Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GnA]FSO Polonez 3d - 1981r

Featured Replies

Napisano

W pewnym okresie mojego życia, na przełomie lat 2007/2008 zapragnąłem kupić sobie Poloneza. Marzył mi się przedstawiciel popularnych Borewiczów, koniecznie w kolorze białym. Ot, takie dziecięce marzenie, żeby choć troszkę poczuć się jak porucznik Sławomir Borewicz z Komendy Wojewódzkiej.

Jak to bywa w naszych czasach, zacząłem przeglądać rozmaite fora internetowe i na jednym z nich byłem uczestnikiem awantury o czerwonego Poloneza Coupe. Strasznie spodobała mi się ta wersja Poloneza, ale niestety w walce poległem. Postanowiłem, że zacznę szukać na własną rękę.

Pojawiły się ogłoszenia w lokalnej prasie, na AK i kilku innych miejscach. Za wskazanie miejsca postoju takiego cuda przewidziałem nawet nagrodę finansową.

Pewnego wieczoru otrzymałem telefon, że ktoś zna miejsce postoju takiego auta, ale Poldek jest w fatalnej kondycji. Musiałem go zobaczyć. To co zobaczyłem sprawiło, że w pierwszej chwili chciałem opuścić stodołę z krzykiem, jednakże moją uwagę zwrócił fakt, że auto posiadało wąski słupek środkowy. Czyli nie było to Coupe, tylko jeszcze ciekawsza wersja 3d!! Po krótkim namyśle zdecydowałem się jednak nabyć ten cud... cud, że to jeszcze stało w jednym kawałku zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Fotki ze stodoły, autorstwa poprzedniego właściciela:

Polonez3d003-01-1.JPG Polonez3d003-02-1.JPG Polonez3d003-03-1.JPG

Polonez3d003-04-1.JPG Polonez3d003-05-1.JPG Polonez3d003-06-1.JPG

Polonez3d003-07-1.JPG Polonez3d003-08-1.JPG

Odbiór od poprzedniego właściciela:

Polonez3d004-01-1.JPG Polonez3d004-04-1.JPG Polonez3d004-03-1.JPG

Polonez3d004-02-1.JPG Polonez3d004-05-1.JPG Polonez3d004-06-1.JPG

Polonez3d004-07-1.JPG Polonez3d004-08-1.JPG Polonez3d004-09-1.JPG

Gdy tylko pochwaliłem się nabytkiem na forum FPM, okazało się, że Poldek jest znany, ale tylko ja byłem na tyle stuknięty, żeby go kupić. Kilku userów FPM podrzuciło mi fotki, które znane były w necie:

Polonez3d002-01-1.JPG Polonez3d002-02-1.JPG Polonez3d002-03-1.JPG

Polonez3d002-04-1.JPG Polonez3d002-06-1.JPG Polonez3d002-07-1.JPG

Polonez3d002-05-1.JPG

A użytkownik 4971 posiadał nawet zdjęcia kompletnego auta:

Polonez3d001-01-1.JPG Polonez3d001-02-1.JPG Polonez3d001-03-1.JPG

I jeszcze zdjęcia z miejsca garażowania, zrobione praktycznie zaraz po zakupie:

Polonez3d005-01-1.JPG Polonez3d005-02-1.JPG Polonez3d005-26-1.JPG

Polonez3d005-04-1.JPG Polonez3d005-05-1.JPG Polonez3d005-06-1.JPG

Polonez3d005-07-1.JPG Polonez3d005-08-1.JPG Polonez3d005-09-1.JPG

Polonez3d005-10-1.JPG Polonez3d005-11-1.JPG Polonez3d005-12-1.JPG

Polonez3d005-13-1.JPG Polonez3d005-14-1.JPG Polonez3d005-15-1.JPG

Polonez3d005-16-1.JPG Polonez3d005-17-1.JPG Polonez3d005-18-1.JPG

Polonez3d005-19-1.JPG Polonez3d005-20-1.JPG Polonez3d005-21-1.JPG

Polonez3d005-22-1.JPG Polonez3d005-25-1.JPG Polonez3d005-24-1.JPG

Polonez3d005-23-1.JPG Polonez3d005-03-1.JPG Polonez3d005-27-1.JPG

Polonez3d005-28-1.JPG Polonez3d005-29-1.JPG Polonez3d005-30-1.JPG

Jak widać na zdjęciach, auto jest zdekompletowane. Poza nadwoziem i papierami nie mam nic. Co prawda mam dostęp do szyb, ale całą resztę muszę zdobyć.

