzo na cenie, bo kryterium to przede wszystkim jakość części i wyeliminowanie sytuacji, w której kupiony zamiennik okaże się nie pasować (a tak mi się zdarzało, choć kupowany był z podaniem numeru nadwozia).

2. Czy przy wymianie rozrządu wymieniać od razu profilaktycznie pompę układu chłodzenia, czy zrobić to dopiero przy kolejnej wymianie rozrządu?

3. Czy w przypadku wymiany pompy, wymieniać płyn chłodzący w układzie, nawet jeśli będzie trzymał swoje parametry (przy wymianie chłodnicy w Pandzie, ASO zalało układ uprzednio zlanym płynem, chociaż myślałem że wymienią go z automatu)? Do układu wejdzie około 6L płynu, trzeba więc ze 3L koncentratu w cenie około 30-35 PLN/L i tyle samo wody destylowanej, więc koszt przy całości operacji raczej niewielki...

Napisano

> 1. Wymianę będę robił na pewno w ASO i zastanawiam się, czy zlecić wymianę na częściach

> oryginalnych kupionych u nich, czy na markowych zamiennikach (mam możliwość kupna z dobrym

> rabatem). Z tym, że nie zależy mi aż tak bardzo na cenie, bo kryterium to przede wszystkim

> jakość części i wyeliminowanie sytuacji, w której kupiony zamiennik okaże się nie pasować (a

> tak mi się zdarzało, choć kupowany był z podaniem numeru nadwozia).

Jeżeli nie zależy Ci tak bardzo na kosztach, to bierz wszystko w jednym miejscu: części i robota. Rozrząd ma to do siebie, że jak (odpukać) pasek będzie wadliwy, strzeli Ci po 1 tys. km i silnik będzie do remontu, a kupowany był gdzie indziej to warsztat będzie zwalał na wadliwą część, a sprzedawca na błąd przy wymianie

> 2. Czy przy wymianie rozrządu wymieniać od razu profilaktycznie pompę układu chłodzenia, czy zrobić

> to dopiero przy kolejnej wymianie rozrządu?

Piszą coś na ten temat w instrukcji? Jeśli nie to ja bym jeszcze nie wymieniał

> 3. Czy w przypadku wymiany pompy, wymieniać płyn chłodzący w układzie, nawet jeśli będzie trzymał

> swoje parametry (przy wymianie chłodnicy w Pandzie, ASO zalało układ uprzednio zlanym płynem,

> chociaż myślałem że wymienią go z automatu)? Do układu wejdzie około 6L płynu, trzeba więc ze

> 3L koncentratu w cenie około 30-35 PLN/L i tyle samo wody destylowanej, więc koszt przy

> całości operacji raczej niewielki...

ja bym wymienił płyn

Napisano

1. Koszt wymiany rozrządu w ASO z częściami zakupionymi w ASO (pasek + rolka napinacza) dla Stilo 1,4 16v to ok. 550 PLN... z czego pasek ok 102 PLN a napinacz 154 PLN - reszta to koszt robocizny...

2. Zbliżasz się do 100kkm - pompę wymieniłbym profilaktycznie... skromny.gif chociaż przyznam, że nie orientuję się jak z ich trwałością...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie zależy Ci tak bardzo na kosztach, to bierz wszystko w jednym miejscu: części i robota.

To nie jest tak, że koszty nie grają roli. Ale cenię swój czas i święty spokój, więc nie zależy mi na tym, by zrobić coś najtaniej tylko możliwie najlepiej...

> Rozrząd ma to do siebie, że jak (odpukać) pasek będzie wadliwy, strzeli Ci po 1 tys. km i

> silnik będzie do remontu, a kupowany był gdzie indziej to warsztat będzie zwalał na wadliwą

> część, a sprzedawca na błąd przy wymianie.

Dlatego chcę zrobić to w ASO, gdzie teoretycznie jest lepsza obsługa klienta i gdzie mój zleceniobiorca nie jest aż tak "anonimowy" jak w typowym warsztacie z działalnością gospodarczą, gdzie w konfliktowych sytuacjach mógłbym odwołać się co najwyżej przez okno...

