Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbyt miękkie opony a reklamacja

Featured Replies

Napisano

Witam grono

Po krótce: mieszanka gumowa, z której są wykonane opony wydaje się być bardzo miękka, guma ugina się znacznie gdy auto podjeżdża pod krawężnik a nawet stoi zaparkowane. Auto zachowuje się tak jakby miało bardzo mało powietrza w oponach, ma dość twarde amortyzatory i na poprzednich gumach - Yokohama nie pamiętam symbolu auto zachowywało się niczym gokart zlosnik.gif teraz to jakaś bujająca łajba, sprawdzałem na zimówkach i stalowych felgach - auto nie dość, że przyspiesza subiektywnie lepiej to znacznie lepiej trzyma się nawierzchni i nie przechyla na zakrętach. A temperatura nie jest sprzyjająca dla zimówek zlosnik.gif czy producent uwzględni mi reklamacje na opony? czy może będzie się migał, że mieszanka jest dobrana pod kątem komfortu itp. obiecałem sobie kupię nowe - starczą na 3-4 sezony. Opony to Barum Brillantis 2 - więc do auta typu kompakt miały się spisać dobrze. To miały być opony na 2 sezony tylko. Wracam do innego rozmiaru ale póki wożę ciężkie rzeczy w bagażniku 205/50/15 odpadają sick.gif Na pewno są lepsze opony ale do samochodu o wartości 6-6,5 tys. nie będę kupował opon za 2 tys. sciana.gif pomóżcie jak napisać dobrze reklamację i na co mogę liczyć?

Nigdy nie miałem tak miękkich opon, w żadnym aucie, w Mercu mam w tym momencie Klebery po dwóch sezonach i oceniam je bdb jako cena/jakość, właściwości trakcyjne też bardzo dobre, może esp czasami szybciej interweniuje ale to może już się czepiam. Chyba zimówki założę bo mam dość tego bujania i uginania w Megance sick.gif ciśnienie mam przód 2.3, tył 2.1, nigdy więcej tego syfu nie kupię. Może ktoś miał doświadzczenia reklamacyjne z oponami tej firmy? Chętnie posłucham ok.gif wolałbym tak naprawdę to zutylizować albo zamienić u gumiarza i w zamian dostać porządne używki, ale jakieś zasady muszą być...

Napisano
  • Autor

> Mocno wątpię żeby jakąkolwiek firma uznała reklamację z takiego powodu.

czyli wg Ciebie jedyne co mogę zrobić to na wielu portalach zrobić tej firmie antyreklamę typu nie kupujcie tego badziewia? Tym sposobem można ludziom wciskać co się da, podobne dobre recenzje miały więc myślałem, że będzie w miarę ok...

Napisano

jak troche pojezdzisz to sie bieznik zetrze i bedzie lepiej

Mialem identycznie na nowych oponach FALKEN - auto plywalo ale po kilkuset km jest okay.

W sporcie stosuje sie 'szorstkowanie' nowych opon wlasnie w tym celu ok.gif

Napisano

> czyli wg Ciebie jedyne co mogę zrobić to na wielu portalach zrobić tej firmie antyreklamę typu nie

> kupujcie tego badziewia? Tym sposobem można ludziom wciskać co się da, podobne dobre recenzje

> miały więc myślałem, że będzie w miarę ok...

Po prostu kupiłeś nieodpowiednie opony w stosunku do swoich wymagań.

Więc dlaczego miałbyś robić antyreklamę?

Masz dużo bieżnika i trochę więcej komfortu. Większość byłaby pewnie zadowolona.

Pojeździsz, opony dotrą się, przyzwyczaisz się.

Napisano

Nie widzę specjalnie podstaw do reklamacji. Po prostu opony nie odpowiadają Twoim wymaganiom, a nie są wadliwe.

Dużo osób potrzebuje komfortu i jeździ spokojniej, więc pewnie będą zadowolone z miękkich gum. Po co robić antyreklamę normalnym oponom niewiem.gif

Napisano

Ja mam taką sytuację, że z przodu mam Goodyear'y Ultra Grip,

a z tyłu Dunlopy SP cośtam Fastresponse. I do tego felgi 7", czyli

za szerokie, bo powinny być max 6,5". Na standardowym ciśnieniu

zalecanym przez producenta czyli po 1,9 auto pływa jak chce.

