Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodge Caravan

Featured Replies

Napisano

> Taki z roku 2005, 3,3 l z LPG - co warte to auto ?

musisz miec gruby portfel jeżeli chodzi o ekonomiczność. Jeździłem ostatnio takim w automacie ale bez gazu. Straszny muł jak dla mnie. Wykonanie znośne, wygodny dupowóz. IMO dla specyficznej grupy ludzi którzy lubią dostojnie podróżować.

Napisano
  • Autor

> musisz miec gruby portfel jeżeli chodzi o ekonomiczność. Jeździłem ostatnio takim w automacie ale

> bez gazu. Straszny muł jak dla mnie. Wykonanie znośne, wygodny dupowóz. IMO dla specyficznej

> grupy ludzi którzy lubią dostojnie podróżować.

Dużo pali ? Wygodnie jeździć to każden jeden by chciał zlosnik.gif

Napisano

> Dużo pali ? Wygodnie jeździć to każden jeden by chciał

Gazu około 14L benzyny troche mnie. Buja strasznie.

Napisano
  • Autor

> Gazu około 14L benzyny troche mnie. Buja strasznie.

Nie ma dramatu ze spalaniem. Buja - co to znaczy, jak na pontonie ? zlosnik.gif

Napisano

Zrobilem nim ostatnio sporo mil po USA. Tylko modelem MY2010. Duzy, pojemny, duzo schowkow. Automatyczne drzwi + klapa bagaznika. Na brak miejsca nei ma co narzekać. Silnik nieco wiekszy srednio 21mil/galon. Trzeba to przeliczyc i dodac ze dwa litry. IMO w PL to by spalilo jakies 14/100. Automat 6 biegowy z mozliwoscia recznej zmiany. 4 osoby + bagaz i dawal rade.

Teraz minusy:

- prowadzenie facepalm.gif Moze to kwestia opon ale mial problem z jazda na wprost.

- materialy - kia i daewoo to przy tym mercedes.

O niebo lepszy bylby chevrolet i nawet chrysler pomimo tego, ze blizniak ma ciut lepsze materialy.

- kolo pod spodem z przodu korbka w podlodze hehe.gif A moglaby tam byc konsola.

- brak podlokietnika ze schowkiem.

- w moim przypadku brak GPS i USB, inne wersje maja.

Ocena ogolna 4. I tak bym go kupil pojemne, w miare ekonomiczne i tanie ale to w USA. Jak w PL icon_rolleyes.gif

Napisano

> - kolo pod spodem z przodu korbka w podlodze A moglaby tam byc konsola.

icon_eek.gif a nie z tyłu pod spodem? z tyłu to sporo aut ma, windę obsługuję się ze środka... mój van tez tak ma, ale z przodu to niby gdzie? icon_eek.gif

Napisano

> a nie z tyłu pod spodem? z tyłu to sporo aut ma, windę obsługuję się ze środka... mój van tez tak

> ma, ale z przodu to niby gdzie?

Nie wiem gdzie ono bylo, bo nie zagladalem 270635636-JUMP2.gif STo byl rental.

Ale korbka do obslugi ustrojstwa bylo pomiedzy przednimi fotelami. Czyli bierzech wajchę i krecisz yikes.gifzlosnik.gif

Napisano

> a nie z tyłu pod spodem? z tyłu to sporo aut ma, windę obsługuję się ze środka... mój van tez tak

> ma, ale z przodu to niby gdzie?

kolo zapasowe jest w przedniej czesci bo z tylu sa chowane fotele w podloge

Napisano

> - materialy - kia i daewoo to przy tym mercedes.

> O niebo lepszy bylby chevrolet i nawet chrysler pomimo tego, ze blizniak ma ciut lepsze materialy.