> Piszą coś na ten temat w instrukcji? Jeśli nie to ja bym jeszcze nie wymieniał

Pisać nie piszą, ale wymiana pompy przy wymianie rozrządu to praktycznie jedna robota...

> ja bym wymienił płyn

Tym bardziej, jak się wymienia płyn!

Napisano

> To nie jest tak, że koszty nie grają roli. Ale cenię swój czas i święty spokój, więc nie zależy mi

> na tym, by zrobić coś najtaniej tylko możliwie najlepiej...

> Dlatego chcę zrobić to w ASO, gdzie teoretycznie jest lepsza obsługa klienta i gdzie mój

> zleceniobiorca nie jest aż tak "anonimowy" jak w typowym warsztacie z działalnością

> gospodarczą, gdzie w konfliktowych sytuacjach mógłbym odwołać się co najwyżej przez okno...

> Pisać nie piszą, ale wymiana pompy przy wymianie rozrządu to praktycznie jedna robota...

> Tym bardziej, jak się wymienia płyn!

to wymień pompę i płyn. Będziesz miał spokój. Przy okazji: ile kosztuje w ASO wymiana rozrządu w tym silniku?

Napisano

Osiobiscie bym wymienił w ASO na ich częściach. W razie kłopotów pozostaje jeszcze FAP. U pana Kazia pozostaje baranek sciana.gifok.gif

Pompę tez wymień, będziesz miał spokój na kolejne 90 kkm, a jak poleci ta za 10 kkm to znowu bezsensowna robota i koszty.

Płyn trzeba wymieniać co 2 lata wiec lepiej wymień ok.gif

Napisano

> Płyn trzeba wymieniać co 2 lata wiec lepiej wymień

Po co? Mnie co roku na przeglądzie sprawdzają temp. zamarzania. Jeżeli nie wzrosła to po co wymieniać?

Napisano

> Po co? Mnie co roku na przeglądzie sprawdzają temp. zamarzania. Jeżeli nie wzrosła to po co

> wymieniać?

Przytaczam tylko to co w instrukcji zlosnik.gif Przy moich przebiegach to bym nie wymieniał tak szybko.

W stilo wymieniłem po 3 latach, bez sprawdzania zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przytaczam tylko to co w instrukcji Przy moich przebiegach to bym nie wymieniał tak szybko.

> W stilo wymieniłem po 3 latach, bez sprawdzania

No właśnie u mnie już minęło 3 lata, auto "garażowane pod chmurką", więc raczej zrobię wszystko na raz. Tak jak planowałem od początku ok.gif

Napisano

kpl zestaw rozrzadu z oryginalu w aso dla Twojego silnika to koszt : Cena z VAT-em 295,95 PLN

pompa wody oryginal to koszt: Cena z VAT-em 316,05 PLN

wymien kpl z pompa wody, wymien tez plyn.. jesli wezmiesz z aso to w razie spaprania roboty masz pelna gw na usluge i odpowiedzialnosc serwisu za robocizne

majac pewnego mechanika mozesz zajechac z dobrymi zamiennikami i zaoszczedzic pare zika

Napisano

> chociaż przyznam, że nie

> orientuję się jak z ich trwałością...

W moim 1,4 16V pompa zostałą wymieniona po ok. 30kkm (na gwarancji).

Pewnie jak ze wszystkim, czyli jak się trafi zlosnik.gif

Napisano

Zakładając, że mam dobrego mechanika...

Jakie zamienniki polecacie?

Napisano

Przy koszcie części ok. 280 zł za oryginały paska i rolki - nie bawiłbym się w zamienniki...

nawet więcej, robiąc auto pod siebie, nie na sprzedaż, wiedząc, że przejeżdżę nim następne 4 lata / 50 kkm pompę wody też zakupiłbym oryginalną...

To jest moje zdanie. skromny.gif

Napisano

> Zakładając, że mam dobrego mechanika...

> Jakie zamienniki polecacie?

