Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brązowe słupki na drodze

Featured Replies

Napisano

Takie cuś jest na drodze Lublin-Zamość. Słupki sa cienkie i gęsto rozstawione na linii ciągłej rozgraniczającej pasy ruchu w przeciwne strony. Robót drogowych nie stwierdziłem. Czemu ma to służyc? pułapka na kierowców? hmm.gif

Napisano

> Czemu ma to

> służyc? pułapka na kierowców?

Służy to temu, żeby bezmyślne kołki z duszą rajdowca nie wyprzedzali na podwójnej ciągłej (głównie położonej na wzniesieniach lub miejscach szczególnie niebezpiecznych), zaś normalni kierowcy jadący z naprzeciwka mogli jechać bez strachu że taki kołek wyskoczy zza wzniesienia na czołówkę.

Napisano

masz na mysli takie coś?

284819300-Zdj%EAcie010.jpg

p.s tak wiem samochód zle zaparkowany smile.gif

Napisano
  • Autor

> masz na mysli takie coś?

> p.s tak wiem samochód zle zaparkowany

no coś takiego, tylko że inny odcień koloru

Napisano

> Takie cuś jest na drodze Lublin-Zamość. Słupki sa cienkie i gęsto rozstawione na linii ciągłej

> rozgraniczającej pasy ruchu w przeciwne strony. Robót drogowych nie stwierdziłem. Czemu ma to

Totalne olewanie przez kierowców linii ciągłej skończyło się postawieniem takich słupków. Przykre do jakich sposobów trzeba się posuwać żeby wymusić respektowanie przepisów frown.gif Słupki są bardzo dyskusyjne ale nie ma co ukrywać, że dla jadących przepisowo nie stanowią problemu

Napisano

> Totalne olewanie przez kierowców linii ciągłej skończyło się postawieniem takich słupków. Przykre

> do jakich sposobów trzeba się posuwać żeby wymusić respektowanie przepisów Słupki są bardzo

> dyskusyjne ale nie ma co ukrywać, że dla jadących przepisowo nie stanowią problemu

takie coś, a właściwie "lizaki*" widziałem w USA

* wysokie na ok 15-20cm paski elastycznego materiału

Napisano

Na obwodnicy Kępna takie ustawili, bez przerw na długości ok. 1km może więcej.

Wszystko fajnie tylko jest jeden dość wąski pas, brak pobocza i głęboki rów zlosnik.gif

W razie awarii auta na tym odcinku lub wypadku czegokolwiek wszystko stoi spineyes.gif

Napisano

> Takie cuś jest na drodze Lublin-Zamość. Słupki sa cienkie i gęsto rozstawione na linii ciągłej

> rozgraniczającej pasy ruchu w przeciwne strony. Robót drogowych nie stwierdziłem. Czemu ma to

zwrociles uwage, ile z tych slupkow jest wycietych ? alien.gif

Napisano

> W razie awarii auta na tym odcinku lub wypadku czegokolwiek wszystko stoi

tak gesto sa, ze nie da sie miedzy nimi przejechac?

Napisano

> tak gesto sa, ze nie da sie miedzy nimi przejechac?

Są bardzo gęsto.

Znalazłem coś w necie.

droga3.jpg

Zimą raz jak jechałem (na szczęście w stronę Warszawy) rozkraczyła się piaskarka leciały takie q... na CB spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> zwrociles uwage, ile z tych slupkow jest wycietych ?

jeszcze nie zdążyli wyciąć żadnego zlosnik.gif

Ale IMO to aż się prosi, bo nie może być tak że normalni kierowcy, stanowiący zdecydowaną wiekszosc, ponoszą zbiorową odpowiedzialnośc za wybryki paru idiotów

Napisano

> Na obwodnicy Kępna takie ustawili, bez przerw na długości ok. 1km może więcej.

