Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy silnik, jaki olej ?

Featured Replies

Napisano

krotko i na temat . i wolalbym jakies argumenty a nie tylko, lej to albo to

nowy silnik 1.2 8 v .. zalewac syntetykiem czy polsyntetykiem ?

ktory sie lepiej sprawdzi ?

auto nie bedzie katowane

Napisano

10W40 lub 5W40.

Marka ma mniejsze znaczenie, wybór nalezy od Ciebie zlosnik.gif

Ja bym lał to co pod ręka i ma jakąś renomę (valvoline/ liquy moly) lub kosztuje dobre pieniądze (midland, GM)

Napisano

> krotko i na temat . i wolalbym jakies argumenty a nie tylko, lej to albo to

> nowy silnik 1.2 8 v .. zalewac syntetykiem czy polsyntetykiem ?

> ktory sie lepiej sprawdzi ?

> auto nie bedzie katowane

Selenia 20k 10w40. Jeżdżę na takim od nowości. Argumenty? To jest olej zalecany przez fiata tongue.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za info.. nie chodzi mi tyle o marke co o rodzaj

jakie plusy moze dac syntetyk nowemu silnikowi i na odwrot

po ok 3 tys km planuje znowy wymienic olej... no i oczywiscie rodzaju nie chcialbym zmieniac

Napisano

> dzieki za info.. nie chodzi mi tyle o marke co o rodzaj

> jakie plusy moze dac syntetyk nowemu silnikowi i na odwrot

> po ok 3 tys km planuje znowy wymienic olej... no i oczywiscie rodzaju nie chcialbym zmieniac

ja bym lał 5w40 LIQUI MOLY TOP TEC 4100

Napisano

> po ok 3 tys km planuje znowy wymienic olej... no i oczywiscie rodzaju nie chcialbym zmieniac

ja do swojego dłubniętego 1.2 8v od samego początku lałem półsyntetyk - ponoć fiat tak zaleca - teraz po przelocie ok 50tys silnik nie bierze grama oleju

PS. silnik był wkładany nowy prosto z fabryki z 0 przebiegiem

Napisano

no to na te 3 tys nalej coś dobrego, ale taniego i tak nie zdąży się przepracować. Może być coś o wyższej lepkości na ciepło (więcej ciepła z docierania) Przy tych temp. co mamy teraz może być 10w40. Potem sobie przejdziesz na coś lepszego. Nie ma co się bać zmiany oleju. U mnie 899 jeździł na nie wiem czym, potem na platinum 15w40, potem na lotosie mineralnym, a teraz dostał syntetyka 5w40 z lidla i żyje.

Napisano

ja leje gulfa 10W60 za 100-110pln 4L i silnik czysty (wczoraj rozbierałem blush.gif)

Napisano

> ja bym lał 5w40 LIQUI MOLY TOP TEC 4100

LIQUI MOLY polecam.

Leje go do Calibry 2.5 i jest dobry, silnik cichutko pracuje tyle, że ja leje 10w40

Napisano

Zalewałbym takim już do końca : Olej Liqui Moly MoS2 10W/40 5L

Napisano

> 10W40 lub 5W40.

> Marka ma mniejsze znaczenie, wybór nalezy od Ciebie

> Ja bym lał to co pod ręka i ma jakąś renomę (valvoline/ liquy moly) lub kosztuje dobre pieniądze

> (midland, GM)

Akurat marka ma duże znaczenie bo poza parametrami lepkosci np 10w40 2 oleje rożnych producentów o tej samej lepkości przeważnie róznia się znacząco od siebie. I należało by wybrać odpowiedni do odpowiedniego silnika i jego przeznaczenia.

Napisano

Są dwie szkoły docierania nowego engina-na początek markowy ''semi'' 10w40 i po 2-3 tys. zmiana na olej docelowy-syntetyczny.

Druga od razu syntetyk,czasami wymiana po 2-3 tys.,czasami dopiero po 10-15tys.

Ja w swoim dłubniętym po remoncie zalałem 10w40 midlanda,później docelowy motul 10w40.

Fajerki są dobrze dotarte po jakiś 10-12kkm.

Edit: w Type R widzę w książce,że gostek od którego kupiłem po 5kkm zmieniał olej w ASo na swojego Motula.

Napisano

Syntetyk. Bez szczególnego względu na markę, bo to w sumie jeden uj. Pólsyntetyk z reguły leje sie wtedy, kiedy przebieg jest spory, a nie wiadomo co było lane do tej pory. Minerał do starych padak zlosnik.gif

Ja od zawsze (nastu lat przygody z cento) jezdze na full syntetykach i nie wleje pólsyntetyka, bo nie widze takiej potrzeby. Nawet w ex-iksiowozie mam castrola 5w40 a tam na blacie 175tysi sie pojawiło ok.gif

Napisano

> LIQUI MOLY polecam.

