Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostrzeżenie przed kupnem.

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym przestrzec wszystkich przed kupnem AR 159 z tego ogłoszenia:

http://allegro.pl/alfa2-4jtd200ps-piekna-brazowa-super-opcja-oplacon-i1608287606.html

Auto jest po kolizyjne ! jak to oświadczył sprzedający 100% bezwypadkowe nie oznacza że nie miało kolizji, 8 elementów malowanych, szyba przednia wymieniana, brak nawigacji.

Szwagier wtopił 700 zł za transport tej padaki na śląsk.

Domniemywam że wszystkie auta sprzedawane przez tego pana są 100 % bezwypadkowe ale po kolizji. NIE POLECAM !

Napisano

> Witam

> Chciałbym przestrzec wszystkich przed kupnem AR 159 z tego ogłoszenia:

> http://allegro.pl/alfa2-4jtd200ps-piekna-brazowa-super-opcja-oplacon-i1608287606.html

> Auto jest po kolizyjne ! jak to oświadczył sprzedający 100% bezwypadkowe nie oznacza że nie miało

> kolizji, 8 elementów malowanych, szyba przednia wymieniana, brak nawigacji.

> Szwagier wtopił 700 zł za transport tej padaki na śląsk.

> Domniemywam że wszystkie auta sprzedawane przez tego pana są 100 % bezwypadkowe ale po kolizji. NIE

> POLECAM !

Jak można w ogóle oczekiwać że auto marki premium, klasy średniej, w topowej wersji, 3 letnie, bezwypadkowe, może kosztować niecałe 50tyś? zlosnik.gif

Ile takie kosztowało jako nowe? 130tyś? więcej?

Rozumiem utratę wartości tylko dlatego że to Alfa, ale nie popadajmy w paranoję zlosnik.gif

Cena byłaby powiedzmy normalna, gdyby zostawić to wyposażenie, ale silnik wstawić 1.9 120KM zlosnik.gif

Albo się godzisz na to że samochód miał dzwona i masz auto o dobre 20tyś tańsze, ale szukasz czegoś słabszego/gorzej wyposażonego. To nie Era zlosnik.gif

Mamy patologię na rynku wtórnym i tego sam nie zmienisz. Opisy o 100% bezwypadkowości i gwarantowanym przebiegu traktuj jako zapychacz. Ma być dużo tekstu. Jak na maturze hehe.gif

Napisano

W dużej części to wina kupujących, nie przygotowują się do zakupu odpowiednio...

Ja gdy dzwonie moimi pierwszymi pytaniami są:

- co jest do naprawy?

- co było naprawiane?

- co było malowane?

- gdzie jest rdza?

- co nie działa?

- gdzie są zarysowania?

- czy szyby nie są pęknęte, wymieniane.

- itp. itd.

Jeśli coś okazuje sie nieprawdą, sprzedawca dostaje w ryj tak mocno jak długą droge przebyłem 270751858-jezyk.gif

Napisano

To jest jeszcze nic.

Ja znam przypadek, gdzie gość kupił 159 1.9 jtd z 2007r za 37kpln i ma pretensję do całego świata, że: dymi, turbo się poci, ma wtryski do wymiany, nie ma DPFu, kopci, itp, itd.

Napisano

> To jest jeszcze nic.

> Ja znam przypadek, gdzie gość kupił 159 1.9 jtd z 2007r za 37kpln i ma pretensję do całego świata,

> że: dymi, turbo się poci, ma wtryski do wymiany, nie ma DPFu, kopci, itp, itd.

Ot "polakowatość" wychodzi w szukaniu okazji. Ale jeszcze parę latek i ludzie się przyzwyczają do tego, że dobre auto musi kosztować.

Napisano

Wiadomo, że przy takiej cenie, za takie auto należy wzmożyć czujność. Nie zmienia to jednak faktu, że sprzedający wypisuje sobie cokolwiek, licząc, że przyjedzie Stive Wonder i od razu kupi...To jest zwykłe oszukiwanie ludzi.

