Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swiece zaplonowe -macie sprawdzona marke?

Featured Replies

Napisano

silnik benzynowy (z gazem)...swiece ngk (zawsze kupowalem ngk) tym razem wytrzymaly 10 tys... oslabiony.gif-na starych boschach auto pracuje lepiej hehe.gif.co warto kupic zeby sie nie zawiesc tak jak na tych "japonskich"?

Napisano

DENSO

Ostatnio kupilem ich irydowe i zapomnialem co to swiece grinser006.gif Przewody WN tez kupilem porzadne grinser006.gif

Napisano

> silnik benzynowy (z gazem)...swiece ngk (zawsze kupowalem ngk) tym razem wytrzymaly 10 tys... -na

> starych boschach auto pracuje lepiej .co warto kupic zeby sie nie zawiesc tak jak na tych

> "japonskich"?

ja juz od paru wymian w obu autach używam polskiej Iskry. O niebo lepsza od przereklamowanych NGK, które po 30kkm wyglądały dużo gorzej niż Iskry po 60kkm.

Jeszcze jako ciekawostkę dopiszę, że dwa lata temu jak miałem w meganie zajeżdżony i zdychający silnik ze szczątkowym sprężaniem na iskrach szedł zdecydowanie najlepiej (zero strzałow, szarpnięć etc) w przeciwieństwie do boscha i ngk gdzie było zdecydowanie gorzej.

Napisano
  • Autor

wlasnie o iskrach troche czytalem dobrego i slyszalem tez niezle opinie...zdaje sie nie warto przeplacac...

Napisano
denso waytogo.gif - 60 tys km = 1,5 kompletu (wymiana co 40 tys km) bez żadnych problemów w punto II FL z LPG
Napisano

> silnik benzynowy (z gazem)...swiece ngk (zawsze kupowalem ngk) tym razem wytrzymaly 10 tys... -na

może podróby kupiłeś

Napisano

> co warto kupic zeby sie nie zawiesc tak jak na tych

> "japonskich"?

Krajowe "Iskra". Nie dość, że są dobrej jakości, to jeszcze tego się po prostu żadnemu Chińczykowi nie opłaca podrabiać, podobnie jak oleju "Lotos".

Napisano

> starych boschach auto pracuje lepiej .co warto kupic zeby sie nie zawiesc tak jak na tych

> "japonskich"?

Świeca to po prostu świeca.

Każda składa się z kawałka porcelany, środkowej elektrody i metalowej obudowy z gwintem i uchwytem na klucz.

A to czy na izolatorze ma napisane "bosz" czy "beru" czy inna "iskra" lub czy ma jedną boczną elektrodę czy dziesięć to nie ma żadnego znaczenia.

Ma wytworzyć iskrę, która spowoduje zapłon mieszanki w cylindrze.

Osobiście nie przykładam żadnej wagi do tego jakiej firmy jest świeca i ile ma tych elektrod.

Interesuje mnie tylko jej wartość cieplna i nic więcej.

Nie odczuwam żadnej różnicy w tym czy jest jakiś przyrost mocy czy go nie ma.

Nie odczuwam też żadnej różnicy po wymianie starych świec na nowe - no chyba, że stare były uszkodzone i miały jakieś przebicia.

Zwróć uwagę tylko na odpowiednią wartość cieplną, a to kto je wytworzył to tym nie warto sobie w ogóle zaprzątać głowy.

Napisano
  • Autor

> może podróby kupiłeś

niewiem.gif z allegro chyba bralem nie pamietam hmm.gif

Napisano

> z allegro chyba bralem nie pamietam

Cały komplet szlag trafił?

Napisano

a co się stało po tych 10kkm?

Sprawdź czy coś się nie dzieje w silniku, świeca jest świetnym barometrem wszelakich niedociągnięć spalania.

Na rynku królują NGK i mają od lat świetną opinię.

