Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Serwis wiosenny klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Jaka jest uczciwa cena za serwis klimy w samochodzie ? Mam pierwsze auto z klimą kupione w zeszłym roku jesienią i tak w sumie nie było okazji do sprawdzenia jej. Generalnie działa, bo sprężarka się załącza i chłodek wieje, ale wypadało by sprawdzić czy czynnika jest dość i czy grzyby nie rosną zlosnik.gif (z kratek szmatą nie capi). Dziś tak przy okazji zagadałem magika od tych tematów i ryknął mi 330 pln za wymianę czynnika, odgrzybienie i wymianę filtra kabinowego icon_eek.gif. To jest cena wysoka/normalna/niska ? niewiem.gif. Jeśli to istotne to chodzi o Seata Cordobę 6L

Napisano

Za pełne nabicie klimy (co najbardziej zaskakujące - idealnie szczelnej, ale też idealnie pustej - sprzedawca chyba posunął się krok za daleko w cięciu kosztów...) + cała otoczka o której piszesz (w tym test szczelności, czynnik z dodatkiem UV) zapłaciłem 190 PLN + filtr kabinowy (wymieniłem sam - czas wymiany +/- 5 minut, cena filtra - 70 PLN).

Napisano

> Jaka jest uczciwa cena za serwis klimy w samochodzie ? Mam pierwsze auto z klimą kupione w zeszłym

> roku jesienią i tak w sumie nie było okazji do sprawdzenia jej. Generalnie działa, bo

> sprężarka się załącza i chłodek wieje, ale wypadało by sprawdzić czy czynnika jest dość i czy

> grzyby nie rosną (z kratek szmatą nie capi). Dziś tak przy okazji zagadałem magika od tych

> tematów i ryknął mi 330 pln za wymianę czynnika, odgrzybienie i wymianę filtra kabinowego .

> To jest cena wysoka/normalna/niska ? . Jeśli to istotne to chodzi o Seata Cordobę 6L

Renault ma teraz akcję serwisu klimy za 199zł, ale nie wiem czy tylko swoich aut.

Napisano
  • Autor

> Za pełne nabicie klimy (co najbardziej zaskakujące - idealnie szczelnej, ale też idealnie pustej -

> sprzedawca chyba posunął się krok za daleko w cięciu kosztów...) + cała otoczka o której

> piszesz (w tym test szczelności, czynnik z dodatkiem UV) zapłaciłem 190 PLN + filtr kabinowy

> (wymieniłem sam - czas wymiany +/- 5 minut, cena filtra - 70 PLN).

Ale ja mam czynnik hehe.gif, a z tego co czytałem to spec go wysysa i na podstawie wagi wie czy było dość czy ma dodać. No i tłoczy go z powrotem do układu. Jeśli się mylę to poprawić mnie prosze spineyes.gif

Napisano

> Ale ja mam czynnik , a z tego co czytałem to spec go wysysa i na podstawie wagi wie czy było dość

> czy ma dodać. No i tłoczy go z powrotem do układu. Jeśli się mylę to poprawić mnie prosze

No tak to wygląda - dlatego jeżeli masz "swój" czynnik, to cena powinna być odpowiednio niższa. Mój potwór pochłonął (jeżeli dobrze zapamiętałem) 450g czynnika.

Napisano

> No tak to wygląda - dlatego jeżeli masz "swój" czynnik, to cena powinna być odpowiednio niższa. Mój

> potwór pochłonął (jeżeli dobrze zapamiętałem) 450g czynnika.

klima była pusta ?

w zeszłym roku za przegląd (bez filtrów) płaciłem 200zł, nabili ok 300g czynnika (było 200 i klima działała)

w fordzie tylko dobijałem, coś kole 100g, płaciłem ok 50zł

Napisano

> klima była pusta ?

Jakiś pierd chyba był ale generalnie pusta. Zrobili kilkugodzinną próżnię, nabili czynnikiem z dodatkiem UV, po tygodniu jeżdżenia w czapce (chłodzi do 2 stopni) była kontrola - i wszystko OK - zero śladów wycieku, ciśnienia jak po nabiciu. Po prostu przy naprawie po stłuczce (była pęknięta chłodnica) geniusze nie nabili klimy - pewnie szkoda było 2 stówek...

