Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie opony letnie - pytania i odpowiedzi - edycja 2011

Featured Replies

Napisano

Ponieważ zima powoli odpuszcza, a nie od dziś wiadomo, że wraz z topniejącymi śniegami rozpoczną się pytanie dot. zakupu opon letnich.

Dlatego też rozpoczynamy tegoroczną edycję pytań pt: "Jakie opony polecacie do Punto".

Zasady:

1. Pytania dotyczące opon letnich będą tylko i wyłącznie w tym wątku, wszelkie inne wątki dotyczące opon letnich będą natychmiast zamykane, a ich autorzy ostrzegani, w przypadku recydywy wyciągnięte będą inne konsekwencje.

2. Każdy user może wyrazić swoją opinię na temat danych lub używanych przez siebie opon, opisując w miarę dokładnie producenta i model opony, jej zachowanie się w na różnych nawierzchniach (oczywiście subiektywną ocenę).

Teksty w stylu: "Ja używam Pirelli i są super" będą traktowane jako spam, ze wszystkimi konsekwencjami. Chcesz doradzić, doradź najlepiej jak możesz!

3. Wszelkiego rodzaju spam będzie natychmiast usuwany, a jego autor/autorzy bez ostrzeżenia wysyłani na tymczasowy odpoczynek admin.gifbanned.gif.

4. Zanim zadasz pytanie dotyczące rozmiaru opon w Punto, zajrzyj do FAQ , być może od razu uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.

5. Edycję 2010 i poprzednie można znaleźć TUTAJ - klik

Życzymy owocnej wymiany informacji i udanych wyborów

Moderatorzy kącika Fiat Punto

Napisano

witam , poprosze o jakieś oceny odnośnie tych opon. dzięki

Napisano

> witam , poprosze o jakieś oceny odnośnie tych opon. dzięki

Domyślam się, że pytanie dotyczy Yoko A.drive.

Miałem takie w Uno (155/70/13) i byłem bardzo zadowolony. Dobre trzymanie na suchej i mokrej nawierzchni, w miarę ciche. Przez 2 sezony stosunkowo niewielkie oznaki zużycia. Gdybym miał kupić jeszcze raz, zrobiłbym to bez wahania.

Napisano

Lista najlepszych producentów opon wg Auto Świata dokladne informacje drogi hamowania na mokrej i suchej nawierzchni zamieszczone są w numerze 11 w 12 c.d. , róznice są spore z pośród 50 testowanych opon najlepsza ma wynik 37,4 m na suchej nawierzchni, najgorsza 43,8 m natomiast analogicznie na mokrej 46,0 m , 61,5 m wybor odpowiedniej opony ma znaczenie. Lista najlepszych:Apollo, Bridgestone, Continental, Dunlop, Firestone, Fulda, Gislaved, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli, Syron, Toyo, Uniroyal, Vredestein, Yokohama, reszta to ścierwo na które szkoda kasy.

Napisano

Pod koniec zeszłego sezonu szukałem dobrych opon.

Yokohama A drive miała dość zróżnicowane oceny prowadzenia się na mokrym. Nie tyle chodziło o samo hamowanie, o ile o skręcanie. Ja wybrałem Conti premium contact 2. Najlepsze opony jakie do tej pory miałem na aucie.

Napisano

Poruszę jeszcze temat rozmiaru hehe.gif opon oczywiście :-)

Do P2 1.2 8v producent zaleca 165/70 R14 81T.

Zastanawiam się nad zakupem na lato Fuld EcoControl, chociaż od wysokości 70 wolałbym 65.

W rozmiarze 165/65R14 fulda ma takie oponki, jednak z indeksem 79T. O ile indeks prędkości jest ok, o tyle indeks nośności jest o 2 poziomy niżej (róznica coś ~20kg). Jest sens zwracań na to uwagę? :-)

Ewentualnie pozostaje 175/65 R14, ale wolałbym węższą.

Napisano

Później przyjdzie pan z ubezpieczalni zrobi zdjęcia i po 4 tygodniach dostaniesz pismo, że z wypłaty nici bo w chwili zdarzenia miałeś ogumienie niezgodne ze świadectwem homologacji pojazdu czym znacznie przyczyniłeś się do tego, że koleś wjechał Ci w kufer... i się sądź.