> Leje go do Calibry 2.5 i jest dobry, silnik cichutko pracuje tyle, że ja leje 10w40

a lałes moze plukanke silnika tez?

Napisano

> Są dwie szkoły docierania nowego engina-na początek markowy ''semi'' 10w40 i po 2-3 tys. zmiana na

> olej docelowy-syntetyczny.

> Druga od razu syntetyk,czasami wymiana po 2-3 tys.,czasami dopiero po 10-15tys.

> Ja w swoim dłubniętym po remoncie zalałem 10w40 midlanda,później docelowy motul 10w40.

> Fajerki są dobrze dotarte po jakiś 10-12kkm.

> Edit: w Type R widzę w książce,że gostek od którego kupiłem po 5kkm zmieniał olej w ASo na swojego

> Motula.

Ja jak kupiłem swojego pierdka to po przejechaniu 8 tys wymieniłem olej jak uturbiałem, teraz dobija 20 tys i znów wymienię. A potem to już normalnie co 20 tak jak fabryka nakazuje. Ja jeżdże stylem mieszanym, czyli emeryt mode + od czasu do czasu przegonie go na wyższych obrotach. Nie pałuje non stop to chyba nie musze cześciej zmieniać niż co 15-20 tys niewiem.gif

Napisano

> to znaczy?

Na bodajrze 5w30 co sie go wymienia niby co 30tys zlosnik.gif

Napisano

> Na bodajrze 5w30 co sie go wymienia niby co 30tys

Nie, pisałżem przeciesz że na semi selenii 10w40 zlosnik.gif

Napisano

> Nie, pisałżem przeciesz że na semi selenii 10w40

To czemu go co 20tysi wymieniasz zlosnik.gif

Napisano

> To czemu go co 20tysi wymieniasz

no bo tak w instrukcji pisze, to nie wiem, co ile mam wymieniać zlosnik.gif

Napisano

> no bo tak w instrukcji pisze, to nie wiem, co ile mam wymieniać

Ja tam zawsze co 10 wymieniam zlosnik.gif

Teraz w turbaffce i tak tyle za rok nie zrobie wiec bedzie wyminana co rok, na poczatek sezonu zlosnik.gif

Napisano

> Akurat marka ma duże znaczenie

Marketingowe, jedynie

> bo poza parametrami lepkosci np 10w40 2 oleje rożnych producentów o

> tej samej lepkości przeważnie róznia się znacząco od siebie. I należało by wybrać odpowiedni

> do odpowiedniego silnika i jego przeznaczenia.

Tak, spełniają lub nie różne specyfikacje. Ciekaw jestem jednak, po czym stwierdzisz że ten a nie inny jest najbardziej odpowiedni ?

Bo zakładając że masz do wyboru 3 rożnych marek oleje, o tych samych specyfikacjach, której marki wybierzesz?

Napisano

> Marketingowe, jedynie

Liqui Moly, Fusch, Royal Purple, Amsoil, Millers ? Słyszałeś kiedys o nich? Jeśli tak to napewno nie tak czesto jak o Mobilach, Castrolach ITP. To oleje z najwyższej światowej półki- rzadko spotykane a co za tym idzie raczej nie podrabiane o swietnych parametrach.

> Tak, spełniają lub nie różne specyfikacje. Ciekaw jestem jednak, po czym stwierdzisz że ten a nie

> inny jest najbardziej odpowiedni ?

> Bo zakładając że masz do wyboru 3 rożnych marek oleje, o tych samych specyfikacjach, której marki

> wybierzesz?

Nie wybiore marki tylko zerkne do kart charakterystyki i wybiore ten o najlepszych parametrach.

zlosnik.gif

Napisano

> Liqui Moly, Fusch, Royal Purple, Amsoil, Millers ? Słyszałeś kiedys o nich? Jeśli tak to napewno

> nie tak czesto jak o Mobilach, Castrolach ITP. To oleje z najwyższej światowej półki- rzadko

> spotykane

Kwestia gdzie rzadko spotykane. W PL tak, ale w innych krajach już nie koniecznie

> a co za tym idzie raczej nie podrabiane o swietnych parametrach.

Nie podrabiane bo nie są "marketingowe"

> Nie wybiore marki tylko zerkne do kart charakterystyki i wybiore ten o najlepszych parametrach.