Jak chcesz dobre zamienniki to pasek Contiego około 50 zł, napinacz INA lub SKF są po 150 zł. Masz razem 200. Oryginał możesz kupić w sklepie, pasek Dayco 50 zł, napinacz INA 150. Jakby nie patrzył, czy dobry zamiennik, czy oryginał bez znaczka Fiata to razem 200 zł. Dobra pompa np SKF, czy Hepu to koszt 200 zł.

Napisano

W Stilo 1,4 wymieniałem rozrząd razem z pompą przy 85tkm (ale minęło 5 lat eksploatacji). Koszt w aso 930pln, z moim płynem chłodniczym (sama pompa 310pln). Ogólnie na rozrządzie nie ma co oszczędzać. Wszystkie wymiany robię sam, ale rozrząd jest zbyt poważny/skomplikowany i dlatego dałem do aso.

Napisano

> Wszystkie wymiany robię sam, ale rozrząd jest zbyt poważny/skomplikowany i dlatego

> dałem do aso.

Skomplikowany może być dla fryzjera albo piekarza. Byle mechanik zrobi rozrząd czy to w zwykłym 1.4, czy w t-jecie. Przecież ten silnik ma konstrukcję sprzed 13 lat.

Napisano

> Skomplikowany może być dla fryzjera albo piekarza. Byle mechanik zrobi rozrząd czy to w zwykłym

> 1.4, czy w t-jecie. Przecież ten silnik ma konstrukcję sprzed 13 lat.

Owszem, ale konsekwencje spaprania przez takiego byle mechanika mogą być poważne... a ile później kłopotu może być i nerwów.

Dawać do ASO i niech robią ze swoich części. Przynajmniej będzie pewna gwarancja.

Napisano

> Owszem, ale konsekwencje spaprania przez takiego byle mechanika mogą być poważne... a ile później

> kłopotu może być i nerwów.

> Dawać do ASO i niech robią ze swoich części. Przynajmniej będzie pewna gwarancja.

A mnie właśnie korci aby zrobić to samemu. W poprzednim aucie Punto 1,4 16V zrobiłem sam i dobrze wyszło. Silnik chyba chyba podobny?

Napisano

> Skomplikowany może być dla fryzjera albo piekarza. Byle mechanik zrobi rozrząd czy to w zwykłym

> 1.4, czy w t-jecie. Przecież ten silnik ma konstrukcję sprzed 13 lat.

Bez blokad g... zrobi w tym silniku, nawet we wcześniejszych autach jak PII FL trzeba mieć blokady do niego aby wymiana przebiegła zgodnie ze sztuką. Obstawiam że 80% Heńków i Kazików pojedzie na mazakach ale ja bym tak nie chciał.

Napisano

> Bez blokad g... zrobi w tym silniku, nawet we wcześniejszych autach jak PII FL trzeba mieć blokady

> do niego aby wymiana przebiegła zgodnie ze sztuką. Obstawiam że 80% Heńków i Kazików pojedzie

> na mazakach ale ja bym tak nie chciał.

Myślisz że w ASO zrobią to ze sztuka na blokadach cfaniaczek.gif

Napisano

> Bez blokad g... zrobi w tym silniku, nawet we wcześniejszych autach jak PII FL trzeba mieć blokady

> do niego aby wymiana przebiegła zgodnie ze sztuką. Obstawiam że 80% Heńków i Kazików pojedzie

> na mazakach ale ja bym tak nie chciał.

W takim razie wytłumacz mi, po co są stosowane blokady do rozrządów?

Napisano

> Myślisz że w ASO zrobią to ze sztuka na blokadach

Potwierdzam. Wiele razy widziałem, jak serwis malował znaki w silnikach z rzekomą potrzebą blokad.

Napisano

> Potwierdzam. Wiele razy widziałem, jak serwis malował znaki w silnikach z rzekomą potrzebą blokad.

W serwisie też pracują tylko ludzie i też robią na skróty byle opierdzielić na momencie. Mało tego kierownik pewnego serwisu mówił mi że dopiero jak na "mazaki" coś mechesy spierniczą to jak klient wróci na poprawkę to raczą wziąć przyrządy do ręki. shocked.gif

Napisano

> W takim razie wytłumacz mi, po co są stosowane blokady do rozrządów?

