Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Damski klekot do 30k zł.

Featured Replies

Napisano

Wątek kolejny. wink.gif

Wczoraj siedziałem z koleżanką której automagicznie wyparował jakiś czas temu spod bloku Peugeot 207.

W związku z powyższym, zastanawia się nad następcą i skutkiem wczorajszej debaty był absolutny brak konsensusu.

Podobają jej się samochody które jeszcze są poza zasięgiem finansowym (śmieje się, że za wcześnie ukradli jej auto)

-nowy Ford Fiesta

-Peugeot 308 cc

Wymagania:

Gabarytowo coś między Fiestą a 308

Rocznik - 3 latek i mniej

Paliwo: najchętniej diesel z małym spalaniem.

Cena -do ustalenia. Zakłada około 30k.

Stan: na rzecz niższej ceny- może być lekko naruszony grinser006.gif

Macie jakieś pomysły hmm.gif

Napisano

> Rocznik - 3 latek i mniej

> Paliwo: najchętniej diesel z małym spalaniem.

Pewnie jeszcze żeby miał ok. 30 kkm przebiegu, bezwypadkowy, serwisowany w ASO, po emerytowanym lekarzu ?

O co chodzi z tymi dieslami ? Wszyscy jeździcie po 30 kkm rocznie ?

Napisano

> Pewnie jeszcze żeby miał ok. 30 kkm przebiegu, bezwypadkowy, serwisowany w ASO, po emerytowanym

> lekarzu ?

> O co chodzi z tymi dieslami ? Wszyscy jeździcie po 30 kkm rocznie ?

ja jeżdżę 30kkm rocznie, mam diesla i zastanawiam się, czy to mimo wszystko opłacalne. No ale nie o tym wątek.

Pytanie do kolegi: LPG odpada?

Napisano
  • Autor

> Pewnie jeszcze żeby miał ok. 30 kkm przebiegu, bezwypadkowy, serwisowany w ASO, po emerytowanym

> lekarzu ?

30k zł

Szczerze pisząc, to w tym przypadku lepiej by było gdyby był pokolizyjny i zapuszczony grinser006.gif

Napisano

> Wątek kolejny.

> Wczoraj siedziałem z koleżanką której automagicznie wyparował jakiś czas temu spod bloku Peugeot

> 207.

> W związku z powyższym, zastanawia się nad następcą i skutkiem wczorajszej debaty był absolutny brak

> konsensusu.

> Podobają jej się samochody które jeszcze są poza zasięgiem finansowym (śmieje się, że za wcześnie

> ukradli jej auto)

> Macie jakieś pomysły

allegro.pl

Filtr do 30 k PLN, paliwo: diesel, r prod. od 2007

Potem wybrac kolor i dzwonic smile.gif Przeciez kobieta i tak marki i modelu nie odrozni wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pytanie do kolegi: LPG odpada?

niekoniecznie, ale diesel byłby lepszy

Napisano

> lekarzu ?

Moda. Bez diesla nie istniejesz w "towarzystwie". Bez względu na koszta.

Napisano

> Moda. Bez diesla nie istniejesz w "towarzystwie". Bez względu na koszta.

Bzdura. clown.gif

Napisano

A co Ty taką krucjatę przeciw dieslom prowadzisz? hehe.gif

Jak chce klekota, to doradź klekota. ok.gif

Napisano

Moda ok. Ale wlasnie w towarzystwie istniejesz jak nie masz diesla. Bo wtedy TWA zaczyna Cię przekonywać o "wyzszosci" smile.gif

Najbardziej lubię jak mnie o momencie (i elastycznosci) próbują przekonac, po czym okazuje sie ze w Pb mam taki sam lub nawet wyzszy smile.gif

Napisano

> A co Ty taką krucjatę przeciw dieslom prowadzisz?

krucjatę jak krucjatę, po prostu rozsadnie myslący człowiek, robiący neiwielkie roczne przebiegi nie bierze pod uwagę zakupu diesla ok.gif

Napisano
  • Autor

Nie moda, tylko spalanie 6l/100km

Ja diesel'i nie lubię, za to zagazowałbym nawet Lamborghini i miałbym w poważaniu zdanie np. kogoś kto jeździ cinquecento i twierdzi, że nawet dobre zapalniczki są na benzynę. Dlatego jestem w stanie zrozumieć czyjś kaprys odnośnie preferowanego paliwa w samochodzie.