Skoro dodge jest tanszy od chryslera to i materialy moga byc gorsze. Caravan ma byc zwyklym autem a t&c bardziej wypasionym wink.gif

Napisano

> Czyli bierzech wajchę i krecisz

naprawde nigdy nie widziales takiego rozwiazania zapasu icon_eek.gif

Napisano

> naprawde nigdy nie widziales takiego rozwiazania zapasu

Nigdy, bylem bardzo zdziwiony. Zwlaszcza, ze to cale ustrojstwo zabieralo duoz miejsca. Ladny schowek mogl tam byc.

Napisano

> Taki z roku 2005, 3,3 l z LPG - co warte to auto ?

IMO lepiej brać Chryslera Voyagera z wersji europejskich

Napisano
  • Autor

> IMO lepiej brać Chryslera Voyagera z wersji europejskich

Hmmm, a po czym to poznać, że to wersja EU ? No i czemu ?

Napisano

> Hmmm, a po czym to poznać, że to wersja EU ? No i czemu ?

Pewnie inne nastawy zawieszenia, pewnie jakieś normy europejskie spełnia no i pewnie jest deko szybszy. No i pewnie światła masz od razu właściwe. No i jeszcze pewnie jest skromniejsze wyposażenie.

Ale to tak sobie tylko "pewnikuję". Niech się wypowiedzą użytkownicy/fani/właściciele.

A w ogóle w Austrii montowali Dodge?

Napisano

> A w ogóle w Austrii montowali Dodge?

Tak, tylko że pod marką Chrysler i Jeep - montował to Magna Steyr w Graz. Były różne modele Jeep'ów i Chryslerów, najczęściej z silnikami diesla. O ile się nie mylę to Chrysler Voyager, Jeep Grand Cherokee oraz Chrysler 300C (także wersja kombi która w USA zwała się Dodge Magnum).

Napisano

> Tak, tylko że pod marką Chrysler i Jeep - montował to Magna Steyr w Graz. Były różne modele Jeep'ów

> i Chryslerów, najczęściej z silnikami diesla. O ile się nie mylę to Chrysler Voyager, Jeep

> Grand Cherokee oraz Chrysler 300C (także wersja kombi która w USA zwała się Dodge Magnum).

Dodge Magnum to kombi od Dodge Charger'a, co ma do niego Chrysler 300 (poza wspólną konstrukcją, ale to wszystkie chryslery i dodge)

Napisano

> Dodge Magnum to kombi od Dodge Charger'a, co ma do niego Chrysler 300 (poza wspólną konstrukcją,

> ale to wszystkie chryslery i dodge)

W EU Dodge Magnum był sprzedawany jako Chrysler 300C Touring. Miał przód od Chryslera 300C i wnętrze od 300C.

Napisano

> W EU Dodge Magnum był sprzedawany jako Chrysler 300C Touring. Miał przód od Chryslera 300C i

> wnętrze od 300C.

Czyli tak jak Dodge charger i Chrysler 300. Inny przód, tył i wnetrze.

Wiec to nie byl dodge magnum tylko Chrysler 300C Touring.

Nie miał z dodgami wiele wspólnego i nie powiem żeby to było dla nas źle zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma dramatu ze spalaniem. Buja - co to znaczy, jak na pontonie ?

Spalał mało oczywiści przy spokojnej jeździe. Układ napędowy bez ingernecji zrobił prawie 400tyś do dnia sprzedaży grinser006.gif. Jest miękko, buja, a nie trzęsie.

Napisano
  • Autor

> Spalał mało oczywiści przy spokojnej jeździe. Układ napędowy bez ingernecji zrobił prawie 400tyś do

> dnia sprzedaży . Jest miękko, buja, a nie trzęsie.

Hmm, tak testuję grunt, bo jest do sprzedania, przebieg 160 kkm hmm.gif

Napisano

> Hmmm, a po czym to poznać, że to wersja EU ? No i czemu ?

