Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A może auto na "ef"?

Featured Replies

Napisano

Na francowatych cisza.

Na celowniku tym razem Peugeot 5008, produkowany od niedawna. Auto z 2010 roku z symbolicznym przebiegiem, jeszcze pachnie nowością. Niby rok gwarancji (z możliwością przedłużenia) ale co potem? Silnik (1.6 HDi z FAP) znany, zagadką jest francuska elektronika. Poprawili się czy nadal może się sypać? Tak czy siak jestem umówiony jutro na niezobowiązującą przejażdżkę wink.gif

Napisano

Bodajze kolega Ryb ,zrobil krotka recenzje tego autka tylko ,ze napedzanego pendzyna waytogo.gif

Napisano

> potem? Silnik (1.6 HDi z FAP) znany,

Bardzo dobry silnik tyle że nie wiem, czy nie za mały do dość dużego auta.

> Poprawili się czy nadal może się sypać?

Twierdzą, że w serii "8" wyciągnęli wnioski z serii "7". Ale poczekałbym ze 2-3 lata, czy aby na pewno.

Napisano
  • Autor

> Bodajze kolega Ryb ,zrobil krotka recenzje tego autka tylko ,ze napedzanego pendzyna

nie zachęcił mnie ten wątek...

Napisano

Są tacy, co z aut na F uznają tylko folkswageny i folfo.

Ja odnośnie francowatych mogę powiedzieć tylko dwa słowa: nigdy więcej. Sparzyłem się - w przenośni i dosłownie. To cud, że jeszcze mam oczy i niezmazaskrowaną twarz. smile.gif

Napisano

Odnieśnie elektroniki to się nie wypowiem.

Silnik jest zdecydowanie za mały/za słaby do jakyby nie było dość wysokiego auta.

Przejedziesz się i zobaczysz sam, sprawdź przy wyższych prędkościach.

Napisano

Silnik 1,6 hdi nadaje się góra do 308 a nie do auta wielkości 5008. Robiłem kilka dłuższych tras 408 sw z sinikiem 2,0 hdi i szału jeśli chodzi o przyspieszenie nie ma.

Co do samej jednostki 1,6 hdi z fap uzytkuję taką przez 2,5 roku nalot 91 kkm i nic poza przegladami nie się nie działo wink.gif

Napisano
  • Autor

> Silnik 1,6 hdi nadaje się góra do 308 a nie do auta wielkości 5008. Robiłem kilka dłuższych tras

> 408 sw z sinikiem 2,0 hdi i szału jeśli chodzi o przyspieszenie nie ma.

A ile KM miał ten 2.0HDI? W Touranie miałem 136 KM i mocy miałem spory zapas. Zależy czego się oczekuje...

> Co do samej jednostki 1,6 hdi z fap uzytkuję taką przez 2,5 roku nalot 91 kkm i nic poza

> przegladami nie się nie działo

ok.gif

Napisano

> Są tacy, co z aut na F uznają tylko folkswageny i folfo.

I Ferrari grinser006.gif

Napisano

Nie wiem która wersja 1.6 HDI. Rozumiem jednak że nieco silniejsza niż to co mam ja: 90 KM bez FAP. W 307 SW to się turla nie jedzie zlosnik.gif Wnioskuję zatem, że nawet 25 KM więcej ale w 5008 będzie zachowywało się podobnie. Wóóóóóół Panie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem która wersja 1.6 HDI. Rozumiem jednak że nieco silniejsza niż to co mam ja: 90 KM bez FAP.

110 KM. Jakby co można dłubnąć hmm.gif

> W 307 SW to się turla nie jedzie Wnioskuję zatem, że nawet 25 KM więcej ale w 5008 będzie

> zachowywało się podobnie. Wóóóóóół Panie

zobaczy się zlosnik.gif

Napisano

> 110 KM. Jakby co można dłubnąć

Przy tej wielkości samochodu będzie potrzebny moment obrotowy a nie koniecznie moc. Dłubanie 1.6 powyżej 110KM.....hmmm..... ile jeszcze wydłubiesz?

Proponuję rozejrzenie się za większym silnikiem.

A 5008 to konkurent S-maxa i Tourana właśnie - sprawdzałeś alternatywy?

Pozdro

Bartek

Napisano
  • Autor

> Przy tej wielkości samochodu będzie potrzebny moment obrotowy a nie koniecznie moc. Dłubanie 1.6

> powyżej 110KM.....hmmm..... ile jeszcze wydłubiesz?