Ale jakby nie o to chodzi w tym wątku wink.gif

Napisano

Pytam tylko - bo z dostępnej mi wiedzy wynika, że w normalnym amatorskim użytkowaniu sensu to nie ma żadnego.

Ale może jest coś czego nie wiem.

> Jak chce klekota, to doradź klekota.

Kobiecie doradzać ? I tak wybierze coś co jest "ładne" nie patrząc na racjonalne przesłanki.

Napisano

> krucjatę jak krucjatę, po prostu rozsadnie myslący człowiek, robiący neiwielkie roczne przebiegi

> nie bierze pod uwagę zakupu diesla

"Rozsądnie myślący człowiek" to by kupił logana - dużo miejsca, tani, ma klimę i też zawiezie do celu. ok.gifgrinser006.gif

Może komuś się lepiej dieslem jeździ - nikt na to nie wpadł? cfaniaczek.gif

Napisano

Zapraszam na trasę W-wa - Tyrol z boxem na dachu crazy.gif

Turbobenzyna będzie palić minimum 30% więcej od turbodiesla.

Będzie również szybsza, jak się jej będzie deptać podłogę do odcięcia, ale wtedy spalanie będzie o 100 % wyższe swiety.gif

Prosta sprawa - dlaczego firmy kupują diesle. Palą mniej nawet jak się je depcze bez opamiętania.

Moda? Z całym szacunkiem, ale chyba kupy dzisiaj nie robiłeś.

Napisano
  • Autor

> krucjatę jak krucjatę, po prostu rozsadnie myslący człowiek, robiący neiwielkie roczne przebiegi

> nie bierze pod uwagę zakupu diesla

Po czym wywnioskowałeś, że przebiegi są 'niewielkie'?

Napisano

> Moda ok. Ale wlasnie w towarzystwie istniejesz jak nie masz diesla. Bo wtedy TWA zaczyna Cię

> przekonywać o "wyzszosci"

To jest bardzo "żywa" dyskusja, w której miałem ostatnio przyjemność(?) uczestniczyć. Normalnie prawie jak polityka zlosnik.gif

> Najbardziej lubię jak mnie o momencie (i elastycznosci) próbują przekonac, po czym okazuje sie ze w

> Pb mam taki sam lub nawet wyzszy

Wiadomo, bo najłatwiej porównywać turbo klekota z wolnossącym "bezyniakiem"/lpg

Napisano

> Pytam tylko - bo z dostępnej mi wiedzy wynika, że w normalnym amatorskim użytkowaniu sensu to nie

> ma żadnego.

Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale juz chyba po raz n-ty, co? grinser006.gif

> Ale może jest coś czego nie wiem.

Wyżej pisałem - np. komuś odpowiada charakterystyka pracy diesla. ok.gif

Swoją drogą, chyba na razie nie wiemy, jakie przebiegi chce robić przyszła właścicielka. hehe.gif

> Kobiecie doradzać ? I tak wybierze coś co jest "ładne" nie patrząc na racjonalne przesłanki.

A to inna sprawa. ok.gifhehe.gif

Napisano

> Po czym wywnioskowałeś, że przebiegi są 'niewielkie'?

po niczym. To była ogólna uwaga na temat dziwnej fascynacji dieslem w tym kraju

Napisano

> Popraw mnie, jeżeli się mylę, ale juz chyba po raz n-ty, co?

I chyba lepiej na tym zakończyć dyskusję nad sensownością klekota.

Ot ktoś ma taki kaprys.

Bo jak nie to zaraz się zlecą i będzie... chipsy.gif

Napisano

> Zapraszam na trasę W-wa - Tyrol z boxem na dachu

> Turbobenzyna będzie palić minimum 30% więcej od turbodiesla.

> Będzie również szybsza, jak się jej będzie deptać podłogę do odcięcia, ale wtedy spalanie będzie o

> 100 % wyższe

> Prosta sprawa - dlaczego firmy kupują diesle. Palą mniej nawet jak się je depcze bez opamiętania.

> Moda? Z całym szacunkiem, ale chyba kupy dzisiaj nie robiłeś.

ok. jechalem dokladnie tą trase w grudniu. prosze bardzo. co z tego ze palą mniej?