Napisano
  • Autor

> A to czy na izolatorze ma napisane "bosz" czy "beru" czy inna "iskra" lub czy ma jedną boczną

> elektrodę czy dziesięć to nie ma żadnego znaczenia.

co do elektrod to nie wiem natomiast co do nazwy roznica moze byc zasadnicza-cena

> Nie odczuwam żadnej różnicy w tym czy jest jakiś przyrost mocy czy go nie ma.

ja tez nie

> Nie odczuwam też żadnej różnicy po wymianie starych świec na nowe - no chyba, że stare były

> uszkodzone i miały jakieś przebicia.

i tu zgoda choc w moim przypadku akurat uszkodzen okiem nie uzdrojonym nie widac a roboty nie robi...przy przebiegu rzedu 10000 km to niedopuszczalne

> Zwróć uwagę tylko na odpowiednią wartość cieplną, a to kto je wytworzył to tym nie warto sobie w

> ogóle zaprzątać głowy.

owszem warto...ngk juz nie kupie hehe.gif a ponoc kiedys byly najlepsze-tak net powiedzial-wiec zawsze bralem takie...czort wie pewnie chinczyk juz lapy w to wsadzil i podrobil...

Napisano

> Świeca to po prostu świeca.

> Każda składa się z kawałka porcelany, środkowej elektrody i metalowej obudowy z gwintem i uchwytem

> na klucz.

> A to czy na izolatorze ma napisane "bosz" czy "beru" czy inna "iskra" lub czy ma jedną boczną

> elektrodę czy dziesięć to nie ma żadnego znaczenia.

Jakość materiałó użytych do produkcji ma zanczenie. A ilość elektrod ma dość znaczny wpływ na żywotność i spalanie mieszanki.

> Ma wytworzyć iskrę, która spowoduje zapłon mieszanki w cylindrze.

> Osobiście nie przykładam żadnej wagi do tego jakiej firmy jest świeca i ile ma tych elektrod.

> Interesuje mnie tylko jej wartość cieplna i nic więcej.

Dlaczego? Nie interesuje Cię czy jest po prostu dobrze dobrana do auta??

> Nie odczuwam żadnej różnicy w tym czy jest jakiś przyrost mocy czy go nie ma.

Prawidłowo, świece nie dają przyrostu mocy.

> Nie odczuwam też żadnej różnicy po wymianie starych świec na nowe - no chyba, że stare były

> uszkodzone i miały jakieś przebicia.

Prawidłowo, po wymianie większosci materiałów eksploatacyjnych nie czuć różnicy

> Zwróć uwagę tylko na odpowiednią wartość cieplną, a to kto je wytworzył to tym nie warto sobie w

> ogóle zaprzątać głowy.

Napisano
  • Autor

> Cały komplet szlag trafił?

2...na razie zalozylem 2 stare boscha w miejsce 2 najbardziej okopconych ngk-obroty poprawily sie na tyle ze zakladam ze zmieniajac caly komplet na nowe problem ustapi...

Napisano

> Na rynku królują NGK i mają od lat świetną opinię.

dobrze to napisałeś.

Mają opinię, ale jakość to już się skończyła kilka lat temu i jadą tylko na marce.

Oczywście nie jest to zupełny szmelc, ale do dobrych świec to im daleko.

Napisano
  • Autor

> a co się stało po tych 10kkm?

> Sprawdź czy coś się nie dzieje w silniku, świeca jest świetnym barometrem wszelakich niedociągnięć

> spalania.

wiesz myslalem o tym...moze ten gaz cos nie teges hmm.gif 2 sztuki byly okopcone na czarno-nie wiem czy tak ma byc-ale po wymianie tych dwoch jest znaczna poprawa

> Na rynku królują NGK i mają od lat świetną opinię.

i na tej opinii bazowalem od lat hehe.gif

Napisano

> dobrze to napisałeś.

> Mają opinię, ale jakość to już się skończyła kilka lat temu i jadą tylko na marce.

