Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z serii - co sie moglo popsuc ...

Featured Replies

Napisano

... wskutek mis-shifta. Niestety zdarzylo mi sie wpiac 2ke zamiast 4ki majac 6000+ rpm na 3ce. Po "przygodzie" silnik pracuje, jechac sie da, nie stuka, jednak na wolnych obrotach mocno sie trzesie i/lub gasnie frown.gif silnik 1.3dohc 16v, rozrzad na lancuchu, bez zmiennych faz.

Co popsulem? mogl przeskoczyc rozrzad na lancuchu? pogiely sie zawory?

Napisano

> ... wskutek mis-shifta. Niestety zdarzylo mi sie wpiac 2ke zamiast 4ki majac 6000+ rpm na 3ce. Po

> "przygodzie" silnik pracuje, jechac sie da, nie stuka, jednak na wolnych obrotach mocno sie

> trzesie i/lub gasnie silnik 1.3dohc 16v, rozrzad na lancuchu, bez zmiennych faz.

> Co popsulem? mogl przeskoczyc rozrzad na lancuchu? pogiely sie zawory?

odcięcie to auto ma hmm.gif - jeśli tak to ze strony silnika raczej nic nie zepsułeś - synchronizatory w skrzyni jedynie mogły się bardziej napocić zlosnik.gif

IMHO subiektywne odczucie masz że coś się zepsuło, jak by przeskoczył rozrząd to by samochód się dziwnie zachowywał - spadek mocy etc

Od ilu obrotów zaczyna się czerwone pole w świstaku hmm.gif

Napisano

> Co popsulem?

Jakieś elementy zawieszenia albo mocowania silnika do budy, poduchy czy jak to nazywają.

Napisano

> Jakieś elementy zawieszenia albo mocowania silnika do budy, poduchy czy jak to nazywają.

Dobrze to nazwałeś - poduszki silnika i skrzyni biegów

IMHO musiały by być nieźle wybite by taka jednostkowa akcja je dobiła ok.gif

Napisano

> odcięcie to auto ma - jeśli tak to ze strony silnika raczej nic nie zepsułeś

odcięcie nie ma nic do rzeczy bo silnik wtedy nie został "rozkręcony" na skutek spalania paliwa a w skutek zmiany przełożenia biegu na krótsze

Napisano
  • Autor

niestety cos stac sie musialo. Mniej wiecej co drugie zejscie na wolne obroty gasnie, niechetnie zapala bez gazu, <1500rpm pracuje nierowno (wyraznie slychac to z wydechu na wolnych obrotach) i robi kangury, >1500rpm jest w zasadzie normalnie.

Czy mogl przeskoczyc rozrzad na lancuchu?

Auto jest mlode, przebieg 64kkm

Napisano

> Dobrze to nazwałeś - poduszki silnika i skrzyni biegów

> IMHO musiały by być nieźle wybite by taka jednostkowa akcja je dobiła

A co mają poduszki do gaśnięcia na wolnych obrotach?

Napisano

> niestety cos stac sie musialo. Mniej wiecej co drugie zejscie na wolne obroty gasnie, niechetnie

> zapala bez gazu, 1500rpm jest w zasadzie normalnie.

> Czy mogl przeskoczyc rozrzad na lancuchu?

> Auto jest mlode, przebieg 64kkm

Mógł, zawsze może - i nie wierz nikomu, kto mówi, że łańcuch nie może przeskoczyć.

Napisano

> A co mają poduszki do gaśnięcia na wolnych obrotach?

ja tylko Amazaque nazwę podzespołu potwierdziłem ok.gif

Napisano

> ... wskutek mis-shifta. Niestety zdarzylo mi sie wpiac 2ke zamiast 4ki majac 6000+ rpm na 3ce. Po

> "przygodzie" silnik pracuje, jechac sie da, nie stuka, jednak na wolnych obrotach mocno sie

> trzesie i/lub gasnie silnik 1.3dohc 16v, rozrzad na lancuchu, bez zmiennych faz.

Jak sprężyna nie pociągnęła zaworu w górę (a pewnie nie zdążyła) to tłok go lekko popchnął i się skrzywiło.

