Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna + gaz a zwietrzałe paliwo.

Featured Replies

Napisano

Po jakim czasie może dojść do zwietrzenia paliwa w samochodzie, gdzie paliwo jest zużywane w niewielkich ilościach?

Dotyczy to przede wszystkim samochodów zasilanych benzyną oraz gazem.

Jeszcze nasunęło mi się drugie pytanie, ile w takim razie tankować benzyny, tak żeby ustrzec się przed zwietrzałym paliwem oraz zatartą pompą paliwową?

Napisano

Ja zalewam zbiornik do połowy i jeżdżę dopóki nie zapali się judasz. I tak w koło. Latem starczy to niemal na pół roku, zimą znacznie krócej.

Jeżdżę tak już od prawie 10 lat najpierw meganą, teraz almerą i wsio jest ok.

Napisano

> Po jakim czasie może dojść do zwietrzenia paliwa w samochodzie, gdzie paliwo jest zużywane w

> niewielkich ilościach?

> Dotyczy to przede wszystkim samochodów zasilanych benzyną oraz gazem.

> Jeszcze nasunęło mi się drugie pytanie, ile w takim razie tankować benzyny, tak żeby ustrzec się

> przed zwietrzałym paliwem oraz zatartą pompą paliwową?

Słyszałem że w przypadku LPG problemem jest jeżdżenie przez dłuższy okres z małą ilością paliwa.

Woda się każdego ranka skrapla i oczywiście ścieka do paliwa.

Napisano

Osobiście zawsze zalewam FULL paliwa. Wiadomo że zimą raz w miesiącu około 1/2 zbiornika miesięcznie, a latem około 10L co 2 miesiące. Nigdy nie miałem problemów z paliwem ani z pompą paliwa.Nigdy stosując tą metodę nie miałem problemów z dojazdem gdzie tylko potrzebowałem, bez potrzeby poszukując po drodze stacje paliw lub LPG.

Napisano

> Osobiście zawsze zalewam FULL paliwa.

jak dla mnie niepotrzebny balast kilkudziesięciu kg. Prawie jakbyś woził 1 niedożywioną wink.gif osobę gratis.

Napisano

> jak dla mnie niepotrzebny balast kilkudziesięciu kg. Prawie jakbyś woził 1 niedożywioną osobę

> gratis.

Wolę wozić jedną niedożywioną osobę niż się potem martwić o wodę w paliwie. Dodatkowo czasem wypada mi gdzieś pojechać dalej nie planowo to zawsze wiem że mam na czym. Nie jednokrotnie widywałem auta zasilane LPG i podciągane do dystrybutora lub dopychane bo przecież paliwa to nie potrzeba więcej jak na rozruch.

Napisano

> Wolę wozić jedną niedożywioną osobę niż się potem martwić o wodę w paliwie. Dodatkowo czasem wypada

> mi gdzieś pojechać dalej nie planowo to zawsze wiem że mam na czym. Nie jednokrotnie widywałem

> auta zasilane LPG i podciągane do dystrybutora lub dopychane bo przecież paliwa to nie

> potrzeba więcej jak na rozruch.

bo ludzie przeginają w drugą stronę, jeżdżą na oparach, albo ze spaloną pompą wink.gif

ja tam utrzymuje zawsze między 1/2 a 1/4 (min rezerwa) i nic się nie dzieje

a po co wozić 40kg ? wystarczy że butla dociąża tył wink.gif

na full tankuje czasem zimą (tanio) albo jak jadę w trasę gdzie z gazem cienko

Napisano

seja zalałem pb 98 i 3 dodatkami do paliwa w kwietniu 2009 jak po pande jechałem dla szwagra i auto ma 3/4 baku i zbiera się ok na benzynie - auto robi 2 tys kilometrow rocznie na lpg pb tylko do odpalania

Napisano

> auto robi 2 tys kilometrow rocznie na lpg pb tylko

> do odpalania

To nawet zwiększony koszt przeglądu się nie zwraca zlosnik.gif

Napisano

> Po jakim czasie może dojść do zwietrzenia paliwa w samochodzie, gdzie paliwo jest zużywane w

> niewielkich ilościach?

