Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie LPG EPICA 2,5 LT

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupiłem niedawno Epice 2,5 LT - rok 2008 - 6-o biegowy automat - 156 KM.

Auto ma instalację BRC - ile to powinno palić gazu? - komputer pokazuje mi spalanie na poziomie 7,5 - 8,5 na trasie, a przy tankowaniu i przeliczeniu wychodzi 12 - 13 l. Jakie macie doświadczenia w tej sprawie? Na mieście pali mi 17 l.!!!

Napisano

> Witam

> Kupiłem niedawno Epice 2,5 LT - rok 2008 - 6-o biegowy automat - 156 KM.

> Auto ma instalację BRC - ile to powinno palić gazu? - komputer pokazuje mi spalanie na poziomie 7,5

> - 8,5 na trasie, a przy tankowaniu i przeliczeniu wychodzi 12 - 13 l. Jakie macie

> doświadczenia w tej sprawie? Na mieście pali mi 17 l.!!!

Na moje oko prawidłowo. Te silniki dużo palą, automat też nie pomaga.

Napisano

> Na moje oko prawidłowo. Te silniki dużo palą, automat też nie pomaga.

Prawidłowo to może za dużo powiedziane ale jeszcze W NORMIE się mieści moim zdaniem hmm.gif

Napisano

> Witam

> Auto ma instalację BRC - ile to powinno palić gazu? - komputer pokazuje mi spalanie na poziomie 7,5

> - 8,5 na trasie, a przy tankowaniu i przeliczeniu wychodzi 12 - 13 l. Jakie macie

Komputer pewnie pokazuje to, co teoretycznie dają wtryskiwacze benzynowe.

Gaz jest przeliczany i powinno być trochę więcej - zdaje się o 10-20%.

Pewnie te 12-13 będzie w normie.

Jeśli masz wątpliwości, to jedź do gazowników na ustawienie map wtrysków, ale żeby to dobrze wyszło, to trzeba albo skalibrowac wtryskiwacze, a najlepiej kupić nowe i dopiero regulować instalkę.

Napisano

> Witam

Za bardzo bym sie nie dziwil, Laguna I 2l 8v 113KM automat palila w miescie ok 15-16l LPG, Omega B 3l MV6 automat 17l LPG.

Silnik trzeba czyms nakarmic. Duzo zalezy tez od nogi, no i miasto miastu nierowne.

Tak dla przykladu Lanos 1,4 w miescie (Białystok, wiec zadna tam metropolia) palil mi od 11l LPG do skrajnych 15l zima.

Napisano
  • Autor

> Za bardzo bym sie nie dziwil, Laguna I 2l 8v 113KM automat palila w miescie ok 15-16l LPG, Omega B

> 3l MV6 automat 17l LPG.

> Silnik trzeba czyms nakarmic. Duzo zalezy tez od nogi, no i miasto miastu nierowne.

> Tak dla przykladu Lanos 1,4 w miescie (Białystok, wiec zadna tam metropolia) palil mi od 11l LPG do

> skrajnych 15l zima.

Staram się jeździć "delikatnie" właśnie z uwagi na to spalanie. Tylko ta różnica - producent podaje odpowiednio 6,7 9,3 13,6 - oczywiście to jest benzyna - ale czy może być taka różnica w gazie? czy się coś rozrególowało?

Napisano

> Staram się jeździć "delikatnie" właśnie z uwagi na to spalanie. Tylko ta różnica - producent podaje

> odpowiednio 6,7 9,3 13,6 - oczywiście to jest benzyna - ale czy może być taka różnica w gazie?

> czy się coś rozrególowało?

Przy kiepskich/rozkalibrowanych wtryskiwaczach może być różnie.

Napisano

> Staram się jeździć "delikatnie" właśnie z uwagi na to spalanie. Tylko ta różnica - producent podaje

> odpowiednio 6,7 9,3 13,6 - oczywiście to jest benzyna - ale czy może być taka różnica w gazie?

> czy się coś rozrególowało?

Duża różnica z komputerem pokładowym wynika zapewne z rozregulowania instalacji LPG. Powinno być około +20%.

Na benzynie ile pokazuje?

Napisano

> Witam

17l to pala samochody z moca okolo 200km. W miesie IMO 14l to max. Jedz na regulacje.

Napisano

> 17l to pala samochody z moca okolo 200km. W miesie IMO 14l to max. Jedz na regulacje.

Brata Volvo T5 2.3 pali 16-18 po mieście (manual, nie automat) więc IMO 17l to jeszcze w normie. Dla spokojności można sprawdzić na kompie czy nie pracuje cały czas "na bogato".

Napisano

> Przy kiepskich/rozkalibrowanych wtryskiwaczach może być różnie.

BRC to nie stag. Tam sa gotowe wtryskiwacze.

Napisano

> Brata Volvo T5 2.3 pali 16-18 po mieście (manual, nie automat) więc IMO 17l to jeszcze w normie.

