Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezpieczne auto klasy średniej

Featured Replies

Napisano

Pytałem w zeszłym tygodniu o auto dla siebie - za wszystkie porady dziękuję serdecznie i jestem w trakcie poszukiwań ok.gif

Chciałem tym razem za pytać o auto dla rodziców. Poszukują auta klasy średniej najchętniej sedan, ostatecznie elegancko wyglądający hatchback/lift back. Stawiają na bezpieczeństwo i komfort. Dobrze by było, żeby auto otrzymało pięć "gwiazdek" w testach zderzeniowych. Przez komfort mam na myśli wyciszenie i wygodny sposób resorowania ale bez "pontonowej" charakterystyki.

Co do silnika, to raczej jednostka benzynowa, bo ojciec ma do pracy tylko kilkanaście kilometrów a dalsze wyjazdy w ciągu roku zdarzają się najwyżej parę razy. Pojemność do około dwóch litrów. Co do ewentualnego montażu instalacji LPG, nie wykluczają tego, bo ładnych parę lat planują użytkować takie auto. Skrzynia biegów manualna. Inna ważna cecha, to nadwozie pozbawione skłonności do zaprzyjaźnienia się z rdzą wink.gif Awaryjność oczywiście jak najniższa.

Wyposażenie jakie powinno mieć to auto to klimatyzacja, "elektryka" szyb. ESP dobrze jakby było ale nie jest obowiązkowe. Budżet to maksimum 30 tyś złotych. Da się tak ?

Napisano
  • Autor

> mondeo mk3 06/07 2,0 Pb ghia/titanium

Czy one znoszą LPG i czy pojawia się w nich rdza hmm.gif ?

Napisano
  • Autor

Więc najwidoczniej się nie da wink.gif A schodząc z pięciu gwiazdek do czterech w testach zderzeniowych coś się uda znaleźć ? hmm.gif

Napisano

> Więc najwidoczniej się nie da A schodząc z pięciu gwiazdek do czterech w testach zderzeniowych coś

> się uda znaleźć ?

w mod po ostatnim lifcie nie powinno byc juz rudej, raczej rzadko - chyba, ze byl walony

lpg - imo nie trzeba, przy kapeluszowym stylu jazdy w trasie auto zadowoli sie niska 6, normalnie w trasie ok7-7,5

czy znosi gaz - tak, wiadomo kwestia znalezienia dobrego gaziarza, przy lpg wymagana jest czestsza kontrola luzu na zaworach

nic lepszego w tej kasie i roczniku nie znajdziesz

jak sie pospieszysz to wlasnie kolega wystawil swoje auto na sprzedaz, ciezko o tak dobry egzemplarz, szukaj na mkp

Napisano

> nic lepszego w tej kasie i roczniku nie znajdziesz

Lubisz Fordy ale nie pisz takich głupot. Jest jeszcze Vectra C, Laguna 2. I pewnie jeszcze coś z Japonii. O Lagunie mogę się wypowiedzieć. Za te pieniądze znajdziesz wersje po lifcie, która nie jest awaryjna (wersje benzynowe nigdy nie były specjalnie awaryjne). Świetnie się gazuje (z wyjątkiem silników IDE ale ich po lifcie nie było) i problem rdzy nie istnieje. 5 gwiazdek miała od początku istnienia. A o Vectrze niech się wypowiedzą jej posiadacze.

Napisano

> czy znosi gaz - tak, wiadomo kwestia znalezienia dobrego gaziarza, przy lpg wymagana jest czestsza

> kontrola luzu na zaworach

Z tym gazem do mkIII 2,0 to ja bym się nie rozpędzał..., raczej nie jest polecany (większość gazowników owszem zagazuje, ale ostrzega, że mogą być kłopoty, inne silniki innych marek z lat 2005-2007 lepiej znoszą LPG, niż ten fordowski DURATEC), w mk4 2,0 LPG nawet gazownicy odradzają...

Napisano

olać wszystko, ja bym wybrał Nuova Bravo, sam mam taki, dizelka, bardzo komfortowy, nie za twardy nie za miękki, dla mnie idealny... jak wszystko będzie ok to napewno sporo nim pojeżdżę...

