Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie kół tylko przy prędkości 160-170 poniżej i powyżej ok

Featured Replies

Napisano

witajcie

bardzo się zdziwiłem, jak po kierownicy przeszło takie dudnienie właśnie w tym zakresie prędkości. Koła wyważone nowe opony. Myślę teraz o doważaniu na aucie, ale czy w złym wyważeniu jest przyczyna? Co to za różnica, jaka prędkość?

Napisano

> witajcie

> bardzo się zdziwiłem, jak po kierownicy przeszło takie dudnienie właśnie w tym zakresie prędkości.

> Koła wyważone nowe opony. Myślę teraz o doważaniu na aucie, ale czy w złym wyważeniu jest

> przyczyna? Co to za różnica, jaka prędkość?

Wcześniej tego nie było??? Jakie to opony konkretnie???

Napisano
  • Autor

> Wcześniej tego nie było??? Jakie to opony konkretnie???

Wcześniej nie miałem okazji się rozpędzić do takiej prędkości, poza tym opony były zjechane przez złą zbieżność więc kupiłem nowe.

Napisano

> po kierownicy przeszło takie dudnienie właśnie w tym zakresie prędkości.

Zdrowy rozsądek dawał o sobie znać.

> Koła wyważone nowe opony. Myślę teraz o doważaniu na aucie,

A to auto to w WRC startuje, czy jeździ nim niemiecki kurier autostradowy ?

Bo w normalnych warunkach tą prędkość ponownie osiągniesz za rok - jest sens szukać dziury w całym ?

Napisano
  • Autor

> A to auto to w WRC startuje, czy jeździ nim niemiecki kurier autostradowy ?

Nie chce aby nić tłukło przy jakiejkolwiek prędkości.

> Bo w normalnych warunkach tą prędkość ponownie osiągniesz za rok - jest sens szukać dziury w całym

> ?

Czasami się trafi jakaś dobra autostrada więc chce mieć pewność, że nic nie będzie mi waliło. Poza tym przy mniejszych prędkościach pewnie też występuje ale ja tego nie czuje. Czego pewnie o łożyskach powiedzieć nie można.

Napisano

kolega w maździe 626 z 87toku miał bicie między 120 a 125

nazywał to przekroczeniem granicy dźwięku grinser006.gif

też nie wiedział skąd to się bierze, ale buda w tym zakresie prędkości biła strasznie mocno, od 130 już normalna jazda hmm.gif

Napisano

Z moich doświadczeń wynika, że postępowanie ma tu trochę wspólnego z magią 893goodvibes.gif Może pomóc powtórne wyważenie (ewentualnie w innym zakładzie niż poprzednio), zamiana kół miejscami, powtórne założenie opony na felgę. Wyważałem też kiedyś na samochodzie, ale pomogło na krótko. Słyszałem też opinię, że astra jest szczególnie wrażliwa na dokładność wyważenia.

Napisano

Jak masz nowe opony to znak ,ze trzeba je ponownie wyważyć bo się ułożyły na feldze.

Nie kombinuj z doważaniem na aucie bo to nie ma sensu.

Napisano

> Zdrowy rozsądek dawał o sobie znać.

> Bo w normalnych warunkach tą prędkość ponownie osiągniesz za rok - jest sens szukać dziury w całym

> ?

Czyli jak w Pl mamy 140 dozwolone to powyżej tej prędkości auto może się rozpadać? I nie ma się tym co przejmować bo to szukanie dziury w całym?

Napisano

> witajcie

> bardzo się zdziwiłem, jak po kierownicy przeszło takie dudnienie właśnie w tym zakresie prędkości.

> Koła wyważone nowe opony. Myślę teraz o doważaniu na aucie, ale czy w złym wyważeniu jest

W którą stronę biła kierownica? Przód tył czy lewo prawo?

Napisano

Witam serdecznie

...

