Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda z przyczepą - ile % wiecej spali?

Featured Replies

Napisano

Witam. Robię kalkulację kosztów podróży i zastanawiam się o ile % lub litrów może wzrosnąć spalanie samochodu (konkretnie Marea weekend 1.8) z przyczepą (przyczepa z plandeką - większy opór).

Mam do zrobienia ok. 700km w jedną stronę i zastanawiam się czy lepiej jechać swoim autem z przyczepą czy pożyczyć busa z wypożyczalni. Ładunek będzie lekki ale przyczepa nawet pusta z plandeką stawia chyba spory opór i nie wiem jak to wyjdzie na zużyciu paliwa.

Napisano

> Witam. Robię kalkulację kosztów podróży i zastanawiam się o ile % lub litrów może wzrosnąć

> spalanie samochodu (konkretnie Marea weekend 1.8) z przyczepą (przyczepa z plandeką - większy

> opór).

> Mam do zrobienia ok. 700km w jedną stronę i zastanawiam się czy lepiej jechać swoim autem z

> przyczepą czy pożyczyć busa z wypożyczalni. Ładunek będzie lekki ale przyczepa nawet pusta z

> plandeką stawia chyba spory opór i nie wiem jak to wyjdzie na zużyciu paliwa.

zależy jaka ta plandeka duża, czy podcięta ? i czy będziesz jechał A

mnie c-max spala 12-14L/100km gazu z kempingiem, czyli dość duża pow, masa ok 1T

normalnie po mieście średnią mam koło 10L

spalanie z przyczepą rośnie dość mocno wraz ze wzrostem prędkości, jak jadę 70 to 12L, ale jak pocisnę 90 to już 14L nie jest problemem

może w 10L się zmieścisz jak nie jest to duża przyczepka hmm.gif

Napisano

> Witam. Robię kalkulację kosztów podróży i zastanawiam się o ile % lub litrów może wzrosnąć

> spalanie samochodu (konkretnie Marea weekend 1.8) z przyczepą (przyczepa z plandeką - większy

> opór).

Wczoraj zrobiłem trasę autem kombi z przyczepą ze Statoila.

Ok. 2-2,2l na 100km więcej, prędkość na tempomacie ustawiona na 85km/h

Tak przyczepa to straszny "żagiel".

Napisano

Zależy jaka przyczepa i jak ciężka będzie: od 1-10l więcej

Edit:

Jeśli będziesz jechał zgodnie z przepisami, czyli max. 70km/h to dużej różnicy nie będzie, spali tyle samo jak jadąc w trasie "normalnie" grinser006.gif

Napisano

Samochód Vectra z 2,0 dieslem ciągnaca przyczepę kampingową średniej wielkości - dlugość ok 4 metrów...

Srednia prędkośc średnia ok 65 km/h - spalanie w stosunku do jazdy solo wzroslo o ok 2 litry na 100 km - z tym że solo srednia predkość wyszła ok 80 km/h...- w subiektywnie podobnym ruchu...

Napisano

Swego czasu Renault Safrane 2,2l

10 - 12 l gazu /100 - bez przyczepy

14 - 16 l gazu /100 -z przyczepą (Statoil, BP, Orlen...)

ładunku okolice 500 kg

duży żagiel

Napisano

> opór).

> Mam do zrobienia ok. 700km w jedną stronę i zastanawiam się czy lepiej jechać swoim autem z

> przyczepą czy pożyczyć busa z wypożyczalni. Ładunek będzie lekki ale przyczepa nawet pusta z

Można się domyślać, ze bus wypożyczony bedzie w dieslu lub gazie, spali mniej niż marycha.

Mój bus przy jednostajnej spokojnej jeździe do 7l schodzi.

Napisano

Od niezauważalnych różnic, do krotności normalnego zużycia.

Za dużo jest tu zmiennych, żeby móc coś konkrnego wskazać - zależy jakie auto, jaka KONKRETNIE przyczepa (nastatojjjjl to jest kilka rodzajów - od maleńkich do dwuosiówek włącznie), jaka trasa, jaka prędkość, jakie auto, jaki silnik.

"Se ne da".

Jakiś czas temu pisałem o różnicy w spalaniu przyczepa/pusto na przykładzie praktycznie płaskiej lawety - zerowy opór powietrza. Różnica była zaskakująco wielka.

Napisano

> Od niezauważalnych różnic, do krotności normalnego zużycia.

> Za dużo jest tu zmiennych, żeby móc coś konkrnego wskazać - zależy jakie auto, jaka KONKRETNIE

> przyczepa (nastatojjjjl to jest kilka rodzajów - od maleńkich do dwuosiówek włącznie), jaka

> trasa, jaka prędkość, jakie auto, jaki silnik.

> "Se ne da".

> Jakiś czas temu pisałem o różnicy w spalaniu przyczepa/pusto na przykładzie praktycznie płaskiej

> lawety - zerowy opór powietrza. Różnica była zaskakująco wielka.

zaskakująco ?

zależy jak dla kogo ... hehe.gif

+ 400...500 kg minimum

+ 4 koła do obrócenia , często w innym " śladzie " niż ciągnące auto ...

zerowy ... poczytaj o aerodynamice smirk.giffacepalm.gif

Napisano

> opór).

im spokojniej będziesz jechał tym o mniejszy procent podniesie się spalanie

ale nie da się określić , chociażby ze względu na to że nikt nie przewidzi czy będziesz jechał pod wiatr ... czy z wiatrem ( a to już litr dwa spalania różnicy)

przyjmij jakieś 2...3 litry przy spokojnej jeździe i powinno być ok

Napisano

> zaskakująco ?