> w zeszłym roku za przegląd (bez filtrów) płaciłem 200zł, nabili ok 300g czynnika (było 200 i klima

> działała)

> w fordzie tylko dobijałem, coś kole 100g, płaciłem ok 50zł

No czyli jak pisałem - cena serwisu zależna jest od ilości czynnika, który zostanie dobity.

Napisano

> Generalnie działa,

Jak działa i nic złego się nie dzieje, to nie ruszaj i się ciesz ok.gif, a pieniądze zostaw na potem, jak się będzie działo, albo i nie grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> Jak działa i nic złego się nie dzieje, to nie ruszaj i się ciesz , a pieniądze zostaw na potem,

> jak się będzie działo, albo i nie .

Niby tak, ale w planach wakacyjnych mam Bałkany a tam sprawna klima jest przydatna skromny.gif

Napisano

> Niby tak, ale w planach wakacyjnych mam Bałkany a tam sprawna klima jest przydatna

Nie dramatyzuj, jak się zrobi ciepło i zauważysz, że klima słabo chłodzi to wtedy jedź do serwisu. W rocznym samochodzie chcesz klimę nabijać icon_eek.gif

Napisano

> Nie dramatyzuj, jak się zrobi ciepło i zauważysz, że klima słabo chłodzi to wtedy jedź do serwisu.

> W rocznym samochodzie chcesz klimę nabijać

U mnie nie nabijana od 11 lat, a to tylko Fiat. W niemieckich i pochodnych powinna wytrzymać kilka razy tyle grinser006.gif.

Napisano

> U mnie nie nabijana od 11 lat, a to tylko Fiat. W niemieckich i pochodnych powinna wytrzymać kilka

> razy tyle .

ale on ma chyba Tata, że juz chce nabijać niewiem.gif

Napisano

A co sie dzieje jak klima sie konczy... jakies objawy sa oprocz niechlodzenia?

Bo tak ostatnio sie zastanawialem czy jakies smarowania czy cos jak sie czynnik czy co tam smaruje tez skonczy ... moglby ktos wyjasnic co i jak hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie dramatyzuj, jak się zrobi ciepło i zauważysz, że klima słabo chłodzi to wtedy jedź do serwisu.

> W rocznym samochodzie chcesz klimę nabijać

a gdzie napisałem że ma rok icon_eek.gif, w zeszłym roku go kupiłem ale ma 7 lat hehe.gif

Napisano

> a gdzie napisałem że ma rok , w zeszłym roku go kupiłem ale ma 7 lat

to po co piszesz, że masz od roku, jakie to ma znaczenie? facepalm.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to po co piszesz, że masz od roku, jakie to ma znaczenie?

napisałem, że kupiłem w zeszłym roku jesienią i nie było okazji do wypróbowania klimy icon_rolleyes.gif

Napisano

Na jesieni zrobiłem taki kompeksowy przegląd instalacji, wymiana czynnika, oleju, odgrzybianie, osuszanie, wymiana filtra kabinowego. Płaciłem chyba 250 zł w filtrem włącznie.

Napisano

> napisałem, że kupiłem w zeszłym roku jesienią i nie było okazji do wypróbowania klimy

Dlatego radziłbym pojechać do serwisu i sprawdzić. Ja auto w lutym kupiłem, więc zupełnie szansy na sprawdzenie klimy nie było. Gdy się ociepliło - pojechałem do serwisu. I tak taniej wyszło, niż gdybym się bawił w sprawdzanie we własnym zakresie i np. uszkodził w ten sposób sprężarkę.

Napisano

> napisałem, że kupiłem w zeszłym roku jesienią i nie było okazji do wypróbowania klimy

OK, doprecyzowałeś ok.gif Jak mówiłem będzie cieplej sprawdź czy chłodzi, wsadź termometr w kratkę i sprawdź temp. wink.gif

Napisano

> niż gdybym się bawił w sprawdzanie we własnym zakresie i np. uszkodził w ten sposób sprężarkę.

np. waląc w nią młotkiem grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> OK, doprecyzowałeś Jak mówiłem będzie cieplej sprawdź czy chłodzi, wsadź termometr w kratkę i

> sprawdź temp.

ile powinno być na wylocie z kratki ? tak od od skromny.gif

żeby osiągnąć minimalne chłodzenie to chyba musze na panelu klimatronika ustawić low ? spineyes.gif

Napisano

> ile powinno być na wylocie z kratki ? tak od od

> żeby osiągnąć minimalne chłodzenie to chyba musze na panelu klimatronika ustawić low ?