Lekko krzywa felga lub opona. Dla pewnego zakresu prędkości, a więc częstotliwości drgań występuje rezonans. Może w wyniku niedoskonałości amorków itp.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie

> ...

> Lekko krzywa felga lub opona. Dla pewnego zakresu prędkości, a więc częstotliwości drgań występuje

> rezonans. Może w wyniku niedoskonałości amorków itp.

> Pozdrawiam.

W Trabancie przy 100km/h trzepotały błotniki...

Może szpachla na dachu rezonuje i przenosi na kierownicę?

Wyważ koła w dobrym zakładzie i po kłopocie!

Napisano

> Czyli jak w Pl mamy 140 dozwolone to powyżej tej prędkości auto może się rozpadać?

Nie rozumiesz.

Chodzi o to, że takie warunki dla tego samochodu wystąpią raz na rok. Dodatkowo w polskich warunkach trudno odbywać testy w tym zakresie, więc diagnoza, usunięcie usterki i kontrola będzie trudna i kosztowna. Moim zdaniem nie warto, szczególnie, że nie wygląda, aby usterka była z typu zagrażających bezpieczeństwu jazdy. Jeśli się pogłębi i będzie występować przy niższych prędkościach, będzie ją łatwiej usunąć.

Napisano

> Chodzi o to, że takie warunki dla tego samochodu wystąpią raz na rok.

I to znaczy, że ma z usterką jeździć? To mogą dawać o sobie luzy zawiechy, które z czasem się powiększą

Napisano

> Zdrowy rozsądek dawał o sobie znać.

> ?

...nie rozumiem dlaczego sie tak czepiasz kolegi...z takimi predkosciami jeździ sie kilka razy w tygodniu a nie raz w roku (chyba że pisales o swoim przypadku), poza tym IMO auto ma byc sprawne w 100% nie ważne czy jeździsz 20km./k czy 200km/h jest problem i trzeba go rozwiazac ok.gif

Napisano
  • Autor

> W którą stronę biła kierownica? Przód tył czy lewo prawo?

trudno wyczuć niestety, chciałem dzisiaj sprawdzić jeszcze raz ale nie bardzo mam gdzie.

Napisano
  • Autor

> I to znaczy, że ma z usterką jeździć? To mogą dawać o sobie luzy zawiechy, które z czasem się

> powiększą

zawieszenie sprawdzone zero luzów.

Napisano
  • Autor

nie ważne czy jeździsz 20km./k czy 200km/h jest problem i trzeba go rozwiazac

dokładnie, w tygodniu jadę aby jeszcze raz sprawdzili koła może będzie lepiej.

Napisano

> z takimi predkosciami jeździ sie kilka razy w tygodniu a nie raz w roku

Dawno już jeździsz bez prawa jazdy ?

Bo w polskich warunkach jazda z takimi prędkościami szybko kończy się utratą prawa jazdy i/lub groźnym wypadkiem.

Napisano

wywaz jeszcze raz kola, zapewne obrocilo opone/opony na feldze ok.gif ja wywazylem nowy komplet w srode, a w piatek robilem to ponownie zlosnik.gif pare razy mocniej przyhamowalem zeby sprawdzic jak trzymaja nowe opony i kierownica zeczela bic przy 100km/h, po wrzuceniu na wywazarke okazalo sie ze wszystkie 4 kola nadaja sie do ponownego wywazenia biglaugh.gif

pozdr.

Napisano

> Dawno już jeździsz bez prawa jazdy ?

> Bo w polskich warunkach jazda z takimi prędkościami szybko kończy się utratą prawa jazdy i/lub

> groźnym wypadkiem.

...kolego jeżdze juz 9 lat, rocznie robie ok 25 tyś i w ciagu tego okresu zaplacilem za predkosc tylko dwa mandaty i nie mialem wypadku... ok.gif

Napisano

> ...kolego jeżdze juz 9 lat,

Przy stażu 9 lat ja bym napisał "dopiero"

> zaplacilem za predkosc tylko dwa mandaty i nie mialem wypadku...