To jak, parametry czy firma?cfaniaczek.gif

Napisano

A jak chcesz oliwe do docierania to kupujesz comma specjalnie do docierania, przejeżdżasz 1tys. i zmieniasz oliwe na bazową taką na której będziesz chciał smigać

Napisano

> Ja od zawsze (nastu lat przygody z cento) jezdze na full syntetykach i nie wleje pólsyntetyka, bo

> nie widze takiej potrzeby. Nawet w ex-iksiowozie mam castrola 5w40 a tam na blacie 175tysi sie

> pojawiło

Panie... ale tam był 10w60 zlosnik.gif

Napisano

Wlasciciel pewnej firmy budujacej auta do sportu w Warszawie (nie bede wymienial ktorej) powiedzial mi kiedys, ze nawet Lotos jest dla silnika dobrym olejem, ale pod warunkiem, ze jest wymieniany duzo czesciej, niz na przyklad Motul.

A oni wlasnie do kazdego silnika (turbo i wolnossak) klienta zalewali Motula.

Warto tez na przyklad wiedziec, ze nie wszystkie oleje polsyntetyczne zawieraja taka sama proporcje syntetyka i minerala. U niektorych marek polsyntetyk to 75% minerala, a u innych nawet tylko 25% minerala.

Z ciekawostek biezacym numerze gazety "Auto motor i sport" napisane jest, ze oleje syntetyczne produkowane sa juz od 30 lat i dla 99% wspolczesnych silnikow nie ma nic lepszego niz olej syntetyczny. Syntetyki maja najlepszy sklad i najwieksza ilosc bardzo drogich substancji "ochronnych".

Napisali tez, ze "rozszczelnienie" lub inne awarie silnika spowodowane przez przejscie z oleju mineralnego na syntetyk to jedna wielka bajka.

Napisano
  • Autor

no i wlecial full syntetyk, przejezdze 2-3 tys i zobacze jak bedzie olej wygladal i zdecyduje co dalej smile.gifok.gif

Napisano

> no to na te 3 tys nalej coś dobrego, ale taniego i tak nie zdąży się przepracować. Może być coś o

> wyższej lepkości na ciepło (więcej ciepła z docierania) Przy tych temp. co mamy teraz może być

> 10w40. Potem sobie przejdziesz na coś lepszego. Nie ma co się bać zmiany oleju. U mnie 899

> jeździł na nie wiem czym, potem na platinum 15w40, potem na lotosie mineralnym, a teraz dostał

> syntetyka 5w40 z lidla i żyje.

facepalm.gif pozdrawiam.Na stacji też tankujesz cokolwiek co ci wpadnie w ręce PB czy może ON??Raz na nowy silnik zalać można ale jak sie już trzyma zmiany to lać jeden dobry olej niż co popadnie bo potem tematy na forum że żyga z pod uszczelek ,ubywa itp..

Napisano

> pozdrawiam.Na stacji też tankujesz cokolwiek co ci wpadnie w ręce PB czy może ON??Raz na nowy

> silnik zalać można ale jak sie już trzyma zmiany to lać jeden dobry olej niż co popadnie bo

> potem tematy na forum że żyga z pod uszczelek ,ubywa itp..

Leje jakąkolwiek noPB, tak samo leje jakikolwiek olej silnikowy z ukierunkowaniem na stosunek cena/jakość. Jakbym nalał kujawskiego mógłbyś pozdrawiać. Co złego jest że wcześniej był na mineralu a teraz na syntetyku? Nic nie cieknie, od wymiany do wymiany nie dolewam więc w czym problem?

Napisano

> pozdrawiam.Na stacji też tankujesz cokolwiek co ci wpadnie w ręce PB czy może ON??Raz na nowy

> silnik zalać można ale jak sie już trzyma zmiany to lać jeden dobry olej niż co popadnie bo

> potem tematy na forum że żyga z pod uszczelek ,ubywa itp..

Ze stacjami tez bywa różnie. Myślisz żę jak kupujesz paliwo na BP czy Statoil, to jest ich paliwo z importu. Owszem, może się tak zdarzyć, bo 20% paliwa pochodzi z importu, ale pozostałe 80 % dostarcza Orlen.

PS Diesel Gold dla stacji Statolil jest robiony na zamówienie przez...PKN Orlen

Tylko Shell Vpower w 100% jest importowany

Napisano

> Tylko Shell Vpower w 100% jest importowany

Z pewnego źródła wiem że nie jest. Kiedyś był importowany vpower 99+, obecnie wszystko jest nasze i na zasadzie zwykła benzyna + dolany uszlachetniacz.

Napisano

Mineralny na kilkaset km, jazda ze zmiennymi obrotami, potem olej docelowy, myślę że nie ma sensu wydawac kasy na syntetyk, połówka w zupełności wystarczy, to nie jakaś szczególna konstrukcja i nie będziesz raczej tym jeździł kilkaset tys km, chyba że planujesz jakieś mody to wtedy można zaszalec i wlac syntetyk smile.gif

Napisano

> no i wlecial full syntetyk, przejezdze 2-3 tys i zobacze jak bedzie olej wygladal i zdecyduje co

> dalej

Pewnie praktycznie identycznie jak ten bezpośrednio z butelki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.