> Wszystko fajnie tylko jest jeden dość wąski pas, brak pobocza i głęboki rów

> W razie awarii auta na tym odcinku lub wypadku czegokolwiek wszystko stoi

Koncepcja wymuszenia określonego zachowania poniekąd słuszna - dopóki nic się nie stanie...

Napisano

> wiekszosc, ponoszą zbiorową odpowiedzialnośc za wybryki paru idiotów

Jakie konsekwencje masz na myśli?

Codziennie jeżdżę trasą LKS-LU na której wspomniane słupki (a raczej ich resztki) są zamontowane.

Żadnego dyskomfortu nie czuję jadąc odcinkiem ze słupkami, wręcz przeciwnie - czuję się bardziej bezpieczny.

Jedyna moja uwaga to stawianie tych słupków w miejscach w których nie ma

1. zakazu ruchu pojazdów wolnobieżnych

2. dodatkowego pasa techcznicznego.

Jeżeli na drodze trafimy na np. ciągnik rolniczy to musimy pokornie jechać za nim do rozwidlenia - to może niektórych zezłościć.

Napisano

> jeszcze nie zdążyli wyciąć żadnego

to w takim razie musieli je odnowic, bo podczas mojego przejazdu trasa ZAM-LUB 3 tygodnie temu bylo wiecej ogryzkow niz calych slupkow wink.gif

Napisano

> to w takim razie musieli je odnowic, bo podczas mojego przejazdu trasa ZAM-LUB 3 tygodnie temu bylo

> wiecej ogryzkow niz calych slupkow

Nie odnowili, dalej są przerzedzone zeby.GIF

Zdjęcie nie pochodzi z tego odcinka.

Napisano
  • Autor

> Jedyna moja uwaga to stawianie tych słupków w miejscach w których nie ma

> 1. zakazu ruchu pojazdów wolnobieżnych

> 2. dodatkowego pasa techcznicznego.

> Jeżeli na drodze trafimy na np. ciągnik rolniczy to musimy pokornie jechać za nim do rozwidlenia -

> to może niektórych zezłościć.

i sam sobie odpowiedziałeś smile.gif

poza tym są koszty stawiania i utrzymania tego badziewia - czy w Polsce jest za dużo pieniędzy na drogi?

A co się stanie, jak będzie jechało pogotowie czy straż pożarna? hmm.gif

Napisano

> Są bardzo gęsto.

> Znalazłem coś w necie.

> Zimą raz jak jechałem (na szczęście w stronę Warszawy) rozkraczyła się piaskarka leciały takie q...

> na CB

One sa z metalu?

Napisano

> One sa z metalu?

absolutnie, chyba że kogoś pogięło i wsadzili stalowe hehe

mają być elestyczne http://edroga.pl/rozmaitosci/wiadomosci-drogowe/1728-slupki-na-drodze-nr-4

kiedyś taki nr wycieli w ZDW, notorycznie ścinali im słupek ten żółty, to w końcu ustawili go na betonowym fundamencie grinser006.gif

Napisano

> i sam sobie odpowiedziałeś

> poza tym są koszty stawiania i utrzymania tego badziewia - czy w Polsce jest za dużo pieniędzy na

> drogi?

> A co się stanie, jak będzie jechało pogotowie czy straż pożarna?

przejedzie przez te slupki

Napisano

> absolutnie, chyba że kogoś pogięło i wsadzili stalowe hehe

> mają być elestyczne http://edroga.pl/rozmaitosci/wiadomosci-drogowe/1728-slupki-na-drodze-nr-4

> kiedyś taki nr wycieli w ZDW, notorycznie ścinali im słupek ten żółty, to w końcu ustawili go na

> betonowym fundamencie

To mozna po nich jechac zlosnik.gif Ale w jakim celu to zostalo zrobione? PRzeciez nei mozna wyprzedzic ciagnika, przepuscic pogotowia itd.

