Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaż xenonów

Featured Replies

Napisano

Właśnie kupiłem samochód, który w miejsce zwykłych H4 ma wsadzone "tjuningowe xenony" przy czym poprzedni właściciel zapomniał o długich więc działają tylko światła mijania.

Mając na uwadze średnią legalność takiego rozwiązania, możliwość oślepiania innych i zbliżający się przegląd kupiłem zwykłe H4 aby przywrócić stan normalny.

Jednak przestawiając samochód zobaczyłem, że światła świecą naprawdę ładnie i zrobiło mi się ich trochę szkoda smile.gif Do tego wymiana żarówek i wywalenie przetwornic to dość dużo roboty (szacuję na jakieś 4 godziny i proszę się nie śmiać bo trzeba cały przód rozebrać) co dodatkowo zwiększa moje wahanie.

Co byście zrobili na moim miejscu:

-wywalili xenon do śmietnika i wrzucili zwykłe H4

-zmienili xenon na bixenon (np: http://allegro.pl/zestaw-h4-bixenon-xenon-xenony-sklep-i1552718979.html) żeby mieć światła drogowe

-nie robili nic

Napisano

wywalaj, innej opcji nie ma i na tym powinien się skończyć ten wątek

Napisano

wywalic....

a do poprzedniego wlasciciela zadzwonic i pogratulowac glupoty ...

Napisano

Zrobię maly off top

Ktoś wie dlaczego policja przymyka oko na tego typu druciarskie fest-auto? Przeca widać na kilometr, ze jedzie koleś starym struclem z reflektorami rzeźbionymi w ChRLD. Już nie czepiam się tych co mają auta, gdzie w zależności od opcji producenci dawali oryginalne xenony do tych samych reflektorów soczewkowych i jak kierownik daje żarniki w odpowiedniej barwie temperaturowej i ustawi jak bozia przykazała to luz. Ale jak jedzie taki dres z niebieskimi palnikami jak z kuchenki gazowej i na dodatek oślepia to przechodzi moje pojecie obojetność władzy z lizakami

Napisano

> Ktoś wie dlaczego policja przymyka oko na tego typu druciarskie fest-auto? Przeca widać na

> kilometr, ze jedzie koleś starym struclem z reflektorami rzeźbionymi w ChRLD.

Klucz jest w słowie widać.

Oni łapią za to, co można przedstawić tak:

dl_73x.jpg

I mają podaną wartość graniczną.

Inne sprawy wymagałyby dyskusji, myślenia, znajomości przepisów i zajmowałby czas.

Napisano

> Klucz jest w słowie widać.

dobrze zamontowanych w soczewki xenonów 4300K na dobrych przetwornicach praktycznie nie widać (barwa lepszej zarówki) a idiotów którzy podstawiają się z 6000K i 8000K i świecą w kosmos jak najbardziej koszą zlosnik.gif

Napisano

> Ktoś wie dlaczego policja przymyka oko na tego typu druciarskie fest-auto?

Ale od tego jest coroczny przegląd techniczny, by to wieś fury eliminować. Jak widać mało skuteczne narzędzie w walce ze złomem na drogach.

Napisano

> dobrze zamontowanych w soczewki xenonów 4300K na dobrych przetwornicach praktycznie nie widać

> (barwa lepszej zarówki) a idiotów którzy podstawiają się z 6000K i 8000K i świecą w kosmos jak

> najbardziej koszą

Ale po co zaczynasz? Przecież na AK już powiedziano, że HID to największe zło. Oślepia wszystkich i wszystko. I to właśnie światła są przyczyną większości wypadków. I na pewno nie spełniają Europejskich norm ISO milion pińcet frown.gif

Napisano

> Ale po co zaczynasz? Przecież na AK już powiedziano, że HID to największe zło. Oślepia wszystkich i

> wszystko. I to właśnie światła są przyczyną większości wypadków. I na pewno nie spełniają

> Europejskich norm ISO milion pińcet

cały wic polega na tym że dzihadowcy antyxenon dobrego zestawu nawet nie rozróżniają od żarówek w stylu Philips Blue Vision itp...

ale co do niebieskich walących gdzie popadnie tanich szitów to się z nimi zgadzam zlosnik.gif

Napisano

> Ale od tego jest coroczny przegląd techniczny, by to wieś fury eliminować. Jak widać mało skuteczne

> narzędzie w walce ze złomem na drogach.