Na 2,1 jest nieco lepiej, ale ciągnie w prawo. Wrzuciłem zatem po

2,5 na zimno i to jest to. Auto jedzie prosto, nie myszkuje i nawet

wspomaganie zaczęło (sic!) ciężej pracować nawet w trybie CITY,

wniosek z tego taki, że za szerokie felgi powodują że opona ugina

się i jedziesz na rantach, a środek jest "u góry". Większe ciśnienie

wyparło środek do jezdni i jest wreszcie tak jak trzeba.

Więc na początek dopompuj do 2,5-2,8. Niektóre auta nawet na tej

tabliczce z ciśnieniami, mają nawet i 3,0 przy dość dużym profilu opony!

Napisano

> czy producent uwzględni mi reklamacje na opony?

Nie.

Opona jest sprawna i tyle.

Twoje płacze można porównać do jęków kogoś, kto kupił Fabiedę HTP i płacze, że nie ma osiągów i komfortu Bentleya.

> Opony to Barum Brillantis 2 - więc do auta typu kompakt

> miały się spisać dobrze.

Dobry kapeć - nie ma na co narzekać.

> pomóżcie jak napisać dobrze

> reklamację i na co mogę liczyć?

Na wskazanie najkrótszej drogi na najbliższe drzewo.

Żadna gwarancja nie obejmuje tego, że klient miał inne oczekiwania wobec produktu, lecz tylko WADY produktowe.

> wolałbym tak naprawdę to zutylizować albo zamienić u gumiarza i w zamian dostać porządne

> używki, ale jakieś zasady muszą być...

Zapomnij o wymianie.

natomiast moim zdaniem masz jakieś śmiesznie niskie ciśnienie w oponach - 2,5 i powinno być OK.

Napisano

> natomiast moim zdaniem masz jakieś śmiesznie niskie ciśnienie w oponach - 2,5 i powinno być OK.

Nominalnie ciśnienie pompowane przez wszystkich gumiarzy w tym

kraju, to 2,0. Mało tego, jak pisałem wyżej, moje auto tylko z kierowcą,

lub z jednym pasażerem, ma mieć wg instrukcji na 195/65/15 ciśnienie

po 1,9 w każdej oponie. Nieco bardziej obciążone - po 2,1. Tyle,

że na szerszych felgach od fabryki nie zdaje to kompletnie egzaminu.

Dobicie w moim przypadku po 2,5 a nawet 2,6 testowałem, poprawia

na takich oponach trakcję znakomicie. Inna sprawa, że jak miałem

felgi 6,5" lub po prostu jak mam stalowe 6,5" i zimówki na nich, to

na ciśnieniu 1,9+0,2 na zimę=2,1 jeździ się idealnie, a dobicie opon

wówczas na to ciśnienie które mam teraz skutkuje czymś zupełnie

odwrotnym - auto myszkować zaczyna po drodze jak na letnich

i 1,9 grinser006.gif

Napisano

> Nominalnie ciśnienie pompowane przez wszystkich gumiarzy w tym

> kraju, to 2,0.

Ja zasadniczo jeżdżę na oponach napompowanych do max ciśnienia dozwolonego przez producenta opony minus 10% tej wartości, ALE - nie zawsze się sprawdza, czasem upuszczam troszeczkę, zwłaszcza gdy trafia się sprzęt z nieco wyeksploatowanym tylnym zawieszeniem - doopa zaczyna zamiatać na zakrętach...

Napisano

> Nominalnie ciśnienie pompowane przez wszystkich gumiarzy w tym

> kraju, to 2,0.

ok.gifhehe.gif

a potem płacz, że opony połamane i koślawe z przegrzania, że dużo pali, że słabo przyspiesza i skręca, że w rowie skończone zlosnik.gif

Napisano

Może ciśnienie jest zmierzone błędnie.

Ja na każdej stacji odczytuje inne ciśnienie. Mierniki, które posiadamy nie są kalibrowane. Sam nie wiem ile powietrza trzeba napompować. Na okole lepiej wychodzi niż miernikiem.