W zasadzie od początku widziałem dwie opcje. Wszystkie części nowe albo dawca. Zdecydowałem się na drugą opcję. Przez blisko trzy lata z małymi przerwami poszukuje odpowiedniego materiału i od początku natrafiam na dwie przeszkody: stan potencjalnego dawcy albo jego cena.

Na początku miał to być Polonez z brązową deską rozdzielczą, silnikiem 1.5 i czterobiegową skrzynią, w tej chwili poszukuje jakiegokolwiek, kompletnego Poloneza w stanie dobrym (wnętrze, blachy mnie nie interesują) z motorem 1.5.

Gdy tylko takiego znajdę, remont ruszy z kopyta... Póki co cierpliwie czekam na odrobinę szczęścia.

Pozdrowionka

PS. Skoro już powstał ten wątek to wspomnę o dwóch innych samochodach, które mi się marzą i które chętnie odkupię:

Polonez Akwarium - kolor koniecznie czerwony

Akwa.JPG

Zdjęcia zapożyczone z allegro.pl

Polonez Caro - kolor koniecznie brązowy

Caro.JPG

Zdjęcia zapożyczone z PolskaJazda.pl

Stan jednego i drugiego musi być bardzo dobry, ze wskazaniem na idealny.Chcę sobie zrobić przerwę w kompleksowych remontach kolejnych samochodów.

Napisano

ale Ci zazdroszczę... w firmie, w której pracuje, koleś miał czerwonego 3d. Pierwszy raz widziałem takiego poloneza : był to 2006 rok

Napisano
  • Autor

> ale Ci zazdroszczę... w firmie, w której pracuje, koleś miał czerwonego 3d. Pierwszy raz widziałem

> takiego poloneza : był to 2006 rok

Tego??

3dtychybokiemotwarty3sb.jpg

Napisano

> Tego??

jak był na białych blachach SK to tak. Nie pamiętam go na tych felgach.

Napisano
  • Autor

> jak był na białych blachach SK to tak. Nie pamiętam go na tych felgach.

Bo to stare zdjęcie, zanim kupił go Stefan...

Napisano

> Bo to stare zdjęcie, zanim kupił go Stefan...

tak Stefan smile.gif czyli mówimy o tej samej osobie smile.gif

Napisano
  • Autor

> tak Stefan czyli mówimy o tej samej osobie

20.GIF

Napisano

> W pewnym okresie mojego życia, na przełomie lat 2007/2008 zapragnąłem kupić sobie Poloneza. Marzył

> mi się przedstawiciel popularnych Borewiczów, koniecznie w kolorze białym. Ot, takie dziecięce

> marzenie, żeby choć troszkę poczuć się jak porucznik Sławomir Borewicz z Komendy Wojewódzkiej.

> Jak to bywa w naszych czasach, zacząłem przeglądać rozmaite fora internetowe i na jednym z nich

> byłem uczestnikiem awantury o czerwonego Poloneza Coupe. Strasznie spodobała mi się ta wersja

> Poloneza, ale niestety w walce poległem. Postanowiłem, że zacznę szukać na własną rękę.

> Pojawiły się ogłoszenia w lokalnej prasie, na AK i kilku innych miejscach. Za wskazanie miejsca

> postoju takiego cuda przewidziałem nawet nagrodę finansową.

