Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie drogi: Fatalne czy coraz lepsze?

Featured Replies

Napisano

> polecam Walbrzych, przy tablicy wjazdowej powinni postawic info, ze to tor off roadowy

no tak, ale to taka polska Sycylia, nie Lombardia grinser006.gif

przyklad niemiarodajny grinser006.gif

Napisano

> Ostatnimi czasy spotykam się z różnymi opiniami na temat dróg w naszym kraju. Różne osoby mówią mi

> że jest coraz lepiej, natomiast jeszcze inne osoby mówią że jest coraz gorzej, dziura na

> dziurze itp. Jak według was tak na prawdę wygląda stan dróg? jakie odnosicie wrażenia?

chyba pytanie jest troche zle postawione, drogi sa (nadal) fatalne ale za to coraz lepsze wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Krajowa "jedynka" przygotowana na EURO 2012...

Często spotykacie się z takimi odcinkami na drogach krajowych? czy nie jest tak źle, bo ten odcinek to istna masakra...

Napisano
  • Autor

> w którym miejscu

Krajowa jedynka na odcinku Krośniewice - Łęczyca. Od 3 miesięcy taka masakra jest na drodze i nikt z tym nic nie robi... Media już tragedię narodową robią bo 3 km takiej drogi są, dlatego pytam czy często trafiacie na takie odcinki jak ten, czy DK po zimie są tak zmasakrowane?

Napisano

> Ostatnimi czasy spotykam się z różnymi opiniami na temat dróg w naszym kraju. Różne osoby mówią mi

> że jest coraz lepiej, natomiast jeszcze inne osoby mówią że jest coraz gorzej, dziura na

> dziurze itp. Jak według was tak na prawdę wygląda stan dróg? jakie odnosicie wrażenia?

kiedys plkalem na temat drogi miedzy Gnieznem, a Wrzesnia... w srode znowu tamtedy jechalem, caly czas jechalem tym odcinkiem "szczytem" koleiny i niczym nie uderzylem waytogo.gif

za to w innym miejscu, nie pamietam gdzie- gdzies dalej, ale jeszcze w Wlkp chyba jak nie przydzwonilem podwoziem wracajac na swoj pas podczas wyprzedzania... sciana.gif

chociaz gdzie niegdzie jest lepiej to duza czesc drgo jest tragiczna no.giffrown.gif

Napisano

> Krajowa jedynka na odcinku Krośniewice - Łęczyca. Od 3 miesięcy taka masakra jest na drodze i nikt

> z tym nic nie robi... Media już tragedię narodową robią bo 3 km takiej drogi są, dlatego pytam

> czy często trafiacie na takie odcinki jak ten, czy DK po zimie są tak zmasakrowane?

Ostatnio po zimie jeździłem trochę po PL, Czechach i Niemczech.

Nigdzie nie spotkałem takich dróg, wszystkie główne utrzymane były w dobrym stanie. Wręcz rewelacyjne czasami.

Aż się dziwie czemu lokalne media nie zrobiły afery z takie odcinka, momentalnie by się tym zajęli drogowcy zapewne.

Napisano

we środę w nocy otwarto nowa S7 między Skarżyskiem Kamienną a Kielcami yay.gif dziś tamtędy wracałem z Częstochowy(przez Jędrzejów) yay.gif

nic nie wiedziałem o otwarciu (we środę rano było po staremu , i bus w rowie pad.gif) , super się śmiga , droga równa jak stół yay.gif, a w stronę Krakowa mocno idzie budowa nowego odcinka S7

pęłne uznanie dla chłopaków z budowy 20.GIFclaps.gif super robota claps.gif

Napisano
  • Autor

> a tak się "łata dziury" u nas na Lubelszczyźnie

> foto mówi wszystko, a ogólnie mówiąc stan dróg powiatowych to skandal!

GDDKiA podała że nie ma kasy na remonty dróg krajowych, nawet na łatanie dróg... ja już nie wiem jakie te drogi są, załamka totalna.

Napisano

> a tak się "łata dziury" u nas na Lubelszczyźnie

a) w Afryce w taki sposób się oznaczało przeszkody na drodze, może ktoś przeszczepił pomysł do Polski? zlosnik.gif

b) u nas radna z sąsiedniej wsi chce zmontować taką akcję na dziurawej drodze powiatowej - w część dziur "posadzić" trawę i kwiatki, a nad częścią posadzić ludków z wędkami "łowiących ryby" zlosnik.gif I oczywiście ściągnąć media, żeby na tle tej scenerii zarządca musiał się publicznie wytłumaczyć ze stanu drogi.

Napisano

> Wątpię w 1000 km w 6 godzin. Nawet w RFN. To daje średnią ponad 160 km/h, która jest niemal

> niemożliwa. Nawet przy założeniu całkowitego braku ograniczeń prędkości na całej

> 1000-kilometrowej trasie, ale za to przy tylko jednym siku lub tylko jednym tankowaniu podczas

> tej drogi.