Pozdr.

Napisano

> Z tym gazem do mkIII 2,0 to ja bym się nie rozpędzał..., raczej nie jest polecany (większość

> gazowników owszem zagazuje, ale ostrzega, że mogą być kłopoty, inne silniki innych marek z

> lat 2005-2007 lepiej znoszą LPG, niż ten fordowski DURATEC), w mk4 2,0 LPG nawet gazownicy

> odradzają...

jakie klopoty?

jaka jest roznica miedzy 2,0 dura w mk3 a mk4 ?o to pytam z ciekawosci bo nie wiem? niewiem.gif

Napisano

> Lubisz Fordy ale nie pisz takich głupot.

moglbys sie tak nie spoufalac

>Jest jeszcze Vectra C, Laguna 2. I pewnie jeszcze coś z

> Japonii. O Lagunie mogę się wypowiedzieć. Za te pieniądze znajdziesz wersje po lifcie, która

> nie jest awaryjna (wersje benzynowe nigdy nie były specjalnie awaryjne). Świetnie się gazuje

> (z wyjątkiem silników IDE ale ich po lifcie nie było) i problem rdzy nie istnieje. 5 gwiazdek

> miała od początku istnienia. A o Vectrze niech się wypowiedzą jej posiadacze.

no to ma nastepne 2 auta, ktore moze wziasc pod uwage

Napisano

> jakie klopoty?

> jaka jest roznica miedzy 2,0 dura w mk3 a mk4 ?o to pytam z ciekawosci bo nie wiem?

Ja tez jestem ciekaw. Bo rozmawiałem niedawno z właścicielami fordow z silnikami benz 2.0 i 2.3 i obaj przymierzali się do zagazowania. Z ich konsultacji u gazowników wynika, że problemu nie ma - trzeba tylko później o silnik dbać i zawory w porę regulować.

Co niby miałby ten gaz złego robić? niewiem.gif

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> jaka jest roznica miedzy 2,0 dura w mk3 a mk4 ?o to pytam z ciekawosci bo nie wiem?

Szczegółów nie znam, ale te silniki różnią się detalami, nie wiele ale jednak (nie są to dokładnie takie same silniki).

Te różnice po części wpływają na, jak to ładnie zostało określone nie kompatybilnośc instalacji LPG z silnikiem 2.0 dura w mk4. Opinie tą uzyskałem od kilku mechaników i gazowników, i o ile dopuszczali oni jeszcze instalacje LPG w mk3 (znaczy w silnikach do 2007 roku), to w późniejszych już nie.

Ogólnie są silniki z lat 2005-20.. które bardziej nadają się na gazowanie niż rzeczony 2,0 duratec, i jeżeli założenie instalacji ma być warunkiem koniecznym (a chyba jednak tak nie jest) to bardziej zasadnym było by rozejrzenie się za np. Laguną (zawieszenie komfortowe, zresztą podobnie jak we fordze) która bardziej jest tolerancyjna na gaz...

Napisano

> Ja tez jestem ciekaw. Bo rozmawiałem niedawno z właścicielami fordow z silnikami benz 2.0 i 2.3 i

> obaj przymierzali się do zagazowania. Z ich konsultacji u gazowników wynika, że problemu nie

> ma - trzeba tylko później o silnik dbać i zawory w porę regulować.

> Co niby miałby ten gaz złego robić?

> Pozdrawiam

> Bartek

Ale 2,3 to inna bajka i na ten temat niec nie wiem, mnie interesował 2,0...

... wiesz kilku magików oczywiście uznało że założą do 2,0 instalacje, ale gwarancje dadzą na pół roku, większość uznała że konstrukcja i materiały użyte do produkcji silników forda 2,0 po 2007 roku wybitnie nie pasują do instalacji LPG (na 10 przepytanych gazowników, 8 zdecydowanie odradzało, a czterech z tej ósemki nawet na prośbę takiej instalacji by nie wsadziło bo szkoda i instalacji i silnika..., dwóch proponowała lubryfikator ale coś kręcili z gwarancją...).