1. Nie 30% mniej. Focus TDCI w trasie palil mi 7,5 na autostradach (bo juz wył przy 150-160 km/h). Megane TCE180 pali ok. 9. W miescie 9,3 vs 11. Do tego benz ma 65 KM wiecej.

2. Auto bede mial 3 lata leasingu, zakup diesla ktory "zbliza" sie do osiagow mojej benzyny (2.0 dci 160 KM) bylby dokladnie 10 tys drozszy - czyli zwroci sie po ok 100 tys km. Czyli pewnie okolo momentu sprzedazy auta, czyli ->

3. Po co mam znosic trzęsienie budą i klekot, skoro go zwyczajnie nie lubie. A i wydechu lubie posluchac sobie...

4. Detal coprawda: Benzyna szybciej się nagrzewa w miescie...

Przekonaj mnie teraz, ze mi sie cos oplaca?

A pewnie ze moda. I jelita pracują w porządku.

Na szczęscie benzyny w duzej ilości są obecnie uturbiane i może zniknie u mas to przeswiadczenie ze diesel = elastycznosc. Moze to cos zmieni.

A firmy? Bo robią po 50-100 tys km przebiegu rocznie i mają w powazaniu opinię i gust kierowcy auta - czyli im się to oplaca. Mi i większosci uzytkownikow na drogach nie. Ale ludzie myślą kryteriami z "auto swiata" - to kupują diesle i się dziwią, że "mial palic 5 w miescie" i okazuje się ze wtopili bo zanim im się zwroci to sprzedadzą auto...

Napisano

Nie tylko w tym smile.gif

Przykładowo Austriaki w większości zapitalają dieslami. Mają fioła na punkcie oszczędności, stąd ich wybory. Owszem, zarabiają więcej od nas, ale równolegle dużo więcej odkładają.

Osobiście gdyby było mnie stać, wolałbym coś w stylu benzynowego V6 T. Nie szarpie, gładko pracuje i rusza od 1000 rpm.

Ale w szybkiej trasie na narty tankujesz już w Cieszynie, zamiast na podobnym baku przejechać 400 km więcej wink.gif

Napisano

> Pytam tylko - bo z dostępnej mi wiedzy wynika, że w normalnym amatorskim użytkowaniu sensu to nie

> ma żadnego.

> Ale może jest coś czego nie wiem.

A ja uwazam, ze ma. Duzo przyjemniej jezdzi mi sie turbodieslem niz wolnossaca benzyna o tej samej mocyok.gif

NIestety porownywalna osiagami beznzyna spali sporo wiecej niestety.

Za rady od zwolennikow redukowania do trojki i pilowania do odciecia, z gory dziekuje, ale juz z tego wyroslem zlosnik.gif

Mnie naprawde nie jara jazda autem ktore ma 100KM z pojemnosci 1,4 bo to jest jakies nieporozumienie i nadaje sie jedynie do miasta.

Kazda proba wyprzedzenia czy jazda z predkoscia ponad 100km/h to meczarnia.

Woje juz sluchac klekotu diesla przy obrotach rzedu 2000 niz ogluszajacego wycia przy 4500hehe.gif

Co do turbobenzyn to sie ie wypowiadam, ale poki co ich dostepnosc w uzywanych autach jest niewielka.

Pzdr,

Maciej

Napisano

Sam się sobie dziwię, bo mam raczej alergię na punkcie VW, ale może niech koleżanka przyjrzy się.... Polo?

Pozdro

B

Napisano

> ok. jechalem dokladnie tą trase w grudniu. prosze bardzo. co z tego ze palą mniej?

> 1. Nie 30% mniej. Focus TDCI w trasie palil mi 7,5 na autostradach (bo juz wył przy 150-160 km/h).

Zgodzę się bez żadnej kłótni

> Megane TCE180 pali ok. 9. W miescie 9,3 vs 11. Do tego benz ma 65 KM wiecej.

Z boxem, przy 150-160 km/h??? Wolne żarty. 10-11 litrów jak nic. To min. 40% więcej niż 7.5 litra w foce.

> 2. Auto bede mial 3 lata leasingu, zakup diesla ktory "zbliza" sie do osiagow mojej benzyny (2.0

> dci 160 KM) bylby dokladnie 10 tys drozszy - czyli zwroci sie po ok 100 tys km. Czyli pewnie

> okolo momentu sprzedazy auta, czyli -

Nie opłaca się, proste.

