Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak to jest z rabatami w salonach, marżami dla sprzedawcy...

Featured Replies

Napisano

... np. w takim sobie Skoda. W związku z tym, że zawodowo z nimi ostatnio dużo rozmawiam, zastanawiam się jak to jest.

Ponoć mają marże tylko od wersji standardowej auta, a wszystkie opcje i udziwnienia, które windują cenę już nie są objęte marżą dla sprzedawcy icon_eek.gif.

A więc wychodzi, że zarabiają tylko na standardzie i to też ponoć tak, że mogą zejść do pewnego pułapu, powiedzmy 11 - 12% upustu, potem im się już nie opłaca hmm.gif.

Wychodzi na to, że np. jako klient korporacyjny jest obojętne, gdzie dokonam zakupu/zbiore oferty, bo będą się różnić tylko o 100-200zł na aucie icon_eek.gif.

Ściema, czy nie ściema? Ktoś może wie coś więcej w tym temacie i może się podzielić jakimiś info insiderskimi? grinser006.gif

Napisano

> ... np. w takim sobie Skoda. W związku z tym, że zawodowo z nimi ostatnio dużo rozmawiam,

> zastanawiam się jak to jest.

> Ponoć mają marże tylko od wersji standardowej auta, a wszystkie opcje i udziwnienia, które windują

> cenę już nie są objęte marżą dla sprzedawcy .

> A więc wychodzi, że zarabiają tylko na standardzie i to też ponoć tak, że mogą zejść do pewnego

> pułapu, powiedzmy 11 - 12% upustu, potem im się już nie opłaca .

> Wychodzi na to, że np. jako klient korporacyjny jest obojętne, gdzie dokonam zakupu/zbiore oferty,

> bo będą się różnić tylko o 100-200zł na aucie .

> Ściema, czy nie ściema? Ktoś może wie coś więcej w tym temacie i może się podzielić jakimiś info

> insiderskimi?

wynagrodzenie dla sprzedawcy do indywidualna sprawa. Zalezy od pracodawcy więc u każdego dilera może być inaczej. Każdy diler to przedsiębiorca niezależny od Skody (no może nie każdy i w dużym uproszczeniu).

Napisano
  • Autor

> wynagrodzenie dla sprzedawcy do indywidualna sprawa. Zalezy od pracodawcy więc u każdego dilera

> może być inaczej. Każdy diler to przedsiębiorca niezależny od Skody (no może nie każdy i w

> dużym uproszczeniu).

podstawa wynagrodzenia pewnie tak, ale zastanawiam się, czy rabaty na autach mają też różne hmm.gif...

powiem szczerze, że zauważyłem ostatnio, że ceny negocjowanych aut różnią się tylko marginalnie w niektórych przypadkach. I teraz zastanawiam się, czy ceny takie, bo bardziej zejść nie mogą a ten co dał niższe zrobił to, bo np. oszczędził na jakiejś części, która nie przeszła przez naszego super kulczyksa (a więc tańszy, ale bez gwarancji i bez mojej wiedzy o braku gwarancji) niewiem.gif

Napisano

Wszystko zależy od marki - generalnie marża dealera nie przekracza 2% ceny pojazdu i mocno ZALEŻY - są wersje nisko opłacalne - zwykle bazowe samochody, które są po to, żeby w cenniku ładnie wyglądało, że np skoda to "od 29 990 PLN"* - producent na takim aucie ma głodową marżę, więc i dealerowi wiele nie odpali. Stąd częste parcie na "dopłać se pan 1000 i nie bierz pan tego hatepe bo to kupa"*

Analogicznie jest z opcjonalnym wyposażeniem - jest takie, na którym marża jest kosmiczna (np lakier metaliczny, czy tapicerki nie-skórzane, czy dopłaty do innego wzoru obręczy), a są takie, gdzie praktycznie cena opcji = koszt krańcowy i zarobku niet, ale opcja być musi, bo konkurencja ma.