Napisano

> Wiadomo, że przy takiej cenie, za takie auto należy wzmożyć czujność. Nie zmienia to jednak faktu,

> że sprzedający wypisuje sobie cokolwiek, licząc, że przyjedzie Stive Wonder i od razu

> kupi...To jest zwykłe oszukiwanie ludzi.

Jest jak piszesz.

Ja mogę zadać pytanie: czy ktokolwiek widział w komisie auto godne kupna? Zgodne z tym co opowiada o nim komisant? To samo tyczy handlarzy/sprowadzaczy zlosnik.gif

Ja nie widziałem. Jednak nie jestem rozczarowany, bo wiem że tam są auta z którymi nie chciało się użerać poprzedniemu właścicielowi zlosnik.gif

Napisano

> Jest jak piszesz.

> Ja mogę zadać pytanie: czy ktokolwiek widział w komisie auto godne kupna? Zgodne z tym co opowiada

> o nim komisant? To samo tyczy handlarzy/sprowadzaczy

> Ja nie widziałem. Jednak nie jestem rozczarowany, bo wiem że tam są auta z którymi nie chciało się

> użerać poprzedniemu właścicielowi

Ja raz w życiu znalazłem - swoją Mareę. Wszystkie części miała jeszcze fabryczne i przebieg prawdziwy oraz 1 właściciela tylko oczywiście była 2-3k droższa niż średnia na allegro.

Napisano

> Auto jest po kolizyjne ! jak to oświadczył sprzedający 100% bezwypadkowe nie oznacza że nie miało

> kolizji, 8 elementów malowanych,

W czym problem ? Zle pomalowane ? Rdzewieja ? Auto zostawia 4 slady ?

> szyba przednia wymieniana

Tez nie rozumiem w czym problem ? Kamyk czy inny bzdet i szyba do wymiany...

> brak nawigacji.

Szwagier jest niewidomy czy uposledzony umyslowo ?

Widzisz gdzies na zdjeciu nawigacje ? Bo ja widze na ponizszym obrazku radio Pioneer ?

8dcc0dc5a73276d0.jpg

Jakiej padaki ? Jakie wtopil ? Co z tym autem jest nie tak ?

Jezdzi ?

Odpala ?

Skreca?

Hamuje ?

Wyloz mi prosze czemu to padaka ? niewiem.gif

> Domniemywam że wszystkie auta sprzedawane przez tego pana są 100 % bezwypadkowe ale po kolizji. NIE

> POLECAM !

Ale czego nie polecasz ? Auto z wgniecionym blotnikiem to zlom i padaka ? Kurcze w takim razie to jakies 90% z tego co jezdzi po naszych drogach hehe.gif

Napisano

> Witam

> Chciałbym przestrzec wszystkich przed kupnem AR 159 z tego ogłoszenia:

> http://allegro.pl/alfa2-4jtd200ps-piekna-brazowa-super-opcja-oplacon-i1608287606.html

> kolizji, 8 elementów malowanych, szyba przednia wymieniana, brak nawigacji.

> POLECAM !

juz po fotach z ogloszenia bym nie pojechal ...

Napisano

ale spasowana ładnie, wnętrze nie zniszczone.

Jeżeli proste, podlużnice cale, elementy malowane zrobione bez szpachli to chyba warto...

Napisano

> Wyloz mi prosze czemu to padaka ?

Może nie padaka, ale przeczytaj opis handlarz i pomyśl czy wszystko jest ok? Być może rzuci Ci się w oczy coś w stylu: 100% oryginalny lakier, przyjeżdżać z miernikiem i brać! Do dom wrócisz bez problemu dzięki dotykowej navi

Napisano

No i? Przecież to handlarz i wcisnie każdy kit byle sprzedać i nieważne czy handluje samochodami czy pietruszka.

Trzeba dokładnie oglądać i sprawdzać a nie sugerować sie opisem, który pewnie wkleja do każdej aukcji.

Napisano

> W czym problem ? Zle pomalowane ? Rdzewieja ? Auto zostawia 4 slady ?

> Tez nie rozumiem w czym problem ? Kamyk czy inny bzdet i szyba do wymiany...