> 3. Po co mam znosic trzęsienie budą i klekot, skoro go zwyczajnie nie lubie. A i wydechu lubie

> posluchac sobie...

Rozumiem i zgadzam się.

Jednak nowe już coraz mniej się trzęsą. Ale zawsze.

> 4. Detal coprawda: Benzyna szybciej się nagrzewa w miescie...

Producenci już to wiedzą, zaczynają wkładać grzałki na szybkie nagrzanie kabiny ok.gif

> Przekonaj mnie teraz, ze mi sie cos oplaca?

> A pewnie ze moda. I jelita pracują w porządku.

> Na szczęscie benzyny w duzej ilości są obecnie uturbiane i może zniknie u mas to przeswiadczenie ze

> diesel = elastycznosc. Moze to cos zmieni.

Turbobenzyna nigdy nie odstawała elastycznością, wręcz przeciwnie.

> A firmy? Bo robią po 50-100 tys km przebiegu rocznie i mają w powazaniu opinię i gust kierowcy auta

> - czyli im się to oplaca. Mi i większosci uzytkownikow na drogach nie. Ale ludzie myślą

> kryteriami z "auto swiata" - to kupują diesle i się dziwią, że "mial palic 5 w miescie" i

> okazuje się ze wtopili bo zanim im się zwroci to sprzedadzą auto...

Nie sposób się nie zgodzić - jeśli zakładasz 3-letni okres eksploatacji to bierz benzynę z jej zaletami i jedną podstawową wadą wink.gif

Ale jak zakładasz że pojeździsz autem dłużej i więcej (przykładowo do 180 000 km, często skaczesz to tu to tam (nie wiem, góry, morze, zagranica itp.), to warto wziąć na ruszt coś innego.

3.0 TDI od VW z 240 końmi to jedna z najlepszych jednostek z jaką miałem do czynienia. Porównywalna była tylko Vectra z V6 Turbo.

A auto do miasta? Jak kupujesz używkę to różnica w cenie nie jest już taka duża jak w salonie. I auto będzie lepiej trzymać cenę.

W nówce do miasta diesel jest bez sensu.

PS

Dobrze funkcjonujące jelita to podstawa 20.GIF

Napisano

> Producenci już to wiedzą, zaczynają wkładać grzałki na szybkie nagrzanie kabiny

dla mnie to jest między innymi bezsens diesla. Kupujesz auto, które musi mieć między innymi:

- dodatkowe grzałki, żeby się nagrzewało

- dodatkowe wyciszenie, żeby terkot silnika w mniejszym stopniu uprzykrzał jazdę

- dodatkowe skomplikowane filtry (DPF) żeby mniej smrodził

- więcej momentu, żeby mieć te same osiągi

- turbiny o zmiennej geometrii, żeby mieć te więcej momentu

- mocniejsze sprzęgła, żeby przenieść ten moment

- dwumasowe koła zamachowe, żeby zniwelować drgania

i jeszcze pewnie kilka innych rzeczy, o których nie wiem. I po co to wszystko jak można mieć silnik, który tego nie potrzebuje? Że spali te 2l paliwa mniej? IMHO złudna oszczędność. Ale każdy niech jeździ czym lubi.

Napisano

> Zgodzę się bez żadnej kłótni

...

> Nie sposób się nie zgodzić - jeśli zakładasz 3-letni okres eksploatacji to bierz benzynę z jej

> zaletami i jedną podstawową wadą

milo ze sie zgadzamy smile.gif

EDIT: poza kwestią spalania megane - 10 l to maks co spalila przy 160 km/h, ale caly czas tez tak nie jedziesz, są spowolnienia. wychodzi ok 9 - wiem bo tankuje to auto od 30 tys km.

Kwestia boxa... coz... zarowno focusem (jezdzilem) i megane jezdze na narty bez niczego na dachu - czyli wymierne porownanie spalania. Z boxem, zgodze sie ze byloby wiecej, np. kolejne 0,5 litra na korzysc diesla, ale to tak pi razy drzwi, pewnie przesadzone, zresztą nie zmienia niczego w 3 letniej kalkulacji:)

> Ale jak zakładasz że pojeździsz autem dłużej i więcej (przykładowo do 180 000 km, często skaczesz

> to tu to tam (nie wiem, góry, morze, zagranica itp.), to warto wziąć na ruszt coś innego.