Jak pisał Twinsen spróbuj poeksperymentować.

Napisano

> Może ciśnienie jest zmierzone błędnie.

> Ja na każdej stacji odczytuje inne ciśnienie. Mierniki, które posiadamy nie są kalibrowane. Sam nie

> wiem ile powietrza trzeba napompować. Na okole lepiej wychodzi niż miernikiem.

> Jak pisał Twinsen spróbuj poeksperymentować.

to może zacznijmy od podstaw: ciśnienie mierzymy na zimno (przynajmniej 3 godziny po skończonej jeździe, na oponach w cieniu!), dlatego najlepiej posiadać własną sprawdzoną pompkę z manometrem

Napisano

> a potem płacz, że opony połamane i koślawe z przegrzania, że dużo pali, że słabo przyspiesza i

> skręca, że w rowie skończone

No to powiedz mistrzu, dlaczego w instrukcji mojego auta jest 1,9 ?

Zmowa producentów, żeby łamać opony, kończyć w rowach? icon_eek.gif

Napisano

> to może zacznijmy od podstaw: ciśnienie mierzymy na zimno (przynajmniej 3 godziny po skończonej

> jeździe, na oponach w cieniu!)

ok.gif

Ale mimo trzymania się poprawnej procedury to co miernik to ciśnienie inne. Skąd niby mamy wiedzieć, który miernik pokazuje poprawne wartości zgodne z wytycznymi producenta?

Napisano

> to może zacznijmy od podstaw: ciśnienie mierzymy na zimno (przynajmniej 3 godziny po skończonej

> jeździe, na oponach w cieniu!), dlatego najlepiej posiadać własną sprawdzoną pompkę z

> manometrem

tak tak. bo "pompka z manometrem" to ma homologację i na pewno wskaże dokładnie różnicę między autem w cieniu i na słońcu facepalm%5B1%5D.gif

a ten "ułamek" różnicy w cisnieniu na pewno będzie robił radykalną różnice na drodze smile.gif

Napisano

> Ale mimo trzymania się poprawnej procedury to co miernik to ciśnienie inne. Skąd niby mamy

> wiedzieć, który miernik pokazuje poprawne wartości zgodne z wytycznymi producenta?

No biorąc pod uwagę 2,0 i 2,5 to mniej więcej można to odróżnić smile.gif

Napisano

> zalecanym przez producenta czyli po 1,9 auto pływa jak chce.

Zakładam, że mówisz o Stilo, te wartości są z kosmosu, na 195/65/15 ze standardową felgą i ciśnieniem z instrukcji obsługi nie da się jeździć bo auto pływa i trzeba pompować tak jak napisałeś, także nie ma to związku z Twoimi felgami i jak to z instrukcją do Stilo bywa jest to kolejny błąd/bzdura w niej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No to powiedz mistrzu, dlaczego w instrukcji mojego auta jest 1,9 ?

> Zmowa producentów, żeby łamać opony, kończyć w rowach?

bo na komfort za bardzo postawiono zlosnik.gif

ale felg to już nie masz zgodnych z instrukcją podobno zlosnik.gif

Napisano

> No to powiedz mistrzu, dlaczego w instrukcji mojego auta jest 1,9 ?

> Zmowa producentów, żeby łamać opony, kończyć w rowach?

Bo w instrukcji do Stilo jest całe mnóstwo bzdur o czym nie raz była dyskusja na SSP.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale mimo trzymania się poprawnej procedury to co miernik to ciśnienie inne. Skąd niby mamy

> wiedzieć, który miernik pokazuje poprawne wartości zgodne z wytycznymi producenta?

korzystałem z kilku analogowych i zawsze było dobrze w porównaniu między sobą, natomiast na stacjach to faktycznie loteria - jak by kołem zakręcił zlosnik.gif

Napisano

> korzystałem z kilku analogowych i zawsze było dobrze w porównaniu między sobą, natomiast na

> stacjach to faktycznie loteria - jak by kołem zakręcił

A wlasnie moze ktos sie wypowie odnosnie tych nowych kompresorow,na ktorych sie ustala cisnienie przyciskami i automatycznie pompuje do zadanego cisnienia.Min. na Orlenie takie widze.

