Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy taki silnik

Featured Replies

Napisano
klik wejdzie do wytrzeszcza? bo jakos brakuje mi mocy w obecnym i zastanawiam sie nad czyms mocniejszym wink.gif
Napisano

> klik wejdzie do wytrzeszcza? bo jakos brakuje mi mocy w obecnym i zastanawiam sie nad czyms

> mocniejszym

toc taki boje_sie.gif byle seryjne wiec wejdzie bez problemu w koncu tam tez siedzi 1.9 JTD smile.gif

Napisano
  • Autor

> toc taki byle seryjne wiec wejdzie bez problemu w koncu tam tez siedzi 1.9 JTD

nie chodzi mi o wielkosc tylko o mocowanie. nie mam zamiaru nic ciąć ani spawac. ma byc plug&play. a w opisie jest zaznaczone stilo, idea które mogą miec inne poduchy etc, etc ok.gif

Napisano

seryjnie taki chyba były.. więc nie powinno być problemów hmm.gif

a ja mam pytanie jeszcze jak już siedzimy w tym temacie- ile rzeczy trzeba jeszcze zmienić, zmieniając na taki motór z 1.2 16v, poza samym słupkiem i pewno ECU zlosnik.gif

Napisano

> klik wejdzie do wytrzeszcza? bo jakos brakuje mi mocy w obecnym i zastanawiam sie nad czyms

> mocniejszym

a masz kogos, kto Ci to wsadzi tak, zeby bylo dobrze? i nei chodzi o sam montaz, ale o elektronike...

Napisano

> a masz kogos, kto Ci to wsadzi tak, zeby bylo dobrze? i nei chodzi o sam montaz, ale o

> elektronike...

trzeba by było spytać jednego swapera czy dałby rade, no chyba ze diter kogoś ma

Napisano

> trzeba by było spytać jednego swapera czy dałby rade, no chyba ze diter kogoś ma

ale chyba nie tego z Bytomia...

Napisano

> ale chyba nie tego z Bytomia...

masz na myśli słynnego bytomskiego araba ?

jak tak to nie o niego mi chodzi

Napisano

> mocniejszym

Wejdzie, przecież były wytrzeszcze z takim silnikiem fabrycznie.

Napisano

jak byś miał 1.2 16v to po założeniu 1.4 była by sznsa ,że jako tako by chodził na starym osprzęcie

1.4 16v do cento wchodzi bez problemu na łapach z cento i wsio pasuje

Napisano

No dobra a powiedzmy że jest taka opcja:

Punto II 1.2 8V (ewentualnie 1.2 8V FL)

Kupujemy silnik 1.4 16V od Punto II FL razem z tym ECU no i pewnie wiązkę silnika

Podpinamy wszystko, czyścimy ECU, czy po podpięciu go do "starego body" które siedzi już w Punto jest szansa że się dogadają tak powiedzmy p&p lub ewentualnie jakaś zmiana softa BODY powiedzmy w serwisie ?? Czy jednak bez grubszej rzeźby w elektronice się nie obejdzie ??

Orientuje się ktoś jak by to było ?? Chodzi o silnik 1.4 16V montowany seryjnie a nie jakieś wynalazki 2.0T oraz o oryginalnego kompa....

Pozdro wink.gif

Napisano
  • Autor
wlasnie o cos takiego mi chodzi. bo w seju jak sie swapowalem to ogarnęlismy temat w ciągu jednej nocy. ale tam nawet wiazka zostala niezmieniona, tylko komp i podzial wtryskow. a tu jest wiecej elektroniki i jestem ciekaw ile z tym by bylo roboty ;)
Napisano

moim zdaniem nie bedzie dzialac, bo komp silnika i body-komp musza byc od kompletu.

IMO sa dwie mozliwosci:

- przelozenie kompletu: silnik + ecu silnika + body komp i podrutowanie elektroniki, ale co wtedy z urzadzeniami w sieci CAN, bo pewnie bedzie miganie licznika, ze cos nie pasuje

- przelozenie silnika + ecu i zostawienie starego BODY, ktore musi byc przeprogramowanie. (Ko-Car Tychy).

imo najlepiej zadzwonic do Ko-Caru i zagadac z tym starszym gosiem, ktory tam jest szefem i powiedziec wprost co sie chce zrobic. zdrutowanie w garazu w jedna noc IMO odpada - to nie cento.

Napisano

> - przelozenie silnika + ecu i zostawienie starego BODY, ktore musi byc przeprogramowanie. (Ko-Car

> Tychy).

No to właśnie o to mi chodziło wink.gif tylko jak by nie patrzył to będą koszty zakup kompa jego czyszczenie oraz te ewentualne przeprogramowanie body itp. więc na same ECU i BODY pewnie min 1 tys trzeba szykować frown.gif Plus do tego silnik i inne pierdoły to pewnie trzeba z 3 tys co najmniej na takie zabawy..... czy warto ??

> imo najlepiej zadzwonic do Ko-Caru i zagadac z tym starszym gosiem, ktory tam jest szefem i

> powiedziec wprost co sie chce zrobic. zdrutowanie w garazu w jedna noc IMO odpada - to nie

> cento.