Najszybciej po numerze VIN, różnica jest taka że na EU auta miały montowaną dodatkową chłodniczkę skrzyni biegów, twardsze mocniejsze zawieszenie, lepsze hamulce, nie trzeba świateł przerabiać (jeżeli nie są przerobione)

Napisano
  • Autor

> Najszybciej po numerze VIN, różnica jest taka że na EU auta miały montowaną dodatkową chłodniczkę

> skrzyni biegów, twardsze mocniejsze zawieszenie, lepsze hamulce, nie trzeba świateł przerabiać

> (jeżeli nie są przerobione)

Od 2005 w Polsce, tylko nie wiem czy u nas kupiony czy przypłynął w kontenerze, wajcha zmiany biegów w kierownicy.

Napisano

> Od 2005 w Polsce, tylko nie wiem czy u nas kupiony czy przypłynął w kontenerze, wajcha zmiany

> biegów w kierownicy.

Każdy Voyager z automatem bez względu czy to Dodge czy Chrysler ma wajchę przy kierownicy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Każdy Voyager z automatem bez względu czy to Dodge czy Chrysler ma wajchę przy kierownicy

4 kapitańskie fotele i kanapę ma jeszcze, ale to nie wazne, dowiem się zlosnik.gif

Napisano

> Od 2005 w Polsce, tylko nie wiem czy u nas kupiony czy przypłynął w kontenerze, wajcha zmiany

> biegów w kierownicy.

jak import z USA to dokladnie sprawdz jak byl uderzony - 99 % aut pochodzi z aukcji frown.gif

Napisano
  • Autor

> jak import z USA to dokladnie sprawdz jak byl uderzony - 99 % aut pochodzi z aukcji

W tym przypadku auto raczej pewne, takie mam odczucie hmm.gif

Napisano

> W tym przypadku auto raczej pewne, takie mam odczucie

Zycze Ci, zeby tak bylo...

Choc z mojego doswiadczenia wynika, ze nie oplaca sie sciagac aut ktorych nie kupujemy na licytacji...

Chyba, ze jest to bardzo nowe auto klasy premium, ktore w PL kosztuje duze pieniadze.

Napisano

jak z USA, to sprawdzić w carfaxie co z nim było nie tak, od cholery i cit ciut jest aut popowodziowych , gniją na potęgę nawet auta 3 letnie

polecam stronę jakiś tekst , pełne możliwości forum po uiszczeniu opłaty 10zł, czytać ,czytać i wyciągać wnioski zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zycze Ci, zeby tak bylo...

> Choc z mojego doswiadczenia wynika, ze nie oplaca sie sciagac aut ktorych nie kupujemy na

> licytacji...

> Chyba, ze jest to bardzo nowe auto klasy premium, ktore w PL kosztuje duze pieniadze.

Póki co badam grunt zlosnik.gif Ale IMO w tym przypadku może być OK

Napisano

> Póki co badam grunt Ale IMO w tym przypadku może być OK

Nie ukrywam, ze tez teraz sie przymierzam do zakupu Caravana...

tylko, ze w moim przypadku auto ma sie przede wszystkim toczyc po miescie, wiec celuje w silnik 2.4...

Robilem rozeznanie, liczylem koszty transportu z USA, oplaty, etc...

I doszedlem do wniosku, ze w takich samych pieniadzach dostane to auto na Litwie...

Napisano

> Nie ukrywam, ze tez teraz sie przymierzam do zakupu Caravana...

> tylko, ze w moim przypadku auto ma sie przede wszystkim toczyc po miescie, wiec celuje w silnik

> 2.4...

szczerze hmm.gif odpuść sobie auto z tym silnikiem, radze poczytać na temat silników polecanych w owych autach

Napisano

> szczerze odpuść sobie auto z tym silnikiem, radze poczytać na temat silników polecanych w owych

> autach

no juz mi to wczesniej radziles, tylko nie napisales dlaczego ?

Napisano

> no juz mi to wczesniej radziles, tylko nie napisales dlaczego ?

Nie wiem jak mechanicznie ten silnik ale podejrzewam że palić będzie tyle co 3,3 V6.