8 elementów malowanych, szyba wymieniana, więc faktycznie koleś dziwny, że miał wątpliwości hehe.gif

Napisano
  • Autor

> W czym problem ? Zle pomalowane ?

Auto zostało sprawdzone miernikiem lakieru, w ogłoszeniu jest napisane że żaden element nie lakierowany,więc niech ktoś nie robi ludzi w ciula, na uszczelkach farba.

> Tez nie rozumiem w czym problem ? Kamyk czy inny bzdet i szyba do wymiany...

Chyba naiwny w to by uwierzył.

> Szwagier jest niewidomy czy uposledzony umyslowo ?

Ani jedno ani drugie tylko napalił sie jak łysy na grzebień.

Ja mu odradzałem.

> Widzisz gdzies na zdjeciu nawigacje ? Bo ja widze na ponizszym obrazku radio Pioneer ?

Sprzedający opowiadal że ma nawigację i ja zamontuję.

> Jakiej padaki ? Jakie wtopil ? Co z tym autem jest nie tak ?

> Jezdzi ?

> Odpala ?

> Skreca?

> Hamuje ?

> Wyloz mi prosze czemu to padaka ?

Padaka ponieważ jak na początku odkrywasz tyle "niespodzianek" to się nie ma ochoty nawet sprawdzić tego auta na stacji diagnostycznej.

> Ale czego nie polecasz ? Auto z wgniecionym blotnikiem to zlom i padaka ? Kurcze w takim razie to

> jakies 90% z tego co jezdzi po naszych drogach

Nie polecam sprzedającgo , cholernego cwaniaka który sądzie że może wszystkim zrobić wała.

Szwagrowi niestety nie sposób wytłumaczyć, że każde auto sprowadzonę przez handlarzy musi mieć jakąś usterkę inaczej nie opłaca sie sprowadzac takiego auta. Żaden Niemiec, Belg, Holender nie sprzeda auta okazjonalnie. Cudów nie ma.

Napisano

> No i? Przecież to handlarz i wcisnie każdy kit byle sprzedać i nieważne czy handluje samochodami

> czy pietruszka.

> Trzeba dokładnie oglądać i sprawdzać a nie sugerować sie opisem, który pewnie wkleja do każdej

> aukcji.

Rozumiem, że nigdy nie zawiodłeś się na żadnych zakupach? A jeśli już zaliczyłeś wtopę to całą winę wziąłeś na klatę? zlosnik.gif

Napisano

> Rozumiem, że nigdy nie zawiodłeś się na żadnych zakupach? A jeśli już zaliczyłeś wtopę to całą winę

> wziąłeś na klatę?

Samochodowych raz ale widziały gały co braly.

Napisano

> 8 elementów malowanych, szyba wymieniana, więc faktycznie koleś dziwny, że miał wątpliwości

Kwestia czemu malowane.

Napisano

Czyli twój szwagier napalil sie jak dziecko i wtopił. Jak auto nie jest składane z dwóch to bedzie śmigać jak trza i nie ma juz co plakac nad rozlanym mlekiem. Generalnie po auto warto jechać z jakimś znajomym maruda waytogo.gif

Napisano

> Kwestia czemu malowane.

To raczej kwestia tego, czy wywalenie 50 kzł na cos z czego nie bedziesz zadowolony spłynie po tobie jak po kaczce

Napisano

> To raczej kwestia tego, czy wywalenie 50 kzł na cos z czego nie bedziesz zadowolony spłynie po

> tobie jak po kaczce

Wytłumacz mi czemu ma być niezadowolony?

Napisano

> Auto jest po kolizyjne !

Na zdjęciach przodu widać dobitnie, że auto miało jakąś przygodę i to już powinno dać wiele do myślenia wink.gif

Napisano

> Na zdjęciach przodu widać dobitnie, że auto miało jakąś przygodę i to już powinno dać wiele do

> myślenia

Maska spasowana fatalnie ...

Napisano

> Jest jak piszesz.