> Pewnego wieczoru otrzymałem telefon, że ktoś zna miejsce postoju takiego auta, ale Poldek jest w

> fatalnej kondycji. Musiałem go zobaczyć. To co zobaczyłem sprawiło, że w pierwszej chwili

> chciałem opuścić stodołę z krzykiem, jednakże moją uwagę zwrócił fakt, że auto posiadało wąski

> słupek środkowy. Czyli nie było to Coupe, tylko jeszcze ciekawsza wersja 3d!! Po krótkim

> namyśle zdecydowałem się jednak nabyć ten cud... cud, że to jeszcze stało w jednym kawałku

> Fotki ze stodoły, autorstwa poprzedniego właściciela:

> Odbiór od poprzedniego właściciela:

> Gdy tylko pochwaliłem się nabytkiem na forum FPM, okazało się, że Poldek jest znany, ale tylko ja

> byłem na tyle stuknięty, żeby go kupić. Kilku userów FPM podrzuciło mi fotki, które znane były

> w necie:

> A użytkownik 4971 posiadał nawet zdjęcia kompletnego auta:

> I jeszcze zdjęcia z miejsca garażowania, zrobione praktycznie zaraz po zakupie:

> Jak widać na zdjęciach, auto jest zdekompletowane. Poza nadwoziem i papierami nie mam nic. Co

> prawda mam dostęp do szyb, ale całą resztę muszę zdobyć.

> W zasadzie od początku widziałem dwie opcje. Wszystkie części nowe albo dawca. Zdecydowałem się na

> drugą opcję. Przez blisko trzy lata z małymi przerwami poszukuje odpowiedniego materiału i od

> początku natrafiam na dwie przeszkody: stan potencjalnego dawcy albo jego cena.

> Na początku miał to być Polonez z brązową deską rozdzielczą, silnikiem 1.5 i czterobiegową

> skrzynią, w tej chwili poszukuje jakiegokolwiek, kompletnego Poloneza w stanie dobrym

> (wnętrze, blachy mnie nie interesują) z motorem 1.5.

> Gdy tylko takiego znajdę, remont ruszy z kopyta... Póki co cierpliwie czekam na odrobinę szczęścia.

> Pozdrowionka

> PS. Skoro już powstał ten wątek to wspomnę o dwóch innych samochodach, które mi się marzą i które

> chętnie odkupię:

> Polonez Akwarium - kolor koniecznie czerwony

> Zdjęcia zapożyczone z allegro.pl

> Polonez Caro - kolor koniecznie brązowy

> Zdjęcia zapożyczone z PolskaJazda.pl

> Stan jednego i drugiego musi być bardzo dobry, ze wskazaniem na idealny.Chcę sobie zrobić przerwę w

> kompleksowych remontach kolejnych samochodów.

mocno zazdraszczam ci projektu :D biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> mocno zazdraszczam ci projektu :D

Oblukaj remont mojego Malucha... Pewne doświadczenie już mam zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Oblukaj remont mojego Malucha... Pewne doświadczenie już mam

ja z kumplem miałem wczoraj reanimować to cacko...

foto055_jpg.jpeg

juz silnik na szrocie zamówiony bo stary nie gadał... co się później okazało wał się ukręcił... wymontowaliśmy silnik no i okazało sie że mocno jest zgnity prawy próg i nadkole tył... miał być tani projekt ale samochód idzie na szrot bo za dużo jest przy nim roboty... no i czy przejdzie przegląd oto jest pytanie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Oblukaj remont mojego Malucha... Pewne doświadczenie już mam

cały czas śledze, ale polonez zrobil na mnie wieksze wrazenie pomimo ze nie ruszony :D

Napisano

Oglądając wszystkie Twoje dotychczasowe projekty nie mogę się doczekać rozwoju tego smile.gif

Z całego serca życzę Ci powodzenia ok.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> ja z kumplem miałem wczoraj reanimować to cacko...

> juz silnik na szrocie zamówiony bo stary nie gadał... co się później okazało wał się ukręcił...