> mar00ha

jest możliwa. Teraz ciężej, bo duży ruch, ale zdarzały mi się kiedyś kawałki między miastami po ok. 350-400 km, ze średnią prędkością dochodzącą do 200 km/h.

Teraz jest problem, bo jest dużo więcej ograniczeń niż 15 lat temu.

Napisano

> jest możliwa. Teraz ciężej, bo duży ruch, ale zdarzały mi się kiedyś kawałki między miastami po ok.

> 350-400 km,

Pewnie sie czepiam ale kawałki autostrad wyjątkowo rzadko sa "pomiedzy miastami" zazwyczaj miasta sa omijane poprzez autostrady...

>ze średnią prędkością dochodzącą do 200 km/h.

Średnio do 200 km/h?

Czyli miejscami trzeba by jechac ze 250 km/h...

Napisano

> Pewnie sie czepiam ale kawałki autostrad wyjątkowo rzadko sa "pomiedzy miastami" zazwyczaj miasta

> sa omijane poprzez autostrady...

> Średnio do 200 km/h?

> Czyli miejscami trzeba by jechac ze 250 km/h...

I to wszystko w wieku około 18 lat, "w szczycie posiadania najwyższego doświadczenia i umiejętności". Szacuneczek zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie sie czepiam ale kawałki autostrad wyjątkowo rzadko sa "pomiedzy miastami" zazwyczaj miasta

> sa omijane poprzez autostrady...

> Średnio do 200 km/h?

> Czyli miejscami trzeba by jechac ze 250 km/h...

Co Ty taki niedowiarek jesteś?

Ja śmigałem nawet poniżej 5 godzin. Trza mieć tylko auto odpowiednie.

Po pierwsze jakieś V8 i 400KM w górę. Po drugie zbiornik w bagażniku na LPG minimum 300l. Po trzecie rureczka z lejkiem i zbiorniczek na mocz. Tym sposobem w ogóle się nie zatrzymujesz ani na tankowanie ani na sikanie. Niektórzy nie mają świadomości, że sposobem na dużą średnią nie jest jazda z wysoką prędkością, ale brak postojów i szybkie przyspieszanie do prędkości podróżnej.

Zresztą co ja tu będę pisał wystarczy na film popatrzeć.

Akcja od 4:30

Nawet przez miasto da się śmignąć. wink.gif

W temacie dróg. Przez ostatnie kilka lat postęp jest ogromny. W kwestii kierowców też zauważalnie jest lepiej.

Napisano

> Zresztą co ja tu będę pisał wystarczy na film popatrzeć.

> Akcja od 4:30

Ale on nie ma prawa jazdy, to nie ma co stracić zlosnik.gif

U mnie po wsiach pajac tnie motocyklem do oporu po drogach szerokości 6 metrów, chwalił się ostatnio w jednym ze sklepów, że wyciąga do 320 km/h. Jeszcze ma prawo jazdy i jedno życie.

Napisano

> Jasne, że jest coraz lepiej.

> Ci co mówią, że jest gorzej lub nic się nie robi to albo narzekają, bo lubią narzekać albo nie

> wyjeżdżają dalej niż granica gminy lub powiatu.

tylko ze dla wiekszosc ludzi liczą ze drogi powiatowe, miejskie. Póki co codzienna jazda do pracy czymkolwiek (autobusem, autem) nie nastraja optymistycznie także w moim przekonaniu poprawy nie widać.

Napisano

> Co Ty taki niedowiarek jesteś?

No kurcze jakos tak mam że zawsze pytam jak? i dlaczego? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Ja śmigałem nawet poniżej 5 godzin.

To ja z Lublina do Warszawy po polskich drogach tez wykrecam ponizej 5 godzin...

> Trza mieć tylko auto odpowiednie.

> Po pierwsze jakieś V8 i 400KM w górę. Po drugie zbiornik w bagażniku na LPG minimum 300l.

Bugatti?

Napisano

a widzieli krajowa jedynke na polnoc od leczycy?

Napisano

po 2 tyg uzytkowania polskich drog stwierdzam, ze jest lepiej niz bylo kilka lat temu ale wciaz nie powiedziec, ze jest dobrze

o ile nawierzchnia jest rowna to jeszcze nie jest tak zle, ale np wczoraj na 7emce miedzy elblagiem a ostroda zlapal mnie deszcz - koleiny z 5cm warstwa wody, kaluze facepalm%5B1%5D.gif na glownej krajowej drodze facepalm%5B1%5D.gif

jak juz jest sucho i rowno to zawsze trafi sie zamulajaca oferma, ktora powoduje korek - a jak juz wyprzedze te cos to trafiam na roboty drogowe i objazdy

jazda lewym pasem - nagminne

wioski i ograniczenia do 70 na krajowkach co 10 km facepalm%5B1%5D.gif

na plus - wiecej kultury przy przepuszczaniu/wpuszczaniu z podporzadkowanych (w miescie)

na drugi plus - za 5 lat jak skoncza sie remonty moze bedzie fajnie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> a widzieli krajowa jedynke na polnoc od leczycy?

Dziś rusza remont tego odcinka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.