Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomiar stopnia sprężania - sposób na kontrolę luzu zaworoweg

Featured Replies

Napisano

Wpadłem na pomysł - po co sprawdzać luz zaworowy jeśli poniekąd można sprawdzić go kontrolując stopień sprężania na każdym cylindrze. Jeśli ten będzie taki jak podaje producent - mamy pewność, że luz zaworowy jest prawidłowy. To na pewno sposób szybszy, prostszy i czystszy niż ściąganie pokrywy klawiatury i mierzenie szczelin. Miernik stopnia sprężania do silników benzynowych kosztuje około 50-60zł. Warto! Jakieś przeciw?, bo nie wiem czy na pewno wszystko przewidziałem.

Napisano

Nie wiem jak chcesz wylapac roznice w sprezaniu przy roznicy otwarcia zaworu roznym np o 0,05mm? niewiem.gif Pomyslales o czasie otwarcia (a w tym przypadku raczej zamkniecia) zaworu i wplywie tego czasu na cisnienie? Czas otwarcia / zamkniecia ma bezposredni zwiazek z ksztaltem krzywki, drugorzedny z luzem zaworowym.

Napisano

> Wpadłem na pomysł - po co sprawdzać luz zaworowy jeśli poniekąd można sprawdzić go kontrolując

> stopień sprężania na każdym cylindrze.

tak gwoli ścisłości.

Nie stopnia, a ciśnienia.

Stopień* przez całe życie silnika jest taki sam ok.gif

*to stosunek objętości cylindra silnika w dolnym martwym położeniu do objętości cylindra silnika w górnym martwym położeniu

Napisano

> Wpadłem na pomysł - po co sprawdzać luz zaworowy jeśli poniekąd można sprawdzić go kontrolując

> stopień sprężania na każdym cylindrze. Jeśli ten będzie taki jak podaje producent - mamy

> pewność, że luz zaworowy jest prawidłowy. To na pewno sposób szybszy, prostszy i czystszy niż

> ściąganie pokrywy klawiatury i mierzenie szczelin. Miernik stopnia sprężania do silników

> benzynowych kosztuje około 50-60zł. Warto! Jakieś przeciw?, bo nie wiem czy na pewno wszystko

> przewidziałem.

A możesz dokładnie opisać swoje przemyślenia?

Jakie będzie ciśnienie sprężania, gdy luz jest za duży?

A jakie, gdy jest za mały?

Napisano

> stopień sprężania na każdym cylindrze. Jeśli ten będzie taki jak podaje producent - mamy

> pewność, że luz zaworowy jest prawidłowy. To na pewno sposób szybszy, prostszy i czystszy niż

> ściąganie pokrywy klawiatury i mierzenie szczelin. Miernik stopnia sprężania do silników

> benzynowych kosztuje około 50-60zł. Warto! Jakieś przeciw?, bo nie wiem czy na pewno wszystko

> przewidziałem.

szczelnosc zaworow...tak, luzu zaworowego niedokonca...

Napisano

> przewidziałem.

To tak jak mierzenie ciśnienia w ogumieniu po obserwowanym zużyciu opon.

Przeciw takiemu pomysłowi będzie możliwy wpływ innych czynników na zmianę wartości ciśnienia (a nie stopnia) sprężania i ryzyko uszkodzenia gwintu świecy

Napisano
  • Autor

Fakt, ma to zastosowanie tylko w jedną stronę; np w przypadku kiedy odbieram auto od mechanika, który dokonywał regulacji luzu - tym sposobem mogę sprawdzić czy luz nie jest zbyt mały, gdzie przy zbyt dużym luzie metoda ta jest już niemiarodajna.

Napisano

> Fakt, ma to zastosowanie tylko w jedną stronę; np w przypadku kiedy odbieram auto od mechanika,

> który dokonywał regulacji luzu - tym sposobem mogę sprawdzić czy luz nie jest zbyt mały, gdzie

> przy zbyt dużym luzie metoda ta jest już niemiarodajna.

Pamiętaj tylko że zależnie od temp silnika i stopnia naładowania akumulatora wynik będzie różny.

Jak dla mnie normalny pomiar jest pewniejszy.

Ah jak masz mechanika po którym sprawdzasz to go szybko zmien.

Napisano

imo to tez bedzie dzialac tylko gdy luz bedzie za maly - zawory nie beda sie domykac

a co w przypadku gdy luz bedzie za duzy ?? cisnienie sprezania tego nie pokaze

Napisano

> Fakt, ma to zastosowanie tylko w jedną stronę; np w przypadku kiedy odbieram auto od mechanika,

> który dokonywał regulacji luzu - tym sposobem mogę sprawdzić czy luz nie jest zbyt mały, gdzie

> przy zbyt dużym luzie metoda ta jest już niemiarodajna.