Warto im ufac?

Napisano

"Twardość" tego samego modelu opony w tym samym rozmiarze zależy również od indeksu nośności i prędkości tej opony. B.Brillantis w rozmiarze np. 175/65R14 oferowna jest z dwoma indeksami prędkości a 175/70/R14 z dwoma indeksami nośności. Kupując nowe opony również i na te parametry trzeba zwrócić uwagę idea.gif

Napisano

> tak tak. bo "pompka z manometrem" to ma homologację i na pewno wskaże dokładnie różnicę między

> autem w cieniu i na słońcu

> a ten "ułamek" różnicy w cisnieniu na pewno będzie robił radykalną różnice na drodze

wyjedź zimnymi oponami z cienia, tak żeby tylko jedna strona stała na słońcu z oponami w słońcu, wróć po 2 godzinach, porównaj ciśnienie, potem wróć tutaj i przeproś za brak wiedzy teoretycznej i praktycznej zlosnik.gif

a ponad wszystko, ludzie, czy Wy nie czujecie, że opony mają za niskie ciśnienie i zamiast toczyć się ślimaczą, że samochód źle skręca? zlosnik.gif przecież to czuć/słychać facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A wlasnie moze ktos sie wypowie odnosnie tych nowych kompresorow,na ktorych sie ustala cisnienie

> przyciskami i automatycznie pompuje do zadanego cisnienia.Min. na Orlenie takie widze.

> Warto im ufac?

Są wiarygodniejsze niż pistolety za 20zł bo nie da się ich upuścić.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zakładam, że mówisz o Stilo, te wartości są z kosmosu, na 195/65/15 ze standardową felgą i

> ciśnieniem z instrukcji obsługi nie da się jeździć bo auto pływa i trzeba pompować tak jak

> napisałeś, także nie ma to związku z Twoimi felgami i jak to z instrukcją do Stilo bywa jest

> to kolejny błąd/bzdura w niej.

Skoro już o Stilo wspominamy, to szybko - ile wg Ciebie w oponach

powyższych powinno być napsikane? 2,5 jak doszedłem eksperymentalnie

jest OK?

Napisano

> "Twardość" tego samego modelu opony w tym samym rozmiarze zależy również od indeksu nośności i

> prędkości tej opony. B.Brillantis w rozmiarze np. 175/65R14 oferowna jest z dwoma indeksami

> prędkości a 175/70/R14 z dwoma indeksami nośności. Kupując nowe opony również i na te

> parametry trzeba zwrócić uwagę

Dlaczego więc nie poleca się kupować opon o wyższym indeksie prędkości

lub nośności mimo określonych zaleceń producenta? Teoretycznie

przecież więcej drutów w oponie powinno być dobre, prawda?

Ja kupuję 195/65/15 91H, a mógłbym V, tylko czy to by coś dało?

Napisano

> "Twardość" tego samego modelu opony w tym samym rozmiarze zależy również od indeksu nośności i

> prędkości tej opony. B.Brillantis w rozmiarze np. 175/65R14 oferowna jest z dwoma indeksami

> prędkości a 175/70/R14 z dwoma indeksami nośności. Kupując nowe opony również i na te

> parametry trzeba zwrócić uwagę

Ale ja to wiem. W Stilo mam 195/65/R15 91H czyli zgodnie z Biblią, Koranem i instrukcją obsługi a i tak nie da się jeździć na 1.9bar bo auto pływa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Skoro już o Stilo wspominamy, to szybko - ile wg Ciebie w oponach

> powyższych powinno być napsikane? 2,5 jak doszedłem eksperymentalnie

> jest OK?