Masz 1,6 16V to chyba powinieneś wiedzieć po co wink.gif

Napisano
  • Autor

> (...) Mało tego kierownik pewnego serwisu mówił mi że dopiero jak na "mazaki" coś mechesy spierniczą to jak

> klient wróci na poprawkę to raczą wziąć przyrządy do ręki.

To i tak dobrze... W ASO mam możliwość złożenia reklamacji na niewłaściwie wykonaną usługę, a wiadomo, że nie we wszystkich warsztatach jest to możliwe.

Napisano

> Masz 1,6 16V to chyba powinieneś wiedzieć po co

Odnosząc się jeszcze do Twojego cytatu

Quote:

jak na "mazaki" coś mechesy spierniczą

Na mazaki nie da się spierniczyć. Natomiast widzę, że nie wiesz o co biega, to wytłumaczę Ci, że blokady są stosowane tylko w celu ułatwienia włożenia paska na koła (mechanicznie), a nie mają nic wspólnego z przestawianiem się faz rozrządu. Jeżeli raz na luźnych kołach ustawiono rozrząd, to po cholerę to od nowa ustawiać?

Napisano
  • Autor

I jeszcze jeden dylemat. Wiem już co będę wymieniał i wiem, że będę robił to w ASO.

Obecny przebieg to 85 tys. km. Przegląd chciałem zrobić przy +/- 90 tys. km.

Planowałem zrobić go w lutym przed wyjazdem na urlop. Szacując jakieś tam przebiegi tygodniowe, przed urlopem powinienem mieć jakieś 87 tysięcy km a po urlopie niewiele ponad 90 tysięcy km.

Przegląd i wymianę robić zatem przed urlopem, czy już po? Finansowo jest mi to zupełnie obojętne czy na przegląd wydam przed urlopem czy po urlopie, świadomość wyjazdu w góry na starym oleju i pasku też raczej mnie jakoś nie boli... Jest sens wymiany teraz, czy jest to zupełnie obojętne i zrobić jak mi będzie wygodniej?

Napisano

Jedź sobie na urlop na obecnym pasku. Po co sie pchać w kłopoty. smile.gif. Jak coś spieprzą to wyjdzie to później "pod domem" a nie na urlopie, w górach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Muszę zawitać na przegląd przy 90 tys. km i przy okazji chcę zlecić wymianę rozrządu.

> W jednym ASO taką operację zalecają przeprowadzać przy przebiegu 90 tys. km a w innym są bardziej

> elastyczni i powiedzieli 80-100 tys. km. Zatem wymiana przy okazji przeglądu jest jak

> najbardziej wskazana...

> W związku z tym kilka pytań:

> 1. Wymianę będę robił na pewno w ASO i zastanawiam się, czy zlecić wymianę na częściach

> oryginalnych kupionych u nich, czy na markowych zamiennikach (mam możliwość kupna z dobrym

> rabatem). Z tym, że nie zależy mi aż tak bardzo na cenie, bo kryterium to przede wszystkim

> jakość części i wyeliminowanie sytuacji, w której kupiony zamiennik okaże się nie pasować (a

> tak mi się zdarzało, choć kupowany był z podaniem numeru nadwozia).

> 2. Czy przy wymianie rozrządu wymieniać od razu profilaktycznie pompę układu chłodzenia, czy zrobić

> to dopiero przy kolejnej wymianie rozrządu?

> 3. Czy w przypadku wymiany pompy, wymieniać płyn chłodzący w układzie, nawet jeśli będzie trzymał

> swoje parametry (przy wymianie chłodnicy w Pandzie, ASO zalało układ uprzednio zlanym płynem,

> chociaż myślałem że wymienią go z automatu)? Do układu wejdzie około 6L płynu, trzeba więc ze

> 3L koncentratu w cenie około 30-35 PLN/L i tyle samo wody destylowanej, więc koszt przy

> całości operacji raczej niewielki...

Zasada co do rozrządu jest jedna: robisz w ASO na częściach ASO. Jak coś sypnie masz 2 lata gwarancji. I nie ma że boli. Zawsze zrzucą winę na części jak przyjedziesz ze swoimi. Troszkę drożej ostatecznie wyjdzie, ale masz spokój.