Jeżdżąc 160-170 km/h kilka razy w tygodniu ? Graj w totka, przy Twoim szczęściu będziesz trafiał 6 co kwartał.

Napisano

> Przy stażu 9 lat ja bym napisał "dopiero"

> Jeżdżąc 160-170 km/h kilka razy w tygodniu ? Graj w totka, przy Twoim szczęściu będziesz trafiał 6

> co kwartał.

facepalm.gif Ty i te Twoje teorie.

Napisano

> Ty i te Twoje teorie.

W tym wypadku autorowi wątka należy tylko życzyć, żeby teoria praktyką się nie stała.

Napisano

> W tym wypadku autorowi wątka należy tylko życzyć, żeby teoria praktyką się nie stała.

tzn? ja tam bym sobie zyczy zeby teoria stala sie praktyka i zeby w polsce byly autostrady po ktorych mozna jezdzic z takimi predkosciami codziennie.

Napisano

> tzn? ja tam bym sobie zyczy zeby teoria stala sie praktyka i zeby w polsce byly autostrady po

> ktorych mozna jezdzic z takimi predkosciami codziennie.

Ciesz się, że w Polsce jest chyba najwyższa dopuszczalna prędkość na autostradach - 140 km/h. Pomijając Niemcy, na odcinkach bez ograniczeń.

A o praktykę chodzi z tym, że jazda 160 km/h po gęsto upakowanych drogach jednojezdniowych niestety może się w końcu źle skończyć.

Napisano

> Ciesz się, że w Polsce jest chyba najwyższa dopuszczalna prędkość na autostradach - 140 km/h.

Dlaczego?

> Pomijając Niemcy, na odcinkach bez ograniczeń.

> A o praktykę chodzi z tym, że jazda 160 km/h po gęsto upakowanych drogach jednojezdniowych niestety

> może się w końcu źle skończyć.

dlatego napisalem - autostrady

Napisano

> pare razy mocniej przyhamowalem zeby sprawdzic jak trzymaja

> nowe opony i kierownica zeczela bic przy 100km/h, po wrzuceniu na wywazarke okazalo sie ze

> wszystkie 4 kola nadaja sie do ponownego wywazenia

> pozdr.

czyżby to hamowanie było przyczyną?

Mogłeś przehamować oponę leciutko (nawet jeśli masz abs).

Nie musiała się na feldze przesuwać.

Napisano

> Dlaczego?

Bo prawie nie ma autostrad zlosnik.gif

A np. w Holandii masz na nich 120 km, mimo że wszystkie są oświetlone.

> dlatego napisalem - autostrady

To jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie. Ja na nie już czekam ze 40 lat.

Napisano

> Nie musiała się na feldze przesuwać.

Z tego co w życiu widziałem, jedyne przypadki przesunięcia się opon na felgach były możliwe przy ich skrajnym niedopompowaniu.

Napisano

> Ciesz się, że w Polsce jest chyba najwyższa dopuszczalna prędkość na autostradach - 140 km/h.

> Pomijając Niemcy, na odcinkach bez ograniczeń.

> A o praktykę chodzi z tym, że jazda 160 km/h po gęsto upakowanych drogach jednojezdniowych niestety

> może się w końcu źle skończyć.

Lucek, na Boga. Gość nie powiedział ani słowa o tym po jakiej drodze jechał. Skupmy się na jego pytaniu.

Do autora:

1. Nie przejmuj się świętoyebliwymi, sami mają pewnie trupy w szafie.

2. Sprawdź dokręcenie kół. Nie żartuję. ostatnio koła (tydzień po założeniu) biły mi około stówki. Jedna felga była lekko niedokręcona. Gumiarze "zapominają" o tym poinformować, ale po założeniu koła powinno się sprawdzić dokręcenie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. ZAWSZE.

3. Wyważałeś nową, nieułożoną oponę. Mogła się "dotrzeć". Sprawdź wyważenie kół.

Powodzenia ok.gif

Napisano

> Lucek, na Boga. Gość nie powiedział ani słowa o tym po jakiej drodze jechał.