Co konkretnie w tym silniku się sypie i dlaczego to nie wiem/nie znam się, coś mi się kołacze że gniazda zaworowe się wypalają, nie wiem, w każdym razie ja mam doświadczenia takie (a na własne potrzeby zgłębiałem temat) że do mondeo szczególnie tych nowszych gaz jest bee i tyle.

Napisano

pociagne dalej - czy gniazda zaworowe moga wypalic sie/uszkodzic m.in. gdy mamy niewlasciwy luz miedzy walkiem a szklankami (w przypadku mdo) ??

Napisano

> pociagne dalej - czy gniazda zaworowe moga wypalic sie/uszkodzic m.in. gdy mamy niewlasciwy luz

> miedzy walkiem a szklankami (w przypadku mdo) ??

Nie mam bladego pojęcia, pewenie mogą a co?

Powtórzę, opinie która wygłosiłem oparłem na informacje jakie uzyskałem od mechaników zajmujących się silnikami forda (część tychże mechaników z nie ASO, ale serwisującymi fordy, oraz mechaników część mechaników z ASO, ich opinie odnośnie pakowania instalacji LPG była jednoznaczna), oraz instalatorów gazu. Co tam się w szczegółach sypie to mnie już zbytnio nie interesowało, wiec jak chcesz pociągnąć temat odnośnie LPG i 2,0 duratec to nie zemną...., są lepsi...

Napisano

> a od kiedy to jest samochod klasy sredniej?

e, tam benzyną proponowana brava o klasycznym eleganckim kształcie nadwozia tez nie jest (jakby nie patrzeć ma raczej sportowe zacięcie), ale to szczegół...

... do autora wątku, a myślałeś o Peugocie 407 (skora była mowa o lagunie..), oprócz głupiego sposoby otwierania bagażnika, całkiem zacny samochodzik , albo rzeczone Mondeo, ale ja bym był ostrożny z instalacja LPG...

Napisano

> a od kiedy to jest samochod klasy sredniej?

W Fiacie jest inaczej - Panda to B, Punto to C, a Brava to D hehe.gif Skoda zresztą podobnie kombinuje rotfl.gif

Napisano

> W Fiacie jest inaczej - Panda to B, Punto to C, a Brava to D Skoda zresztą podobnie kombinuje

Ale Octavia to przynajmniej próbuje wyglądać na segment D. A tu jakbyś nie patrzył to kompakt smile.gif

Napisano
  • Autor

> w mod po ostatnim lifcie nie powinno byc juz rudej, raczej rzadko - chyba, ze byl walony

Fatalnie to wygląda, że auto klasy średniej, raptem paroletnie już rdzewieje oslabiony.gif

> lpg - imo nie trzeba, przy kapeluszowym stylu jazdy w trasie auto zadowoli sie niska 6, normalnie w

> trasie ok7-7,5

> czy znosi gaz - tak, wiadomo kwestia znalezienia dobrego gaziarza, przy lpg wymagana jest czestsza

> kontrola luzu na zaworach

> nic lepszego w tej kasie i roczniku nie znajdziesz

Skąd ta pewność ?

> jak sie pospieszysz to wlasnie kolega wystawil swoje auto na sprzedaz, ciezko o tak dobry

> egzemplarz, szukaj na mkp

Rdza mnie skutecznie odstraszyła zeby.GIF

Napisano

> Skąd ta pewność ?

Co by nie mówić o mondeo to ma bardzo fajne zawieszenie i bardzo komfortowe, oraz sporo miejsca w środku (albo lider w klasie, albo bardzo blisko lidera...)

> Rdza mnie skutecznie odstraszyła

Z tą rdza to bym nie przesadzał...

Napisano

> Lubisz Fordy ale nie pisz takich głupot. Jest jeszcze Vectra C, Laguna 2. I pewnie jeszcze coś z

> Japonii. O Lagunie mogę się wypowiedzieć. Za te pieniądze znajdziesz wersje po lifcie, która

> nie jest awaryjna (wersje benzynowe nigdy nie były specjalnie awaryjne). Świetnie się gazuje

> (z wyjątkiem silników IDE ale ich po lifcie nie było) i problem rdzy nie istnieje. 5 gwiazdek

> miała od początku istnienia. A o Vectrze niech się wypowiedzą jej posiadacze.