> Oczywście nie jest to zupełny szmelc, ale do dobrych świec to im daleko.

To powiedz dlaczego w sklepach ciężko kupić cokolwiek innego? W warsztatach praktycznie tylko NGK wkładają. Jak od paru lat się popsuły to już dawno konkurencja by NGK zjadła.

BTW na jakiej podstawie mówisz o spadku jakości produktów NGK?

Napisano

> dobrze to napisałeś.

> Mają opinię, ale jakość to już się skończyła kilka lat temu i jadą tylko na marce.

> Oczywście nie jest to zupełny szmelc, ale do dobrych świec to im daleko.

Nie zauważyłem.

Zresztą jaki jest wyznacznik dobrej świecy?

Napisano

> wiesz myslalem o tym...moze ten gaz cos nie teges 2 sztuki byly okopcone na czarno-nie wiem czy

> tak ma byc-ale po wymianie tych dwoch jest znaczna poprawa

Zakopcone świece to typowy objaw problemów z mieszanką lub niedogrzania świec. Jeździsz na krótkich dystansach? Po wymianie będzie oczywiście lepiej bo po nagarze ucieka iskra i nie masz zapłonu.

> i na tej opinii bazowalem od lat

i nie widze powodu do zmian. Jak chcesz coś bardzo dobrego to załóż zamiennik irydowy

Napisano

> wiesz myslalem o tym...moze ten gaz cos nie teges 2 sztuki byly okopcone na czarno-nie wiem czy

> tak ma byc-ale po wymianie tych dwoch jest znaczna poprawa

Gdybyś wziął druciaka i przeczyścił to też by nie było różnicy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zakopcone świece to typowy objaw problemów z mieszanką lub niedogrzania świec. Jeździsz na krótkich

> dystansach?

tak...myslisz ze w tym problem?

Po wymianie będzie oczywiście lepiej bo po nagarze ucieka iskra i nie masz

> zapłonu.

> i nie widze powodu do zmian. Jak chcesz coś bardzo dobrego to załóż zamiennik irydowy

jak zmienie to na te iskry chyba...duzo dobrego pisza o nich

Napisano

> tak...myslisz ze w tym problem?

Tak bym obstawiał.

> jak zmienie to na te iskry chyba...duzo dobrego pisza o nich

Twój wybór smile.gif Nie pisza dużo tylko parę postów nagle się pojawiło. Wiesz dlaczego? Bo Iskry praktycznie zniknęły z rynku wiec ciężko znaleźć zespute egzemplarze. Świece są dobre ale na pewno nie najwyższych lotów. Zresztą stety-niestety niedługo znikną juz na poważnie - nie mają nowych technologii wiec nie obsłużą dużej części współczesnych aut.

Napisano

To NGK to gdzie było wyprodukowane?

Napisano

> już nie przesadzaj z tym zniknięciem Iskry z rynku

Nie przesadzam. Nie wiem czy mają w tej chwili choć 10% rynku

> W każdym jednym parchu tylko na nich jeździłem, bo raz, że były dostepne od ręki, a dwa cena ich

> nie była nigdy chora

Ceny juz się pozmieniały a kupić je teraz tez nie tak łatwo

Napisano

> BTW na jakiej podstawie mówisz o spadku jakości produktów NGK?

Po tym jak się zachowują i jak wyglądają po większej ilości kkm niż standardowe 30-40.

NGK wymienione po 60kkm były tak zniszczone i powypalane, że przerwa mięszy elektrodami wynosiła ponad 2mm z fabrycznego 0,9. Jeszcze 10-15 kkm i dosłownie elektrody bocznej by nie było.

Świece przewidziane w katalogu do auta, nie jakieś kombinowane. To samo zdarzyło mi się w meganie jak i w almerze.

Potem założylem Iskry. Po 50kkm je wykręciłem, żeby zobaczyć jak wyglądają i co? Były jak nowe z tym, że lekko okopcone. Wkręciłem spowrotem i jeżdżę dalej.

ps

żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia tym NGK, ale wyglądały dosłownie tragicznie.