> wymontowaliśmy silnik no i okazało sie że mocno jest zgnity prawy próg i nadkole tył... miał

> być tani projekt ale samochód idzie na szrot bo za dużo jest przy nim roboty... no i czy

> przejdzie przegląd oto jest pytanie

Chętnie bym przytulił zderzaki i może inne taile też... food.giffood.giffood.gif

Napisano

widac, ze ciezka kasa idzie na te renowacje i sa full profeska przeprowadzane, ale czy gdzies nie ucieka satysfakcja, ze wszystko jest robione przez kogos innego, a nie samemu?

Napisano

Pewnie, że ucieka! Nie ma to jak zadowolenie z własnej roboty. Żaden, najbardziej powalający efekt końcowy tego nie zastąpi.

Napisano

Ale farmazony wypisujecie. Blacharkę i lakier samemu zrobić? Za pewne rzeczy nie należy się łapać, jak nie ma się odpowiednich umiejętności i doświadczenia. Łatwo zepsuć, a i nauka na aucie przedstawiającym jakąś wartość kolekcjonerską do mądrych nie należy.

Pomijam fakt, że masę frajdy daje zdobywanie pozornie niedostępnych gratów, czy uzbrajanie nadwozia po remoncie.

Napisano

> Pewnie, że ucieka! Nie ma to jak zadowolenie z własnej roboty. Żaden, najbardziej powalający efekt

> końcowy tego nie zastąpi.

Bzdura. Zbieram kasę na profi złożenie nowego silnika. Mam serdecznie dość grzebania, niech się ktoś inny męczy.

Napisano

Gratki 20.GIF czeka Cię masa roboty i sporo gotówki do utopienia ale dla poldka 3d warto będzie. smile.gif

Nie myślałeś o kupnie jakiegokowiek poldka z tamtych lat i zrobieniu swapa gratów? tanio, prosto i przyjemnie.

Napisano
  • Autor

> Nie myślałeś o kupnie jakiegokowiek poldka z tamtych lat i zrobieniu swapa gratów? tanio, prosto i

> przyjemnie.

Ludzie, jak Wy czytacie??

Delmut napisał:

> W zasadzie od początku widziałem dwie opcje. Wszystkie części nowe albo dawca. Zdecydowałem się na

> drugą opcję. Przez blisko trzy lata z małymi przerwami poszukuje odpowiedniego materiału i od

> początku natrafiam na dwie przeszkody: stan potencjalnego dawcy albo jego cena.

> Na początku miał to być Polonez z brązową deską rozdzielczą, silnikiem 1.5 i czterobiegową

> skrzynią, w tej chwili poszukuje jakiegokolwiek, kompletnego Poloneza w stanie dobrym

> (wnętrze, blachy mnie nie interesują) z motorem 1.5.

> Gdy tylko takiego znajdę, remont ruszy z kopyta...

Napisano

> Pewnie, że ucieka! Nie ma to jak zadowolenie z własnej roboty. Żaden, najbardziej powalający efekt

> końcowy tego nie zastąpi.

e tam

zadowolenie to jest jak sie samemu detale wykancza a silnik i blache to IMHO do specjalistow sie daje

Napisano

> Ludzie, jak Wy czytacie??

> Delmut napisał:

> > Gdy tylko takiego znajdę, remont ruszy z kopyta...

Czytałem i nie widzę problemu w znalezieniu poldolota z silnikiem 1.5

Napisano
  • Autor

> Czytałem i nie widzę problemu w znalezieniu poldolota z silnikiem 1.5

Help me!!

Napisano

> PS. Skoro już powstał ten wątek to wspomnę o dwóch innych samochodach, które mi się marzą i które

> chętnie odkupię:

> Polonez Akwarium - kolor koniecznie czerwony

Proszszsz IThankYou.gif

Cena całkiem spora jak na akwarium, ale jeśli stan byłby naprawdę taki rewelacyjny... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Proszszsz

> Cena całkiem spora jak na akwarium, ale jeśli stan byłby naprawdę taki rewelacyjny...

Znam to auto...

