Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swiece zaplonowe -macie sprawdzona marke?

Featured Replies

Napisano

czytam i jakoś nie widzę tego zjawiska o którym pisze to po primo po secundo domniemam, że jesteś albo pracownikiem fabryki ngk albo osobą związana z dystrybucją tego produktu, bo wręcz wychwalasz "swoje" ignorując inne. Mam na mysli nie tylko rzeczona Iskrę, ale Denso, Beru, Bosch i tak dalej.

Póki co nic ciekawego nie napisałeś czemu ngk jest lepsze prócz jakis danych nieweryfikowalnych o udziale w rynku czy przestarzałym parku maszynowym.

Dlatego uważam Ciebie jako osobę niewiarygodną w tym wątku. Może chcesz dobrze ale robisz to w taki sposób, że ciężko posądzać Ciebie o dobre intencje w postaci doradztwa, a jedynie nachalną kryptoreklamę.

Napisano

> No nie. Wytrzymałość świecy, a dokladniej w tym przypadku pancerność jej wykonania nie jest

> wyznacznikiem.

Dla mnie osobiście jest. Nie Znoszę towarów, które chwilę po okresie "gwarancji" nie nadają się już do niczego. To tak samo jakbym przy wymianie rozrządu po przewidzianym przez producenta czasie spojrzał na pasek, a ten trzymałby sie kupy ostatniem sił, z boku wystawałyby włókna a co drugi klocek byłby wyrwany.

W życiu drugi raz nie kupiłbym takiego paska. Co z tego, że silnik na nim zachowywał się dobrze skoro jeszcze chwila i nie zachowywałby się wcale wink.gif

> Zdecydownaie większym jest zachowanie się auta z danymi świecami, żywotność

> pozostałych elementów elektrycznych układu i wiele innych.

To oczywiście też jest istotne.

PS nie powiesz chyba, że 2mm przerwa pozytywnie wpływa na zachowanie silnika czy też układ zapłonowy wink.gif

Napisano

> czytam i jakoś nie widzę tego zjawiska o którym pisze to po primo po secundo domniemam, że jesteś

> albo pracownikiem fabryki ngk albo osobą związana z dystrybucją tego produktu, bo wręcz

> wychwalasz "swoje" ignorując inne. Mam na mysli nie tylko rzeczona Iskrę, ale Denso, Beru,

> Bosch i tak dalej.

Czy ja gdzieś napisałem cokolwiek złego o tych firmach?? Wychwalam jak wychwalam, nie zgadzam się z opinia o spadku jakości i problemach z produktami NGK

> Póki co nic ciekawego nie napisałeś czemu ngk jest lepsze prócz jakis danych nieweryfikowalnych o

> udziale w rynku czy przestarzałym parku maszynowym.

Nie wiem czego się spodziewasz? Każda dana niejawna będzie nieweryfikowalna. Namacalna jest opinia fachowców a taką możesz i tu na kąciku otrzymać.

> Dlatego uważam Ciebie jako osobę niewiarygodną w tym wątku. Może chcesz dobrze ale robisz to w taki

> sposób, że ciężko posądzać Ciebie o dobre intencje w postaci doradztwa, a jedynie nachalną

> kryptoreklamę.

Nie potrzeba reklamować NGK. Od lat dyskutując o produktach wytykam pochopne ich skreślanie i mówienie o braku jakości. Kiedyś to było w hamulcach, teraz jest w swiecach. Wypowidam się na tematy o których moge coś napisac a nie rzucam słowa na wiatr. Cięzko mieć wiarygodną opinię nie od osoby będącej blisko produktów i zawsze można powiedzieć, że będzie to kryptoreklama. Kółko się zamyka.

Napisano

> To chyba o producencie nie najlepiej świadczy

nie wnikam jak świadczy, odniosłem się do dostępności

> chyba mniejsza...

możliwe, zapewne masz rację

Napisano

> Dla mnie osobiście jest. Nie Znoszę towarów, które chwilę po okresie "gwarancji" nie nadają się już

> do niczego. To tak samo jakbym przy wymianie rozrządu po przewidzianym przez producenta czasie

> spojrzał na pasek, a ten trzymałby sie kupy ostatniem sił, z boku wystawałyby włókna a co

> drugi klocek byłby wyrwany.