Po prostu są robione z jakiegoś tańszego materiału, który szybko się zuzywa.

Napisano

> Nie przesadzam. Nie wiem czy mają w tej chwili choć 10% rynku

> Ceny juz się pozmieniały a kupić je teraz tez nie tak łatwo

nie wiem ile mają procent rynku ale uwierz mi w zeszłym miesiącu w I-wszym lepszym moto sklepie je kupiłem. Ta dyskusja przypomina mi przypadek sprzed dwudziestu kilku lat w warsztacie który prowadził mój dziadek.

Przyjechał facet na wymianę oleju podajże jakimś wytworem demokracji ludowej i miał ze sobą olej w puszce z magicznym napisem Castrol, co z tego, że był to olej przekładniowy, a nie silnikowy zlosnik.gif

Napisano

> Nie przesadzam. Nie wiem czy mają w tej chwili choć 10% rynku

Myśłe, że nieco więcej wink.gif

Ja tam z ich dostaniem nie miałem najmniejszego problemu

Napisano

> Myśłe, że nieco więcej

Ile? Ile miala parę lat temu?

> Ja tam z ich dostaniem nie miałem najmniejszego problemu

Z ciekawości, gdzie?

Napisano

> Po tym jak się zachowują i jak wyglądają po większej ilości kkm niż standardowe 30-40.

> NGK wymienione po 60kkm były tak zniszczone i powypalane, że przerwa mięszy elektrodami wynosiła

> ponad 2mm z fabrycznego 0,9. Jeszcze 10-15 kkm i dosłownie elektrody bocznej by nie było.

Co ile powinny byc wymienione? Benzyna czy LPG?

> Świece przewidziane w katalogu do auta, nie jakieś kombinowane. To samo zdarzyło mi się w meganie

> jak i w almerze.

> Potem założylem Iskry. Po 50kkm je wykręciłem, żeby zobaczyć jak wyglądają i co? Były jak nowe z

> tym, że lekko okopcone. Wkręciłem spowrotem i jeżdżę dalej.

To, że się nie zużywają nie oznacza że sa dobre. Dobra świeca ma dawać dobra iskrę przez okreslony czas i dobrze radzić sobie z ciepłem.

> ps

> żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia tym NGK, ale wyglądały dosłownie tragicznie.

> Po prostu są robione z jakiegoś tańszego materiału, który szybko się zuzywa.

A polska Iskra daje dużo droższy materiał zlosnik.gif

Napisano

> Ile? Ile miala parę lat temu?

> Z ciekawości, gdzie?

niewiem.gif

Wiem tylko, że dwa razy w ostatnim czasie je kupowałem (raz w Grudziądzu, raz w 3mieście) i w obu przypadkach dostałem je w pierwszym sklepie do którego się udalem. Nie były to jakieś hurtownie czy coś takiego- normalne sklepy motoryzacyjne.

Napisano

Z całym szacunkiem, jak nie wiesz jaki mają udział to nie mów że mniejszy czy większy.

Napisano

ales sie uwział jakbyś był w stanie podejść do auta i po pracy silnika stwierdzisz, czy to świeca iskrowa Iskry, NGK, Boscha czy Championa czy może irydowe ww. firm zlosnik.gif

Jedne i drugie musza spełniać określone warunki techniczne i tyle.

Nie ma co nikogo na siłe przekonywać do swoich racji albo jakieś dorabiac teorie wink.gif

Napisano

> Co ile powinny byc wymienione? Benzyna czy LPG?

W obu przypadkach gaz. Wymiana według książki o ile się nie mylę co 60kkm.

> To, że się nie zużywają nie oznacza że sa dobre. Dobra świeca ma dawać dobra iskrę przez okreslony

> czas i dobrze radzić sobie z ciepłem.