Najbardziej polecanym silnikiem jest właśnie 3,3 V6 lub rozwiercony 3,8 V6

Napisano

> Nie wiem jak mechanicznie ten silnik ale podejrzewam że palić będzie tyle co 3,3 V6.

> Najbardziej polecanym silnikiem jest właśnie 3,3 V6 lub rozwiercony 3,8 V6

Jesli chodzi o jazde na trasie to sie z Toba zgodze...

Ale ja potrzebuje duzego auta, ktore bedzie sie toczyc tylko po miescie. 3.3 w takich warunkach nie zejdzie mi ponizej 20l.... No moze przy dobrych wiatrach 18 (organoleptycznie sprawdzone)... 2.4 w pt-cruiserze palil mi od 11-14 a wcale go nie oszczedzalem. Licze zatem, ze tu sie w 16 zamknie. Przy przebiegu, ktory auto ma generowac 4l. na 100 km, to dosc duza oszczednosc.

Napisano

ja nie mam akurat silnika 2,4,ale na forum miłośników jest że 4 szt. owych aut z tym silnikiem zlosnik.gif , a ci co mieli to narzekają na te silniki tak samo jak na VM-y,

zobacz jaki ciężar auta miał pt cruzer a jaki ciężar ma Voyager, mój 3,3według wskazania komputera spala w mieście 14,8 BP

Napisano

> Każdy Voyager z automatem bez względu czy to Dodge czy Chrysler ma wajchę przy kierownicy

Stary model?...

Nowy T&C / Voyager ma na desce rozdzielczej (to miałes na mysli?)

Napisano

> ja nie mam akurat silnika 2,4,ale na forum miłośników jest że 4 szt. owych aut z tym silnikiem ,

> a ci co mieli to narzekają na te silniki tak samo jak na VM-y,

> zobacz jaki ciężar auta miał pt cruzer a jaki ciężar ma Voyager, mój 3,3według wskazania komputera

> spala w mieście 14,8 BP

Chcialbym Ci wierzyc, ale nawet producent podaje 17.3 270751858-jezyk.gif

Widac gazu nie dotykasz, albo jezdzisz z gorki smile.gif

Napisano

(...). Przy przebiegu, ktory auto ma generowac 4l. na 100 km, to dosc duza oszczednosc.

A nie lepszy 2.8 crd?

Napisano

> Chcialbym Ci wierzyc, ale nawet producent podaje 17.3

> Widac gazu nie dotykasz, albo jezdzisz z gorki

ano ,zawsze nie muszę ruszać spod świateł jako pierwszy wink.gif

nigdy nie sprawdzałem ile auto faktycznie spala BP, że tankuje pod korek robię X kilometrów ,następnie wjeżdżam na tą samą stację i dolewam pod korek, zawsze wzoruje się na wskazaniu wyświetlacza

użytkuje owe auto już 3 rok , przed zakupem robiłem rozeznanie jaki silnik wybrać i jaka wersje wyposażenia, na moje pytanie odpowiedział autokącikowicz Ciech, następnie zasięgnąłem opinii na forach chryslera, które to tylko potwierdziły wypowiedź kolegi Ciech

czyli auto tylko z silnikiem 3,3 lub jeszcze lepiej 3,8 i tylko w automacie

Napisano

> (...). Przy przebiegu, ktory auto ma generowac 4l. na 100 km, to dosc duza oszczednosc.

> A nie lepszy 2.8 crd?