Napisano

ja tam kiedys leb rozbilem i przednia szybe jak przy 80km ( rozpedzajac sie ) zamiast 4 wpadla 2 facepalm.gif

niee... pasow nie bylo... pasy sa dla dziadow, a ja bylem silny mlody i piekny.. czy jakos tak to lecialo sick.gif

a ty sobie sprawdz poduchy pod motorownia bo moglo szarpnac

Napisano

> Jak sprężyna nie pociągnęła zaworu w górę (a pewnie nie zdążyła) to tłok go lekko popchnął i się

> skrzywiło.

pytanie do autora ile po redukcji było na obrotomierzu zlosnik.gif

Napisano

> pytanie do autora ile po redukcji było na obrotomierzu

no z 10 tysiecy bylo

duzo szczescia ze silnik kopyt nie wywalił

Napisano

> no z 10 tysiecy bylo

> duzo szczescia ze silnik kopyt nie wywalił

ja przy redukcji z 4 (4800) na 3 mam 6800 więc myślę że ponad 8000 mógł mieć maksymalnie hmm.gif

a żeby przy takich obrotach już sprężynka nie dawała rady hmm.gif

Napisano

> pytanie do autora ile po redukcji było na obrotomierzu

Przy "normalnie" zestopniowanej skrzyni powinno być 8200-8500 rpm, także tragedii nie ma.

Napisano
  • Autor

> Przy "normalnie" zestopniowanej skrzyni powinno być 8200-8500 rpm, także tragedii nie ma.

na 2ce przy 6800 (odcinka) jest licznikowe 95 o ile pamietam. Mialem 130-140, daje to wiec obroty 9300-10000, troche sporo ...

ile bylo na obrotku nie wiem, zreszta i tak konczy sie na 8tys (kwestie dokladnosci pomijam)

Jutro udam sie do zaznajomionego z klubem-suzuki ASO i poprosze o diagnoze i lagodny wymiar kary

nadal jednak nie rozumiem jakim cudem weszla 2ka przy takiej predkosci i to calkiem lekko confused.gif

Napisano

skoro silnik chodzi w miare normalnie to chyba zawory raczej sie nie pogiely

tak mi sie przynajmniej wydaje

mozliwe, ze rozrzad przeskoczyl, pamietam, ze na IKLu jeden z kolegow mial podobne objawy. Silnik pracowal normalnie, przyspieszal normalnie, nie mial tylko wolnych obrotow. Okazalo sie, ze rozrzad mial przestawiony o kilka zabkow.

a moze (nie wiem jak wielkie bylo szarpniecie przy tej zmianie biegu) po prostu spadl jakis waz od podcisnienia, czy cos. To tez by chyba tez wyjasnialo brak wolnych obrotow.

Napisano
  • Autor

jestem juz po wizycie w 3 serwisach:

S1. koles orzekl (bez pomiarow) ze z doswiadczenia rozciagnal sie lancuch = wymiana kompletu rozrzadu ok 1500pln

S2. (ASO) najblizszy termin diagnozy za tydzien, diagnoza komputerowa (nie wiem po co?) 150pln a potem sie zobaczy

S3. po pomiarze sprezania 11-9-6-8 koles orzekl ze najsensowniejsza opcja jest wymiana silnika (silnik ok 1000, wymiana 800 + moim zdaniem plyny i filtr oleju czyli ok 250). Twierdzi ze tej glowicy nie mozna planowac.

Co sugerujecie?

Zrobilem dzis ok 40km po miescie i o dziwo praca silnika >1000rpm nie rozni sie od tej sprzed awarii. Poza brakiem wolnych obrotow i byc moze nieco glosniejsza praca nie widze roznicy yikes.gif

Napisano

> jestem juz po wizycie w 3 serwisach:

> S1. koles orzekl (bez pomiarow) ze z doswiadczenia rozciagnal sie lancuch = wymiana kompletu

> rozrzadu ok 1500pln

> S2. (ASO) najblizszy termin diagnozy za tydzien, diagnoza komputerowa (nie wiem po co?) 150pln a

> potem sie zobaczy

> S3. po pomiarze sprezania 11-9-6-8 koles orzekl ze najsensowniejsza opcja jest wymiana silnika

> (silnik ok 1000, wymiana 800 + moim zdaniem plyny i filtr oleju czyli ok 250). Twierdzi ze tej

> glowicy nie mozna planowac.

> Co sugerujecie?

> Zrobilem dzis ok 40km po miescie i o dziwo praca silnika >1000rpm nie rozni sie od tej sprzed

> awarii. Poza brakiem wolnych obrotow i byc moze nieco glosniejsza praca nie widze roznicy

Podgięte zawory - popatrz na wyniki sprezania...