W przypadku zakupów flotowych, to zwykle dealer niewiele ma do gadania, bo żeby dać upust taki, jakiego oczekuje klient flotowy to musi mieć wsparcie od importera, a w takim przypadku często importer kładzie łapę na tym dealu i dealer dostaje tylko kasę za przegląd zerowy i wydanie pojazdu (zwykle 500 - 1000 PLN).

Po raz kolejny powiem to, co jest oczywiste - dealerzy nie zarabiają na sprzedaży aut - sprzedaż nowych samochodów pozwala zarobić na pokrycie kosztów, a tych jest worek - wybudowanie i utrzymanie powierzchni wystawowej, płace dla ludzi, koszt utrzymania stocku itd itd.

Zarabia się na serwisie i sprzedaży gratów zamiennych.

Co do kwestii wynagradzania sprzedawców w sensie płac dla pracowników salonów - nie wypowiadam się, bo to "zależy"...

* przykłady przykładowe

Napisano

> podstawa wynagrodzenia pewnie tak, ale zastanawiam się, czy rabaty na autach mają też różne ...

Z tego co słyszałem ponoć tak. A jeśli nie są to rabaty to są to bonusy za wielkość sprzedaży czy opinie o klientów o poziomie obsługi w danym salonie.

Krawiec

Napisano

Flotowo? 11 - 12% to kiepsko zlosnik.gif Prywatnie lepiej ale tez bez rewelacji.

Krawiec

Napisano

> Flotowo? 11 - 12% to kiepsko Prywatnie lepiej ale tez bez rewelacji.

> Krawiec

Zależy ile bierzesz tego "flotowo" i w jakiej marce...

Napisano

> Zależy ile bierzesz tego "flotowo" i w jakiej marce...

Pisze o Skodzie. A ilości nie jakieś porażające ot 30 - 40 aut w przeciągu kilku miesięcy.

Krawiec

Napisano

> Krawiec

Zależy od modelu idea.gif

np. Octavia to 15-18%, a Fabia ok. 10%, więc różnica spora.

Mowa o zakupie 1 szt.

BTW: na Astrę można dostać ok. 19% i tu się robi dobra cena.

Napisano

> powiem szczerze, że zauważyłem ostatnio, że ceny negocjowanych aut różnią się tylko marginalnie w

> niektórych przypadkach. I teraz zastanawiam się, czy ceny takie, bo >bardziej zejść nie mogą

Różnice są minimalne, ze względu na to, sytuacja w chwili obecnej jest taka, że od razu trzeba ściągnąć gacie, aby klient wogóle zainteresował się ofertą. Kto to zrobi pierwszy, ma szansę coś sprzedać...

Napisano

> Wszystko zależy od marki - generalnie marża dealera nie przekracza 2% ceny pojazdu i mocno ZALEŻY -

> są wersje nisko opłacalne - zwykle bazowe samochody, które są po to, żeby w cenniku ładnie

> wyglądało, że np skoda to "od 29 990 PLN"* - producent na takim aucie ma głodową marżę, więc i

> dealerowi wiele nie odpali. Stąd częste parcie na "dopłać se pan 1000 i nie bierz pan tego

> hatepe bo to kupa"*

> Analogicznie jest z opcjonalnym wyposażeniem - jest takie, na którym marża jest kosmiczna (np

> lakier metaliczny, czy tapicerki nie-skórzane, czy dopłaty do innego wzoru obręczy), a są

> takie, gdzie praktycznie cena opcji = koszt krańcowy i zarobku niet, ale opcja być musi, bo

> konkurencja ma.

2% to raczej dolna granica marży. No ale i tak z reguły marżę trzeba oddać klientowi bo nikt dzisiaj nie kupi auta za cenę z broszury

> W przypadku zakupów flotowych, to zwykle dealer niewiele ma do gadania, bo żeby dać upust taki,

> jakiego oczekuje klient flotowy to musi mieć wsparcie od importera, a w takim przypadku często

> importer kładzie łapę na tym dealu i dealer dostaje tylko kasę za przegląd zerowy i wydanie

> pojazdu (zwykle 500 - 1000 PLN).