> Ja mogę zadać pytanie: czy ktokolwiek widział w komisie auto godne kupna? Zgodne z tym co opowiada

> o nim komisant? To samo tyczy handlarzy/sprowadzaczy

> Ja nie widziałem. Jednak nie jestem rozczarowany, bo wiem że tam są auta z którymi nie chciało się

> użerać poprzedniemu właścicielowi

hehe.gif uwielbiam takie bzdety

nie ważne gdzie kupisz samochód, stan oceniasz tak samo. Sprzedałem kiedyś kilka samochodów i wszyscy byli zadowoleni. Kupiłem samochód w komisie i jest bardzo dobry.

Napisano

> W czym problem ? Zle pomalowane ? Rdzewieja ? Auto zostawia 4 slady ?

Czytam odpowiedzi w tym wątku i jestem przerażony.

Jak to w czym problem?? Jeśli sprzedający pisze: 'Bezwypadkowy" "Lakier w 100 procentach oryginał. Nie malowany, kupujących zapraszam z czujnikiem lakieru." a autor wątku pisze, że na miejscu okazało się, że 8 elementów auta było niechlujnie (lakier na uszczelkach) polakierowanych, a przednia szyba była wymieniana, to chyba oczywistym jest, że:

a) sprzedawca to bezczelny oszust

b) auto przeszło coś więcej niż stłuczkę parkingową.

I Ty nie widzisz tu problemu??

Napisano

> Jeśli coś okazuje sie nieprawdą, sprzedawca dostaje w ryj tak mocno jak długą droge przebyłem

Często lałeś sprzedających ? wink.gif

Napisano

> I Ty nie widzisz tu problemu??

Raczej smutna normalka u handlarzy wszelakiej masci od marchewki po lamborghini.

Napisano

> Raczej smutna normalka u handlarzy wszelakiej masci od marchewki po lamborghini.

IMHO to jest poważny problem, a nie 'normalka'. Jak będziemy udawać, że takie patologie są OK, to nic w tym pi**** kraju nie będzie dobrze...

Napisano

> Chyba naiwny w to by uwierzył.

Ja bym uwierzył. Dwie szyby wymieniłem od kamieni spod kół i wiem, że to żadne halo.

Napisano

>tym pi**** kraju nie będzie dobrze...

Droga wolna nikt Cie tutaj nie trzyma , tylko pokaż mi taki kraj w , którym handlarze szczególnie aut są uczciwi.

Napisano

Jest jednak faktem, że odsetek przekrętów wśród polskich handlarzy jest wyjątkowo wysoki i coś pasowałoby z tym zrobić

Napisano

> Jest jednak faktem, że odsetek przekrętów wśród polskich handlarzy jest wyjątkowo wysoki i coś

> pasowałoby z tym zrobić

Mentalności kupujących raczej nie zmienisz .Poi

Napisano

> Mentalności kupujących raczej nie zmienisz .Poi

Tak to czytając niestety muszę przyznać Ci rację.

Kiedyś jak pojechałem z pewną kobietą po auto, to mnie na koniec zbeształa, ze się nie znam i dlatego nic nie kupiła.

Jej podstawowym atutem był PLAK na oponach i gumowych dywanikach w środku. Szpachla na dachu nie była jednak problemem.

Dopóki ludzie nie zaczną realnie patrzeć na ewentualny zakup nic sie nie zmieni, ponieważ handlarze po prostu dostosowują produkt do popytu na rynku. A, ze ich sposoby są jakie są, to tylko potem usiąść i płakać.

Na szczęście dla kupujących, prawo ostatnimi czasy się trochę zmieniło, i jeśli takie auto w krótkim czasie się rozleci, to mamy sprawę w 99% wygraną. skromny.gif

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> IMHO to jest poważny problem, a nie 'normalka'. Jak będziemy udawać, że takie patologie są

> OK, to nic w tym pi**** kraju nie będzie dobrze...

To jest patologia po stronie handlarzy, ale ja tu widzę smutną prawdą o niskiej świadomości konsumentów.