Silnik pracuje jak najbarziej ok, do tego świeca po wykręceniu wyglada dobrze (na tyle dobrze, że nie bałbym się jeździć jeszcze dalej na niej). to są dla mnie przsłanki pozwalające mówić o świecy dobrze.

A jeśłi widzę, że jeszcze dosłownie kilka kkm więcej i elektroda boczna by sie skończyła odczucia mam jednoznacznie negatywne.

> A polska Iskra daje dużo droższy materiał.

Nie wiem czy tańszy, czy droższy. Wiem, że nie zużywa się szybko i silnik pracuje bardzo dobrze.

A skąd oni biorą materiał, za ile...co to mnie obchodzi. Ważne że wyrób końcowy ma nienaganną jakość.

>Z całym szacunkiem, jak nie wiesz jaki mają udział to nie mów że mniejszy czy większy.

tak samo wiem jak i Ty. Z twojej strony również nie uświadczyliśmy żadnych twardych danych tylko przypuszczenia.

Napisano

> ales sie uwział jakbyś był w stanie podejść do auta i po pracy silnika stwierdzisz, czy to świeca

> iskrowa Iskry, NGK, Boscha czy Championa czy może irydowe ww. firm

> Jedne i drugie musza spełniać określone warunki techniczne i tyle.

> Nie ma co nikogo na siłe przekonywać do swoich racji albo jakieś dorabiac teorie

Lubie podyskutować na polu, gdzie mam jakąś wiedzę. Na dodatek okaże się, że nie swiece sa winne problemowi (jak w większości postów na tym forum o upadku jakości NGK) ale już nikt nie wycofa sugestii że sa złe smile.gif

Napisano

Iskry są nawet na allegro, bezpośrednio producent sprzedaje.

W sklepach tyż widuję.

U siebie mam Iskry dedykowane do modelu, wersja do LPG (czyli pewnie tylko większa szczelina)

Napisano

> W obu przypadkach gaz. Wymiana według książki o ile się nie mylę co 60kkm.

I Ty się dziwisz że zwykle świece na gazie po takim przebiegu prawie wyzionęł ducha?? shocked.gif

Napisano

> Iskry są nawet na allegro, bezpośrednio producent sprzedaje.

To chyba o producencie nie najlepiej świadczy smile.gif

> W sklepach tyż widuję.

> U siebie mam Iskry dedykowane do modelu, wersja do LPG (czyli pewnie tylko większa szczelina)

chyba mniejsza...

Napisano

> I Ty się dziwisz że zwykle świece na gazie po takim przebiegu prawie wyzionęł ducha??

Ja tylko porównuję.

I rzeczywiście NGK niemal wyzionęły ducha, podczas gdy Iskry miały się jeszcze bardzo dobrze.

Nie świaczy to, że jedne są lepsze od drugich?

Napisano

> pokaz nam dane poszczególnych producentów i ich udział w rynku krajowym

ostatnie badania widziałem sprzed ~5 lat a przez ten czas na rynku się sporo zmieniło. Wtedy Iskra z Boschem miały po ~15%

Napisano

> Ja tylko porównuję.

> I rzeczywiście NGK niemal wyzionęły ducha, podczas gdy Iskry miały się jeszcze bardzo dobrze.

> Nie świaczy to, że jedne są lepsze od drugich?

No nie. Wytrzymałość świecy, a dokladniej w tym przypadku pancerność jej wykonania nie jest wyznacznikiem. Zdecydownaie większym jest zachowanie się auta z danymi świecami, żywotność pozostałych elementów elektrycznych układu i wiele innych.

Napisano

> i skąd wiesz, że nie jest więcej tylko mniej?

Z zawodowego doświadczenia bo w tym siedzę.

Dwa - z racji braku nowych technologii wykrusza im się park maszynowy więc ciężko zwiekszac udział.

Zresztą popytaj kącikowiczów prowadzących sklepy i warsztaty jak często teraz spotykają Iskrę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.