Jeden istotny drobiazg rozbija całą tę teorię. Mianowicie coraz mniej silników jest wyposażonych w mechaniczną regulację luzów zaworowych. Większość posiada już hydrauliczne samo regulatory. Poza tym stan pierścieni, gładzi cylindrów i ilość nagaru ma również wpływ na ciśnienie sprężania.

Miarodajnym może, lecz nie musi być, wykonanie pomiaru przed i po regulacji przez mechanika. Jednakże w przypadku, gdy luz był za mały, bądź za duży taki pomiar na nic się nie zda, ponieważ zawory i tak się domykały. Minimalne różnice w pomiarach mogą wynikać z tzw. błędu pomiarowego determinowanego, przez jakość wykonania manometru.

Napisano

> Jeden istotny drobiazg rozbija całą tę teorię. Mianowicie coraz mniej silników jest wyposażonych w

> mechaniczną regulację luzów zaworowych. Większość posiada już hydrauliczne samo regulatory.

Wcale nie. Ta tendencja się odwraca wraz z rozpowszechnieniem technologii typu MIVEC czy VTEC, gdzie są zmienne czasy otwarcia zaworów. Przy takiej technologii regulacja może być tylko mechaniczna.

Napisano
  • Autor

Za duży jest mniej groźny niż za mały, co nie zmienia faktu, że nie sprawdzisz tego przez pomiar ciśnienia sprężania.

Napisano

> Za duży jest mniej groźny niż za mały, co nie zmienia faktu, że nie sprawdzisz tego przez pomiar

> ciśnienia sprężania.

Oba są groźne. Za mały doprowadzi do wypalania zaworów i ich gniazd. Za duży doprowadzi do wybijania gniazd, łożyskowania wału rozrządu i nadmiernego zużycia krzywek oraz popychaczy.

Albo mamy ustawiony właściwy luz albo nie. W tym wypadku nie ma pojęcia "mniejszego zła" .

Napisano

> Wcale nie. Ta tendencja się odwraca wraz z rozpowszechnieniem technologii typu MIVEC czy VTEC,

> gdzie są zmienne czasy otwarcia zaworów. Przy takiej technologii regulacja może być tylko

> mechaniczna.

Przyznaję się, że nie wnikałem w konstrukcje tych rozwiązań. Jednakże biorąc pod uwagę obecny stan technologiczny (wiek) większości pojazdów poruszających się po polskich drogach to jeszcze sporo wody upłynie zanim ze złomujemy auta z tradycyjnymi układami mechanicznymi i przejdzie fala hydro-regulatorów do obecnie panujących w nowych autach technologii.

Napisano

> Przyznaję się, że nie wnikałem w konstrukcje tych rozwiązań. Jednakże biorąc pod uwagę obecny stan

> technologiczny (wiek) większości pojazdów poruszających się po polskich drogach to jeszcze

> sporo wody upłynie zanim ze złomujemy auta z tradycyjnymi układami mechanicznymi i przejdzie

> fala hydro-regulatorów do obecnie panujących w nowych autach technologii.

Przyjdzie lub nie. Hydro to też nie jest jakieś idealne rozwiązanie.

Napisano

> Miernik stopnia sprężania do silników

> przewidziałem.

Sprawdzenie, ewentualne ustawienie luzu na zaworach w Hondzie 16 V to koszt około 50 zł plus nowa uszczelka 20-30 zł.

Napisano

> Stopień* przez całe życie silnika jest taki sam

I tu pozwolę się niezgodzić z kolegą. Wyklepana panewka korbowodowa lub tulejka korbowodu zasadniczo zmienia ten stosunek. lizak.gif

Napisano

> I tu pozwolę się niezgodzić z kolegą. Wyklepana panewka korbowodowa lub tulejka korbowodu

> zasadniczo zmienia ten stosunek.

A ten stosunek będzie jeszcze inny, z dziurą w tłoku sciana.gif

Napisano

podparty lekko zawór 10-12 atm nie przepuści -ale 50-100 w czasie pracy silnika już tak. Skutek wypalone gniazda.

Imho bez sensu facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> Ah jak masz mechanika po którym sprawdzasz to go szybko zmien.

Do tej pory robiło ASO tylko z braku mojego czasu, ale następną wykonam samodzielnie.

Napisano

> przewidziałem.

Tak tylko sprawdzenie sprezenia wymaga takze pewnych czynnosci.

Moj serwis radzi sobie znacznie sprawniej sprawdzajac potrzebe regulacji podlaczajac ECU pod kompa wink.gif

Napisano

> Tak tylko sprawdzenie sprezenia wymaga takze pewnych czynnosci.

> Moj serwis radzi sobie znacznie sprawniej sprawdzajac potrzebe regulacji podlaczajac ECU pod kompa

Luz na panewkach też z ECU biorą?

Napisano

> Luz na panewkach też z ECU biorą?

nie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.