Oczywiscie nie zgodze sie ze Mundek jest najlepszym autem w klasie, ale chyba nie twierdzisz ze vectra czy Laguna sa lepsze?

Napisano

> Fatalnie to wygląda, że auto klasy średniej, raptem paroletnie już rdzewieje

naczytaliscie sie o rdzewiejacych drzwiach w przedliftach 01-03 i teraz bujda ciagle sie powtarza

> Skąd ta pewność ?

to co wg ciebie jest lepszego, z tego rocznika, silnikowo, za ta sama kase, przestronnym wnetrzem i takim prowadzeniem

> Rdza mnie skutecznie odstraszyła

to szukaj dalej

Napisano

> Oczywiscie nie zgodze sie ze Mundek jest najlepszym autem w klasie, ale chyba nie twierdzisz ze

> vectra czy Laguna sa lepsze?

a co Twoim zdaniem jest? niewiem.gifzlosnik.gif

Napisano

> Oczywiscie nie zgodze sie ze Mundek jest najlepszym autem w klasie, ale chyba nie twierdzisz ze

> vectra czy Laguna sa lepsze?

Nie. Bo to kwestia gustu. A gust wiadomo jak ... smile.gif Niech autor sprawdzi i sam zadecyduje co mu najbardziej odpowiada.

Napisano
  • Autor

> naczytaliscie sie o rdzewiejacych drzwiach w przedliftach 01-03 i teraz bujda ciagle sie powtarza

Rozmawiałem z sąsiadem, który ma takie auto. Rocznika nie pamiętam ale rdza się pojawiła na drzwiach właśnie. Czy gdzieś jeszcze, to nie wiem.

> to co wg ciebie jest lepszego, z tego rocznika, silnikowo, za ta sama kase, przestronnym wnetrzem i

> takim prowadzeniem

Pytasz czy twierdzisz ? Bo znaku zapytania brak, kropek, czy dużych liter. Poza tym najpierw się odpowiada na pytania a później zadaje własne. Kultury troszkę.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> mondeo mk3 06/07 2,0 Pb ghia/titanium

Udało mi się takim przejechać ale troszkę starszym. Zaskoczony jestem ale negatywnie wyciszeniem auta. Ten typ tak ma przy prędkościach autostradowych, czy taki egzemplarz się trafił ?

Napisano

Megane II - 5 gwiazdek, może być sedan, korozja praktycznie nie występuje, gazuje się łatwo i w tych pieniądzach znajdziesz zadbany, młody, dobrze wyposażony egzemplarz.

Napisano

> Megane II - 5 gwiazdek, może być sedan, korozja praktycznie nie występuje, gazuje się łatwo i w

> tych pieniądzach znajdziesz zadbany, młody, dobrze wyposażony egzemplarz.

Od kiedy to megane to auto klasy sredniej?? smile.gif

Napisano

> Pytałem w zeszłym tygodniu o auto dla siebie - za wszystkie porady dziękuję serdecznie i jestem w

> trakcie poszukiwań

> Chciałem tym razem za pytać o auto dla rodziców. Poszukują auta klasy średniej najchętniej sedan,

> ostatecznie elegancko wyglądający hatchback/lift back. Stawiają na bezpieczeństwo i komfort.

> (...)

> Budżet to maksimum 30 tyś złotych. Da się tak ?

Kupując auto klasy średniej za 30 tys. zł bezpieczne będzie te, które ma za sobą mniej wypadków.

Napisano

> Od kiedy to megane to auto klasy sredniej??

przeoczenie, mój błąd blush.gif

Napisano

A może Citroen C5 po lifcie? Za 30 można znaleźć wypasiony, zadbany egzemplarz polskiego pochodzenia -> pierwszy z brzegu smile.gif

Napisano
  • Autor

> A może Citroen C5 po lifcie? Za 30 można znaleźć wypasiony, zadbany egzemplarz polskiego

> pochodzenia -> pierwszy z brzegu

Jakiś silnik do 2.0 benzynowy jest godny polecenia ? Jak z instalacją gazową do niego ?

Napisano
  • Autor

> A może Saab 9-5 ?