Napisano

> To mozna po nich jechac Ale w jakim celu to zostalo zrobione? PRzeciez nei mozna wyprzedzic

> ciagnika, przepuscic pogotowia itd.

Jest pobocze. Asfaltowe. Przynajmniej na DK 17.

Napisano

> Jeżeli na drodze trafimy na np. ciągnik rolniczy to musimy pokornie jechać za nim do rozwidlenia -

szczególnie kierowcę karetki ...

Napisano

> takie coś, a właściwie "lizaki*" widziałem w USA

> * wysokie na ok 15-20cm paski elastycznego materiału

Tak robią też Niemcy.

Napisano

> Żadnego dyskomfortu nie czuję jadąc odcinkiem ze słupkami, wręcz przeciwnie - czuję się bardziej

> bezpieczny.

Nie bardzo rozumiem to poczucie bezpieczeństwa. Przecież one przed niczym nie chronią. niewiem.gif

Jak ktoś przepisowy to i bez słupków będzie jechał zlosnik.gif A jak nie to one nie są aż tak gęsto i spokojnie można wyprzedzić nawet dużym samochodem grinser006.gif

Napisano

> Żadnego dyskomfortu nie czuję jadąc odcinkiem ze słupkami, wręcz przeciwnie - czuję się bardziej

> bezpieczny.

No to ja Ci opowiem, co może się z tym wiązać.

Jechałem ostatnio DK8 (koło Oleśnicy gdzieś chyba). Droga z dwoma pasami w jedną stronę, zakręt, na prawym pasie TIR, na lewym ja i nagle co widzę? Słupek oddzielający dwa kierunki ruchu, tylko że nie do końca złamany. Sterczy w stronę pasa, którym jadę. Gdybym jakoś na grubość lakieru nie przytulił się do tego TIR-a to prawdopodobnie rozbiłbym lampę i teoretycznie nie miałbym prawa poruszać się po drodze autem w takim stanie (a do domu kilkaset km). Moim zdaniem takie rozwiązania to głupota i zagrożenie.

Napisano

> km). Moim zdaniem takie rozwiązania to głupota i zagrożenie.

Jeśli masz na myśli taki słupek, o jakich jest ten wątek to głupotą i zagrożeniem jest jedynie to, że ludziom się wydaje, że one niosą jakieś zagrożenie. A to raptem kawałek cieniutkiego tworzywa, po którym nawet śladu na aucie nie będzie jak się przejedzie. Ale jak ktoś o tym nie wie i ucieka na boki to faktycznie może bigosu na drodze narobić.

Napisano

> Jeśli masz na myśli taki słupek, o jakich jest ten wątek to głupotą i zagrożeniem jest jedynie to,

> że ludziom się wydaje, że one niosą jakieś zagrożenie. A to raptem kawałek cieniutkiego

> tworzywa, po którym nawet śladu na aucie nie będzie jak się przejedzie. Ale jak ktoś o tym nie

> wie i ucieka na boki to faktycznie może bigosu na drodze narobić.

Jeśli jedziesz drogą ekspresową z prędkością dozwoloną, czyli 110-120 km to nie jestem pewien, czy taki kawałek plastiku nie zrobi krzywdy.

Napisano

> Jeśli jedziesz drogą ekspresową z prędkością dozwoloną, czyli 110-120 km to nie jestem pewien, czy

> taki kawałek plastiku nie zrobi krzywdy.

Jak jedziesz drogą ekspresową z prędkością dozwoloną 120 km/h to możesz być pewien, że takiego słupka na środku nie spotkasz grinser006.gif

Tam przeciwne kierunki rozdziela pas zieleni waytogo.gif

Co do zniszczeń od słupka, macnij sobie kiedyś taki jeden to zrozumiesz o czym piszę biglaugh.gif

Napisano

> Co do zniszczeń od słupka, macnij sobie kiedyś taki jeden to zrozumiesz o czym piszę

Czyli uważasz, że wjazd z prędkością 90km/h w taki słupek nie spowoduje żadnych uszkodzeń ? spineyes.gif

Napisano

> Czyli uważasz, że wjazd z prędkością 90km/h w taki słupek nie spowoduje żadnych uszkodzeń ?