Dosyć szybko. Problem się nasila z kilku przyczyn:

1. Paliwo ciągle jest pompowane, mieszane, podgrzewane przez pompę i w okolicach silnika.

2. Większość osób zalewa niewiele jak zapali się rezerwa. Przyjmijmy, że rezerwa to 5 l. I ktoś dolewa wtedy 5 l - niech będzie średnio raz na miesiąc. Po takim zatankowaniu ma 5 l paliwa nowego, 2,5 paliwa jednomiesięcznego, 1,25 dwumiesięcznego itd.

> Jeszcze nasunęło mi się drugie pytanie, ile w takim razie tankować benzyny, tak żeby ustrzec się

> przed zwietrzałym paliwem oraz zatartą pompą paliwową?

Jak najmniej tankować, zamontować odcięcie pompy i wozić kanisterek.

Ja jeżdżę na LPG cały czas (nawet w zimie odpalam na LPG). Na benzynę przełączam, jak mi się skończy gaz albo, od święta, jak chcę dać popracować wtryskiwaczom. Co jakiś czas osuszam zbiornik do zera i zalewam 5 l z kanisterka. Warunek - odcięcie pompy, a AFAIK nie każde auto to znosi (komputer świruje). O odcinaniu było kilka flejmów na kąciku gazowym - od wielu lat mam odcięcie (ponad 100 tys. km) i problemy z wtryskami owszem, bywają. Ale co się im dziwić, jak benzynę widzą z 5 l na kwartał? Przy tej ilości to IMO nie kwestia odcięcia, a nieużywania. Ale po kilkunastu kilometrach przejechanych na benzynie wraca do normy.

Napisano

Jak zatankowałem pewnego razu pełen bak benzyny, to 10 miesięcy nie musiałem dolewać.

Nie zauważałem żadnych problemów wynikłych z 10-miesięcznej benzyny.

Napisano

W zimne miesiące staram się utrzymywać jak najwyższy stan paliwa w baku, ale i więcej się go zużywa, wiec przy połowie zbiornika zalewam go znów do pełna.

W ciepłe miesiące zazwyczaj dotankowuje przed rezerwą "za stówkę" czyli ok 20L i .. czyli w 58 litrowym zbiorniku jest ok 30L

Mam taki system jakoś zakodowany w głowie smile.gif

Napisano

> Dosyć szybko. Problem się nasila z kilku przyczyn: [ciach]

piszesz poważnie czy jaja sobie robisz ? yikes.gif

tak jak pisałem, astra jeździła na gazie 10lat, nigdy zbytnio się nie przejmowałem ilością paliwa, trzymałem ciut ponad rezerwę

pompa wytrzymała ok 200kkm ... kosztowała 120zł !

12zł/rok ... warto się bawić ???

Napisano

> To nawet zwiększony koszt przeglądu się nie zwraca

kupiony z fabrycznym lpg sej

Napisano
  • Autor

> Ja zalewam zbiornik do połowy i jeżdżę dopóki nie zapali się judasz.

Tak samo i ja robię. Ostatni raz tankowałem jakieś 3 miesiące temu wink.gif W zimie dużo częściej.

Napisałem tego posta bo wydaje mi się, że auto na benzynie minimalnie osłabło, no chyba, że to ja się przyzwyczaiłem do mocy hmm.gif W czwartek czeka mnie wycieczka, doleję benzyny i podczyszczę wtryski devil.gif

Napisano
  • Autor

> Słyszałem że w przypadku LPG problemem jest jeżdżenie przez dłuższy okres z małą ilością paliwa.

> Woda się każdego ranka skrapla i oczywiście ścieka do paliwa.

Może głupie pytanie zadam, ale skąd ta woda się skrapla? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Osobiście zawsze zalewam FULL paliwa. Wiadomo że zimą raz w miesiącu około 1/2 zbiornika

> miesięcznie, a latem około 10L co 2 miesiące.

Korci mnie zalać pełny bak, ale tylko po to żeby sprawdzić spalanie benzyny na gazie. Jak ktoś wcześniej napisał, szkoda wozić zbędny* balast

> Nigdy stosując tą metodę nie miałem problemów z dojazdem gdzie tylko potrzebowałem, bez

> potrzeby poszukując po drodze stacje paliw lub LPG.

* Nie znasz dnia ani godziny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Powiedz,że żartujesz.Spałeś na fizyce w szkole?