Ja to widzę wśród swoich niektórych znajomych, że chcą kupić za równowartość nowego Punto czy Clio trzylatka klasy średniej, na diesel z przebiegiem jak małolitrażowa benzyna. Sytuacja, którą już kilka razy widziałem, że żal 200 pln na przegląd w ASO przed zakupem auta za 50 000 pln.

Napisano

> To jest patologia po stronie handlarzy, ale ja tu widzę smutną prawdą o niskiej świadomości

> konsumentów.

> Ja to widzę wśród swoich niektórych znajomych, że chcą kupić za równowartość nowego Punto czy Clio

> trzylatka klasy średniej, na diesel z przebiegiem jak małolitrażowa benzyna. Sytuacja, którą

> już kilka razy widziałem, że żal 200 pln na przegląd w ASO przed zakupem auta za 50 000 pln.

Trafiony zatopiony.

Lepiej nie można tego opisać.

Napisano

> Trafiony zatopiony.

> Lepiej nie można tego opisać.

No dokladnie.

Handlarz to zwykly oszust, ale kupujacy tez jest niedorozwiniety umyslowo jak mysli, ze samochod sprowadzony z Niemiec zgodny z opisem z ogloszenia(stan, wyposazenie, przebieg,historia) mozna kupic za 50K PLN facepalm%5B1%5D.gif

Wystarczy popatrzyc na ceny z niemieckich ogłoszeń....podobne auta zaczynaja sie od ok. 16K EUR + akcyza 18,6% + koszty sprowadzenia + zarobek handlarza....jakby nie liczyc wychodzi troche inna suma niz 50K PLN biglaugh.gif

Napisano

w opisie aukcji jest nawigacja, więc gdzie ona jest?

moze ta 'nawigacja' to elektroniczny kompas wyświetlany na wyświetlaczu centralnym zestawu wskaźników, albo tam są wyświetlane komendy/strzałki

o wszystko trzeba pytać, spisać pytania najlepiej, spisać/wydrukować specyfikację podaną na aukcji i jechać z ceną w dół za braki i niedociągnięcia

co w takim razie oznacza pokolizyjne i czemu nie znaczy to samo co powypadkowe?

lakierowany element mógł być porysowany np gwoździem, pojedź na pomiar karoserii i jeśli jest krzywa, to z Kodeksu Cywilnego możecie sądzić sprzedawcę za podanie błędnych danych, o ile nie ma klauzuli na umowie, a jeśli jest faktura, to towar niezgodny z opisem i można się bujać po sądach

droga otwarta i pomysłów mnóstwo

moją Gtv jechałem oglądać i np miałem dostać w gratisie radio Kenwood'a i dostałem... popsute, z urwanym kablem antenowym angryfire.gif

ogólnie gdybym spotkał gościa jeszcze raz, to bym mu nakopał chętnie, ale szkoda się wysilać na handlarzy

Alfa jeździ, doprowadziłem ją do stanu wg mnie dobrego z plusem, wyszedłem kosztowo w zakładanej normie i koleś mi jest obojętny jak lato z radiem

> Ja bym uwierzył. Dwie szyby wymieniłem od kamieni spod kół i wiem, że to żadne halo.

mam klienta na serwisie, kóry w ciągu dwu lat wymieniał już 3 razy szybę czołową, pękła po kamieniu

trzeba mieć pecha

Napisano

> moją Gtv jechałem oglądać i np miałem dostać w gratisie radio Kenwood'a i dostałem... popsute, z

> urwanym kablem antenowym

> ogólnie gdybym spotkał gościa jeszcze raz, to bym mu nakopał chętnie, ale szkoda się wysilać na

> handlarzy

Zapytam - czemu ja kupiles w takim razie ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

bo miałem przeczucie, że to fajny egzemplarz i się nie pomyliłem

wypucowana z zewnątrz, wysprzątana, powymieniane części eksploatacyjne plus parę popsutych drobiazgów jak rozcieknięta przekładnia kierownicza czy padnięte łożysko pod kołem kompresora klimy i auto wróciło do pełni blasku

zawsze chciałem Gtv! jest piękna

zawsze chciałem starą GTV6, ale ona jest nie na moją kieszeń, jeszcze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.