Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie kto ma pierwszenstwo

Featured Replies

Napisano

Samochod numer 1 jedzie droga brukowa. Ostatni kawalek to asfalt, brak jest jakichkolwiek znakow poza nakazem skretu w prawo. Pojazd numer 2 jedzie droga asfaltowa, gdzie wczesniej jest znak strefa zamieszkania, a tuz przed skrzyzowaniem jest znak o spowalniaczu na drodze.

Oto zdjecie skrzyzowania:

285100865-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Kto ma pierwszenstwo?

Napisano
  • Autor

> ja też mówię, że 1.

I chyba jutro wezwe normalnie policje, ze gosciu mi po raz kolejny wymusza.

Dla pewnosci wyslalem maila do ruchu drogowego w Będzinie, bo tam jest to skrzyzowanie.

Napisano

1, ale na "żywca" bym nie wyjeżdżał na asfalt bo wiadomo, że Ci na asfalcie traktują takie boczne jak podporządkowane i nie patrzą na boki.

Napisano
  • Autor

> 1, ale na "żywca" bym nie wyjeżdżał na asfalt bo wiadomo, że Ci na asfalcie traktują takie boczne

> jak podporządkowane i nie patrzą na boki.

No wlasnie, do tego jeszcze mnie strasza jakąs legitymacja z PRL.

Napisano

> No wlasnie, do tego jeszcze mnie strasza jakąs legitymacja z PRL.

wal na stluczke i wzywaj policje grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> wal na stluczke i wzywaj policje

w sumie rano to jade sluzbowym. Ale poczekam czy policja odpowie mi na maila w tej sprawie smile.gif

Napisano

1 ma 10 metrów drogi asfaltowej?

Napisano

Czytamy:

...jedzie droga brukowa. Ostatni kawalek to asfalt...

Napisano

> I chyba jutro wezwe normalnie policje

U mnie na skrzyżowaniu dróg rownorzędnych kiedys policja by mi wyjechała (byłem po ich prawej),musieli ostro hamować by we mnie nie wjechać i jeszcze do mnie z pretensjami. Ledwo zacząłem ich uświadamiać a starsza pani miekszjąca na rogu widząc sytuację powiedziała : "uuu panowie policjanci chyba nie byli na tej lekcji" smile.gif Tak mi się przypomniało smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czytamy:

> ...jedzie droga brukowa. Ostatni kawalek to asfalt...

TYlko chyba nie rodzaj nawierzchni decyduje o pierwszenstwie?

Napisano

> TYlko chyba nie rodzaj nawierzchni decyduje o pierwszenstwie?

no jeśli jest to droga gruntowa to coś niecoś nt temat chyba jest w kodeksie smile.gif

Napisano

> TYlko chyba nie rodzaj nawierzchni decyduje o pierwszenstwie?

> no jeśli jest to droga gruntowa to coś niecoś nt temat chyba jest w kodeksie

Panowie, pióra opadają. Czytajcie to co jest napisane, a nie między wierszami.

Napisano

> no jeśli jest to droga gruntowa to coś niecoś nt temat chyba jest w kodeksie

tak, że droga gruntowa nie stanowi skrzyzowania z drogą asfaltową - doskonale pamiętam z kursów.

Napisano

> I chyba jutro wezwe normalnie policje, ze gosciu mi po raz kolejny wymusza.

> Dla pewnosci wyslalem maila do ruchu drogowego w Będzinie, bo tam jest to skrzyzowanie.

A duzy jest ruch na tym skrzyzowaniu?

Tzn tak pi razy drzwi ile samochodow na minute przejezdza?

Napisano

> U mnie na skrzyżowaniu dróg rownorzędnych kiedys policja by mi wyjechała (byłem po ich

> prawej),musieli ostro hamować by we mnie nie wjechać i jeszcze do mnie z pretensjami. Ledwo

> zacząłem ich uświadamiać a starsza pani miekszjąca na rogu widząc sytuację powiedziała : "uuu

> panowie policjanci chyba nie byli na tej lekcji" Tak mi się przypomniało

A ty nie hamowales jak widziales ze oni jada?

Napisano

> 1 ma 10 metrów drogi asfaltowej?

Nie 10 a 20, i niekoniecznie asfaltowej.

Quote:

Drogą twardą nazywamy drogę, której długość przekracza 20 m oraz posiada jezdnię o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych. Inne drogi są drogami gruntowymi.

Napisano

> tylko, że 2 wyjeżdża ze strefy zamieszkania

Nigdzie nie napisal, ze wyjezdza, bo wtedy (faktycznie) musi ustapic pierwszenstwa przejazdu WSZYSTKIM znajdujacym sie w ruchu (traktujemy go jako wlaczajacego sie do ruchu). Napisal tylko, ze jest znak na wjezdzie...

Napisano

Jak jesteś jedynką i masz coś do zrobienia w samochodzie to wyjeżdżaj bez patrzenia. zlosnik.gif

Napisano

> Samochod numer 1 jedzie droga brukowa. Ostatni kawalek to asfalt, brak jest jakichkolwiek znakow

Skoro 1 wyjezdza z drogi brukowej to nie zalicza sie to jako skrzyzowanie i pierszeństwo ma auto 2

Napisano

> Skoro 1 wyjezdza z drogi brukowej to nie zalicza sie to jako skrzyzowanie i pierszeństwo ma auto 2

A jeśli lepszy asfalt ma kierowca motocyklu to on ma pierwszeństwo hehe.gif

Napisano

> A co to ma za znaczenie

No jak to...? Kto ma szerszą drogę, gładszy asfalt i ma większy samochód, ten ma pierwszeństwo.

sciana.gif

Napisano

> Kto ma pierwszenstwo?