1000 zł to już niezła stawka za zerówkę i wydanie

> Po raz kolejny powiem to, co jest oczywiste - dealerzy nie zarabiają na sprzedaży aut - sprzedaż

> nowych samochodów pozwala zarobić na pokrycie kosztów, a tych jest worek - wybudowanie i

> utrzymanie powierzchni wystawowej, płace dla ludzi, koszt utrzymania stocku itd itd.

> Zarabia się na serwisie i sprzedaży gratów zamiennych.

true but, marża generowana na sprzedaży aut starcza na pokrycie kosztów, ale pamiętaj o bonusie za realizację celów ilościowych i jakościowych. Jeśli plan jest robiony, tajemniczy klient dobrze wypada, wszystko zgodnie z kryteriami, diler dostaje ładny bonusik i na nim już zarabia. Chociaż są już tacy którzy "oddają" klientowi bonus nim zostanie przyznany biglaugh.gif

> Co do kwestii wynagradzania sprzedawców w sensie płac dla pracowników salonów - nie wypowiadam się,

> bo to "zależy"...

> * przykłady przykładowe

tu faktycznie zależy

Napisano

> ... np. w takim sobie Skoda. W związku z tym, że zawodowo z nimi ostatnio dużo rozmawiam,

> zastanawiam się jak to jest.

> (...)

> Ściema, czy nie ściema? Ktoś może wie coś więcej w tym temacie i może się podzielić jakimiś info

> insiderskimi?

Przed zakupem auta rozważałem kilka różnych marek i konfiguracji. Wysyłałem wtedy maila do wszystkich dilerów danej marki w kraju z prośbą o ofertę na konkretną konfigurację. Różnice w cenie dochodziły u niektórych nawet do kilku tysięcy zł.

Napisano

> Przed zakupem auta rozważałem kilka różnych marek i konfiguracji. Wysyłałem wtedy maila do

> wszystkich dilerów danej marki w kraju z prośbą o ofertę na konkretną konfigurację. Różnice w

> cenie dochodziły u niektórych nawet do kilku tysięcy zł.

Kupując Golfa przygotowałem sobie swoją konfigurację i, tak jak Ty, wysłałem wszystkim dealerom w kraju (z jawnym adresowaniem e-maila zlosnik.gif ).

Dostałem odpowiedzi od około 1/6 z nich. Niektórzy oferowali naprawdę nieziemskie ceny - tylko co z tego, skoro nie na moją konfigurację. zlosnik.gif

Ale kilku zaproponowało ładne rabaty. Kupiłem u najtańszego. Dodatkowo sprzedawca okazał się bardzo sprawnym i obrotnym człowiekiem-całość transakcji ograniczyła się do jednej mojej wizyty w salonie-po odbiór auta. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Kupując Golfa przygotowałem sobie swoją konfigurację i, tak jak Ty, wysłałem wszystkim dealerom w

> kraju (z jawnym adresowaniem e-maila ).

> Dostałem odpowiedzi od około 1/6 z nich. Niektórzy oferowali naprawdę nieziemskie ceny - tylko co z

> tego, skoro nie na moją konfigurację.

> Ale kilku zaproponowało ładne rabaty. Kupiłem u najtańszego. Dodatkowo sprzedawca okazał się bardzo

> sprawnym i obrotnym człowiekiem-całość transakcji ograniczyła się do jednej mojej wizyty w

> salonie-po odbiór auta.

> mar00ha

jak nazywał się sprzedawca? Może być na priv

Napisano

Kwota rabatu, w przypadku pewnej marki na F, składała się w ~15% z rabatu dealera i ~85% z rabatu importera.

Napisano

> Kupując Golfa przygotowałem sobie swoją konfigurację i, tak jak Ty, wysłałem wszystkim dealerom w

> Dostałem odpowiedzi od około 1/6 z nich. Niektórzy oferowali naprawdę nieziemskie ceny - tylko co z

> Ale kilku zaproponowało ładne rabaty. Kupiłem u najtańszego. Dodatkowo sprzedawca okazał się bardzo

> sprawnym i obrotnym człowiekiem-całość transakcji ograniczyła się do jednej mojej wizyty w

> mar00ha

zrobiłem bardzo podobnie - na 15 odpowiedziało 5 zlosnik.gif Dwóch z tych pięciu walczyło do końca i transakcja została zrealizowana ok.gif