Napisano

> Później przyjdzie pan z ubezpieczalni zrobi zdjęcia i po 4 tygodniach dostaniesz pismo, że z

> wypłaty nici bo w chwili zdarzenia miałeś ogumienie niezgodne ze świadectwem homologacji

> pojazdu czym znacznie przyczyniłeś się do tego, że koleś wjechał Ci w kufer... i się sądź.

Masz rację.

ok.gif

Choć w ten sposób myśląc to połowa jak nie więcej ludzi jeżdżących na alu felgach ma rozmiary opon niezgodne z zaleceniami producenta :-)

Napisano

> Masz rację.

chociaż jeśli chodzi o samą fulde ecocontrol to moim zdaniem niezła opona w tej klasie cenowej.

pozdro

Napisano

> chociaż jeśli chodzi o samą fulde ecocontrol to moim zdaniem niezła opona w tej klasie cenowej.

Na sztuce różnica między 165/65 a 165/70 R14 to w granicach 20-30zł na korzyść tej niższej...

Napisano

> Na sztuce różnica między 165/65 a 165/70 R14 to w granicach 20-30zł na korzyść tej niższej...

za tyle ryzykować ew. kłopoty z ubezpieczalnią to nie wiem czy sie opłaca.

Napisano

> chociaż jeśli chodzi o samą fulde ecocontrol to moim zdaniem niezła opona w tej klasie cenowej.

> pozdro

potwierdzam, kupię drugi raz jak już przyjdzie czas i jak opona będzie. Tyle że ja mam 185/60/14 i taki też polecam, na oryginalna felgę i homologowane, więc ok

Napisano

> potwierdzam, kupię drugi raz jak już przyjdzie czas i jak opona będzie. Tyle że ja mam 185/60/14 i

> taki też polecam, na oryginalna felgę i homologowane, więc ok

W JTD siedzi 185/60 14". Całkiem ok opona, praktycznie nigdy nie zawiodła, a sytuacje na drogach były różne i nie zawsze jeżdżone było zgodnie z przepisami.

Po 30kkm zużycie naprawdę nieduże.

Ostatecznie do 1.2 kupiłem też Fuldę EcoControl, tylko w rozmiarze 165/70 R14. Zobaczymy jak będzie sprawowała się.

Napisano

> W JTD siedzi 185/60 15". Całkiem ok opona, praktycznie nigdy nie zawiodła, a sytuacje na drogach

> były różne i nie zawsze jeżdżone było zgodnie z przepisami.

A czasem nie powinno byc 185/55 R15 cfaniaczek.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie i Panie czy ktoś próbował do Kropka MK I zapakować koła 165/70R14?

Teraz mam 165/70R13 i nic nie trze. Czy w/w ktoś próbował ? Pozdro

• 2 miesiące później...
Napisano

Opony do Grande Punto Sport, czy beda pasowac 215/45 R17

Seria to 205/45/R17, czy bedzie pasowac 215/45/R17. Roznica w cenie jest ok 150 zl za oponie, wiec w cenie dwoch sztuk dorwalbym prawie 4...

Napisano

> Panowie i Panie czy ktoś próbował do Kropka MK I zapakować koła 165/70R14?

> Teraz mam 165/70R13 i nic nie trze. Czy w/w ktoś próbował ? Pozdro

U mnie w P1 Sportingu nie tarło, ale tylko przez chwilkę pożyczyłem sobie ze swojego P2 zlosnik.gif

Nie wiem jak tył pod obciążeniem będzie się zachowywał, bo 95% czasu jeżdżę sam pojazdami waytogo.gif

Napisano

> Rozmiar 215/45 R17 jest standardowo zakladany w GP Abarth, wiec powinien pasowac i do Sport'a .

> Pozdr.

No wlasnie takie mam teraz szroty na tylnej osi smile.gif

Napisano

> Rozmiar 215/45 R17 jest standardowo zakladany w GP Abarth, wiec powinien pasowac i do Sport'a .