Demontują hidy przed przeglądem lub co gorsza dają w łapę

Napisano

> wywalic....

> a do poprzedniego wlasciciela zadzwonic i pogratulowac glupoty ...

Dokładnie ok.gif

Później jedzie z przeciwka posiadacz pseudoksenonów i wali po oczach... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> dobrze zamontowanych w soczewki xenonów 4300K na dobrych przetwornicach praktycznie nie widać

> (barwa lepszej zarówki)

Zgodzę się w pełni. Jeżeli zestaw jest w miarę poprawnie wykonany (to już na pierwszy rzut oka widać), to montaż do soczewki, czy też reflektora z gładkim szkłem nie powoduje zwiększenia oślepiania itp. - bo i tak odcięcie jest dobre (oczywiście jak dla H4 a nie ksenonu). Gorzej jeżeli założy się straszną wydumkę - do tego do ryflowanego klosza - wtedy oślepia to strasznie.

> a idiotów którzy podstawiają się z 6000K i 8000K i świecą w kosmos jak

> najbardziej koszą

I bardzo słusznie waytogo.gif

Napisano

> cały wic polega na tym że dzihadowcy antyxenon dobrego zestawu nawet nie rozróżniają od żarówek w

> stylu Philips Blue Vision itp...

> ale co do niebieskich walących gdzie popadnie tanich szitów to się z nimi zgadzam

Popieram w całej rozciągłości ok.gif

Napisano

> cały wic polega na tym że dzihadowcy antyxenon dobrego zestawu nawet nie rozróżniają od żarówek w

> stylu Philips Blue Vision itp...

Wierz mi, ze sa tacy ludzie, ktorzy to rozrozniaja zlosnik.gif. Jak duzo pojezdzisz w nocy, w okolicach, gdzie jest sporo zenonowcow, to kazdy nieoryginalny xenon bedziesz rozpoznawal na odleglosc, nawet ten 4300K wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zgodzę się w pełni. Jeżeli zestaw jest w miarę poprawnie wykonany (to już na pierwszy rzut oka

> widać), to montaż do soczewki, czy też reflektora z gładkim szkłem nie powoduje zwiększenia

> oślepiania itp. - bo i tak odcięcie jest dobre (oczywiście jak dla H4 a nie ksenonu). Gorzej

> jeżeli założy się straszną wydumkę - do tego do ryflowanego klosza - wtedy oślepia to

> strasznie.

> I bardzo słusznie

Ja szczerze mówiąc nie byłem nigdy oślepiony przez "xenony" i dlatego pytam. Ale pewnie wynika to z tego po jakich drogach jeżdżę (99% miasto albo dwupasmówka z barierką pośrodku) albo tego, że nawet w nocy nie ściągam okularów.

Do tej pory byłem prawie przekonany, że jeśli nie ma rozregulowanej wydumki strasznej to innym raczej to nie przeszkadza i tylko przegląd jest problemem ale jak widać mocno się myliłem.

Jutro biorę narzędzia i biorę się za rozkładanie samochodu grinser006.gif

Napisano

> Lucyferku ... Stara Wyga z Ciebie a taaaki obrazek wrzucasz, za monitor się wylewa ... zmniejsz

> Please

Zrobione. Miał być dobitny, oni małych cyferek nie widzą, inaczej by sobie poczytali te wybite na szkłach lamp zlosnik.gif

Napisano

> Zrobione. Miał być dobitny, oni małych cyferek nie widzą, inaczej by sobie poczytali te wybite na

> szkłach lamp

Oni nawet kolorów nie rozpoznają, bo często widać samochody USA z polskimi tablicami i czerwonymi kierunkami.