Generalnie była również odpowiedź, że rabat jest już uwzględniony w cenie cennikowej a w odpowiedzi na moje wątpliwości uzyskałem

opis nawigacji icon_eek.gifzlosnik.gif

Napisano

> zrobiłem bardzo podobnie - na 15 odpowiedziało 5 Dwóch z tych pięciu walczyło do końca i

> transakcja została zrealizowana

> Generalnie była również odpowiedź, że rabat jest już uwzględniony w cenie cennikowej a w odpowiedzi

> na moje wątpliwości uzyskałem

> opis nawigacji

tu wiele zależy od polityki sprzedaży - jak ktoś nastawia się na sprzedawanie z zyskiem to po takim mailu (gdzie lista adresowa jest jawna) od razu wiadomo że trzeba iść na wojnę cenową. Wtedy nie zarabia się na sprzedaży a jedynie robi sztukę do planu. Jeśli kogoś interesuje przerzucenie sztuki to idzie i tnie się z innymi dilerami, jeśli nie to albo zlewa klienta i nie odpisuje (mało elegancko) albo zaprasza mailowo klienta na wizytę w salonie aby porozmawiać o rabatach (profesjonalnie)

Napisano

Kilka tygodni temu w salonie pewnej marki prowadziłem rozmowy dotyczace zakupu 3 szt. aut osobowych i jednego auta terenowego. Sprzedawca zaproponował: przy zakupie 1 szt. auta osobowego i 1 szt. terenowego - zniżkę 13% od ceny katalogowej, przy zakupie 3 szt. aut osobowych i jednej szt. terenowej - 19% zniżki na auta osobowe i 13% na auto terenowe. Propozycja bonifikaty dotyczyła aut nowych z produkcji bieżącego roku. Przy zamówieniu aut z 2010r. bonifikata mogła być jeszcze większa.

Napisano

> mar00ha

Auto też ci zarejestrował ?

Napisano

> tu wiele zależy od polityki sprzedaży - jak ktoś nastawia się na sprzedawanie z zyskiem to po takim

> mailu (gdzie lista adresowa jest jawna) od razu wiadomo że trzeba iść na wojnę cenową. Wtedy

> nie zarabia się na sprzedaży a jedynie robi sztukę do planu. Jeśli kogoś interesuje

> przerzucenie sztuki to idzie i tnie się z innymi dilerami, jeśli nie to albo zlewa klienta i

> nie odpisuje (mało elegancko) albo zaprasza mailowo klienta na wizytę w salonie aby

> porozmawiać o rabatach (profesjonalnie)

napisałem, że zrobiłem podobnie a nie identycznie ponieważ do każdego dilera pisałem osobno. Od niektórych

miałem potwierdzenie odbioru bez dalszej kontynuacji ofertowania. Jeszcze gorsze było podejście w salonie...

Napisano

> Auto też ci zarejestrował ?

Nie. Rejestrację robiłem sam.

mar00ha

Napisano

> ...z produkcji bierzącego roku.

Jakiego? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Krawiec

no wiem, ogólnie przy skodzie pamiętam że były to okolice 13%, przy passacie jeszcze trochę więcej hmm.gif. Nigdy nie udało mi sie wynegocjować w VAG lepszego rabatu od tych powiedzmy 14% facepalm.gif. Teraz jednak zacząłem sobie rozmowę z kierownikiem sprzedaży i zaczeła mi opowiadać jak to jest i jak to mają naliczane. Ogólnie słuchałem bardzo uważnie spy.gif

Napisano
  • Autor

> Zarabia się na serwisie i sprzedaży gratów zamiennych.

to oczywiście oczywista oczywistość grinser006.gif.

dzięki ok.gif

Napisano

> Nie. Rejestrację robiłem sam.

Daj namiar na tego dealera. Chcę porównać ceny Sharana oraz "elastyczność" cenową dealerów. Mam ofertę na średnio wypasionego Sharana i upustu jest zaledwie 7tys. Coś mało, jak na samochód 120+k pln.

Pozdro

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.