Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Run On Flat

Featured Replies

Napisano

Czy są jakieś przeciwskazania do zakładania opon tego typu na zwykłe felgi (alu) - znaczy się bez systemu mierzenia ciśnienia?

Napisano

> Czy są jakieś przeciwskazania do zakładania opon tego typu na zwykłe felgi (alu) - znaczy się bez

> systemu mierzenia ciśnienia?

Nie wiesz kiedy złapałeś flaka aż do momentu kiedy nie weźmiesz ostrego zakrętu i nie skończysz w rowie.

Napisano

> Czy są jakieś przeciwskazania do zakładania opon tego typu na zwykłe felgi (alu) - znaczy się bez

No właśnie przeciwwskazaniem jest brak pomiaru ciśnienia.

Napisano

Do dziś myślałem, że to są opony zbudowane z takich gumowych szprych, w ogóle nie wymagające pompowania.

Widziałem w jakimś BMW takie. A tu się okazuje że to tylko wzmocnione

boki...

Napisano

Felga nie musi mieć systemu mierzenia ciśnienia, ale samochód już tak. Ponad to opony te są bardzo twarde. Auto bez odpowiednio zaprojektowanego zawieszenia powybija Ci szybko zęby jeśli założysz takie opony.

Napisano

domyślam się, ze pytasz o to bo najprawdopodobniej masz do kupienia takie opony w lepszej cenie cfaniaczek.gif

niektóre auta mają czujniki ciścniena w felgach chyba jekieś dynksy w specjalnych wentylach czy jakoś tak ale inne auta mierzą czy ciśnienie spadło zliczając obroty kola czujnikami od ABSu. Spada ciśnienie ropbi sie mniejszy obwód koła i czujnik to wychwytuje.

ponoć felgi muszą być przystosowane do ROF żeby się nie zeslizneły przy przebiciu. W BMW teraz już głównie stosuje sie takie opony ale duża ilość użytkowników z forum świadomie rezygnuje z tych opon bo jest problem z komfortem. U mnie na 176kach zwykłych oponach jest bardziej komfortowo niz na 16kach ROF. Jeśli nie musisz na tym jezdzić to daj sobie spokój

Napisano
  • Autor

> domyślam się, ze pytasz o to bo najprawdopodobniej masz do kupienia takie opony w lepszej cenie

...właśnie zlosnik.gif

> ponoć felgi muszą być przystosowane do ROF żeby się nie zeslizneły przy przebiciu.

...no i o to mi chodzi, czy muszą byc przystosowane.

Napisano

> ...właśnie

> ...no i o to mi chodzi, czy muszą byc przystosowane.

Teoretycznie nie. runFlaty zalozysz do standardowych felg ale moze to byc niebezpieczne.

Nie masz pomiaru cisnienia i niewiesz czy opona juz nie siedzi na samych bokach bez powietrza. Na zakrecie mocniej zareagujesz kierownica, opona ci zejdzie z felgi i katastrofa gotowa.

Komfort niestety nizszy bo opony twarde i odczucie jakbys jechal na baaardzo niskim profilu.

Napisano

> Teoretycznie nie. runFlaty zalozysz do standardowych felg ale moze to byc niebezpieczne.

Nie mam czujników a kupiłem opony letnie z wzmocnionym rantem....... Bridgestone Turanza ER300

mam 16" wiec tragedii nie powinno być

Napisano

> Nie mam czujników a kupiłem opony letnie z wzmocnionym rantem....... Bridgestone Turanza ER300

> mam 16" wiec tragedii nie powinno być

Ale co to ma to ROF?

Napisano

> Nie mam czujników a kupiłem opony letnie z wzmocnionym rantem....... Bridgestone Turanza ER300

> mam 16" wiec tragedii nie powinno być

toć to zwykle gumy sa zlosnik.gif

Napisano

> toć to zwykle gumy sa

To znaczy..... są czarne i gumowe więc zwykłe ba są w dodatku okrągłe... zlosnik.gif

A tak poważnie jaka jest różnica między ROF a RFT hmm.gif

jak działa RFT

Napisano

> toć to zwykle gumy sa

Doprawdy chipsy.gif

Bridgestone

To pierwsza firma, która wyprodukowała oponę run flat do seryjnego montażu. Stało się to w 1987 roku w Porsche 959 (wyprodukowano w sumie 292 szuki tego modelu auta). Obecnie Bridgestone to jeden z liderów tej technologii.

Jak to działa: technologia run flatów Bridgestone polega na wzmocnieniu bocznej ścianki opony. Są to opony samonośne bez pierścienia nośnego wkładanego w koło.

Montaż i obsługa: opony RF firmy Brifgestone zakłada się na zwykłej feldze. Do ich obsługi niezbędne jest specjalne wyposażenie warsztatu – maszyna do zakładania opon z dodatkową rolką dociskową.

Wymagania: pokładowy system monitoringu ciśnienia.

Inne technologie: Bridgestone produkuje system BSR m.in. do Toyoty RAV4. W tym systemie w kole montuje się dodatkowy pierścień nośny. Absolutnie niemożliwa jest obsługa tych opon poza ASO lub serwisami mającymi specjalne wyposażenie (inne niż w przypadku „normalnych” opon run flat). Obsługa opon BSR pociąga za sobą astronomiczne koszty.

Napisano

W autach grupy VAG ciśnienie jest mierzone poprzez układ ESP. Funkcje można aktywować VCDS , z tymże po każdej awarii bądź wymianie kół trzeba zresetować komputer(mając TPM fabryczne na konsoli znajduje się przycisk), Nie potrzeba żadnych dodatkowych czujników.

Napisano

> A tak poważnie jaka jest różnica między ROF a RFT

RFT to skrót pisany na oponach, oznaczający oponę Run Flat. ROF to skrót autokącikowy, bardziej wymysł niektórych użytkowników niż jakiekolwiek oznaczenie opony.

Napisano

Mam takie opony w garażu, boki mają twarde jak opony w ciężarówkach zlosnik.gif

Napisano

Mialem ER300 na oryginale, teraz też kupilem. Toć to zwykla opona...

Napisano

> Mialem ER300 na oryginale, teraz też kupilem. Toć to zwykla opona...

Ręce mi opadają facepalm.gif ja nie wiem co wy macie lub mieliście ja opisuje opony jakie ja kupiłem.....

Ten model występuje w kilku wymiarach i kilku indeksach nośności i prędkości.....

Opona ER 300 do Cromy RF

Opona ER 300 bez rantu RF

Opona ER 300 do Audi

I jeszcze wiele innych pewnie jest ER 300

Zganicie sobie jaka ja kupiłem....

Napisano

Ja na lato kupilem do Ibi nowe lato 205/45/17:

- para Bridgestone Potenza

- para Pirelli PZero

dopiero potem okazało sie że sa run flaty....jak sie pytałem to mozna je zakladac do normalnych felg i wcale nie sa potrzebne czujniki ciśnienia w aucie....

ktoś napisał że jak jest esp w aucie z grupy VAG to przy tych oponach co właściwie moge edytować pod katem tych opon ?

Napisano

> wcale nie sa potrzebne czujniki ciśnienia w aucie....

A jak będziesz wiedział że złapałeś gumę?

Napisano

> A jak będziesz wiedział że złapałeś gumę?

ESP mi o tym powie.... jeśli średnica jednego koła sie zmniejszy to się wyłączy twierdząc, że coś nie teges....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.