Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oleje, koncerny, marki ...

Featured Replies

Napisano

Czy można gdzieś poczytać na temat powiązań tego typu firm a także, co dla mnie najważniejsze, jakie produkty mogą być do siebie zbliżone lub są wręcz tym samym produktem ale występującym pod inna marką hmm.gif

Ktoś wspominał o tym tutaj ale nie mogę znaleźć hmm.gif

Ciekawi mnie jak dużo przepłacam, lejąc olej za prawie 200 zł co 10 tys przejechanych km, skoro jest tyle tańszych produktów o parametrach na papierze zbliżonych jeśli nie takich samych hmm.gif Nie ufam nieznanym mi olejom. Może to i głupie ale wolę kupić jakiś sprawdzony, niż żebym się martwił czy tańszy olej nie spowoduje w przyszłości problemów hmm.gif Na allegro nigdy nie kupiłem - zawsze w hurtowni moto - łudząc się że nie trafię na podmienioną zawartość wink.gif

Ktoś przecież je robi także dla sieci marketów i chyba spełniają one jakieś założone standardy hmm.gif

Napisano

> Ciekawi mnie jak dużo przepłacam, lejąc olej za prawie 200 zł co 10 tys przejechanych km(...)

Czy to zaleca producent Twojego samochodu, czy - jak wiele osób - "na wszelki wypadek" skracasz zalecany przez producenta przebieg o połowę ? Jeżeli tak robisz, odpowiedź jest prosta: przepłacasz dwukrotnie.

chipsy.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czy to zaleca producent Twojego samochodu, czy - jak wiele osób - "na wszelki wypadek" skracasz

> zalecany przez producenta przebieg o połowę ? Jeżeli tak robisz, odpowiedź jest prosta:

> przepłacasz dwukrotnie.

no tak, ale gdybym sie mial stosowac do zalecen opla i wymieniac olej GM co 30tys km...silnik dlugo by nie pożył

wiec leje lotosa co 10-15tys zlosnik.gif

Napisano

> gdybym sie mial stosowac do zalecen opla i wymieniac olej GM co 30tys km...silnik dlugo by nie pożył

Masz jakieś wyniki badań na to? Źródłem ewentualnych problemów byłaby wg Ciebie wymiana co 30tys. km czy olej GM?

Napisano

> no tak, ale gdybym sie mial stosowac do zalecen opla i wymieniac olej GM co 30tys km...silnik dlugo

> by nie pożył

> wiec leje lotosa co 10-15tys

Nie twierdzę,że Lotos ma gorsze oleje od GM ale jaka może być szacunkowa trwałośc silnika Opla przy wymianach co 30 tys. i oleju GM?

Pytam, bo znam, w tym z doświadczenia, samochody tak serwisowane i silniki ich nie sprawiają problemów i nie wykazują oznak nadmiernego zużycia.

Napisano

Jest takie powiedzenie: jak się dba, tak się ma.

Wiele kierowców lubi dbać o swoje auta - robić im dobrze.

W celu dodatkowego utwierdzenia się w przekonaniu o tym dbaniu wymieniają na przykład olej co 10.000 km co daje im satysfakcję dbania.

I w tych kategoriach - psychologicznych - bym patrzył na to zjawisko. A czy olej zmienia się raz na 10 czy 40 tys. km to zazwyczaj nie wpłynie nijak na realne zużycie silnika.

Zwłaszcza, że przebieg to cezura umowna - zupełnie czym innym jest 10.000 km zrobione przez trzy lata na 5-kilometrowych dojazdach w korku do pracy a co innego 10.000km wyjechanych w trasach przez 3 miesiące.

Moje zdanie co do oleju jest takie: najważniejsze aby olej był w misce na wystarczającym poziomie - a to czy jest świeży czy przepracowany ma znaczenie czwartorzędne.

Lepiej skupić się na wymianach filtrów niż przesadnie często zmieniać olej - bo to niepotrzebny wydatek.

Napisano

> Zwłaszcza, że przebieg to cezura umowna - zupełnie czym innym jest 10.000 km zrobione przez trzy

> lata na 5-kilometrowych dojazdach w korku do pracy a co innego 10.000km wyjechanych w trasach

> przez 3 miesiące.

Sa tacy, którzy interwał wymiany ileju uzależniają od sposobu eksploatacji właśnie i to ma sens.

> Moje zdanie co do oleju jest takie: najważniejsze aby olej był w misce na wystarczającym poziomie -

Można dodać do tego odpowiednie parametry oleju w postaci chociażby współczynnika lepkości czy wskaźnika lepkościowego, gdyż te cechy są istotniejsze od kryterium: Lotos, GM, Mobil czy Castrol.