Sęk w tym, że w Polsce na żadnej drodze nie jest to dopuszczalna prędkość. Nie jest to także rozsądna prędkość na żadnej z polskich dróg.

Napisano
  • Autor

> Sęk w tym, że w Polsce na żadnej drodze nie jest to dopuszczalna prędkość. Nie jest to także

> rozsądna prędkość na żadnej z polskich dróg.

To prawda, nigdy tak nie robię, ale teraz testowałem instalacje gazową i przez jakąś chwile tak jechałem całkowicie pustym lewym pasek autostrady A2. Przy okazji wyszedł problem z kołami o którym bym się dowiedział, dopiero na wiosnę jadąc sobie przez całe Niemcy. Ciesze się, że widzę problem teraz bo mam możliwość zareagowania. Nie znaczy, to że na co dzień tak robię. Zwykle na autostradach nie jadę szybciej niż 100-120km/h (ekonomia oraz brak pośpiechu po prostu planuje wyjazd i wstaje wcześniej smile.gif )

Napisano

> czyżby to hamowanie było przyczyną?

> Mogłeś przehamować oponę leciutko (nawet jeśli masz abs).

> Nie musiała się na feldze przesuwać.

wszystkie 4? biglaugh.gif

i nie bylo to hamowanie awaryjne, chcialem tylko sprawdzic jak sie nowe gumy zachowuja biglaugh.gif no i fakt ze bylo to swiezo po montazu...

pozdr.

Napisano

> Sęk w tym, że w Polsce na żadnej drodze nie jest to dopuszczalna prędkość. Nie jest to także

> rozsądna prędkość na żadnej z polskich dróg.

Na wielu odcinkach A4 da się tyle jechać bezpiecznie.

Napisano

> wszystkie 4?

z reguły hamulce działają na 4 koła palacz.gif

z reguły... miałem fiata, więc wiem, że są wyjątki.

> i nie bylo to hamowanie awaryjne, chcialem tylko sprawdzic jak sie nowe gumy zachowuja

Więc coś na kształt awaryjnego. Czyli tyle ile fabryka i przyczepność dała żeby przetestować. Nie musiałeś przejechać "na blokach" 30 metrów. czasem wystarczy 3m uślizgu w odpowiednim momencie plus poprzeczny uskok na jezdni.

> no i fakt

> ze bylo to swiezo po montazu...

> pozdr.

nie mówię nie. Da się przekręcić oponę. Ale sporo przyczepności do tego trzeba.

Napisano

> Na wielu odcinkach A4 da się tyle jechać bezpiecznie.

skasuj ostatnie sowo i nikt się nie przyczepi.

nawet 30 to niebezpieczna prędkość dla człowieka. wink.gif

Napisano

> Lucek, na Boga. Gość nie powiedział ani słowa o tym po jakiej drodze jechał. Skupmy się na jego

> pytaniu.

OK

> Do autora:

> 1. Nie przejmuj się świętoyebliwymi, sami mają pewnie trupy w szafie.

Nieprawda, mam wszystkie zakopane w ogródku zlosnik.gif

> 2. Sprawdź dokręcenie kół. Nie żartuję. ostatnio koła (tydzień po założeniu) biły mi około stówki.

> Jedna felga była lekko niedokręcona.

Czyli nie została dokręcona.

> Gumiarze "zapominają" o tym poinformować, ale po

> założeniu koła powinno się sprawdzić dokręcenie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów.

> ZAWSZE.

Żartujesz. Jeżeli została prawidłowo dokręcona - kluczem dynamometrycznym, bo po kilkudziesięciu kilometrach nie masz tam czego szukać.

> 3. Wyważałeś nową, nieułożoną oponę. Mogła się "dotrzeć". Sprawdź wyważenie kół.

A to prawda, tyle że w wypadku gorszych opon.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.