Ostatnia diagnoza najelpsza, silnik do wymiany

Napisano

> odcięcie to auto ma - jeśli tak to ze strony silnika raczej nic nie zepsułeś -

Masz pojęcie na jakiej zasadzie działa odcięcie??

Napisano

Dzisiaj jeździ a jak coś się urwie za parę dni to będziesz miał problem. Szukał bym już na twoim miejscu silnika.

Napisano

> jestem juz po wizycie w 3 serwisach:

> S1. koles orzekl (bez pomiarow) ze z doswiadczenia rozciagnal sie lancuch = wymiana kompletu

> rozrzadu ok 1500pln

Ale pewnie gwarancji, że wymiana rozrzadu usunie problem, to ten koles nie da, co?

Omijać.

> S2. (ASO) najblizszy termin diagnozy za tydzien, diagnoza komputerowa (nie wiem po co?) 150pln a

> potem sie zobaczy

Pewnie nic więcej nie potrafią wymyśleć, bądź rozmawiałeś z jakimś "recepcjonistą" w Serwisie ASO.

> S3. po pomiarze sprezania 11-9-6-8 koles orzekl ze najsensowniejsza opcja jest wymiana silnika

> (silnik ok 1000, wymiana 800 + moim zdaniem plyny i filtr oleju czyli ok 250). Twierdzi ze tej

> glowicy nie mozna planowac.

Spężanie wskazuje, że coś sie niedobrego jednak stało. Zorientuj się, ile kosztuje wymiana zaworów wraz z wszystkimi "okolicznymi" pierdółkami - uszczelniacze itp.

A dlaczego nie można planować głowicy?

> Zrobilem dzis ok 40km po miescie i o dziwo praca silnika >1000rpm nie rozni sie od tej sprzed

> awarii. Poza brakiem wolnych obrotow i byc moze nieco glosniejsza praca nie widze roznicy

Jeśli rzeczywiście nowy-używany silnik to 1.000zl, to chyba to będzie najrozsądniejsze wyjście z sytuacji. Na razie jeździj i jednocześnie szukaj max zaufanego źródła-dawcy silnika.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Sugeruję, abyś źródło tych rewelacyjnych spostrzeżeń również i tym razem utrzymał w tajemnicy. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Szczególnie o tym odcięciu.

Pozdro

Bartek

Napisano

> ja przy redukcji z 4 (4800) na 3 mam 6800 więc myślę że ponad 8000 mógł mieć maksymalnie

> a żeby przy takich obrotach już sprężynka nie dawała rady

Raczej normalne ze nie. Dla perspektywy powiem, ze w silniku K20 z Civa Type-R seryjne sprezynki sa bezpieczne do 8600rpm. Cokolwiek wyzej i trzeba wymieniac. A to jest silnik z fabryki przystosowany do krecenia. Prawie 10000rpm (jak tu ktos podal w watku) na seryjnych sprezynkach w jakimkolwiek cywilnym silniku??? Raczej zapomnij...

Napisano

> 10000rpm na seryjnych sprezynkach w jakimkolwiek cywilnym

> silniku??? Raczej zapomnij...

miałem na myśli trochę mniejsze obroty zlosnik.gif

ale widocznie one były dość wysokie aby spowodować kolizję

Napisano

> miałem na myśli trochę mniejsze obroty

> ale widocznie one były dość wysokie aby spowodować kolizję

Wiem ale ktos podal te niecale 10k...nie wiem czy to prawda ale jesli tak to bez szans.

Napisano

> Podgięte zawory - popatrz na wyniki sprezania...

Jak można pokrzywić zawory czy cokolwiek innego zrobić układowi tłokowemu od strony sprzęgła?

Napisano

> Jak można pokrzywić zawory czy cokolwiek innego zrobić układowi tłokowemu od strony sprzęgła?

rozkręcić silnik do takich obrotów żeby spowodować kolizję zaworów z tłokami

Napisano

> Jak można pokrzywić zawory czy cokolwiek innego zrobić układowi tłokowemu od strony sprzęgła?

Sprezyny zaworowe nie nadazaly cofac zaworow, tloki doszly do zaworow stuknely w nie i pomogly sie im schowac. Mimo wszystko zdjalbym glaiwce i oddal do regeneracji. Koszt okolo 700zl, a bedziesz ial pewnosc ze zrobiona jest dobrze. Przy okazji cos tak z kanalami mozna podzialac. A kupoanie uzyanego silnia to loteria - trafisz na lepszy, bedziesz zadowolony, ale co jak trafisz na gorszy a takie prawdopodobienstwo jest o wiele wieksze?