Podobno da się z 240 na 295 Nm. Kwestię mocy na razie zostawiam, zobaczę jak się tym jeździ. Znalazłem jakiś test w sieci gdzie twierdzą, że silnik daje sobie radę ale nie wiem ile w tym prawdy.

> Proponuję rozejrzenie się za większym silnikiem.

> A 5008 to konkurent S-maxa i Tourana właśnie - sprawdzałeś alternatywy?

> Pozdro

> Bartek

Sprawdzam. Propozycja 5008 wydaje mi się atrakcyjna cenowo (w grę wchodzi leasing).

Napisano

Od grudnia jestem posiadaczem C4 Grand Picasso - czyli auta "blizniaczego". Mam silnik 1.6HDi (z FAP) i skrzynia 5b (teraz juz jest w ofercie tylko 6b z tego co wiem, osiagi ponoc te same). Na razie zrobilem 9kkm i zlego slowa powiedziec nie moge. Auto prowadzi sie calkiem fajnie, silnik mimo 110KM IMHO calkiem niezle daje sobie rade z tym autem, o ile sprint 0-100 nie jest najmocniejsza strona to juz przy wyprzedzaniu ciezarowek czy innych aut w zakresie 80-120 daje sobie rade zaskakujaco dobrze (moje poprzednie auta do slabych nie nalezaly wiec mam pewna skale), z drugiej strony komu potrzebne jakies megaosiagi w vanie (zwlaszcza gdy sie jedzie z cala rodzinka) ? Jak komus potrzebne to zawsze jest 1.6THP, a sam uwazam, ze lepiej rozejrzec sie wtedy za jakim szybkim kombi. Auto spala pomiedzy 5-5.6 w trasie (w miescie nie jezdze tym autem) przy normalnej jezdzie (czyli przedzial z zakresu 100-140 z przewaga 100km/h). Co do FAP... Coz, ludzie legendy o tym pisza i sam mialem watpliwosci czy to dobry wybor, ale teraz uwazam, ze swietny. Wypalanie FAP jest w zasadzie ciezkie do zauwazenia (oczywiscie mozna, po 2-3kkm jazdy juz wiem kiedy to sie dzieje i z czym sie laczy), nie jest wymagana jakas szybka jazda czy jednostajna predkosc - wypala sie rowniez w korku, fajne jest to, ze auto nie pozostawia za soba chmury dymu przy przyspieszaniu jak starsze diesle. Z usterek poki co to "farelka" dogrzewajaca kabine - zaczela cykac momentami, wymiana bez zadnego marudzenia, praktycznie "od reki" (swoja droga serwis Citroena bardzo pozytywnie mnie zaskoczy). Co mi sie w aucie nie podoba ? W zasadzie tylko jedna rzecz: Po Lagunie bylem przyzwczajony do cichego auta, a tutaj niestety przy 140km/h jest raczej glosno, chociaz np. S-Max 1.8TDCi byl IMHO jeszcze glosniejszy i nie chodzi mi o silnik, bo 1.8TDCi to tragedia jezeli chodzi o przyjemna jazde.

Napisano

> Podobno da się z 240 na 295 Nm.

Na 3(4) ostatnich biegach 1.6HDi ma overboosta, z 240Nm robi 260Nm.

Napisano
  • Autor

> Od grudnia jestem posiadaczem C4 Grand Picasso

Dzięki za info.

Auto posiadasz od nowości?

Napisano
  • Autor

> Tak.

Mógłbyś coś więcej o FAP-ie napisać?

Napisano

> Mógłbyś coś więcej o FAP-ie napisać?

Coz wiecej o FAP mozna napisac ? Jest i dziala zlosnik.gif Wedle tego co slyszalem od innych ludzi (i co pisza w instrukcji) jezdzacych z FAP przy okolo 120kkm czeka mnie dolewka (lub wymiana zbiorniczka - zaleznie od konstrukcji, plyn moze byc w takim "woreczku") plynu Eloys, sam FAP jest ponoc w stanie dociagnac do 240kkm. Co do tego jak "czuc wypalanie", to silnik zmienia lekko dzwiek na bardziej "burczacy" (slychac przy delikatnym zwiekszaniu obrotow z jalowych), wzrasta spalanie (widac to pieknie na komputerze), a z efektow dodatkowych w tym momencie jest zalaczane grzenie lusterek (nie zapala sie jednak kontrolka tegoz), tylnej szyby i wentylator chlodnicy (to wszystko ponoc w celu zwiekszenia obciazenia silnika). Calosc trwa 5-15 minut (15 minut to miasto i bardzo powolna jazda, a 5, nie wiem nawet czy to bylo az 5, to jazda droga pozamiejska). Proces powatarza sie co mniej-wiecej 500km (pewnie czesta jazda w miescie skroci ten interwal).