Ba Abarth wychodzi na 2 rozmiarach:

215/45R17 na felgach bicolore

205/45R17 na czarnych.

konkluzja wejda na bank.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam, mam od niedawna Punto II (po ojcu). Mam pytanko co do opon. Zależy mi na komforcie, nie na "sporcie". Ma ktoś opony w rozmiarze 175/70/14? Nie będą przycierać? (wiem, że odpowiednik 165/70/14 to 175/65/14) niewiem.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam

Jako że już pewnie u większości opony letnie zostały już zmienione na zimowe to pewnie co niektórzy będa mogli się podzielić opiniami o oponach letnich zlosnik.gif Jako że teraz najlepszy czas na zakup letnich kapci przeglądam sobie sklepy internetowe i wpadłem na taka opone jak Goodyear DURAGRIP 165/65R14 79 T za 159 zł za sztuke No i teraz Pytanie ??

Czy kto śmiał taką opone u siebie w Punciaku, jak wrazenia ??

Jakie inne marki możecie polecić ?? Taką oponę która nie jest śliska na mokrym bo to chyba najważniejsze czy jest cicha czy głośna dla mnie to sprawa drugorzędna

Coś na temat Dębica Passio 2 ?? Chyba najtańsza opona na rynku (nie licząc chińczyków) Warta swej ceny ??

A i co z rozmiarem opony ?? według producenta 167/70 Jakie inne rozmiary przerabialiscie ??

Pozdrawiam i z góry dzięki za informacje

Napisano

> Coś na temat Dębica Passio 2 ?? Chyba najtańsza opona na rynku (nie licząc chińczyków) Warta swej

> ceny ??

Z moich obserwacji wynika że dość szybko się zużywa w stosunku do fabrycznych firestone.

Napisano

> Z moich obserwacji wynika że dość szybko się zużywa w stosunku do fabrycznych firestone.

Hmmm.... skoro tak mówisz to pewnie jest to takie same g#wno jak debica Passio.... kiedyś takie były kupione i bierznik znikał w oczach, myślałem że może sie poprawili ale jak widać nie crazy.gif

Napisano

> Pozdrawiam i z góry dzięki za informacje

na pewno odradzam Ci SAVA INTENSA HP. no.gif Koszmarne opony, jak dla mnie. Co prawda miałem rozmiar 185/55/r14, ale na mokrym tragedia.

Jak jechałem w deszczu to nie wiedziałem do kogo się modlić, zwłaszcza na zakrętach. Przyczepność mizerna. sick.gif Na suchym było ok. W miarę ciche, dobre tylko na suchy!

Napisano

obecnie jeżdżę na fulda ecocontrol i jestem bardzo zadowolony waytogo.gif

Napisano

> obecnie jeżdżę na fulda ecocontrol i jestem bardzo zadowolony

Potwierdzam, mam w Punto 2 takie oponki, jestem bardziej zadowolony niż z Barum Bravuris 2, Conti Ecocontact EP wink.gif

Napisano

> Potwierdzam, mam w Punto 2 takie oponki, jestem bardziej zadowolony niż z Barum Bravuris 2, Conti

> Ecocontact EP

JA tak się zastanawiam nad Uniroyal Rainexpert czy jak tam się pisze, zebrałem dość dobre opinie na ich temat i tak dumam czy w nie nie zainwestować......

Napisano

> JA tak się zastanawiam nad Uniroyal Rainexpert czy jak tam się pisze, zebrałem dość dobre opinie na

> ich temat i tak dumam czy w nie nie zainwestować......

testowałem 1 sezon, fajne oponki, lepiej trzymają od ww Fuld, ale to inny typ opon. Troszkę szybciej się ścierają od Fuld, piszę o dystansie 15kkm w obu przypadkach wink.gif

Napisano

cały sezon jeździłem na rainexpertach. To opona deszczowa. Mi jeździło się rewelacyjnie. Na suchym ok jak wszystkie inne, ale na mokrym a zwłaszcza w koleinach i kałużach zachowywała się rewelacyjnie. Przyczepności nie traciłem a mogłem praktycznie jechać jak po suchej nawierzchni. Cenowo też wychodzi w miarę. Na polskie drogi z koleinami to tylko takie opony trzeba byłoby kupować. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.