U mnie jest 2.3-2.4bar i jak na ten rozmiar jest ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A wlasnie moze ktos sie wypowie odnosnie tych nowych kompresorow,na ktorych sie ustala cisnienie

> przyciskami i automatycznie pompuje do zadanego cisnienia.Min. na Orlenie takie widze.

to już od lat jest

> Warto im ufac?

tak, jeśli końcówka jest OK i szczelna zlosnik.gif

ale na stacji, to przepraszam, nie masz raczej zimnych opon, i znowu MOŻE Ci się wydawać, że pokazało Ci inaczej niż kiedy indziej

Napisano

> wyjedź zimnymi oponami z cienia, tak żeby tylko jedna strona stała na słońcu z oponami w słońcu,

> wróć po 2 godzinach, porównaj ciśnienie, potem wróć tutaj i przeproś za brak wiedzy

> teoretycznej i praktycznej

1/

z tą wiedzą to nie przesadzaj. kazdy kto byl w szkole wie co sie dzieje z gazami pod wplywem temperatury. ale sęk w tym ze takie pomiary domową pompką są o kant d.... tak samo tymi na stacjach.

2/

dlaczego chcesz pompowac i mierzyc zimne koła, skoro podczas jazdy opona pracuje w "ciepłych" warunkach... co więcej to ciepło zaleznie od stylu jazdy moze osiągac bardzo skrajne wartosci? i co wtedy? na autostradzie dopompujesz, a przy bramkach spuscisz? to nie AZ tak istotne.

3/ podsumowując:

0,2-0,3 atm nie robi roznicy specjalnej (nawet producent podaje 2 wartosci dla jazdy normalnej i pełego załadunku auta - a tam rozrzut sięga wiecej i jednoczesnie nie odnoszą sie w zadne sposob konkretnie do wagi załadunku... widac tolerancja jest bardzo duza) i takie tam czekanie na cien, to sztuka dla sztuki i zbytni pedantyzm.

> a ponad wszystko, ludzie, czy Wy nie czujecie, że opony mają za niskie ciśnienie i zamiast toczyć

> się ślimaczą, że samochód źle skręca? przecież to czuć/słychać

to jest inna kwestia. ostatnio kolesiowi pod leroyem zwrocilem uwage ze jedzie na flaku i pytam się czy nie czuje tego? a gdzie tam... byl zaskoczony...

ale czego oczekiwac, jak niektorzy nie widza nawet ze jada na jednej lampie facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Dlaczego więc nie poleca się kupować opon o wyższym indeksie prędkości

> lub nośności mimo określonych zaleceń producenta? Teoretycznie

> przecież więcej drutów w oponie powinno być dobre, prawda?

> Ja kupuję 195/65/15 91H, a mógłbym V, tylko czy to by coś dało?

Nie lubię jeździć na zimówkach bo są miękkie, ale zimą niestety nie da się inaczej.

Na lato opona powinna być twarda.

Z punktu widzenia prawa/homologacji nikt Ci nie zabroni założyć opon o wyższych indeksach niż to podano w homologacji. Niestety cena skutecznie ostudziła moje zapędy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z punktu widzenia prawa/homologacji nikt Ci nie zabroni założyć opon o wyższych indeksach niż to

> podano w homologacji. Niestety cena skutecznie ostudziła moje zapędy.

Aż spojrzałem na Allegro - nówki sztuki w tym rozmiarze i indeksie 91V

kupisz od 210 zł za sztukę smile.gif

Napisano

> Ja zasadniczo jeżdżę na oponach napompowanych do max ciśnienia dozwolonego przez producenta opony

> minus 10% tej wartości, ALE - nie zawsze się sprawdza, czasem upuszczam troszeczkę, zwłaszcza

> gdy trafia się sprzęt z nieco wyeksploatowanym tylnym zawieszeniem - doopa zaczyna zamiatać na

> zakrętach...

Ja znów pompuję zalecane minimum - wolę miękko pokonywac nierówności na drodze smile.gif

Fakt, że jest to dobre do jazdy miejsko-wiejskiej.

W trasę powinienem dopompowywać, o czym zapominam czasem i łapię się na tym, że przy gwałtowniejszych manewrach auto potrafi zachować się nieprzewidywalnie.

Napisano

> Aż spojrzałem na Allegro - nówki sztuki w tym rozmiarze i indeksie 91V

> kupisz od 210 zł za sztukę

W 2010 roku na wiosnę w sklepie płaciłem 700zł za 4 sztuki Barum Bravuris 2 195/65/15 91H. Wiem, że 140zł to nie majątek, ale śpieszyło mi się a wtedy ceny opon były ciut wyższe.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie.