Napisano

> Przy tej wielkości samochodu będzie potrzebny moment obrotowy a nie koniecznie moc. Dłubanie 1.6

> powyżej 110KM.....hmmm..... ile jeszcze wydłubiesz?

Jeśli zdrowa seria to robi się z tego ok. 130KM oraz ok. 320 NM.

Napisano
  • Autor

Jechałem autem i tragedii nie ma. Nie jest to np. TDI 140 KM gdzie auto po przekroczeniu iluś tam obrotów wyrywa do przodu. 110 KM jedzie sprawnie i tyle zlosnik.gif Wewnątrz w porównaniu do Tourana 2.0 TDI cichutko.

Z tego co na szybko zauważyłem na minus: maska silnika podtrzymywana na drucie - przyoszczędzili. Dane z komputera pokładowego po wciśnięciu przycisku pojawiają się na wyświetlaczu tylko na chwilę - po kilku sekundach wraca ekran główny z datą i godziną confused.gif Nie kumam, dlaczego nie mogę śledzić spalania podczas jazdy? Poza tym brak języka polskiego w wyświetlanych komunikatach no.gif Mimo, że to wersja Premium nie ma w wyposażeniu czujnika deszczu i zmierzchu. Może to zaleta.

Pug ma nakręcone prawie 18tys km. Pierwsza rejestracja 03.2010. Pierwszy i jedyny właściciel - salon Peugeot w Warszawie, auto służbowe.

No i najważniejsze. Samochód miał naprawy blacharskie. Robiony był lewy tylny błotnik, gościu się przyznał i przeleciał przy mnie z testerem lakieru całe auto. Na błotniku wskazania były wyższe.

Cena wg mnie atrakcyjna, tym bardziej, że rok gwarancji od momentu kupna.

Tak przy okazji, ile powinien pokazywać wskaźnik testera lakieru w miejscach nietkniętych?

Napisano

> Nie wiem która wersja 1.6 HDI. Rozumiem jednak że nieco silniejsza niż to co mam ja: 90 KM bez FAP.

Pugiem 308 z tym silnikiem 1.6HDI 90 KM zrobiłem trasę W-wa - Sopot i chciałem się po tym pociąć tępym scyzorykiem. Tym się nie da wyprzedzać.

Po powrocie tym do Warszawy miałem chęć na dokonanie samospalenia. pad.gif

mar00ha

Napisano

> Pugiem 308 z tym silnikiem 1.6HDI 90 KM zrobiłem trasę W-wa - Sopot i chciałem się po tym pociąć

> tępym scyzorykiem. Tym się nie da wyprzedzać.

> Po powrocie tym do Warszawy miałem chęć na dokonanie samospalenia.

> mar00ha

berlingo z tym samym silnikiem robiłem kilka długich tras i stwierdzam że da się tym normalnie wyprzedzać

Napisano

> berlingo z tym samym silnikiem robiłem kilka długich tras i stwierdzam że da się tym normalnie wyprzedzać

Może skrzynka inna? Ja musiałem na 3. redukować, żęby się zabrać do wyprzedzania. facepalm%5B1%5D.gif

mar00ha

Napisano

> Może skrzynka inna? Ja musiałem na 3. redukować, żęby się zabrać do wyprzedzania.

> mar00ha

Pamiętaj czym jeździsz na co dzień. Po przesiadce na taki samochód trzeba się go niestety nauczyć. I jeden wyjazd to dużo za mało.

Napisano

> Pugiem 308 z tym silnikiem 1.6HDI 90 KM zrobiłem trasę W-wa - Sopot i chciałem się po tym pociąć

> tępym scyzorykiem.

Nie jechałeś Xsarą kombi z 1.4HDI 63KM czy ile tam ma ten szit biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie jechałeś Xsarą kombi z 1.4HDI 63KM czy ile tam ma ten szit

bo chyba nie mogl takim modelem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.