Co do zasady to 1.

Ale czasem życie potrafi zaskakiwać. Policja wezwana na miejsce zdarzenia (analogicznego jak tutaj) stwierdziła winę kierowcy 1, gdyż wedle ich ustaleń droga z której wyjeżdżał nie była drogą publiczną, tylko prywatną między kilkoma budynkami (gmina nie przejęła jeszcze tej drogi itp.)

Oczywiście, nie było żadnego oznaczenia - stwierdzili, że można co najwyżej sądzić się z zarządcą terenu że znaku nie ustawił..

I teraz pytanie - skąd kierowca ma wiedzieć czy droga jest publiczna czy nie?

Inna sprawa to ogólnie oznaczenie dróg publicznych. Koło mnie jest kilka skrzyżowań typu T bez ustalonego pierwszeństwa. Niestety, część z nich jest całkowicie obrośnięta krzakami. Jadąc prosto, drogę poprzeczną można zobaczyć dopiero wjeżdżając na skrzyżowanie. I skąd przyjezdny ma wiedzieć, że tam może być skrzyżowanie. Jadąc zgodnie z ograniczeniem nie ma szans zobaczyć kogoś wyjeżdżającego. A znaku ostrzegawczego oczywiście brak.

Napisano
  • Autor

> Nie 10 a 20, i niekoniecznie asfaltowej.

> Quote:

> Drogą twardą nazywamy drogę, której długość przekracza 20 m oraz posiada jezdnię o nawierzchni

> bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub

> kamienno-betonowych. Inne drogi są drogami gruntowymi.

Ten warunek jest spełniony, bo na pewno ma długość 20m i nawierzchnie brukową na całej jej dlugosci. Problem jest ze ten bruk jest mocno zniszczony bo pamieta jeszcze czasy Adolfa.

Ruch jest tam niewielki na poziomie 20 samochodow na dobe.

Napisano

Dobra koledzy a co w sytuacji kiedy jadę drogą asfaltową i ta kończy się przed samym skrzyżowaniem??? zlosnik.gif i dalej przechodzi w drogę gruntową, poniżej rysunek

w razie stłuczki pojazd zielony nie stoi już kołami na asfalcie

285102011-pierwsze%F1stwo.JPG

Napisano
  • Autor

> Co do zasady to 1.

> Ale czasem życie potrafi zaskakiwać. Policja wezwana na miejsce zdarzenia (analogicznego jak tutaj)

> stwierdziła winę kierowcy 1, gdyż wedle ich ustaleń droga z której wyjeżdżał nie była drogą

> publiczną, tylko prywatną między kilkoma budynkami (gmina nie przejęła jeszcze tej drogi itp.)

> Oczywiście, nie było żadnego oznaczenia - stwierdzili, że można co najwyżej sądzić się z zarządcą

> terenu że znaku nie ustawił..

> I teraz pytanie - skąd kierowca ma wiedzieć czy droga jest publiczna czy nie?

> Inna sprawa to ogólnie oznaczenie dróg publicznych. Koło mnie jest kilka skrzyżowań typu T bez

> ustalonego pierwszeństwa. Niestety, część z nich jest całkowicie obrośnięta krzakami. Jadąc

> prosto, drogę poprzeczną można zobaczyć dopiero wjeżdżając na skrzyżowanie. I skąd przyjezdny

> ma wiedzieć, że tam może być skrzyżowanie. Jadąc zgodnie z ograniczeniem nie ma szans zobaczyć

> kogoś wyjeżdżającego. A znaku ostrzegawczego oczywiście brak.

Skoro ulica nie ma odgrodzen, ma tablice z nazwa itp to jest publiczna czy prywatna?

Napisano

> Skoro ulica nie ma odgrodzen, ma tablice z nazwa itp to jest publiczna czy prywatna?

Zapewne publiczna, ale nigdy nie masz 100% pewności facepalm%5B1%5D.gif

Nazwa by wskazywała, że jest publiczna (gmina nadała nazwę) ale znam też przypadki ulic z "nazwami" nie do końca oficjalnymi - nadanymi przez zarządcę terenu.

Przepis o włączaniu się do ruchu powinien być zmieniony. Przecież ten przepis o drodze gruntowej to jakiś zupełny bubel. Potem zimą jest odkopywanie śniegu, żeby sprawdzić czy jest tam asfalt, czy piasek.. (znam taki przypadek, że to miało zdecydować czyja wina)

Napisano

Sytuacja jak w Tychach, na osiedlu "Paprocany", czyli "Z" sciana.gif Jedziesz piękną, gładką drogą, szeroką na 10m, jednokierunkową, co 20m jest wyjazd z prawej, i chcąc, nie chcąc musisz się zatrzymać, gdyż nie ma widoczności czy coś nie wyjedzie. Droga zastawiona samochodami, jak to na osiedlu.

Najciekawsze, że na niektórych bocznych uliczkach są znaki "stop", a na niektórych nie. Można powiedzieć, że na te 200m/10 wyjazdów/wjazdów, połowa ma "Stop", a reszta nie rotfl.gif

Ostatnio zastanawiałem się, jakby Policja rozwiązała taką kwestię, gdyż wiedziałem, że koleś ma "Stop" na drodze, z której wyjeżdżał, a się nie zastosował do niego. I co wtedy ? Tabliczka przed wjazdem na osiedle, mówi wyraźnie, że na osiedlu obowiązuje reguła prawej ręki, a tu co niektóre uliczki mają "Stop" niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.