> Opona jest sprawna i tyle.

> Twoje płacze można porównać do jęków kogoś, kto kupił Fabiedę HTP i płacze, że nie ma osiągów i

> komfortu Bentleya.

w ten sposób nie podchodzę do tego, czyli wg Ciebie produkt w normalnej cenie nie może być po prostu dobry i w przypadku opony spełniać kilka podstawowych założeń. Skoro założone na próbę zimówki dają lepsze prowadzenie auta więc dla mnie jest coś nie tak.

> Dobry kapeć - nie ma na co narzekać.

Dla mnie kiepska no.gif

> Na wskazanie najkrótszej drogi na najbliższe drzewo.

> Żadna gwarancja nie obejmuje tego, że klient miał inne oczekiwania wobec produktu, lecz tylko WADY

> produktowe.

nie oczekiwałem cudów, ale na pewno już nie pogorszenia bezpieczeństwa jazdy

> Zapomnij o wymianie.

> natomiast moim zdaniem masz jakieś śmiesznie niskie ciśnienie w oponach - 2,5 i powinno być OK.

Zalecenia producenta to 2.1 przód i 1.9 tył więc i tak dałem trochę więcej, ale spróbuję jak napisałeś dobić do 2.5 i zobaczymy czy cokolwiek się polepszy

Napisano
  • Autor

> Ja zasadniczo jeżdżę na oponach napompowanych do max ciśnienia dozwolonego przez producenta opony

> minus 10% tej wartości, ALE - nie zawsze się sprawdza, czasem upuszczam troszeczkę, zwłaszcza

> gdy trafia się sprzęt z nieco wyeksploatowanym tylnym zawieszeniem - doopa zaczyna zamiatać na

> zakrętach...

gdzie w takim razie sprawdzić jakie może być maksymalne ciśnienie dla tych opon? Na oponie będzie napisane? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam taką sytuację, że z przodu mam Goodyear'y Ultra Grip,

> a z tyłu Dunlopy SP cośtam Fastresponse. I do tego felgi 7", czyli

> za szerokie, bo powinny być max 6,5". Na standardowym ciśnieniu

> zalecanym przez producenta czyli po 1,9 auto pływa jak chce.

> Na 2,1 jest nieco lepiej, ale ciągnie w prawo. Wrzuciłem zatem po

> 2,5 na zimno i to jest to. Auto jedzie prosto, nie myszkuje i nawet

> wspomaganie zaczęło (sic!) ciężej pracować nawet w trybie CITY,

> wniosek z tego taki, że za szerokie felgi powodują że opona ugina

> się i jedziesz na rantach, a środek jest "u góry". Większe ciśnienie

> wyparło środek do jezdni i jest wreszcie tak jak trzeba.

> Więc na początek dopompuj do 2,5-2,8. Niektóre auta nawet na tej

> tabliczce z ciśnieniami, mają nawet i 3,0 przy dość dużym profilu opony!

Profil dość duży, dopompuję i zobaczymy ok.gif

Napisano

> gdzie w takim razie sprawdzić jakie może być maksymalne ciśnienie dla tych opon? Na oponie będzie

> napisane?

Max masz na oponie, ale zalecane max w danym aucie, będzie w isntrukcji do auta, ew. w schowku nalepka lub na klapce wlewu paliwa.

Napisano

> 1/

> z tą wiedzą to nie przesadzaj. kazdy kto byl w szkole wie co sie dzieje z gazami pod wplywem

> temperatury. ale sęk w tym ze takie pomiary domową pompką są o kant d.... tak samo tymi na

> stacjach.

taka domowa jest właśnie dobra, np. ta co kiedyś za 60 z Norauto zlosnik.gif

> 2/

> dlaczego chcesz pompowac i mierzyc zimne koła, skoro podczas jazdy opona pracuje w "ciepłych"

> warunkach... co więcej to ciepło zaleznie od stylu jazdy moze osiągac bardzo skrajne wartosci?