Pompę cieczy chłodzącej zaleca się wymienić razem w rozrządem, podobnie z płynem. Skoro zlany z układu to warto wlać świeży.

Napisano

> Zasada co do rozrządu jest jedna: robisz w ASO na częściach ASO.

Ty to jakiś ASO-maniak jesteś grinser006.gif

Napisano

> Ty to jakiś ASO-maniak jesteś

Jak Ci padnie paseczek i rozwali silnik to zrozumiesz o co chodzi smile.gif

Co mogę robię sam, ale powiedziałem że rozrząd tylko i wyłącznie ASO - masz gwarancję i w razie czego jak coś poleci to możesz żądać naprawy. A tak odpowiedzialność rozmywa się. Były przypadki, może nie w Bravo, że nowe paski poleciały, rozwaliły silnik i potem klient martwił się, bo sam części do ASO dostarczył. Nieważne, że kupione to samo w Intercarsie za pół ceny ASO. Niekupione w ASO i koniec. ASO umywa ręcę, bo zwala winę na to, że komplet nie był kupiony u nich.

Napisano

> Po co? Mnie co roku na przeglądzie sprawdzają temp. zamarzania. Jeżeli nie wzrosła to po co

> wymieniać?

To nie wymieniaj, nie musisz. Ja u siebie wymieniłem po 3 latach dla spokoju. Koszty niewielkie kupując Paraflu na allegro, a spokój mam, że płyn świeży.

Napisano

> Zasada co do rozrządu jest jedna: robisz w ASO na częściach ASO. Jak coś sypnie masz 2 lata

> gwarancji. I nie ma że boli. Zawsze zrzucą winę na części jak przyjedziesz ze swoimi. Troszkę

> drożej ostatecznie wyjdzie, ale masz spokój.

tak tak oczywiście smirk.gif jak przyniesiesz oryginalne części to nie ma znaczenia gdzie kupiłeś...

Napisano

> tak tak oczywiście jak przyniesiesz oryginalne części to nie ma znaczenia gdzie kupiłeś...

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Możesz sobie mieć oryginalne części, identyczne jak te z półki w ASO. W razie problemów i tak powiedzą, że niekupione u nich. A pasek nie spadnie z rolki tylko pęknie. Chociaż z samego spadnięcia też się wybronią twierdząc, że zestaw nie był zakupiony u nich i tak naprawdę nie biorą za to odpowiedzialności. Jedynie za montaż. A zdarza się, że pękają paski zaraz po założeniu. I też oryginalne, a nie podróby. I chodzi mi tylko i wyłącznie o taką sytuację.

Napisano

> Nie rozumiesz o co mi chodzi. Możesz sobie mieć oryginalne części, identyczne jak te z półki w ASO.

> W razie problemów i tak powiedzą, że niekupione u nich.

masz FV ze czesci byly kupione w innym ASO i wszystko w temacie

Napisano

> masz FV ze czesci byly kupione w innym ASO i wszystko w temacie

Jeśli mowa o innym ASO a nie sklepie typu Intercars to może będziesz miał większe szanse na znalezienie sponsora na naprawę silnika w przypadku zbyt wczesnego pęknięcia paseczka smile.gif.

Napisano

> Jeśli mowa o innym ASO a nie sklepie typu Intercars to może będziesz miał większe szanse na

> znalezienie sponsora na naprawę silnika w przypadku zbyt wczesnego pęknięcia paseczka .

ja oryginalne czesci biore tylko z ASO, nie koniecznie w tym samym aso musze je montowac, moge w calej sieci serwisow fiata w pl, gwara musi na to isc, nie ma innej opcji.. oryginal kupiony u licencjonowanego przedstawiciela FAP to oryginal i tyle

Napisano

> ja oryginalne czesci biore tylko z ASO, nie koniecznie w tym samym aso musze je montowac, moge w

> calej sieci serwisow fiata w pl, gwara musi na to isc, nie ma innej opcji.. oryginal kupiony u

> licencjonowanego przedstawiciela FAP to oryginal i tyle

no własnie o tym mówie ok.gif

Napisano

> Nie rozumiesz o co mi chodzi. Możesz sobie mieć oryginalne części, identyczne jak te z półki w ASO.

