Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jakiekolwiek żarówki H1 zastąpią HIDy?

Featured Replies

Napisano

Pytanko jak w temacie.

Jest lampa homologowana na H1 i ksenon.

Założone HIDy.

Jest szansa, żeby jakiekolwiek żarówki H1 oświetlały drogę równie dobrze jak HIDy?

Pomijamy tu żywotność i ceny takich żarówek.

Super hiper + 1000% H1 będzie świeciło jak ksenon-zenon - czy nadal to będzie tylko świeczka?

Napisano

> Pytanko jak w temacie.

> Jest lampa homologowana na H1 i ksenon.

> Założone HIDy.

> Jest szansa, żeby jakiekolwiek żarówki H1 oświetlały drogę równie dobrze jak HIDy?

Nie.

Napisano

Duzo zalezy tez od samego reflektora. W niektorych samochodach lepiej swieca zwykle zarowki niz w innych chinskie zenony.

A to lampa moze miec homologacje jednoczesnie na xenon i halogen (mam na mysli swiatla mijania) cfaniaczek.gif

Napisano

tak jak piszą baaaardzo wiele zależy od modelu auta i rodzaju zastosowanej lampy.

1. w Thalii 2001 z przodu była oryginalna lampa z soczewką, jak się jechało na przeciw tego auta to wydawało się, ze światła sa dobre i mocne a w rzeczywistości były koszmarnie słabe. Czytałem też opinie na elektrodzie po montażu HIDów do tego i poza zmianą barwy światła praktycznie żadnej poprawy nie było.

2. teraz jeździmy Meganką II z 2003 r, ma zwykłe lampy z odbłyśnikiem i w porównaniu do Thalii to lampy świecą rewelacyjnie. Oczywiscie na najzwyklejszych najtańszych żarówkach Narva. Ilość światła i jego rozkład przed autem jest po prostu super, świecą prawie tak dobrze jak moje ksenony w bumie, z tym, że inna barwa światła i kontrast.

Moje spostrzeżenia są takie, ze jeśli zwykłe światła to tylko z odbłyśnikiem, soczewki do zwykłych lamp daja bardzo kiepskie światło, sprawdzają się dopiero przy ksenonach.

Napisano

> Duzo zalezy tez od samego reflektora. W niektorych samochodach lepiej swieca zwykle zarowki niz w

> innych chinskie zenony.

> A to lampa moze miec homologacje jednoczesnie na xenon i halogen (mam na mysli swiatla mijania)

Ponoć takie reflektory bywają (chyba Pug 307 takie miał).

Natomiast odnośnie świecenia-nie ma takiej siły, aby żarówka dała tyle światła co lampa wyładowcza-żarówka ma ~1700 lumenów a HID chyba koło 2400, ale tu mogę się mylić.

Nie ta ilość światła i nie ta temperatura barwowa.

Napisano

> Ponoć takie reflektory bywają (chyba Pug 307 takie miał).

> Natomiast odnośnie świecenia-nie ma takiej siły, aby żarówka dała tyle światła co lampa

> wyładowcza-żarówka ma ~1700 lumenów a HID chyba koło 2400, ale tu mogę się mylić.

> Nie ta ilość światła i nie ta temperatura barwowa.

Ilosc swiatla to jedno, a odpowiednio je skupic i nakierowac na droge to drugie.

Jest wiele samochodow ze zwyklymi reflektorami halogenowymi, w ktorych takie swiatla swieca lepiej przy uzyciu zwyklych zarowek niz dokladane zenony w zwyklych lampach. Dlaczego sporo osob zaklada takie chinskie zestawy, aby poprawic oswietlenie drogi. A przewaznie wystarczy wymienic stare wypalone lampy na nowe i efekt bedzie lepszy niz po zalozeniu zenonow.

Napisano

Standardowa soczewka w 307 nie miala homologacji na xenon. Chińczyk świecił w tym koszmarnie..

Krawiec

Napisano

> Moje spostrzeżenia są takie, ze jeśli zwykłe światła to tylko z > odbłyśnikiem, soczewki do zwykłych lamp daja bardzo kiepskie > światło, sprawdzają się dopiero przy ksenonach.

nono.gifnono.gifnono.gif wszystko zależy od jakości lampy, w Nubirze jest całkiem odwrotnie, w Ładzie 110 również, dzięki soczewce jest łatwiej ukierunkować snop światła, przy odpowiedniej jakości lampy z żarówki H1 uzyskasz lepsze oświetlenie niż w słabej z H7 lub HID

Napisano

> Natomiast odnośnie świecenia-nie ma takiej siły, aby żarówka dała tyle światła co lampa

> wyładowcza-żarówka ma ~1700 lumenów a HID chyba koło 2400, ale tu mogę się mylić.

a to nie zalezy przypadkiem od mocy żarówki? zlosnik.gif

mnie to osobiscie śmieszy że HID jest legalny a np żarówki 100W już nie...

ciekawe czy żarówka 100W nie świeci mocniej niż HID zlosnik.gif

Napisano

> tak jak piszą baaaardzo wiele zależy od modelu auta i rodzaju zastosowanej lampy.