Miałem już masę dodatkowych zdjęć i powiem tak...

Auto wcale nie jest takie rewelacyjne. Za połowę tej ceny można się zastanowić, ale nie za piątkę, tym bardziej, że minimum 3-4klocki trzeba w niego włozyć na start...

Napisano

> Znam to auto...

> Miałem już masę dodatkowych zdjęć i powiem tak...

> Auto wcale nie jest takie rewelacyjne. Za połowę tej ceny można się zastanowić, ale nie za piątkę,

> tym bardziej, że minimum 3-4klocki trzeba w niego włozyć na start...

Ja go nie widziałem na żywo, także nie znam jego stanu, w każdym razie i tak wydaje mi się, że jak za akwarium to spora cena. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, bo akwaria i przejściówki zdecydowanie krócej były produkowane od Borewiczów, ciekawe czy za jakiś czas ich ceny się odwrócą hmm.gif

Napisano

> Bzdura. Zbieram kasę na profi złożenie nowego silnika. Mam serdecznie dość grzebania, niech się

> ktoś inny męczy.

Ale co tam jest do profi składania ? Jedyne to czego nie zrobisz w domu to honowanie, planowanie głowicy i docieranie zaworów. Reszta to tylko poskładanie tego wszystkiego do kupy.

Ale oczywiście każdy robi jak chce smile.gif

Napisano

> Ale co tam jest do profi składania ? Jedyne to czego nie zrobisz w domu to honowanie, planowanie

> głowicy i docieranie zaworów.

Tym bardziej, że robiąc to dzisiaj w "dobrym" warsztacie można złożyć silnik o wiele lepiej niż robili to producenci dla fabryki old.gif Taki dobrze złożony silnik 1,5 z drobnymi "poprawkami" potrafił w lekko odelżonym borewiczu pogonić kota "roverowi 1,4", nie mówiąc o policyjnych dwulitrówkach, przeważnie zaniedbanych i z kierowcami nie potrafiącymi wykorzystać tych silników grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jedyne to czego nie zrobisz w domu to ...... docieranie zaworów.

Czemu nie?

Napisano

> Czemu nie?

Rozpędził się grinser006.gif, to można zrobić w domu ok.gif.

Napisano

> byłem uczestnikiem awantury o czerwonego Poloneza Coupe. Strasznie spodobała mi się ta wersja

> Poloneza, ale niestety w walce poległem. Postanowiłem, że zacznę szukać na własną rękę.

ktoś go wkońcu wyczesał i remontuje (na fpm sa foty) ale tak troche z d*** , niezbyt na oryginał

> Pojawiły się ogłoszenia w lokalnej prasie, na AK i kilku innych miejscach. Za wskazanie miejsca

> postoju takiego cuda przewidziałem nawet nagrodę finansową.

rozmawialismy przez AK wtedy, próbowałem zlokalizować coupe które było w latach 80 w mojej okolicy, jednak utknąłem.

Ten coupe był od nowości w Żyrardowie, był z serii z 83 roku. Miał nr rej SKF xxxx , mój polonez który był rejestrowany w marcu 1984 dostał SKF8015. Właścicielem był pewien pracownik stacji CPN, dowiedziałem się że zmarł ok 90-91 roku, później jeździła nim jego żona, pamiętam że jego stan był już mizerny ok 93-94 roku. CPN juz jest zlikwidowany ok 8-9 lat, dowiedziałem się że pracował tam jeden koleś razem z tym zmarłym właścicielem, jednak okazało się że jest to jakaś tam moja daalsza rodzina, z którą ta "bliższa" się nie odzywa, więc nie drążyłem tematu. Polonez na 99,999% nie istnieje, nie widziałem go od połowy lat 90, a wyglądał wtedy bardzo słabo, rozpytałem się też kilku tzw. znawców, i z tego co twierdzą żaden ze znanych istniejących nie jest z Żyrardowa

a Twój, warto żebyś go wyremontował

Napisano
  • Autor

> ktoś go wkońcu wyczesał i remontuje (na fpm sa foty) ale tak troche z d*** , niezbyt na oryginał

Facet, kóry kupił to czerwone Coupe jest purystą do potęgi i zdaje mi się, że odbuduje go w 100% na oryginał. Trzyma się nawet takich dupereli jak przetłoczenia blach, których nie widać gołym okiem i oryginalne śruby

> rozmawialismy przez AK wtedy, próbowałem zlokalizować coupe które było w latach 80 w mojej okolicy,

Pamiętasz chociaż jakiego koloru było??