> W razie problemów i tak powiedzą, że niekupione u nich. A pasek nie spadnie z rolki tylko

> pęknie. Chociaż z samego spadnięcia też się wybronią twierdząc, że zestaw nie był zakupiony u

> nich i tak naprawdę nie biorą za to odpowiedzialności. Jedynie za montaż. A zdarza się, że

> pękają paski zaraz po założeniu. I też oryginalne, a nie podróby. I chodzi mi tylko i

> wyłącznie o taką sytuację.

W sumie, głupio nie gadasz, jaka jest roznica w cenie w wersji hardcore: wwa, Pan Mieciu (tani nie sa) + czesci ze sklepu nie ASO versus samo ASO?

Ile na tym w ogole mozna "zaoszczedzic"? O jakim rzedzie wartosci mowimy?

Dla niektorych swiety spokoj tez ma swoja cene skromny.gifi . Im jestem starszy, tym bardziej sie sklaniam do takiego podejscia do sprawy ok.gif

Ale bedzie wątek hicior zaraz smile.gifchipsy.gif

Napisano

Nie jeżdżę Fiatem rok czy dwa, tylko od 1993 roku, gdzie rodzice mieli jedno z pierwszych Cinquecento w kraju jeszcze produkowane we Włoszech i jak nie przypilnowałeś to gaźniki na przeglądach wymontowywali i zamieniali na późniejsze polskie. Parę wojen z ASO stoczyłem z CC, Punto II, Grande Punto 1.4 77 KM, 1.3 90 KM i teraz z Bravo jak mi sprzęgło poleciało w przebiegu tyle co nic. Więc chyba swoje wiem. No ale jak ktoś wierzy, że faktura VAT mu pomoże to życzę powodzenia.

Ostatnio przyjechał do mnie kolega starym bo starym, ale jeżdżącym Oplem Vectrą od pana Miecia właśnie, który miał mu wymienić rozpieracz w hamulcach bębnowych z tyłu. Wymienić wymienił, ale zapomniał dokręcić przewodu hamulcowego... Dobrze, że kolega zorientował się że coś nie tak, podnieśliśmy auto w garażu, zdjąłem koło i okazało się, że przewód metalowy dokręcony na pół obrotu. I to jest właśnie pan Miecio specjalista. Nie chcę nawet wiedzieć jak naprawiłby rozrząd w moim aucie...

Napisano

> W sumie, głupio nie gadasz, jaka jest roznica w cenie w wersji hardcore: wwa, Pan Mieciu (tani nie

> sa) + czesci ze sklepu nie ASO versus samo ASO?

> Ile na tym w ogole mozna "zaoszczedzic"? O jakim rzedzie wartosci mowimy?

Dwumas+sprzęgło+robota w ASO = 5200, te same części Inter Cars + niezależny warsztat = 2500. Taki jest rząd wielkości IThankYou.gif Ja poprostu nie znoszę jak mi takie ASO dowala 150% marży do ceny producenta i mnie 270747800-sex.gif za moją kasę. Skoro ktoś zarabia na tej samej części przy cenie 1200, to co mówić o >2000 w ASO?

Napisano

> Dwumas+sprzęgło+robota w ASO = 5200, te same części Inter Cars + niezależny warsztat = 2500.

nie kazde aso zawyza cene detaliczna czesci i mowi klientowi ze dana czesc kosztuje 2500zl, a w realu sugerowany detal jest ustalony na poziomie 1870zl, bylo po prostu zmienic aso, powszechnie sie wie ze ASO w Rz do tanich nie nalezy

kiedys podawalem przyklad cen robocizny za 30kkm przeglad, po 10% rabacie w Rz to byl koszt ok 380zl , wymiana filtra paliwa dodatkowo platna 50zl, ta sama usluga w ASO w Tarnowie kosztowala ok 250zl-270zl,

Napisano

a w sosnowcu w aso przeglad po 30k km 190zł plus własne materiały

Napisano

> a w sosnowcu w aso przeglad po 30k km 190zł plus własne materiały

i to sa proste przyklady na pojecie ASO a ASO

Napisano
  • Autor

> Dwumas+sprzęgło+robota w ASO = 5200, te same części Inter Cars + niezależny warsztat = 2500. Taki

> jest rząd wielkości Ja poprostu nie znoszę jak mi takie ASO dowala 150% marży do ceny

> producenta i mnie za moją kasę. Skoro ktoś zarabia na tej samej części przy cenie 1200, to

> co mówić o >2000 w ASO?