> 3.0 TDI od VW z 240 końmi to jedna z najlepszych jednostek z jaką miałem do czynienia. Porównywalna

> była tylko Vectra z V6 Turbo.

Nie mowimy juz o tym segmencie. Jestem wielkim fanem 3l diesla BMW, no ale za takie auto to kupie 2 obecne smile.gif Im drozszy segment, tym mniej udzialu w tym wszystkim ma silnik, więcej widzimisie wlasciciela.

> A auto do miasta? Jak kupujesz używkę to różnica w cenie nie jest już taka duża jak w salonie. I

> auto będzie lepiej trzymać cenę.

> W nówce do miasta diesel jest bez sensu.

Poprostu chłodna kalkulacja + gust wlasciciela. Mnie np strasznie irytuje w dieslu ze jak mu wdepniesz, to zostawiasz za sobą "mgiełkę" widoczną w lusterku jak swiatla aut za tobą przejeżdzają przez nią. Poprostu focusem bylo mi wstyd tak robic, a zeby te 115 KM jechalo to trzeba bylo deptac.

> PS

> Dobrze funkcjonujące jelita to podstawa

No ba... nie narzekam smile.gif

Napisano

> Wątek kolejny.

> Wczoraj siedziałem z koleżanką której automagicznie wyparował jakiś czas temu spod bloku Peugeot

> 207.

> W związku z powyższym, zastanawia się nad następcą i skutkiem wczorajszej debaty był absolutny brak

> konsensusu.

> Podobają jej się samochody które jeszcze są poza zasięgiem finansowym (śmieje się, że za wcześnie

> ukradli jej auto)

> -nowy Ford Fiesta

> -Peugeot 308 cc

> Wymagania:

> Gabarytowo coś między Fiestą a 308

> Rocznik - 3 latek i mniej

> Paliwo: najchętniej diesel z małym spalaniem.

> Cena -do ustalenia. Zakłada około 30k.

> Stan: na rzecz niższej ceny- może być lekko naruszony

> Macie jakieś pomysły

Yaris? Auris? Tak ze stajni Toyoty, choć może dla kobiety nudne smile.gif

Napisano

> Jak chce klekota, to doradź klekota.

Tak sobie czytam ten wątek Panie M zlosnik.gif i dochodzę do wniosku że zamiast JAKIEJKOLWIEK merytorycznej odpowiedzi wątek popłynął w kierunku odwiecznej wojny NoPB vs ON. Imho bez sensu

Napisano

> Tak sobie czytam ten wątek Panie M i dochodzę do wniosku że zamiast JAKIEJKOLWIEK merytorycznej

> odpowiedzi wątek popłynął w kierunku odwiecznej wojny NoPB vs ON. Imho bez sensu

stilo JTd, najwieksza szansa na znalezienie auta ze stos małym przebiegiem ok.gif

jednak te auta nie sa do konca "bezobslugowe"

wink.gifwink.gifwink.gif

Napisano

> nawet dobre zapalniczki są na benzynę.

o to dobre. musze sobie zapisać - albo zmienić w podpisie biglaugh.gif

Napisano

Tak się składa, że to co można dostać w dobrej cenie nie odpowiada gustom kupującego.

Z uwagi na to, że podobny temat przerabiałem kilka dni temu z kolegą w pracy, podpowiadam:

- Fiat Bravo - 1,6 mtj (2007 lub nawet 2008r.),

- Fiat Grande Punto - 1,3 jtd (2008 lub 2009r.),

- Opel Corsa D - 1,3 CDTi (2008r.),

- Opel Meriva - 1,7 CDTi (2007 lub 2008r.),

- Mazda 2 - 1,4 CDi (2006 lub 2007r.),

- Peugeot 207 - 1,6 HDi (2007 lub 2008r.),

- Skoda Fabia - 1,4 TDi (2007 lub 2008r.),

- Seat Altea - 1,9 TDi (2006r.),

- Seat Leon - 1,9 TDi (2006 lub 2007r.).

Napisano

Cała mentalność Polaków... Mowa o dieslu, to zamiast coś poradzić,

to pupcy o tym po co na co... Zamiast po prostu USZANOWAĆ czyjś

wybór?

Z mojej strony - Stilo z 1.9 JTD/MJ - jest chyba tej wielkości co potrzeba smile.gifsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.