Napisano

> I w tych kategoriach - psychologicznych - bym patrzył na to zjawisko. A czy olej zmienia się raz na

> 10 czy 40 tys. km to zazwyczaj nie wpłynie nijak na realne zużycie silnika.

Dokładnie to samo myślę. A gdy chcę takim ludziom podokuczać, mówię im: "producent zaleca wymianę płynu hamulcowego co 2 lata. Czy na wszelki wypadek robisz to raz w roku ? " Nie wiedzieć czemu, odpowiedzią jest "karp" albo kółko narysowane na czole zlosnik.gif

Napisano

> Sa tacy, którzy interwał wymiany ileju uzależniają od sposobu eksploatacji właśnie i to ma sens.

takie zalecenia ma chyba każda instrukcja, przeważnie w takich warunkach (krótkie odcinki) przebieg skraca się o połowę,

podobnie jak np filtr powietrza, gdy użytkujemy w zapylonym środowisku

jest też zapis że co np 20kkm ale nie więcej jak rok ok.gif

Napisano

> Sa tacy, którzy interwał wymiany ileju uzależniają od sposobu eksploatacji właśnie i to ma sens.

I ze względu na to przebieg do wymiany musi być przez producenta zaniżany. Czyli spokojnie można wymieniać tak jak producent karze a jeśli pojawią się problemy to raczej nie olej będzie ich przyczyną.

co do oleju GM to zdaje sie, że kiedyś GM kupował go od Mobila a teraz od Elfa albo odwrotnie.

Napisano

> jest też zapis że co np 20kkm ale nie więcej jak rok

Mnie zawsze zastanawiał ten zapis odnośnie właśnie "nie rzadziej niż co rok"

A niby dlaczego? Ciekaw jestem co dodawane jest do oleju Long-life, czego nie ma Lotos Synthetic, że ten pierwszy należy wymieniać nie rzadziej niż 2 lata a ten drugi co rok hmm.gif

Napisano

> no tak, ale gdybym sie mial stosowac do zalecen opla i wymieniac olej GM co 30tys km...silnik dlugo

> by nie pożył

> wiec leje lotosa co 10-15tys

A co powiesz na to, że ja w Ducato wymieniam tak jak stoi w książce czyli co 45kkm ? hmm.gif

Kiedy się rozsypie?

Napisano

Niektore samochody klasy wyzszej (np: Audi A6 ver. C6) same informuja kiedy zmienic olej. Jesli jezdzi sie w trasy, to mozna robic wiecej km, po miescie komputer wczesniej przypomina o zmianie oleju

Napisano

> Czy można gdzieś poczytać na temat powiązań tego typu firm a także, co dla mnie najważniejsze,

> jakie produkty mogą być do siebie zbliżone

Nikt tego oficjalnie nie ujawnia.... to znaczy ujawnia ale nie wszystko.

Przykładem może byś olej Selenia który w 40-60 % to dodatki z włoch a reszta to baza z polskich rafineri ... Selenia

Ja sie na tym nie znam ale mam kontakty z ludźmi którzy pracują w pewnej rafineri w laboratorium.... wink.gif Oczywiście bada sie tam oleje również konkurencji zlosnik.gif Zdradze wam że w ostatnich miesiącach w laboratorium bardzo dobrze wypadają oleje Castrola.. a najlepiej Texaco. Mobile niestety przeciętnie sick.gif

Odrazu powiem, że ja leje obecnie Mobila1 5W50 a przedtem ( w innym aucie zaniim lotos przestał sprzedawać ten olej a właściwie to tylko rozlewać do swoich opakowań pod swoją marką) lałem Lotos Dynamic Full Syntetyk 0W40... ok.gif

Napisano

> Czy można gdzieś poczytać na temat powiązań tego typu firm a także, co dla mnie najważniejsze,

To chyba trochę na temat hehe.gif

elf zmenia się w totala

przynajmniej na niektórych rynkach

Napisano

> jakie produkty mogą być do siebie zbliżone lub są wręcz tym samym produktem ale występującym

> pod inna marką

1)oleje firmy Castrol przeznaczone na rynki krajów Europy Wschodniej (w tym PL) produkowane są na bazie olejowej wytwarzanej w rafinerii gdańskiej . Tu także odbywa się konfekcjonowanie z "firmowymi" dodatkami zamawianymi przez Castrola u innych producentów .

2)firma Pentosin jest producentem płynów OEM dla grupy VAG i innych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.