Napisano

> ktoś go wkońcu wyczesał i remontuje (na fpm sa foty) ale tak troche z d*** , niezbyt na oryginał

mógłbyś podlinkować wątek z fpm-u? jakoś nie mogę namierzyć...

Napisano

> Facet, kóry kupił to czerwone Coupe jest purystą do potęgi i zdaje mi się, że odbuduje go w 100% na

> oryginał. Trzyma się nawet takich dupereli jak przetłoczenia blach, których nie widać gołym

> okiem i oryginalne śruby

no właśnie z d*** , nie "wyprowadził" tylnego błotnika, przedni ucięty, podszybie plastik facepalm%5B1%5D.gif

fakt że ciężko z takiego kundla odbudować, ale....

http://img197.imageshack.us/img197/8829/polonezcoupesova1.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/2365/polonezcoupesova2.jpg

http://www.fpm.onmoto.pl/viewtopic.php?t=537&postdays=0&postorder=asc&start=1635

(trzeba sie logowac)

> Pamiętasz chociaż jakiego koloru było??

pomaranczowy ( moj pn byl tego samego koloru, jak dobieralem lakier przy remonce w 93 roku to fabtrycznie nazywał się "orzech sredni"), srodek brązowy, nie pamietam czy fotele w krate czy nie, ale boki mial z brazowego skaju

Napisano
  • Autor

> http://www.fpm.onmoto.pl/viewtopic.php?t...&highlight=

NIE!!

To co podlinkowałeś to jest wydumka... Nigdy to nie miało nic wspólnego z Coupe...

A tutaj jeszcze inna wydumka:

Natomiast ten, o którego była wojna jest tutaj... I odrestaurowywany będzie na pełny oryginał. Tak jak pisałem wyżej, aktualny właściciel ma hopla na punkcie oryginalności...

p6020383zmzc8.jpg

p6020381zmom0.jpg

1005311388x291.jpg

1005313388x291.jpg

1005314388x291.jpg

img2946b.th.jpg img2984hy.th.jpg img2989k.th.jpg

img3002z.th.jpg img3013c.th.jpg img3012w.th.jpg

Napisano

> NIE!!

> To co podlinkowałeś to jest wydumka... Nigdy to nie miało nic wspólnego z Coupe...

> A tutaj jeszcze inna wydumka:

> Natomiast ten, o którego była wojna jest tutaj... I odrestaurowywany będzie na pełny oryginał. Tak

> jak pisałem wyżej, aktualny właściciel ma hopla na punkcie oryginalności...

aaaaa tongue.gif , ten post na fpm jest zagmatwany, to mi się pokręciło blush.gif

Napisano

Bajera. cool.gif

Napisano

Czy ktoś potrafi wytłumaczyć sens tworzenia dwóch nazw dla jednego typu nadwozia , a tak prawdę mówiąc to taki polonez wg regułki nie powinien nazywać się coupe!

Napisano

> Czy ktoś potrafi wytłumaczyć sens tworzenia dwóch nazw dla jednego typu nadwozia , a tak prawdę

> mówiąc to taki polonez wg regułki nie powinien nazywać się coupe!

Podobnie jak przeprawianie sportsedanów na coupe icon_rolleyes.gif Zerknij sobie jeszcze na Audi 100 C2 Avant i naszego Poloneza. Dlaczego Avant jest kombiakiem a Polonez hatchbackiem? cfaniaczek.gifhehe.gifzlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.