Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ćiśnieniomierz do kół jaki ?

Featured Replies

Napisano

Chce nabyć solidny i dokładny ćiśnieniomierz do kół. Najlepiej chyba elektroniczny. Mam dość chińskiego szajsu który daje niemiarodaje wyniki. Ktoś może cos polecić

Napisano

> Chce nabyć solidny i dokładny ćiśnieniomierz do kół. Najlepiej chyba elektroniczny. Mam dość

> chińskiego szajsu który daje niemiarodaje wyniki. Ktoś może cos polecić

Używam takiego: klik co prawda nie elektroniczny ale ja na jakość i dokładność nie narzekam.

Napisano

Mam taki sam i potwierdzam bardzo dobry stosunek jakości do ceny ok.gif

Napisano

Kupiłem kiedyś w biedronce zlosnik.gif elektroniczny działa prawidłowo

Napisano

> to napisz jaki - bo tak to kto ma się zorientować o czym piszesz

jak bedzie widzial w biedronce w ofercie to smiało może brać, jutro zrobie zdjecie jak wygląda

Napisano

Ja mogę polecić bardzo dobre rozwiązanie:

Zwykły, porządny manometr dołączony do pompki nożnej. Niestety trzeba sobie ten manometr zamontować na trójniku samemu, albo przyspawać gdzieś złączkę z gwintem.

Jeśli tylko do osobówek, to manometr o zakresie do 2,5bara, można idealnie ustawiać ciśnienie i jest się pewnym co do niego. Te manometry są w całości wykonane z metalu i są niezawodne.

Dokładnie taki mam na myśli (tylko oczywiście z innym zakresem):

Link do allegro

img15898.jpg

Napisano

> Chce nabyć solidny i dokładny ćiśnieniomierz do kół. Najlepiej chyba elektroniczny. Mam dość

> chińskiego szajsu który daje niemiarodaje wyniki. Ktoś może cos polecić

Naprawdę dokładny to jest ten , używam go od jakichś 8 lat i nie narzekam. Jak chcesz bardziej profi, to ten będzie jeszcze dokładniejszy.

Jeżeli nie potrzebujesz tak profesjonalnych, to ten na pewno podoła twoim oczekiwaniom.

Napisano

> Jeśli tylko do osobówek, to manometr o zakresie do 2,5bara, można idealnie ustawiać ciśnienie i

> jest się pewnym co do niego.

Mam taki i jak pompuję to dobija do końca, a tak nie powinien. O taki zakresie to tylko do pomiaru swobodnego, a nie przy pompce.

Napisano

> Kufieta

Potwiedzam zlosnik.gif

Teraz robię tak - jak jest za mało np. o 0,5 bar, to jadę na dowolną

stację w wolnej chwili i wbijam na oko. Potem rano gdy opony zimne

sprawdzam i upuszczam smile.gifok.gif

Napisano

> Używam takiego: klik co prawda nie elektroniczny ale ja na jakość i dokładność nie narzekam.

mam taki sam i jest oki

Napisano

Był wątek na ten temat ze 4 miesiące temu.

Ja po jego lekturze zakupiłem to co już kilka razy zostało tu wspomniane - Kufieta

W Praktikerze 15 zł

cisnieniomierz1.jpg

Napisano

a ja ci polecam taki :

http://www.oponex.pl/?page=4&towar=75&item_tree=29

mam taki i jest dokladny - jak w oponie jest 2 bara to pokazuje 2 bara , nic nie przeklamuje , kiedys nawet u wulkanizqtora sprawdzalem i porownywalem z tymi drogimi po pare stowek

mozez tez kupic KUFIETE ( tutaj polecana) ale przeklamuje ona o okolo 0,1 bar czyli jak pokazuje 2,0 bar to w oponie jest 1,9 bar ( tez przeze mnie sprawdzane u wulkanizatora)

Napisano

> mozez tez kupic KUFIETE ( tutaj polecana) ale przeklamuje ona o okolo 0,1 bar czyli jak pokazuje

> 2,0 bar to w oponie jest 1,9 bar ( tez przeze mnie sprawdzane u wulkanizatora)

Co egzemplarz to inny, ale można przyjąć, że te 0,1-0,2 bara przekłamuje.

Tym niemniej ważna jest powtarzalność wskazań, a ta jest bardzo dobra.

Trzeba pojechać nie do wulkanizatora, bo oni też co jeden to mają

różnie skalibrowane te swoje ciśnieniomierze... Trzeba pojechać

na stację diagnostyczną, tam jest bardzo dokładny manometr,

legalizowany i kalibrowany - to IMO najpewniejszy odnośnik. Sam

podczas przeglądu sprawdzę ile dokładnie przekłamuje Kufieta,

sprawdzę też jej liniowość, czyli sprawdzę czy różnica wskazań jest

identyczna przy różnych ciśnieniach...

Ale to i tak jest rozdrabnianie się, w zakresie ciśnień powiedzmy

1,9-2,3 to jak napompujemy coś pomiędzy nic się nie stanie.

Chyba że wiemy że w instrukcji stoi 3,2 bo i z takimi wartościami

się spotkałem smile.gif

Napisano

ja akurat swoje cisnieniomierze - michelin i kofieta porownywalem u wulkanizatora ktory na wyposazeniu ma wlasnie drogi sprzet i dobrej jakosci. No niezgodze sie ze miedzy 1.9 a 2.3 to maly zakres - napompoj 3 kola 2.3 a jedno 1.9 i wcisnij do oporu hamulec przy 100 na liczniku a szczegolnie jak są koleiny i jest mokro

Napisano

> No niezgodze sie ze miedzy 1.9 a 2.3 to

> maly zakres - napompoj 3 kola 2.3 a jedno 1.9 i wcisnij do oporu hamulec przy 100 na liczniku

> a szczegolnie jak są koleiny i jest mokro

Na takie przekłamania to akurat nie ma szansy (chyba, że na najgorszym chińskim chłamie)

Jedyne, co może być, to lekkie zaniżanie albo zawyżanie pomiaru.

Wiec jeśli do wszystkich kół napompujesz powiedzmy licznikowe 2,2 bara, to w razie gdyby miernik nie był do końca skalibrowany, to najwyżej wszędzie będziesz miał powiedzmy rzeczywiste 2,1. Tak, że na jednym będzie 2,1 a na drugim 2,3 jest praktycznie nie możliwe.

Więc, nawet jeśli chcesz być precyzyjny, wystarczy ci stosunkowo tani miernik (np wspomniana kufieta). Musisz tylko raz go porównać z drogim miernikiem dobrze skalibrowanym i zapamiętać, że twój zaniża o powiedzmy 0,1. tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.