Napisano

> ... to innym

> raczej to nie przeszkadza i tylko przegląd jest problemem ale jak widać mocno się myliłem.

Sam kiedyś myślałem o założeniu xenonów do H4 wbrew opinią na forum... Do czasu aż zacząłem co raz częściej spotykać takie wydymki nocą (lampy bez soczewek) - ucinałbym takim łapy albo kijem wybijał lampy sick.gif

Napisano

Ostatnio widziane okolice Warszawy hidowcy w Polonezie i Fiat 125p a że akurat 1 z nich znałem podjechałem zapytać się czy wiedzą co to za światła że rażą? Odpowiedź była na poziomie no może i świecą wyżej ale w nocy lepiej widać jak ktoś idzie poboczem czy coś dla bezpieczeństwa sciana.gif

Napisano

> Ostatnio widziane okolice Warszawy hidowcy w Polonezie i Fiat 125p a że akurat 1 z nich znałem

> podjechałem zapytać się czy wiedzą co to za światła że rażą? Odpowiedź była na poziomie no

> może i świecą wyżej ale w nocy lepiej widać jak ktoś idzie poboczem czy coś dla bezpieczeństwa

szczerze to nie wiem czy te pseudo ksenony swieca jakos mega lepiej niz dobra zarowka hmm.gif

Napisano

> szczerze to nie wiem czy te pseudo ksenony swieca jakos mega lepiej niz dobra zarowka

mnie najbardziej oslepiaja wszystkie auta bo mam ich swiatla na wysokosci swoejej glowy i zyc musze grinser006.gif

Napisano

> mnie najbardziej oslepiaja wszystkie auta bo mam ich swiatla na wysokosci swoejej glowy i zyc

> musze

a to swoja droga :D

Napisano

> szczerze to nie wiem czy te pseudo ksenony swieca jakos mega lepiej niz dobra zarowka

Znajomy miał w Ibizie Xenony H7 za 400zł i świeciło to tak mocno, że była minimalna różnica między światłami mijania a drogowymi sick.gif Wyrzucił dość szybko ten zestaw, bo bardzo oślepiał innych no.gif

Napisano

Mega lepiej może nie, ale lepiej. Szczególnie na mijania. Jeździłem z pół roku, jesienno-zimową porą, więc sporo po zmroku i w nocy. Nikt nie mrugnął, nie prześwięcił na CB zlosnik.gif

Napisano

> Ostatnio widziane okolice Warszawy hidowcy w Polonezie i Fiat 125p a że akurat 1 z nich znałem

> podjechałem zapytać się czy wiedzą co to za światła że rażą? Odpowiedź była na poziomie no

> może i świecą wyżej ale w nocy lepiej widać jak ktoś idzie poboczem czy coś dla bezpieczeństwa

No to ja w takiej sytuacji "dla bezpieczeństwa" włączam swoje długie, żeby też mieć szansę zobaczyć, czy ktoś przede mną nie jedzie rowerem bez lampki lub nie idzie poboczem.

Napisano
  • Autor

> Chwała Ci za to

Jakby ktoś chciał zestaw to mogę oddać ale w grę wchodzi tylko dobiór osobisty bo nie chce mi się wysyłać.

Napisano

> (barwa lepszej zarówki) a idiotów którzy podstawiają się z 6000K i 8000K i świecą w kosmos jak

> najbardziej koszą

ja mam włsnie 4300k i soczewki w coupe - samochod przeszedł normalnie przegąd zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A skąd jesteś ? Piszę się pierwszy (zablokowane pw masz)

Generalnie Warszawa i okolice (właśnie zauważyłem, że mi profil wyczyściło ale to pewnie dawno temu)

Napisano
  • Autor

> jestem chętny

Mihó był pierwszy ale jak nie da rady odebrać to propozycja aktualna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.