Napisano
  • Autor

> Mimo wszystko zdjalbym glaiwce i oddal do regeneracji. Koszt okolo 700zl, a

> bedziesz ial pewnosc ze zrobiona jest dobrze. Przy okazji cos tak z kanalami mozna podzialac.

nie jestem pewien czy tak to wyjdzie. robocizna glowicy ze zdjeciem i zalozeniem to powiedzmy 500zl (w mojej okolicy), do tego zawory (powiedzmy 30-40zl/szt, ceny nie sprawdzalem) w ilosci 1-16 (powiedzmy ze jest szansa na 6-8 = 250-300zl), prowadnice (jw. 1-16), uszczelniacze (komplet), UPG, szpilki. Dalej dochodzi regulacja zaworow (plytkowa), nie wiem co z walkami rozrzadu, walem korbowym, korbowodami i rozrzadem. Oczywiscie moze byc ok - ale nie musi.

nie wiem na ile to prawda ale jeden z fachowcow twierdzil co nastepuje: aluminiowa glowice praktycznie zawsze nalezy planowac a w tej raczej nie da sie tego zrobic ze wzgledu na jakis czujnik (chyba mial na mysli GMP). Nie wiem co o tym myslec, nic o czujniku GMP nie znalazlem w manualu, jest tylko czujnik polozenia walka (demontowalny). Manual nie zabrania tez planowania.

oczywiscie musialbym jeszcze znalezc czlowieka ktory podejmie sie ww. operacji.

> A kupoanie uzyanego silnia to loteria - trafisz na lepszy, bedziesz zadowolony, ale co jak

> trafisz na gorszy a takie prawdopodobienstwo jest o wiele wieksze?

niestety prawda i to mnie martwi, jesli juz planuje kupic silnik w duzym i znanym szrocie, z gwarancja etc.

Napisano

> niestety prawda i to mnie martwi, jesli juz planuje kupic silnik w duzym i znanym szrocie, z

> gwarancja etc.

To może od razu swap na cos wiekszego/mocniejszego?

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> To może od razu swap na cos wiekszego/mocniejszego?

oczywiscie pomyslalem o tym, nie jest to calkowicie pozbawione sensu. W tym swifcie byly montowane silniki 1.3/92KM (moj), 1.5/102KM i 1.6/125KM

1.5/102KM sa w porownywalnych cenach jak 1.3, jednak jest to VVT = na pewno inny komp, nie wiem jak z czujnikami i wiazka

1.6/125KM ze sporta to juz zauwazalnie wieksze koszty na starcie, dodatkowo jak juz swapowac to razem ze skrzynia (owszem od 1.3 daloby rade zamontowac ale ma dluzsze przelozenia), do tego oczywiscie komp i inne duperele (np. mechanizm zmiany biegow)

generalnie sprawa rozbija sie o to (pomijajac koszty) ze nie znam zadnego magika ktory powiedzialby "znam temat", ani tez nie moge sobie pozwolic na uziemienie auta na tydzien-dwa. Do tego i tak planuje pozbyc sie tego auta w tym roku wiec ekonomiczny sens inwestycji sredni.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

garsc info dla potomnych zlosnik.gif

Aby dalo sie normalnie jezdzic na popsutym silniku oszukalem czujnik temperatury co ustalilo wolne obroty na niecale 1000, nierowna praca jest zauwazalna ale silnik juz nie gasnie. W ten sposob przejechalem ok 400km. Zuzycie paliwa jesli wzroslo to nieznacznie (wg kompa 7.3 na 7.7 w miescie ale rownoczesnie zrobilo -10...20 zamiast ok 0 a to auto jest b. wrazliwe w tej kwestii), zuzycia oleju ani plynu chlodzacego nie stwierdzilem. Chka silnika, moc etc - nie zauwazylem roznicy miedzy sprawnym a popsutym. Dzialanie silnika w miare przejezdzania km nie zmienialo sie - ani lepiej ani gorzej.

Koniec koncow silnik zostal wymieniony na uzywke, sumaryczny koszt 2100zl (diagnoza, silnik, przekladka, olej + filtr, plyn chlodzacy). "nowy" silnik (przejechalem do dzis 100km) pracuje mechanicznie ciszej niz popsuty i oczywiscie ma prawidlowe i stabilne wolne obroty. Chka i moc - taka sama jak stary, zuzycie paliwa tez porownywalne (7.6 w miescie przy ok -10). Jutro machne autem 300km w trasie, zobaczymy jak mu pojdzie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.