Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu 1.8

Featured Replies

Napisano

Zblizam się do 60tyś km i chcialem zakupic zestaw do wym rozrządu więc udałem się do Opel/Chevrolet -Nivette.

Oto jak kształtują się ceny części:

pasek 522 zł

napinacz 583 zł

rolki 2 szt 182 zł

pompa wodna 410 zł

razem 1697 zł

o robociznę się już nie pytałem

yikes.gif

Napisano

> Zblizam się do 60tyś km i chcialem zakupic zestaw do wym rozrządu więc udałem się do Opel/Chevrolet

> -Nivette.

> Oto jak kształtują się ceny części:

> pasek 522 zł

> napinacz 583 zł

> rolki 2 szt 182 zł

> pompa wodna 410 zł

> razem 1697 zł

> o robociznę się już nie pytałem

Ja płaciłem 1300-1600 z robocizną dla diesla. Ale jesteś pewien że wymiana rozrządu jest po 60kkm? Ja wymieniam co 90.

Napisano

> Ja wymieniam co 90.

Bo masz diesla.

DU próbowało przedłużyć rozrząd w benzynie do 90 kkm, ale paski rwały się jak tania srajtaśma.

Napisano

> pasek 522 zł

sciana.gifsciana.gifsciana.gif

> napinacz 583 zł

sciana.gifsciana.gifsciana.gif

jakieś chore ceny tongue.gif

Napisano

> jakieś chore ceny

Co nieco. smile.gif

Sugerowałbym zrobić wymianę w dawnym ASO Daewoo na dobrych zamiennikach. Ten rozrząd jest identyczny, jak w Nubirze i Leganzie. Ja robiłem go samemu i dobre części bez pompy wyszły mnie chyba w okolicach 400 zł, z pompą byłoby pewnie jakieś 150 zł drożej.

EDIT:

Sprawdziłem sobie w Intercarsie i na mój rabat części kosztują:

Pasek CONTI - 81 zł, Rolka Ruville - 44złx2, Napinacz Ruville 91 zł, a pompa HEPU 122 zł. Do tego 7L płynu to maks 100 zł. Przeciętny warsztat ma te części jeszcze taniej, więc...

Napisano

> Bo masz diesla.

> DU próbowało przedłużyć rozrząd w benzynie do 90 kkm, ale paski rwały się jak tania srajtaśma.

Aha. Pamiętam że w Lanosie też było co 60kkm. Myślałem że w Chevroletach sobie z tym poradzili. Zwłaszcza że do Lanosa rozrząd kosztował śmieszne pieniądze w porównaniu z Chevroletem.

Napisano

> Aha. Pamiętam że w Lanosie też było co 60kkm.

Pierwsze Lanosy miały co 90 kkm (mam taki pojazd), ale potem zeszli do 60 kkm i tak już zostało. Nie wiem, jak było z większymi silnikami (2.0-1.8), ale pewnie podobnie.

Myślałem że w Chevroletach sobie z tym poradzili.

> Zwłaszcza że do Lanosa rozrząd kosztował śmieszne pieniądze w porównaniu z Chevroletem.

Najlepsze jest to, że cały czas części są te same, tzn. Lanos 1.5/1/6 16V to to samo, co Lacetti 1.4/1/6 16V, a Nubira/Leganza 2.0 - Lacetti 1.8 T18SED. Tylko ASO ma takie kosmiczne ceny.

Napisano

> Pierwsze Lanosy miały co 90 kkm (mam taki pojazd), ale potem zeszli do 60 kkm i tak już zostało.

Fakt.

> (...)

> Najlepsze jest to, że cały czas części są te same, tzn. Lanos 1.5/1/6 16V to to samo, co Lacetti

> 1.4/1/6 16V, a Nubira/Leganza 2.0 - Lacetti 1.8 T18SED. Tylko ASO ma takie kosmiczne ceny.

Jesli to prawda to trzeba kupić części na Allegro i dać do wymiany komuś kto się zna na Daewoo.

Za wymianę rozrządu w ASO Daewoo płaciłem 120zł brutto!

Napisano

> Aha. Pamiętam że w Lanosie też było co 60kkm. Myślałem że w Chevroletach sobie z tym poradzili.

> Zwłaszcza że do Lanosa rozrząd kosztował śmieszne pieniądze w porównaniu z Chevroletem.

Do 1.6 części kosztują standardowe pieniądze poza ASO.

Za przegląd po 60kkm z olejem, filtrami, rozrządem z pompą wody zapłaciłem 970zł.

Napisano

> Do 1.6 części kosztują standardowe pieniądze poza ASO.

> Za przegląd po 60kkm z olejem, filtrami, rozrządem z pompą wody zapłaciłem 970zł.

Dwa lata temu tyle zapłaciłem poza ASO, warsztat specjalizujący się w Daewoo i Chevroletach. Za niedługo czeka mnie ponowna wymiana, ciekawe czy ceny spadły czy wzrosły.

282007212-Lacetti60kkm.jpg

Napisano

Hej kolego ja kupiłem oryginalny zestaw rozrządu GM + pompa wody SKF w cenie 415 zł w Firmie Stachowiak link http://allegro.pl/rozrzad-gm-kpl-opel-1-8-2-0-16v-pompa-wody-skf-i1503412277.html zadzwoń zapytaj czy mają i za ile. Za wymianę zapłaciłem u mojego mechanika chyba około 200 zł. Po co przepłacać w serwisach za części i robociznę. Pozdrawiam

Napisano

> Hej kolego ja kupiłem oryginalny zestaw rozrządu...