Nie żartuję zlosnik.gif Z tego co mogę się domyślać to woda pochodzi z samej benzyny. Czy zalanie jakichś specyfików może zapobiec wytrącaniu się wody? hmm.gif

Napisano

> Korci mnie zalać pełny bak, ale tylko po to żeby sprawdzić spalanie benzyny na gazie. Jak ktoś

> wcześniej napisał, szkoda wozić zbędny* balast

> * Nie znasz dnia ani godziny

Ja sie bawiłem w takie liczenie :D

Zalałem zbiornik do pełna, i jeździłem patrzac mniej wiecej ile dziennie przejżdżam na benzynie.

Jak potem przeliczyłem kilometry przjechane na benzynie to spalanie wyszło około 15-18l/100km

A jak liczyłem na to co przejeżdżam to paliwka pali okolo benzyny 0.7-1.6l/100km przejechane na gazie w zależności od pory roku.

Napisano

> Nie żartuję Z tego co mogę się domyślać to woda pochodzi z samej benzyny. Czy zalanie jakichś

> specyfików może zapobiec wytrącaniu się wody?

Jak postawisz zimną szklankę w ciepłym pomieszczeniu, to na jej brzegach skropli się woda.

Woda weźmie się z powietrza zlosnik.gif

Bak nie jest hermetycznie zamknięty i w nim też jest powietrze wink.gif

Wieczorkiem, jak paliwo jest jeszcze ciepłe, bo zostało ogrzane za dnia, ścianki baku są zimne w miejscu gdzie jest powietrze i są schładzane od zewnątrz. Na ściankach w środku skropli się woda. I wody będzie tym więcej im więcej będzie powierzchni ścianek baku w środku odkrytych (czyli im mniej paliwa, tym więcej skropli się wody).

Napisano
  • Autor

> Ja sie bawiłem w takie liczenie :D

> Zalałem zbiornik do pełna, i jeździłem patrzac mniej wiecej ile dziennie przejżdżam na benzynie.

> Jak potem przeliczyłem kilometry przjechane na benzynie to spalanie wyszło około 15-18l/100km

I to w Getzie? icon_eek.gif A ludzie często dojeżdżają do pracy 2 km, "Paniee...mały silnik, co to ma spalić na takim odcinku" rotfl.gif

> A jak liczyłem na to co przejeżdżam to paliwka pali okolo benzyny 0.7-1.6l/100km przejechane na

> gazie w zależności od pory roku.

Tu jest już kolorowo wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak postawisz zimną szklankę w ciepłym pomieszczeniu, to na jej brzegach skropli się woda.

> Woda weźmie się z powietrza

> Bak nie jest hermetycznie zamknięty i w nim też jest powietrze

> Wieczorkiem, jak paliwo jest jeszcze ciepłe, bo zostało ogrzane za dnia, ścianki baku są zimne w

> miejscu gdzie jest powietrze i są schładzane od zewnątrz. Na ściankach w środku skropli się

> woda. I wody będzie tym więcej im więcej będzie powierzchni ścianek baku w środku odkrytych

> (czyli im mniej paliwa, tym więcej skropli się wody).

Takie rozwiązanie też brałem pod uwagę zlosnik.gif

To ja może powtórzę pytanie, czy dolanie "czegoś" do baku pomoże utrzymać paliwo dłużej w takim stanie jak z dystrybutora?

Napisano

> I to w Getzie? A ludzie często dojeżdżają do pracy 2 km, "Paniee...mały silnik, co to ma spalić

> na takim odcinku"

Tak w Getzie.

Latem przełacza sie na gaz po okolo 200-400 jak jest tak ok20st z rana.

zima potzreebuje okolo 1km, przy najwiekszych mrozach ok 1.5-2km (mam szybszy odcinek) pewnie jakbym wolniej jechal szybciej by mu poszło.

> Tu jest już kolorowo

Znacznie lepiej wygląda smile.gif

Jakby nie liczyc srednio ok 50zł/miesiac na paliwko wychodzi.

Napisano

> Takie rozwiązanie też brałem pod uwagę

> To ja może powtórzę pytanie, czy dolanie "czegoś" do baku pomoże utrzymać paliwo dłużej w takim

> stanie jak z dystrybutora?

ze zapytam po co??

bo poza poprawa samopoczucia nic nie osiagniesz.

proponuje starac sie nie schodzic ponizej 1/4 baku aby pompa sie nie zatarła i tyle.

tez lałem do pełna do mom az mi całego baku nie spuscili pod blokiem teraz dolewam 10 ltr jak zapali sie rezerwa i smigam znowu do zjezdzenia tego, efektem jest zawsze stos swierze paliwko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.