Widziałem samochód, który ściął takich 4 czy 5 na raz jadąc trochę szybciej i nie spowodowało więc tak. Tak uważam ok.gif

Napisano

> Tam przeciwne kierunki rozdziela pas zieleni

Przejedź się więc w miejsce, o którym piszę a sam zobaczysz. Albo to była obwodnica Oleśnicy albo odcinek pomiędzy Wrocławiem a Oleśnicą.

Napisano

> Przejedź się więc w miejsce, o którym piszę a sam zobaczysz. Albo to była obwodnica Oleśnicy albo

> odcinek pomiędzy Wrocławiem a Oleśnicą.

hmm.gif trochę po Polsce jeździłem (może za mało niewiem.gif) ale jak dotąd drogi, która by łamała limity prędkości zapisane w POrD nie spotkałem. Napisałeś, że można tam jechać 110/120 km na godzinę. POrD do takiej prędkości wymaga drogi dwujezdniowej a w takiej konfiguracji nie istnieje pojęcie słupka rozdzielającego ruch w przeciwnych kierunkach. Na jezdni wszyscy jadą w tą samą stronę. Tylko o to mi chodzi. Nie neguję tego, że były tam słupki rozdzielające na ciągłej, tylko to, że można tam było w takiej sytuacji 120 jechać ok.gif

Napisano

> No to ja Ci opowiem, co może się z tym wiązać.

> Jechałem ostatnio DK8 (koło Oleśnicy gdzieś chyba). Droga z dwoma pasami w jedną stronę, zakręt, na

> prawym pasie TIR, na lewym ja i nagle co widzę? Słupek oddzielający dwa kierunki ruchu, tylko

> że nie do końca złamany. Sterczy w stronę pasa, którym jadę. Gdybym jakoś na grubość lakieru

> nie przytulił się do tego TIR-a to prawdopodobnie rozbiłbym lampę i teoretycznie nie miałbym

> prawa poruszać się po drodze autem w takim stanie (a do domu kilkaset km). Moim zdaniem takie

> rozwiązania to głupota i zagrożenie.

No ale z tego co wiem, to tam kierunki ruchu oddziela barierka, a na niej zielone słupki przeciwoślepiające.

Brązowe słupki, bezpośrednio na asfalcie są na obwodnicy Kępna, z tym, że tam jest ograniczenia, a droga robi się na przemian jednostronnie dwupasmowa hmm.gif

Napisano

> droga robi się na przemian jednostronnie dwupasmowa

IHMO dobrze, że w takich przypadkach montowane są słupki rozdzielające kierunki ruchu. Trochę studzi to zapędy ścigantów, którzy chcieliby "tylko troszkę" skorzystać z pasa przeznaczonego do jazdy w przeciwnym kierunku.

Napisano

> Brązowe słupki, bezpośrednio na asfalcie są na obwodnicy Kępna, z tym, że tam jest ograniczenia, a

> droga robi się na przemian jednostronnie dwupasmowa

No może i faktycznie nie na ekspresówce. Ograniczeń nie pamiętam, ale raczej nie było. Ale nawet jadąc przepisowe 90 tez nie wiadomo, czym może się skończyć trafienie. Raven pisze że puste i lekkie - OK, ale skąd ja mam to niby wiedzieć?

Też jestem za rozwiązaniami ograniczającymi szarże wariatów. Ale to mi się akurat nie podoba i tyle. To tylko moje zdanie.

Napisano

> ...Raven pisze że puste i

> lekkie - OK, ale skąd ja mam to niby wiedzieć? ...

No ja też bym wolał nie sprawdzać grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.