> zależy jak dla kogo ...

Dla mnie? :-)

> + 400...500 kg minimum

> + 4 koła do obrócenia , często w innym " śladzie " niż ciągnące auto ...

Wiem, ale jest to względnie MAŁO.

> zerowy ... poczytaj o aerodynamice

W porównaniu do "pełnowymiarowego" żagla w niewiadówce z plandeką 175 cm od podłogi przyczepy - zerowy.

Zwłaszcza, że ciągnąłem tą przycepę kangurem, więc autem o dość specyficznym kształcie, ułatwiającym opływ powietrza "po przyczepie".

Napisano

mało ? mało dla auta o słusznej mocy ... anie kangutka o mocy około 60...75 koni

( dci albo 1.4 )

> zerowy.

> Zwłaszcza, że ciągnąłem tą przycepę kangurem, więc autem o dość specyficznym kształcie,

> ułatwiającym opływ powietrza "po przyczepie".

osiągającym różnice w spalaniu od 7 do 12 litrów PB ( tak miał mój )

zależnie od stylu jazdy .... z czego szybka trasa była najmniej oszczędna

kangutek to coś o aerodynamice garażu blaszaka. .. więc ... frown.gif

Napisano

> mało ? mało dla auta o słusznej mocy ... anie kangutka o mocy około 60...75 koni

> ( dci albo 1.4 )

85. To kangur na wypasie.

> osiągającym różnice w spalaniu od 7 do 12 litrów PB ( tak miał mój )

> zależnie od stylu jazdy .... z czego szybka trasa była najmniej oszczędna

> kangutek to coś o aerodynamice garażu blaszaka. .. więc ...

Odkop wątek i zobacz, jaka wyszła różnica na spalaniu tam (z przycepą) i z powrotem (na pusto).

Napisano

> spalanie samochodu (konkretnie Marea weekend 1.8)

TYeraz dojrzałem że piszesz o silniku benzynowym...

przy ciaganiu przyczepy kampingowej takiej w okolicy masy rzeczywistej 1200 kg spalanie benzyny rośnie od 20% przy bardzo ostrożnej jeździe do nawet 50% przy agresywniejszej....

Napisano

> opór).

Omega B 2.0 16V z przyczepą (bez plandeki) spala 2l więcej niż bez przyczepy.

Napisano

> bus wypożyczony bedzie w dieslu lub gazie

Duzy musi byc ten diesel, ze pomiesci busa. O gazie nie wspomne facepalm.gif

Napisano

Mi Astra 1.6 8v 75km benzyna wessala 8.2l/100km

Przyczepa z plandeka, 2.5m dluga, zaladowana po brzegi. Mysle ze ponad 1 tone bylo. Na pewno za duzo.

Trasa 2000km autostradami. Jazda do 80kmh. Myslalem ze jajo zniose.

Bez przyczepy na tej samej trasie z predkosciami 120-140 pali do 7.5/100.

Napisano

Dodaj 30% zwykłego trasowego spalania i będzie to ca dobre oszacowanie. Oczywiście, przy założeniu, że przyczepa nie będzie ciężka i że nie będziesz rozwijał jakis idiotycznych prędkości. I że trasa nie 100% w górach.

Pół roku temu ciągnąłem Mazdą MPV lawetę z samochodem, czyli circa +1500kg za hakiem, prędkości max 100km/h, po równej trasie i te 330km z Wawy do Katowic (przez Łódź) i z powrotem zrobiłem na 65 litrach ON.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Od niezauważalnych różnic, do krotności normalnego zużycia.

Zaskakujące, jak można spłodzić n-linijek tekstu i jendocześnie nic tym nie przekazać - prawdziwy talent. hehe.gifsmirk.gif

Pees: Myślę, że pytający zrobił już średną ze wszystkich wypowiedzi i wie na czym stoi.

Napisano

> Pół roku temu ciągnąłem Mazdą MPV lawetę z samochodem, czyli circa +1500kg za hakiem, prędkości max

> 100km/h, po równej trasie i te 330km z Wawy do Katowic (przez Łódź) i z powrotem zrobiłem na

> 65 litrach ON.

> Pozdro

> Bartek

w sumie odwaznie .... icon_rolleyes.gif

Napisano

> opór).

z ostatnich doswiadczen: Corolla 1,6 124 KM, normalne spalanie w trasie ok 6 l ... z przyczepa zaladowana plytkami ceramicznymi o wadze ok 500 kg spalila na dystansie 320 km prawie 8 l .... jazda przepisowa, max 80 kmh zlosnik.gifok.gif

Napisano

> w sumie odwaznie ....

Tak było tylko momentami. Prędkość przelotowa była zazwyczaj 80km/h. A czasami to mnie na zwężeniach na katowickiej tiry poganiały zlosnik.gif, bo się wlokłem - pierwsza jazda z załadowaną lawetą. wink.gif

Byłem szczerze zaskoczony, że jazda z tak dużą przyczepą jest tak łatwa. Trzeba się tylko ściśle trzymać kilku zasad.

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.