3*C is cool, 8*C od bidy da się się przeżyć.

Napisano

> 3*C is cool, 8*C od bidy da się się przeżyć.

Zależy od temperatury zewnętrznej, ciśnienia i wilgotności powietrza. Przykładowa tabelka grinser006.gif

284837700-wydajnoscklimy.jpg

post-103354-1435251213024_thumb.jpg

Napisano

> Zależy od temperatury zewnętrznej, ciśnienia i wilgotności powietrza. Przykładowa tabelka

Czyli, mimo 11 lat nie nabijania, Punciak mieści sie w normie ok.gifsmile.gif.

Napisano
  • Autor

> Zależy od temperatury zewnętrznej, ciśnienia i wilgotności powietrza. Przykładowa tabelka

jak to czytac ? zakładając że jest wilgotnośc 60% i temperatura 21*, przy 2000 rpm powinno być na wylocie ok. 9*C ? A to ciśnienie wysokie i niskie to ciśnienie czego, bo chyba nie atmosferyczne ? icon_rolleyes.gif

Napisano

> jak to czytac ? zakładając że jest wilgotnośc 60% i temperatura 21*, przy 2000 rpm powinno być na

> wylocie ok. 9*C ? A to ciśnienie wysokie i niskie to ciśnienie czego, bo chyba nie

> atmosferyczne ?

Cisnienie czynnika po stronie niskiej i wysokiej które jest sporo wyższe waytogo.gif

Napisano

> jak to czytac ? zakładając że jest wilgotnośc 60% i temperatura 21*, przy 2000 rpm powinno być na

> wylocie ok. 9*C ?

No tak grinser006.gif, a przy 70% i 38* na wylocie może być 24* i wszystko będzie w porządku zlosnik.gif

Napisano

Raczej nie, gdyż jak będzie mała ilość czynnika, to sprężarka, aby zapewnic taką samą wydajność chłodzenia może bardziej sprężać, co zas może doprowadzić do jej rozszczelnienia...

Napisano

> Jak działa i nic złego się nie dzieje, to nie ruszaj i się ciesz , a pieniądze zostaw na potem,

> jak się będzie działo, albo i nie .

Ja tak robiłem i efekt jest taki, zrujnowałem lekko układ bo chłodził ładnie ale czynnika było za mało a przez to smarowanie niewystarczające i teraz klima choć nabita od nowa nie działa tak dobrze jak działała jak go kupowałem. Co dwa lata powinno się serwis klimy zrobić imho zlosnik.gif

Napisano

za 650g czynnika z UV i sprawdzenie szczelności zapłaciłem 200 zł

czynnika nie było nic w układzie, puściutki (bo jakieś tępe h... w ASO przy wymianie czujnika wyciągnęli czynnik lub odkręcili coś żeby łatwiejszy dostęp był i czynnika nie było i oczywiście nic nie powiedzieli).

Robiłem u jedynego słusznego fachowca w Mikołowie ok.gif

Napisano

> za 650g czynnika z UV i sprawdzenie szczelności zapłaciłem 200 zł

> czynnika nie było nic w układzie, puściutki (bo jakieś tępe h... w ASO przy wymianie czujnika

> wyciągnęli czynnik lub odkręcili coś żeby łatwiejszy dostęp był i czynnika nie było i

> oczywiście nic nie powiedzieli).

> Robiłem u jedynego słusznego fachowca w Mikołowie

to daj namiary tego fachowca

Napisano

Za nabicie i sprawdzenie szczelności (podciśnieniowo) zapłaciłem w P-niu 170pln. Wymianę filtra kabinowego i odgrzybianie robię sam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podczepię:

A jak z tymi odgrzybiaczami? Warto się w to bawić?

generalnie mam wrażenie, że jak włączyłem ostatnio nawiew jak było cieplej to mi zajechało delikatnie jakimś dziwnym zapachem...

Myśląłem o zakupie jakiś półśrodków z Allegro - ale czy to ma sens ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.