Napisano

> czy warto ??

w Punto nie.

juz bym wolal cos mocniejszego z wytrzeszczowej serii.

no HGTy nie polecam...

Napisano

> No dobra a powiedzmy że jest taka opcja:

> Punto II 1.2 8V (ewentualnie 1.2 8V FL)

> Kupujemy silnik 1.4 16V od Punto II FL razem z tym ECU no i pewnie wiązkę silnika

> Podpinamy wszystko, czyścimy ECU, czy po podpięciu go do "starego body" które siedzi już w Punto

> jest szansa że się dogadają tak powiedzmy p&p lub ewentualnie jakaś zmiana softa BODY

> powiedzmy w serwisie ?? Czy jednak bez grubszej rzeźby w elektronice się nie obejdzie ??

> Orientuje się ktoś jak by to było ?? Chodzi o silnik 1.4 16V montowany seryjnie a nie jakieś

> wynalazki 2.0T oraz o oryginalnego kompa....

> Pozdro

Da się to zrobic ale musisz miec odpowiedniego bodziaka (są np i na pamięci i na procku), jak będzie ten współpracujący z danym typem ecu to resztę da się zrobic (odpowiedni wsad zgodny ze specyfikacją auta, przepisanie kluczy itd). Wszystko jest wykonalne niestety kosztowne

Napisano

> Da się to zrobic ale musisz miec odpowiedniego bodziaka (są np i na pamięci i na procku), jak

> będzie ten współpracujący z danym typem ecu to resztę da się zrobic (odpowiedni wsad zgodny ze

> specyfikacją auta, przepisanie kluczy itd). Wszystko jest wykonalne niestety kosztowne

Hmmm..... czyli najlepiej jak przymierzać się do swapa to zakupić z tego samego samochodu BODY i ECU tylko pewnie wysokośc poniesionych nakładów na swapa nie będzie proporcjonalna do uzyskach efektów frown.gif

A tak z ciekawości (uprzedzam że raczej nie będę robił) w punciaku II przy silniku 1.2 8V da się zrobić remapa ?? Chodzi mi dokładnie czy dało by się go jakoś wystroić po paru jakiś tam drobnych zabiegach jak wymiana wałka przepustnicy kolektorów wtrysków itp. czy raczej przy tym ECU to trudny temat ??

Ogólnie chyba można powiedzieć że Punto II (wersje benzynowe) to raczej nie są zbyt przyjazne do modyfikacji nie wliczając klekota 1.9 zlosnik.gif

Napisano
Można ale uwazam ze nie ma to sensu (w znaczeniu czas, koszta, osiagnięte rezultaty).
Napisano

> Można ale uwazam ze nie ma to sensu (w znaczeniu czas, koszta, osiagnięte rezultaty).

W zależności czy kupimy sam słupek i później będziemy szukać reszty taili czy też kompletne auto np. po dachu lub ze skasowanym tyłem.

Napisano

> mocniejszym

Wytłumacz mi, bom ciekaw. Jaki jest sens wkładać silnik do auta, który seryjnie w tym modelu występuje?

Nie lepiej sprzedać grata i kupić seryjne 1.4 16V?

Napisano
  • Autor

> Wytłumacz mi, bom ciekaw. Jaki jest sens wkładać silnik do auta, który seryjnie w tym modelu

> występuje?

sens jest taki ze wiem co mam. a qpic skrabonke to nie sztuka. poza tym myslalem ze to koszta podobne do swapa w seju wink.gif

> Nie lepiej sprzedać grata i kupić seryjne 1.4 16V?

wziąwszy pod uwage koszta zmiany silnika tylko taka opcja wchodzi w gre niestety. ale zostane przy całych 60kuniach i za dwa latka qpie 100konne gp ok.gif

Napisano

> i za dwa latka qpie 100konne gp

o to jakoś swoje będę wtedy pewnie sprzedawał zlosnik.gif

Napisano

> sens jest taki ze wiem co mam. a qpic skrabonke to nie sztuka. poza tym myslalem ze to koszta

> podobne do swapa w seju

> wziąwszy pod uwage koszta zmiany silnika tylko taka opcja wchodzi w gre niestety. ale zostane

> przy całych 60kuniach i za dwa latka qpie 100konne gp

wsadź kanapke i jakąś turbinke i bedziesz miał więcej niż 1.4 zlosnik.gif

Napisano

> wziąwszy pod uwage koszta zmiany silnika tylko taka opcja wchodzi w gre niestety. ale zostane

> przy całych 60kuniach i za dwa latka qpie 100konne gp

Pchają jeszcze do tych silników wałki 866 i dolot z P1 75KM, ale czy to ma jakikolwiek sens...

Chcieć swapować to chyba najrozsądniej byłoby kupić całe Stilo ze skasowanym tyłem, bo P2 1.4 16V jak na lekarstwo.

Nie wiem jak rozwiązać wtedy temat zgrania ECU stilo z resztą, wszak dobrze gdyby licznik działał. Myślę, że KoCar dałby radę.

Licząc zakup po taniości anglika koszty dobiłyby do 5k i to zapewne przy ostrym kontrolowaniu wydatków... :/

Dmuchadełko też pochłonie troche kasy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.