> Aero można powiedzieć że jeździ.

> słabsza wersja

> Rdzewieć nie chce, wersja po 2003 ma 5 gwiazdek

Nic o nich nie wiem. Jak z kosztami eksploatacji ? Awaryjność, spalanie ? Jakiś silnik do 2.0 możesz polecić - chętnie znoszący LPG ?

Napisano

> Nic o nich nie wiem. Jak z kosztami eksploatacji ?

Spód to opel, więc bez stresu.

> Awaryjność, spalanie ?

Mam doświadczenie z 9-5 aero z automatem i bardzo szybkim kierowcą. 17-20 w mieście, ale 250 KM kanapką się nie zadowoli.

Jeśli chodzi o awaryjność - bardzo przyzwoicie.

> Jakiś silnik do 2.0 możesz polecić - chętnie znoszący LPG ?

Poszukaj, czy są jakieś silniki opla. Nie mam doświadczenia z LPG w saabie, ale zakładam, że dobra instalacja dobrze założona da radę.

Napisano

> Jakiś silnik do 2.0 benzynowy jest godny polecenia ? Jak z instalacją gazową do niego ?

1.8 125 KM

2.0 140 KM

Nie miałem do czynienia z tymi silnikami, więc na temat gazowania musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej zorientowany.

Napisano

Opel Vectra C 1.8 16V 140KM liftback. ok.gif

Napisano

IMO Twoje założenia powinien spełnić Fiat Krowa.

Spokojnie w tej cenie powinieneś znaleźć dobrze wyposażoną Krowę.

Mechanicznie jest to VectraC i silniki benzynowe są to konstrukcje GM, natomiast jednostki diesla są to mające dobrą opinię JTDm Fiat'a. Spokojnie znajdziesz coś bez dpf'a, wywalisz egr i będziesz(Twoi rodzice) się cieszył bezproblemową eksploatacją.

Pozdrawiam BAS

ps. Tak, wiem nie kupuje się aut na F, ale sam mam dwa Fiaty, w tym jedną Krowę i nie narzekam.

Napisano
  • Autor

> Spód to opel, więc bez stresu.

Tak też wyczytałem. Zawieszenie także ?

> Mam doświadczenie z 9-5 aero z automatem i bardzo szybkim kierowcą. 17-20 w mieście, ale 250 KM

> kanapką się nie zadowoli.

Szukałbym czegoś mniejszego.

> Jeśli chodzi o awaryjność - bardzo przyzwoicie.

> Poszukaj, czy są jakieś silniki opla. Nie mam doświadczenia z LPG w saabie, ale zakładam, że dobra

> instalacja dobrze założona da radę.

Może jeszcze ktoś się w temacie saaba wypowie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 1.8 125 KM

> 2.0 140 KM

> Nie miałem do czynienia z tymi silnikami, więc na temat gazowania musiałby się wypowiedzieć ktoś

> bardziej zorientowany.

A z samą C5 miałeś ? Możesz opisać swoje odczucia ?

Napisano
  • Autor

> Opel Vectra C 1.8 16V 140KM liftback.

Znasz to auto dobrze ?

Napisano
  • Autor

Apel do tych którzy parę postów wyżej polecali różne auta, ażeby uzasadniali swoje słowa. Bez tego ciężko je brać na poważnie.

Napisano

> A z samą C5 miałeś ? Możesz opisać swoje odczucia

Mój dawny klient miał C5 HDI po lifcie, więc tyle co z nim jechałem parę razy i gadałem o samochodach. Auto fajne, duże, wygodne, dobrze wyciszone i komfortowe, bardzo przytulne wewnątrz. Legenda głosi że Citroen testuje samochody na klientach - auta z początków produkcji często mają dużo drobnych bolączek, a te z końca jeżdżą od wymiany do wymiany oleju wink.gif Dlatego polecam model poliftowy. Ten gość od C5 tłukł dużo km i nie narzekał na awaryjność, mój inny znajomy ma Xantie poliftową i też bezproblemowe auto ok.gif

EDIT: Na AK jest jakiś posiadacz C5, niestety nie pamiętam nicka ale może sam się odezwie i powie Ci wiecej ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.