Można kupić części z ASO na Allegro. Kupowałem wentylator do Pandy i był zapakowany w oryginalne pudełko, faktura była wystawiona przez ASO i miała adnotację, że gwarancja na części obowiązuje tylko i wyłącznie w przypadku montażu przez ASO Fiat.

Napisano

> a w sosnowcu w aso przeglad po 30k km 190zł plus własne materiały

W B-B ten sam przegląd 90 zł + własne materiały yay.gif

Napisano

> W B-B ten sam przegląd 90 zł + własne materiały

A ja dałem się 270747800-sex.gif na 30 kkm na 450 za robociznę + materiały. facepalm.gif. Ale młody wtedy byłem i głupi. I pierwsze w życiu auto na gw miałem.

Napisano

> A ja dałem się na 30 kkm na 450 za robociznę + materiały. . Ale młody wtedy byłem i głupi. I

> pierwsze w życiu auto na gw miałem.

Bo trzeba wiedzieć gdzie na ten przegląd pojechać grinser006.gif. No a jak chciałeś w mieście wojewódzkim, no to płać i płacz grinser006.gif

Napisano

> Bo trzeba wiedzieć gdzie na ten przegląd pojechać . No a jak chciałeś w mieście wojewódzkim, no to

> płać i płacz

Blisko mam z roboty, a leń jestem i nie chciało mi się daleko szukać grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> i to sa proste przyklady na pojecie ASO a ASO

No ale nie każdy ma ochotę jechać do Sosnowca... Strata czasu to jedno, drugie to wizyta w niesprawdzonym (przez siebie) ASO a trzecie to ewentualne dodatkowe wycieczki w przypadku jakichkolwiek reklamacji czy nawet wątpliwości. Rozumiem jeszcze, gdy przegląd jest uwarunkowany utrzymaniem gwarancji a chcemy go zrobić przede wszystkim tanio. Mi zależy przede wszystkim na jakości, cena jest ważna ale nie jest najważniejszym kryterium.

A wracając do cen, zaproponowano mi pakiet przegląd plus wymiana rozrządu za jakieś 2300 PLN.

Rozbijając:

Przegląd 1100 PLN:

- olej Selenia K,

- wymiana oleju,

- wymiana filtra powietrza,

- wymiana filtra przeciwpyłkowego,

- wymiana świec,

Rozrząd 1100 PLN:

- wymiana paska i napinacza/y,

- wymiana pompy,

- wymiana płynu,

Płyn Paraflu UP 80 PLN,

Cena materiały plus robocizna. Części oczywiście oryginalne w ASO.

Tymczasem dostałem ofertę od sprzedawcy z Allegro:

- filtr przeciwpyłkowy - 49 PLN,

- filtr powietrza - 55 PLN,

- filtr oleju - 29 PLN,

- świece - 104 PLN,

- olej Selenia K - 151 PLN,

- płyn do chłodnic koncentrat Paraflu UP - 69 PLN,

- pasek rozrządu + napinacz - 239 PLN,

- pompa wody - 190 PLN (pompa SKF),

- przesyłka - 20 PLN,

Gwarancja na podstawie paragonu lub faktury sprzedaży oraz dowodu montażu w ASO. Wszystkie części i materiały eksploatacyjne oryginalne, poza pompą wody.

Części razem 906 PLN (z pompą SKF), jak zrobię optymalizację cen i kupię oryginalną pompę (210+11 PLN) oraz olej (3x45 PLN) u innych sprzedawców to będzie 921 PLN. Będzie też więcej zachodu. niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.