> Dla spokojności można sprawdzić na kompie czy nie pracuje cały czas "na bogato".

Nie to nie norma. To jest nowy silnik w porownaniu do np takiego lanosa a lanos palil 12l. Musi palic mniej. IMO jest usterka. Dodge Grand Caravan mi tyle palil z duzo wieksza moca i pojemnoscia.

Napisano

Komp w Epice pokazuje, niestety, bzdury.

Spalanie, które podajesz jest jak najbardziej OK.

Nie liczmy, że 2,5, nawet w benzynie, spali w korkach w mieście mniej niż 13 litrów Pb przy spokojnej jeździe, przy rozgrzanym silniku.

Napisano

> Komp w Epice pokazuje, niestety, bzdury.

Święte słowa

> Spalanie, które podajesz jest jak najbardziej OK.

> Nie liczmy, że 2,5, nawet w benzynie, spali w korkach w mieście mniej niż 13 litrów Pb przy

> spokojnej jeździe, przy rozgrzanym silniku.

Ja mam 2.0 i po mieście idzie 14-15L/100km więc 2.5 z AT wg mnie powinno spalać koło 17 ok.gif

Napisano

> 17l to pala samochody z moca okolo 200km. W miesie IMO 14l to max. Jedz na regulacje.

Regulacja nie zaszkodzi, ale Wujek nie przesadzaj - 6 cyl., 1.5 tony na sucho i automat MUSI swoje spalić. ok.gif

Napisano

> Regulacja nie zaszkodzi, ale Wujek nie przesadzaj - 6 cyl., 1.5 tony na sucho i automat MUSI swoje

> spalić.

Tak ale moc relatywnie mala. Ten automat jak sie powpli jezdzi wrzuca natychmiast ostatni bieg wiec spalanie nie powninno dochodzic do 17l.

Napisano

> Tak ale moc relatywnie mala. Ten automat jak sie powpli jezdzi wrzuca natychmiast ostatni bieg wiec

> spalanie nie powninno dochodzic do 17l.

17 L LPG oznacza zużycie benzyny na poziomie około 14L.

Po mieście nie jest to chyba jakoś dramatycznie dużo dla takiego pojazdu.

Nie wiem, czy się nie mylę, ale Noras wspominał kiedyś o nawet 15 L LPG dla Rezzo 2.0 po Krakowie. Tu jest 2.5 i automat.

Tak, czy siak nie zaszkodzi zaglądnąć do gazownika na diagnostykę i ewentualną regulację.

Napisano

> 17 L LPG oznacza zużycie benzyny na poziomie około 14L.

> Po mieście nie jest to chyba jakoś dramatycznie dużo dla takiego pojazdu.

> Nie wiem, czy się nie mylę, ale Noras wspominał kiedyś o nawet 15 L LPG dla Rezzo 2.0 po Krakowie.

> Tu jest 2.5 i automat.

> Tak, czy siak nie zaszkodzi zaglądnąć do gazownika na diagnostykę i ewentualną regulację.

Jak sekwencja to max + 1l. Jak to na prawde tyle pali przy srednich osiagach to masakra.

Napisano

> Jak sekwencja to max + 1l. Jak to na prawde tyle pali przy srednich osiagach to masakra.

Sekwencja to +15-20% większe spalanie w stosunku do benzyny, a wynika to z właściwości fizycznych LPG (mniejsza wartość opałowa litra LPG od litra noPb).

benzyna - 38 MJ/l

gaz płynny - 25 MJ/l

Napisano

> Tak ale moc relatywnie mala.

Mała nie mała - 6 garnków w ruchu. ok.gif

> Ten automat jak sie powpli jezdzi wrzuca natychmiast ostatni bieg wiec

> spalanie nie powninno dochodzic do 17l.

Za niskie obroty przy przyspieszaniu tez chyba nie powodują niskiego spalania - czy się mylę? niewiem.gif

Napisano

> Jak sekwencja to max + 1l.

A co tu zmienia rodzaj instalacji?

W obu autach, które mam zależność +20% LPG w stosunku do benzyny jest spełniona.

Napisano

> Mała nie mała - 6 garnków w ruchu.

> Za niskie obroty przy przyspieszaniu tez chyba nie powodują niskiego spalania - czy się mylę?

Chodzi o nadbieg. Czyli jedziemy nawet w miescie powoli to wlacza jak najwyzszy bieg w momencie przyspieszania jest redukcja. Teraz pytanie: czy wlasciciel smoka daje duzo gazu jak tak to redukcja gwaltowna, duzo obrotow i duze spalanie jak umiarkowanie to nie powinno tak byc i instalka do regulacji.

Napisano

> A co tu zmienia rodzaj instalacji?

> W obu autach, które mam zależność +20% LPG w stosunku do benzyny jest spełniona.

W sekwencji renault seryjnej. Spalanie max + 1l.