Nie lepszy smile.gif Z diesla sie juz skutecznie wyleczylem smile.gif - a tym bardziej unikam tych robionych przez VM 270751858-jezyk.gif

Dziekuje za dwumasy, wtryski i inne pierdoly, ktore kosztuja tyle, co w przerzucenie silnika w benzynie smile.gif

Napisano

> ano ,zawsze nie muszę ruszać spod świateł jako pierwszy

> nigdy nie sprawdzałem ile auto faktycznie spala BP, że tankuje pod korek robię X kilometrów

> ,następnie wjeżdżam na tą samą stację i dolewam pod korek, zawsze wzoruje się na wskazaniu

> wyświetlacza

> użytkuje owe auto już 3 rok , przed zakupem robiłem rozeznanie jaki silnik wybrać i jaka wersje

> wyposażenia, na moje pytanie odpowiedział autokącikowicz Ciech, następnie zasięgnąłem opinii

> na forach chryslera, które to tylko potwierdziły wypowiedź kolegi Ciech

> czyli auto tylko z silnikiem 3,3 lub jeszcze lepiej 3,8 i tylko w automacie

Gdybym mial latac po trasie, albo potrzebowalbym auta do normalnego poruszania sie, to bym sie calkowicie z Toba zgodzil.

Potrzebuje jednak wola roboczego, ktory bedzie rocznie tlukl ok 60.000 km po miescie...

Ciagle piszesz, ze te 2.4 takie zle... Ale nie padly zadne konkretne argumenty. Wiec co jest z nimi nie tak ? Pytam z ciekawosci, a nie z zadnej zlosliwosci, bo coraz blizej jestem sfinalizowania transakcji zakupu takiego wynalazku...

Napisano

norm4n posłuchaj, nie pisze ze mam auto z najlepszym silnikiem a reszta to bee, oparłem się tylko na wypowiedziach użytkowników owych silników,a dlaczego tak a nie inaczej to sobie sam poczytaj w linku który podałem, chyba lepiej poczytać, zasięgnąć opinii ,a dopiero kupić auto z silnikiem który nie będzie problematyczny

ps.

wpisz w google forum asu, i zadaj owe pytanie na tym forum, co polecają a czego się raczej wystrzegać

Napisano

> norm4n posłuchaj, nie pisze ze mam auto z najlepszym silnikiem a reszta to bee, oparłem się tylko

> na wypowiedziach użytkowników owych silników,a dlaczego tak a nie inaczej to sobie sam

> poczytaj w linku który podałem, chyba lepiej poczytać, zasięgnąć opinii ,a dopiero kupić auto

> z silnikiem który nie będzie problematyczny

> ps.

> wpisz w google forum asu, i zadaj owe pytanie na tym forum, co polecają a czego się raczej

> wystrzegać

Widzisz, chocbym chcial poczytac, to chwilowo nie mam takiej mozliwosci, bo forum tajemnicevoyagerow jest platne.... A ja nie wiem, czy mam ochote partycypowac w tym projekcie smile.gif

Napisano

> ps.

> wpisz w google forum asu, i zadaj owe pytanie na tym forum, co polecają a czego się raczej

> wystrzegać

a tu poszukam smile.gif

kiedys mi pomogli ze skrzynia w mazdzie 626 smile.gif

Napisano

> a tu poszukam

> kiedys mi pomogli ze skrzynia w mazdzie 626

tam też odpowiem tobie że najlepsze to są auta z silnikami 3,3 i 3,8 wink.gifzlosnik2.gif

Napisano

> tam też odpowiem tobie że najlepsze to są auta z silnikami 3,3 i 3,8

no wlasnie szukam postow...

i czytam, ze najlepsze sa voyki z silnikami 3.3 i 3.8 ... bo sa najlepsze zeby.GIF

a czemu 2.4 jest takie paskudne, to juz nikt nie pisze ...

Napisano

> Nie lepszy Z diesla sie juz skutecznie wyleczylem - a tym bardziej unikam tych robionych przez VM

2.8 crd to jest made by VM?

> Dziekuje za dwumasy, wtryski i inne pierdoly, ktore kosztuja tyle, co w przerzucenie silnika w

> benzynie

Masz pecha. Nie wiem dlaczego, jak więszkość użytkowników MK, nie kupujesz auta od dziadka z niemiec, który kupił diesla by jeździć po bułki... grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.