Otóż to - i nic tego nie zmieni. Jak żle zaprojektowana (lub wykonana) jest sama lampa, to żadna żarówka czy inne paściarstwo w nią włożone drogi dobrze nie oświetli.

Napisano

> a to nie zalezy przypadkiem od mocy żarówki?

> mnie to osobiscie śmieszy że HID jest legalny a np żarówki 100W już nie...

> ciekawe czy żarówka 100W nie świeci mocniej niż HID

Ale jak lampa ma HIDy, to ma układ samopoziomowania i jakiś mechanizm oczyszczania dzięki temu o ile nikt przy tym nie dłubał/nie jest coś zepsute-te światła mają spore szanse, że nie będą raziły.

A jak naród podchodzi do kwestii wymiany i ustawiania zwykłych żarówek widzimy codziennie na ulicach.

Dla przykładu: niedawno widziałem Astrę II, w której żarówka od świateł mijania była włożona z odchyleniem ok 30 stopni w poziomie na zewnątrz-nie ma siły, to nie mogło dobrze świecić. A ile razy jadąc w nocy widzimy samochody, które jednym okiem poszukują wisielców na czubkach drzew a drugim pijaków w rowie albo pod samym zderzakiem.

Napisano

NIE

> Pytanko jak w temacie.

> Jest lampa homologowana na H1 i ksenon.

> Założone HIDy.

> Jest szansa, żeby jakiekolwiek żarówki H1 oświetlały drogę równie dobrze jak HIDy?

> Pomijamy tu żywotność i ceny takich żarówek.

> Super hiper + 1000% H1 będzie świeciło jak ksenon-zenon - czy nadal to będzie tylko świeczka?

Napisano

> Pomijamy tu żywotność i ceny takich żarówek.

> Super hiper + 1000% H1 będzie świeciło jak ksenon-zenon - czy nadal to będzie tylko świeczka?

Oczywiście są takie żarówki niehomologowane 100 i 130 watów

Phoenix 130W 3400 lumen

Ocean 130W 3120 lumen

Osram 100W 2600 lumen

Philips Rally 100W 2500 lumen

General Electric 100W 2750 lumen

Napisano

> Oczywiście są takie żarówki niehomologowane 100 i 130 watów

> Phoenix 130W 3400 lumen

> Ocean 130W 3120 lumen

> Osram 100W 2600 lumen

> Philips Rally 100W 2500 lumen

> General Electric 100W 2750 lumen

I lampy za niedługi czas mówią to co teletubisie na końcu programu: 30.GIF

Napisano

> Standardowa soczewka w 307 nie miala homologacji na xenon. Chińczyk świecił w tym koszmarnie..

> Krawiec

W drugą stronę też nie było homologacji na zwykłe żarówki, nie licząc H7 w długich wink.gif

Napisano

> Standardowa soczewka w 307 nie miala homologacji na xenon. Chińczyk świecił w tym koszmarnie..

> Krawiec

z chińczykami to jest śliski temat...

kupiłem sobie kiedyś chińskie xenony celem wrzucenia w soczewki (h1 z przetwornicą za 120zł)... świeciło masakrycznie, słabo, takim chamskim fioletem mimo że kupiłem niby 4300K... na mokrej drodze to dosłownie NIC nie było widać...

trochę mnie to zastanowiło i podjechałem do sprzedawcy który wystawiał zestawy na allegro...

wymieniłem na szybko przetwornice na takie z drogiego zestawu.... i stała się jasność, żarniki zaświeciły mocnym, białym światłem, praktycznie jak dobre żarówki (barwa niemal nie do odróżnienia....) od tego czasu świecą super i jestem mega zadowolony...

wieszanie psów na chińskich HIDach wynika wydaje mi sie właśnie z tego że te najtańsze zestawy mają totalnie badziewne przetwornice!

Napisano

To może to było w innych samochodach-nie pamiętam.

Natomiast ksenon wsadzony w miejsce H7 potrafi razić niemiłosiernie-kilka razy widziałem takie kombinacje w Punto II i w innych samochodach.

W fabrycznych była wyraźna granica światło-cień a w tych "rasowanych" tak, gdzie powinien być cień-też było bardzo jasno czerwona.gif

Podobnie świeciły światła Golfa IV, którego kiedyś widziałem-jasno było od dołu do góry kara.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.