Napisano

> W sekwencji renault seryjnej. Spalanie max + 1l.

Dobrze, ale ile to auto spala benzyny i ile spala benzyny do LPG?

Napisano

> Dobrze, ale ile to auto spala benzyny i ile spala benzyny do LPG?

Renault clio storia 1.2. Srednie spalanie Pb6,0 Gazu, 7,2. Byla tez laguna i Peugot z lpg. Lataly u mojego sasiada w firmie. Teraz nie pamietam ile to palilo. W kazdym razie to nie lanos z lpg grinser006.gif

Napisano

> Renault clio storia 1.2. Srednie spalanie Pb6,0 Gazu, 7,2. Byla tez laguna i Peugot z lpg. Lataly u

> mojego sasiada w firmie. Teraz nie pamietam ile to palilo. W kazdym razie to nie lanos z lpg

To dałeś przykład... 1.2

ale i tu ta zależność jest spełniona bo 6l + 20% to 7,2

Ale PROCENTOWO - a nie że spalanie zawsze o 1 litr więcej.

Napisano

> To dałeś przykład... 1.2

> ale i tu ta zależność jest spełniona bo 6l + 20% to 7,2

> Ale PROCENTOWO - a nie że spalanie zawsze o 1 litr więcej.

Dokładnie to miałem na myśli smile.gif Podane liczby dają idealnie +20% dla LPG.

Nubira pali mi ok. 10,5 L benzyny i od 11,4 (teraz) do 12,5 (lato) litrów gazu. W zimie idzie oczywiście więcej benzyny na rozgrzanie, może nawet ponad 1L/100km.

Napisano

> Nie wiem, czy się nie mylę, ale Noras wspominał kiedyś o nawet 15 L LPG dla Rezzo 2.0 po Krakowie.

O, wyręczyłeś mnie - właśnie miałem to przypomnieć.

Jak jest luźniej i nie ma korków to jest między 13 a 14, jak się jeździ w szczycie korków, to do 15 dochodzi. Więc większa i cięższa epica z większym silnikiem wcale by mnie nie dziwiła paląc 17.

Napisano

> To dałeś przykład... 1.2

> ale i tu ta zależność jest spełniona bo 6l + 20% to 7,2

> Ale PROCENTOWO - a nie że spalanie zawsze o 1 litr więcej.

No niby tak. Ale skoro tyle pali to porazka facepalm.gif Magentis z silnikiem 2.0 170KM pali do 13l.

Napisano

> Magentis z silnikiem 2.0 170KM

Jakiś nowy silnik, bo chyba mnie coś ominęło ? niewiem.gif

Napisano

> Jak sekwencja to max + 1l. Jak to na prawde tyle pali przy srednich osiagach to masakra.

Z mojego doświadczenia to +20%, a nawet więcej bo na tańszym paliwie ostrzej się jeździ zlosnik.gif

Napisano

> Jakiś nowy silnik, bo chyba mnie coś ominęło ?

Fakt rozne nazwy, magentis, K5 i optima.

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Dobrze, ale ile to auto spala benzyny i ile spala benzyny do LPG?

Witam ponownie i dzięki za wszystkie informacje i propozycje

Ps. Nie wiem ile pali benzyny bo używam tylko gazu.

Napisano
  • Autor

Teraz pytanie: czy wlasciciel smoka daje duzo gazu jak tak to

> redukcja gwaltowna, duzo obrotow i duze spalanie jak umiarkowanie to nie powinno tak byc i

> instalka do regulacji.

Właściciel jeździ bardzo delikatnie w mieście oraz na trasie również sciana.gif

Napisano

> Teraz pytanie: czy wlasciciel smoka daje duzo gazu jak tak to

> Właściciel jeździ bardzo delikatnie w mieście oraz na trasie również

Wiec mamy problem. Sprawdzenie lambdy + wymiana filtrow i oleju i swiec. Sprawdzic hamulce czy nie blokuja. Regulacja gazu i IMO bedzie git.

Napisano

> Wiec mamy problem.

E tam

Mi Epica pali praktycznie tyle samo jak się toczę powoli jak i jeżdżę normalnie

Napisano

Jeżeli ktos twierdzi, że 2,5 w benzynie pali mu po mieście 10 litrów to co za problem ? Też się chwal że Ci pali 10 hehe.gif

Napisano

Na podobnej zasadzie, każdy silnik klasy "TDI" i pojemności ok. 2.0 spala w okolicach 5 L/100 km...

Napisano

> Też się

> chwal że Ci pali 10

2.8 pali mi 14 w warunkach miasto w weekend. Epica 2.0 ciut więcej ale LPG

Napisano

> Na podobnej zasadzie, każdy silnik klasy "TDI" i pojemności ok. 2.0 spala w okolicach 5 L/100 km...

A to akurat się zgadza 270751858-jezyk.gif Tyle, że trzeba jechać 80-90 km/h bez ŻADNEGO przyspieszania i hamowania hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.