OK, ale jakby (odpukać) coś strzeliło i narobiło szkód w silniku, to zostajesz z ręką w nocniku. Stachowiak co najwyżej zmieni ci wadliwą część na nową (np. urwany pasek crazy.gif), a mechanik umyje ręce, bo części były Twoje.

Za takie usługi lepiej IMO płacić w całości i mieć całościową gwarancję (nie koniecznie w ASO).

Napisano

Wszystko trzeba przemyśleć, do niczego nie namawiam tylko podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami i własnym doświadczeniem :-). Wybór mechanika to ważna sprawa- ja mam sprawdzonego :-) dlatego kupuje części w oryginale, są dobrej jakości. :-) Oba te elementy wpłynęły na moją decyzję. Podkreślam MOJĄ :-)

Pozdrawiam C

> OK, ale jakby (odpukać) coś strzeliło i narobiło szkód w silniku, to zostajesz z ręką w nocniku.

> Stachowiak co najwyżej zmieni ci wadliwą część na nową (np. urwany pasek ), a mechanik umyje

> ręce, bo części były Twoje.

> Za takie usługi lepiej IMO płacić w całości i mieć całościową gwarancję (nie koniecznie w ASO).

Napisano

A czy to nie jest tak, że rozrząd wymieniamy co 120k km a pasek co 60k km?

Ja ostatnio zainwestowałem w komplet SKF - 2 rolki + pompa i do tego pasek Gates.

Od razu też wszystkie simmeringi Elringa.

Napisano

> A czy to nie jest tak, że rozrząd wymieniamy co 120k km a pasek co 60k km?

Nie. Wszystkie rolki razem z napinaczem. Ewentualnie, co drugi rozrząd możesz wymienić pompę.

Chyba, że ktoś ma mało atrakcji w życiu. smile.gif

Napisano

> Nie. Wszystkie rolki razem z napinaczem. Ewentualnie, co drugi rozrząd możesz wymienić pompę.

> Chyba, że ktoś ma mało atrakcji w życiu.

Patrząc po mojej niby książce serwisowej (o ile jest prawdziwa) to wyglądało to tak, jakby serwis przy 120k wymieniał cały rozrząd a co 60k sam pasek, hmm to ciekawe.

Napisano

Mogło tak być, bo chyba nie ma twardego zalecenia do zapobiegawczej wymiany elementów, ale z doświadczenia wiadomo, że lepiej wyłożyć te kilka stówek więcej, niż potem rwać włosy z głowy przy remoncie/wymianie silnika.

Napisano

> OK, ale jakby (odpukać) coś strzeliło i narobiło szkód w silniku, to zostajesz z ręką w nocniku.

> Stachowiak co najwyżej zmieni ci wadliwą część na nową (np. urwany pasek ), a mechanik umyje

> ręce, bo części były Twoje.

> Za takie usługi lepiej IMO płacić w całości i mieć całościową gwarancję (nie koniecznie w ASO).

Stachowiaka nie znam smile.gif , ale ogólną myśl popieram w 200 %. Oszczędny zawsze traci- 2, 3 razy.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Zblizam się do 60tyś km i chcialem zakupic zestaw do wym rozrządu więc udałem się do Opel/Chevrolet

> -Nivette.

> pasek 522 zł

> napinacz 583 zł

> rolki 2 szt 182 zł

> pompa wodna 410 zł

> razem 1697 zł

> o robociznę się już nie pytałem

wymieniłem rozrząd w V-CAR na Łopuszańskiej - koszt na fakturze:

Robocizna 370 zł, części z pompą wody 535 zł - razem 905. Cena trochę zawyżona, ale byłem zadowolony z poprzedniej wymiany. Mogłem zrobić to troszkę taniej - pytanie ile przepłaciłem?

Napisano

> wymieniłem rozrząd w V-CAR na Łopuszańskiej - koszt na fakturze:

> Robocizna 370 zł, części z pompą wody 535 zł - razem 905. Cena trochę zawyżona, ale byłem

> zadowolony z poprzedniej wymiany. Mogłem zrobić to troszkę taniej - pytanie ile przepłaciłem?

Ja w 1,4 za to samo plus wymiana tylnych klocków i paska klinowego (te 2 części akurat sam kupiłem) w niezbyt tanim warsztacie (dawne dełu) to 750 PLN. Więc myślę że przepłaciłeś 2-3 stówy hmm.gif Ale jeśli rzetelnie zrobione i masz zaufanie do auta to cena do przełknięcia ok.gif

Napisano

I po wymianie rozrządu po 60 tys. w silniku 1.4 za całość zapłaciłem 850 zł - PZMOT Włocławek dawniejszy serwis DU. Poniżej wg. fakturki zestawienie i ceny.

- pompa wody 110 zł

- pasek rozrządu DOCH BOSCH - 45.01 zł

- rolka napinająca SKF - 180 zł

- rolka prowadząca SKF - 50 zł

- filtr kabinowy - 75 zł

- olej castrol magnatec 10w40 -110 zł

- filtr oleju BOSCH - 12 zł

- pasek alternatora GATES - 35.01 zł - rozsypał się mechanikowi w ręcach icon_eek.gif

- usługa serwisowa 232,97 zł

Wiem wiem zaraz napiszecie że nie taki olej - ale takim był od samego dnia zakupu zalewany więc nie zmieniam.

Jeśli chodzi o usługę serwisową to nie tylko polegała na wymianie wyżej wymienionych elementów ale na identycznym sprawdzeniu stanu auta tak jak w moim cudownym serwisie, z tym że tutaj jeszcze auto poszło sobie na ścieżkę diag. w celu sprawdzenia zawiechy + skanowanie kompem. Do wymiany jeszcze czekają mnie jeszcze łączniki stabilizatorów z przodu oraz malowanie i spawanie zderzaka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.