> i co wtedy? na autostradzie dopompujesz, a przy bramkach spuscisz? to nie AZ tak istotne.

nie no, sorry, ale trzeba jakiś stan przyjąć za wyjściowy do pomiaru, nie?

a z tym wzrostem ciśnienia w czasie jazdy, jest bardzo róźnie - pobaw się i sprawdź ok.gif ja twierdzę, że opona z dobrym wysokim ciśnieniem nie grzeje się i ciśnienie mimo długiej przepisowej jazdy nie wzrasta

> 3/ podsumowując:

> 0,2-0,3 atm nie robi roznicy specjalnej (nawet producent podaje 2 wartosci dla jazdy normalnej i

> pełego załadunku auta - a tam rozrzut sięga wiecej i jednoczesnie nie odnoszą sie w zadne

> sposob konkretnie do wagi załadunku... widac tolerancja jest bardzo duza) i takie tam czekanie

> na cien, to sztuka dla sztuki i zbytni pedantyzm.

icon_eek.gif ja te 0,2-0,3 czuje w znanym mi samochodzie i jest różnica (mój najlepszy przykład: 155/65R14 ze słabym wspomaganiem i silnikiem), i tyle w oponie na słońcu może się przydarzyć

Napisano
  • Autor

> Po prostu kupiłeś nieodpowiednie opony w stosunku do swoich wymagań.

To już wiem

> Więc dlaczego miałbyś robić antyreklamę?

skoro inna 6 letnia opona letnia i 4 letnia zimowa daje dużą lepszą trakcję i właściwości jezdne od tych Barumów to... po prostu w mojej 16 letniej karierze za kółkiem, przerobieniu wielu aut tudzież opon pierwszy raz spotykam się z takimi gumami sick.gif

> Masz dużo bieżnika i trochę więcej komfortu. Większość byłaby pewnie zadowolona.

Można było napisać, że to dobre opony do niedzielnych dojazdów na działkę. Żadnych sportów nie oczekiwałem hehe.gif ale po kiego producent zachwala trzymanie się drogi, niskie opory toczenia i wiele innych zalet skoro opona nie może dorównać kiepskiej już Yokohamie

> Pojeździsz, opony dotrą się, przyzwyczaisz się.

już się dotarły, mają kilka tysięcy km, dopompuję jak polecają inni, jak to nie da rezultatu sprzedam

Napisano

> taka domowa jest właśnie dobra, np. ta co kiedyś za 60 z Norauto

> nie no, sorry, ale trzeba jakiś stan przyjąć za wyjściowy do pomiaru, nie?

ok, ale pytanie czy warto sobie zawracac roznica 0,2-0,3 atm? ja rozumiem problem jak ktos jedzie na 1,2, albo zapoda 2,8 do wysokiego profilu. ale 1,9 a 2,2 juz specjalnie rewolucji w prowadzeniu nie zrobi.

> a z tym wzrostem ciśnienia w czasie jazdy, jest bardzo róźnie - pobaw się i sprawdź ja twierdzę,

> że opona z dobrym wysokim ciśnieniem nie grzeje się i ciśnienie mimo długiej przepisowej jazdy

> nie wzrasta

ja nie twierdze ze cisnienie sie "radykalnie" zmienia. na pewno sie zmienia w jakims tam zakresie. ale uwazam ze ta zmiana podczas jazdy porownywalnie jak podczas postoju w sloncu i w cieniu jak sugerujesz. czyli odpowiada normalnej eksploatacji auta.

jak masz 35 st temp powietrza, pełne słonce - asfalt moze miec wtedy grubo wtedy ponad 40 st i lecisz sobie autostradą kulturalne 160... dotknij wtedy koła (oczywiscie po zatrzymaniu) smile.gif

> ja te 0,2-0,3 czuje w znanym mi samochodzie i jest różnica (mój najlepszy przykład: 155/65R14 ze

> słabym wspomaganiem i silnikiem), i tyle w oponie na słońcu może się przydarzyć

wszysztko zalezne od opon, indeksu i profilu.

ja kiedys bawilem sie ze przed wyjazdem na wakacje (bo niby bagaze itp) w dopompowywanie... zgodnie z zaleceniami itp itd. teraz jezdze na producent + 0,2.

i od sezonu do sezonu styka.

