Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Indeks nośności opony - wystarczy?

Featured Replies

Napisano

Czy indeks nośności opony 80 (450kg) wystarczy do Xsary II? Maksymalna masa samochodu 1670kg.

Fabrycznie były 84 - tylko nie mogę takich zdobyć z 16 cali.

Napisano

> Czy indeks nośności opony 80 (450kg) wystarczy do Xsary II? Maksymalna masa samochodu 1670kg.

> Fabrycznie były 84 - tylko nie mogę takich zdobyć z 16 cali.

Szwagier kupował opony do xsary II i gdzieś wyczytał, żeby nie patrzeć na nic poniżej 84. Zresztą sam policz 450x4=1800 kg, czyli za dużo ludzia nie przewieziesz.

Mała edytka:

1670 kg to max masa już z bagażem/pasażerem hmm.gif

Nie masz nalepek na drzwiach z informacją o oponach? Będę koło 16 w domu to popatrzę na cytrynie szwagra

Napisano

> Szwagier kupował opony do xsary II i gdzieś wyczytał, żeby nie patrzeć na nic poniżej 84. Zresztą

> sam policz 450x4=1800 kg, czyli za dużo ludzia nie przewieziesz.

> Mała edytka:

> 1670 kg to max masa już z bagażem/pasażerem

trzeba popatrzeć na max nacisk osi, bo to że auto ma 4koła nie znaczy że są równo obciążone hmm.gif

Napisano

> trzeba popatrzeć na max nacisk osi, bo to że auto ma 4koła nie znaczy że są równo obciążone

Ma to sens zlosnik.gif

Kupując dla siebie wziąłbym z większym indeksem

Napisano

druga sprawa, że wprowadzenie zmian w takiej niby mało znaczącej kwestii może zmienić sposób zachowania samochodu na drodze...

Napisano

> druga sprawa, że wprowadzenie zmian w takiej niby mało znaczącej kwestii może zmienić sposób

> zachowania samochodu na drodze...

niewiem.gif co masz na myśli, każda zmiana opon to znacząca zmiana zachowania

widać to zwłaszcza jak zrzucasz przydarte letnie i zakłada się zimówki z 8mm bieżnikiem

czy przy zmianie nośności zmieni się zachowanie ... nie wiem czy będzie to wyczuwalne

może jakby wsadzić jakieś gumy od dostawczaka ©

Napisano

> Kupując dla siebie wziąłbym z większym indeksem

Nie ma sensu przekraczać indeksu prędkości czy nośności, bo zmniejszasz komfort jazdy wink.gif

Napisano

będzie wyczuwalne...zmiana nośności to też zmiana sztywności boku opony...a przez to samochód z np. oponami o niższej nośności niż zalecana przez producenta może pływać po drodze...a większa nośność to mniej pływania ale i więcej nierówności odczuwa się w plecach wink.gif

Napisano

> będzie wyczuwalne...zmiana nośności to też zmiana sztywności boku opony...a przez to samochód z np.

> oponami o niższej nośności niż zalecana przez producenta może pływać po drodze...a większa

> nośność to mniej pływania ale i więcej nierówności odczuwa się w plecach

ale co znaczy mniejsza/większa ? bo to pojęcie bardzo względne, kolega pisał że było 84, czy jak założy te 80 będzie to dużo ?

różnica na oponie 80/84 to łącznie 200kg niby dużo, ale każdy model ma kilka opon

np c-max może mieć 195/65R15, a może być 225/40R18 DMC ma 1910 czyli min to jakieś 84

teraz znajdź te 18" w nośności 84, jak większość jest 92 (prawie 500kg więcej !)

pomijam już zupełnie inne zachowania na 195/65 w/s 225/40

oczywiście że za mało nie ma co dawać, bo to wiadomo - przepisy i bezpieczeństwo

za dużo ... cena

Napisano

IMO mniej niż w homologacji nie powinno się zakładać...problem z dostępnością opon o danej nośności i innych parametrach zgodnych z homologacją to już inna kwestia podobna do tej z wymianą żarówki w reflektorach...

Napisano
  • Autor

> A jakie są w homologacji?

Zakładam 16-stki zamiast 15cali - więc opona 195/45/R16.

Już zamówiłem dla bezpieczeństwa indeks 84 - więc tak jak były fabryczne 15stki.

W sumie z tym mniejszym się bałem...bo przecież przy np. hamowaniu masa przenoszona będzie na przednie koła w wiekszości...i coś czuje ze mogłoby być to na granicy wytrzymałości tych opon.

Napisano

> Zakładam 16-stki zamiast 15cali - więc opona 195/45/R16.

> Już zamówiłem dla bezpieczeństwa indeks 84 - więc tak jak były fabryczne 15stki.

> W sumie z tym mniejszym się bałem...bo przecież przy np. hamowaniu masa przenoszona będzie na

> przednie koła w wiekszości...i coś czuje ze mogłoby być to na granicy wytrzymałości tych opon.

Kombinujesz jak koń pod górę. Jeżeli w Xarze II oryginalnie masz 195/55R15 i zakładasz 16", to zamiennikiem opony będzie 195/50R16, a w tym przypadku kolego, to wszystkie opony będą miały co najmniej indeks 84.