> W życiu drugi raz nie kupiłbym takiego paska. Co z tego, że silnik na nim zachowywał się dobrze

> skoro jeszcze chwila i nie zachowywałby się wcale

Problemem jest to, że okres żywotności był znacznie przekroczony. Nie wiem jakie dokładnie swiece miałeś, ale zwykle jednoelektrodówki powinno się na LPG wymieniać co 15-20kkm, generalnie od życia na benzynie odejmuje się ~1/3

Napisano

> Problemem jest to, że okres żywotności był znacznie przekroczony. Nie wiem jakie dokładnie swiece

> miałeś, ale zwykle jednoelektrodówki powinno się na LPG wymieniać co 15-20kkm, generalnie od

> życia na benzynie odejmuje się ~1/3

Książka mi pisze o wymianie co 60kkm, więc wymieniam co 60. Nie mam w zwyczaju przedobrzać.

Gaz pewnie przyspiesza trochę zużycie świec, niemniej 15kkm to dla mnie już gruba przesada. Z wymianą oleju wymieniac świece hehe.gif

Z resztą, z NGK może tak trzeba robić wink.gif

Iskra z pewnością tego nie wymaga.

EOT z mojej strony. Ani ja nie przekonam Ciebie, ani Ty mnie wink.gif Więc rozstańmy się w pokoju wink.gif

Napisano

cudze chwalicie a swego nie znacie zlosnik.gif

7-8 lat temu gdy miałem lanosa 1,5 8V +lpg, to na forum były polecane tylko świece NGK, jako że to było moje pierwsze auto to chciałem dla niego jak najlepiej zlosnik.gif, i gdy nadarzyła się okazja wymieniłem iskry na ngk, no i na tych ngk przejechałem tylko 60 kilometrów, w tym czasie autko zgasło mi 3 razy tak ze ciężko było je uruchomić, po reklamacji owych świec zakupiłem iskry i cieszyłem sie bezproblemową jazdą, oczywiście zawsze za to starałem kupować dobrej firmy przewody zapłonowe ( nie sentechy i janmory)

Napisano
  • Autor

> To NGK to gdzie było wyprodukowane?

nie wiem... hmm.gif zasadniczo to japonskie powinno byc palacz.gif

Napisano

> nie wiem... zasadniczo to japonskie powinno byc

Jak takie kupiłeś to OK.

Napisano

Ja kiedys kupilem francuskie NGK i niby nówki,a chodziły gorzej jak poprzednie Briski...

W kolejnym aucie kupiłem niby japońskie i dają rade.

Ale skusilem się,bo jedynie cena byla przystepna.

Napisano

z wlasnego doswiadczenie - takie jak przewidzial producent do danego auta. zazwyczaj najlepiej sie sprawuja. w warsztacie uzywam bosch albo beru. na ngk sie sparzylem - pekaly porcelanki.

Napisano

zle przekladane (rzucane) ew. klucz do swiec je uszkodzil...

Napisano

> zle przekladane (rzucane) ew. klucz do swiec je uszkodzil...

dokrecane dynamometrem, nie rzucane (przezemnie) 2 razy pod rzad w moim silniku. wytrzymaly CA 6000 km. wiec to nie przypadek. teraz na oryginalach GM (bosch) mam juz 20000 zrobione

Napisano

jak NGK to nie made in France, od kogos to uslyszlaem i tego sie trzymam i widac ze to prawda ok.gif uzywalem NGK made in Japan, Boscha teraz mam Iskry, na każdych z tych świec jezdzilem bez problemu najmniejszego.

Napisano

zaplonowych NGK nie polecam kiedys wymienilem w golfie i silnik kiepsko chodzil i przerywal chodzil gorzej jak na starych Beru, natomiast zarowe NGK sa ok przynajmniej narazie od jakis 2-3 lat

Napisano

> zaplonowych NGK nie polecam kiedys wymienilem w golfie i silnik kiepsko chodzil i przerywal chodzil

> gorzej jak na starych Beru, natomiast zarowe NGK sa ok przynajmniej narazie od jakis 2-3 lat

Kiedyś wymieniłem w p405 na boscha i miałem problem z rozruchem i wypadaniem zapłonu na zimnym silniku. Po zmianie na ngk problem zniknął...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.