Napisano

> w ten sposób nie podchodzę do tego, czyli wg Ciebie produkt w normalnej cenie nie może być po

> prostu dobry i w przypadku opony spełniać kilka podstawowych założeń. Skoro założone na próbę

> zimówki dają lepsze prowadzenie auta więc dla mnie jest coś nie tak.

"Skoro produkt w normalnej cenie nie może być po prostu dobry, to dlaczego budżetowa fabieda 1,2 hatepe nie tłoczy w 10 sek do paczki?".

(tłumaczenie Twoich słów).

> Dla mnie kiepska

> nie oczekiwałem cudów, ale na pewno już nie pogorszenia bezpieczeństwa jazdy

Ach, no tak - BEZPIECZEŃSTWO

Uwielbiam ten argument.

Wywody jak to w sposób kolosalny BEZPIECZEŃSTWO podnosi fakt istnienia na desce rozdzielczej drewienka też już słyszałem.

Nowa opona klasy budżet (nie low - end) - gdzie masz mankamenty w bezpieczeństwie?

Napisano

> Dlaczego więc nie poleca się kupować opon o wyższym indeksie prędkości

> lub nośności mimo określonych zaleceń producenta? Teoretycznie

> przecież więcej drutów w oponie powinno być dobre, prawda?

> Ja kupuję 195/65/15 91H, a mógłbym V, tylko czy to by coś dało?

zobacz w homologacji auta jakie indeksy prędkości i nośności mają mieć opony. Zawyżanie indeksów nie ma sensu. Zaniżanie (cenowo korzystne) natomiast może powodować inne zachowanie auta przy hamowaniu , na zakrętach nawet przy prędkościach niższych niż określone indeksem. W przypadku zaistnienia zdarzenia drogowego jeśli ubezpieczyciel stwierdzi "niehomologowane" opony może odmówić wypłaty odszkodowania.

Napisano

> Ale ja to wiem. W Stilo mam 195/65/R15 91H czyli zgodnie z Biblią, Koranem i instrukcją obsługi a i

> tak nie da się jeździć na 1.9bar bo auto pływa.

> Pozdrawiam BAS

Twój post był na końcu, oczywiście odpisywałem autorowi tematu spineyes.gif

Napisano

> gdzie w takim razie sprawdzić jakie może być maksymalne ciśnienie dla tych opon? Na oponie będzie

> napisane?

Tak.

"Max pressure xxx bar/xxx psi (czasem jest tylko w PSI ale to to sobie przeliczysz - kalkulatorów na sieci jak psów.

Aaaa i jeszcze kwestia JAKIM ciśnieniomierzem mierzone - te na stacjach benzynowych potrafią mieć rozrzut do 0,5 atm, poza tym czasem jest problem pierdnąć powyżej 2,5 atm (ja np nie jestem w stanie sensownie napompować opon rowerowych, gdzie ciśnienie = min 3,5 atm z tyłu i 4-6 atm z przodu).

Napisano

> a z tym wzrostem ciśnienia w czasie jazdy, jest bardzo róźnie - pobaw się i sprawdź ja twierdzę,

> że opona z dobrym wysokim ciśnieniem nie grzeje się i ciśnienie mimo długiej przepisowej jazdy

> nie wzrasta

> ja te 0,2-0,3 czuje w znanym mi samochodzie i jest różnica (mój najlepszy przykład: 155/65R14 ze

> słabym wspomaganiem i silnikiem), i tyle w oponie na słońcu może się przydarzyć

W lanosie na kapciach 185/65x14 różnica była 0,1-0,2 ale w laczku 195/55x15 różnica między zimnymi a ciepłymi wyszła 0,5-0,6. Też bym w to nie uwierzył gdybym nie sprawdził.

Napisano

> Max masz na oponie, ale zalecane max w danym aucie, będzie w isntrukcji do auta, ew. w schowku

> nalepka lub na klapce wlewu paliwa.

Wyjątkiem jest Fiat, przynajmniej mój. Ile ma być pokazano tylko

w instrukcji, żadnych nalepek w aucie nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Wyjątkiem jest Fiat, przynajmniej mój. Ile ma być pokazano tylko

> w instrukcji, żadnych nalepek w aucie nie ma

powaga? klapka? słupki? drzwi? nigdzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.