Napisano
  • Autor

> Kombinujesz jak koń pod górę. Jeżeli w Xarze II oryginalnie masz 195/55R15 i zakładasz 16", to

> zamiennikiem opony będzie 195/50R16,

No właśnie wszyscy zalecają 195/45 - nawet jakiś konfigurator alcar'a podaje zalecane 195/45 - stad wlasnie to wymyslilem 270751858-jezyk.gif

> a w tym przypadku kolego, to wszystkie opony będą miały

> co najmniej indeks 84.

Napisano

> No właśnie wszyscy zalecają 195/45 - nawet jakiś konfigurator alcar'a podaje zalecane 195/45 - stad

> wlasnie to wymyslilem

Wszyscy łącznie z alcarem są w błędzie.

Napisano
  • Autor

> Wszyscy łącznie z alcarem są w błędzie.

Czemu tak uważasz? W specyfikacjach felg aplikacje pod Xsare sa wlasnie z 195/45.

Napisano

> Czy indeks nośności opony 80 (450kg) wystarczy do Xsary II? Maksymalna masa samochodu 1670kg.

> Fabrycznie były 84 - tylko nie mogę takich zdobyć z 16 cali.

Ty tak na powaznie ? T tego co wiem to w PL mozn adostac kazda ale to kazda opone, trzeba za nia jedynie zaplacic !

Jezeli Producent ustall 84to mozesz dac z wieksza liczba ale na pewno nie z mniejsza !

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ty tak na powaznie ? T tego co wiem to w PL mozn adostac kazda ale to kazda opone, trzeba za nia

> jedynie zaplacic !

To znajdź mi Barum Bravuris 2 w tym rozmiarze 270751858-jezyk.gif

> Jezeli Producent ustall 84to mozesz dac z wieksza liczba ale na pewno nie z mniejsza !

Napisano

> Czemu tak uważasz? W specyfikacjach felg aplikacje pod Xsare sa wlasnie z 195/45.

różnica w średnicy koła w porownaniu z 195/55/15: -13.6 mm (195/45) oraz 5.9 mm (195/50)

Napisano

> Czemu tak uważasz? W specyfikacjach felg aplikacje pod Xsare sa wlasnie z 195/45.

będziesz miał głośniej przy tych samych prędkościach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> różnica w średnicy koła w porownaniu z 195/55/15: -13.6 mm (195/45) oraz 5.9 mm (195/50)

No wiem, liczyłem to...i zgłupiałem tak naprawdę ehh

Najlepiej to wychodzi z liczenia 205/45 - tylko z tyłu jest dość nisko nadkole i się obawiam czy nie będzie obcierać przy pełnym załadunku.

Napisano

a dlaczego akurat barum...

jak barum nie robi opony z tymi parametrami to trzeba szukać innego producenta...

Napisano
  • Autor

> a dlaczego akurat barum...

> jak barum nie robi opony z tymi parametrami to trzeba szukać innego producenta...

Będą Savy zlosnik.gif

Napisano

Zamienniki opon do 2% mam w głowie, nie potrzebuję kalkulatorów, tabel, czy ściągawek. Ot takie zboczenie jeszcze z lat 90-tych, kiedy do szkoły chodziłem. Tak więc, jak ktoś mi mówi, że idealny zamiennik 195/55R15 to 195/45R16, to wybacz, ale mnie w oczy razi.

Napisano

Zdecydowanie lepszym zamiennikiem bedzie 205/45/16, na 195/45/16 bedziesz plakal, uwierz. Mialem, jezdzilem komfort sie idzie kochac, kolo wyglada na b.male tutaj masz zdjecia www.muzykant86.fotosik.pl jak wyglada na 195/45/16 ta niebieska, zlota byla na 17" od muskietera i tam wygladalo to zdecydowanie ciekawiej...

Napisano
  • Autor

Hmm...nie wygląda najgorzej ta niebieska ok.gif

Tam jakiś zawias niższy był? Czy seria?

Napisano

seria vts rfs, z przodu i tak na sprezynach z diesla bo na serii za nisko bylo wink.gif

Napisano

> To znajdź mi Barum Bravuris 2 w tym rozmiarze

> > Jezeli Producent ustall 84to mozesz dac z wieksza liczba ale na pewno nie z mniejsza !

Ty, a kto kaze ci uzywac tej firmy / modelu ?

Niema to bierze sie inna, wymiary oraz dwa indexy musza sie zgadzac !

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ty, a kto kaze ci uzywac tej firmy / modelu ?

Sam sobie kazałem - cena, Panie, cena zlosnik.gif

> Niema to bierze sie inna, wymiary oraz dwa indexy musza sie zgadzac !

I tak też zrobiłem - jednak od tego zalezy bezpieczeństwo, nie chciałbym nagłego wystrzału przy np. nagłym hamowaniu...

Napisano

> Sam sobie kazałem - cena, Panie, cena

Co Ci po ceniejak......

Ale jak juz sam zauwazyles ... i dobrze !

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.