Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kręcenie rozrusznikiem gdy silnik pracuje

Featured Replies

Napisano

> Co się stanie gdy będziemy kręcić już odpalony samochód??

nic przetestowane ok.gif

Napisano

> nic przetestowane

hmm żonie blokowała się stacyjka, rozrusznik rozleciał się po kilku miesiącach od założenia nowego. Mam rozumiem, że to przypadek?

Napisano

> nic przetestowane

masz na myśli jak raz i w dodatku na krótko to zrobimy ...

kilkukrotne takie działanie spowoduje uszkodzenie rozrusznika ...

Napisano

> masz na myśli jak raz i w dodatku na krótko to zrobimy ...

> kilkukrotne takie działanie spowoduje uszkodzenie rozrusznika ...

nie wiem jak jest w innych markach ale we Fiacie się nic nie dzieje - I serce.gif FIAT

zdarzało się to kilkukrotnie zlosnik.gif

Napisano

> hmm żonie blokowała się stacyjka, rozrusznik rozleciał się po kilku miesiącach od założenia nowego.

> Mam rozumiem, że to przypadek?

a skąd mam wiedzieć, może zmień auto zlosnik.gif

Napisano

Mogą ulec uszkodzeniu zęby koła na wyrzutniku i wieńca na kole zamachowym, do uszkodzenia całego rozrusznika przy dłuższym połączeniu. Przy obrotach biegu jałowego rzędu 1000, rozrusznik będzie miał około 100 tys. i też tego nie przeżyje zlosnik.gif.

Napisano

> nie wiem jak jest w innych markach ale we Fiacie się nic nie dzieje - I FIAT

> zdarzało się to kilkukrotnie

Nie wiem jak to Ci się udało, bo wszystkie Fiaty i sporo innych samochodów ma tak skonstruowane stacyjki, że nie da się chechłać rozrusznikiem przy odpalonym silniku.

Napisano

> Mogą ulec uszkodzeniu zęby koła na wyrzutniku i wieńca na kole zamachowym, do uszkodzenia całego

> rozrusznika przy dłuższym połączeniu. Przy obrotach biegu jałowego rzędu 1000, rozrusznik

> będzie miał około 100 tys. i też tego nie przeżyje .

W Skodzie 105S zablokowanie się kluczyka w pozycji "rozrusznik" skończyło się rozerwaniem rozrusznika, a jego resztki przebiły osłonę skrzyni biegów, podłogę za tylnymi siedzeniami i dach. Bardzo fajnie to wyglądało - jakby bomba wybuchła.

Napisano

> Nie wiem jak to Ci się udało, bo wszystkie Fiaty i sporo innych samochodów ma tak skonstruowane

> stacyjki, że nie da się chechłać rozrusznikiem przy odpalonym silniku.

ale da się trzymac juz po odpaleniu

Napisano

Bendix zwykle ma sprzęgiełko więc powinno w jakis tam sposób chronić ale raczej przed przypadkowymi uruchomieniami. Czasem stacyjki mają zabezpieczenie mechaniczne.

Napisano

> masz na myśli jak raz i w dodatku na krótko to zrobimy ...

> kilkukrotne takie działanie spowoduje uszkodzenie rozrusznika ...

w moim samochodzie tak sie dzieje kilka-kilkanascie razy dziennie... kazdego dnia... 365 dni w roku... nic sie nie dzieje z rozrusznikiem...

Napisano

Nic. W moim samochodzie tak sie dzieje kilka-kilkanascie razy dziennie... kazdego dnia... 365 dni w roku... nic sie nie dzieje z rozrusznikiem...

Napisano

> Nie wiem jak to Ci się udało, bo wszystkie Fiaty i sporo innych samochodów ma tak skonstruowane

bez wiekszego problemu sie da.

wystarczy kluczyk przytrzymac

Napisano

> bez wiekszego problemu sie da.

> wystarczy kluczyk przytrzymac

Wsteczny przy 100 km/h też da się wrzucić ...

Napisano

pewnie nie zazębi, Zgrzyt i powyłamywane, spiłowane zęby w bendixie i wiencu koła zamachowego.

Napisano

> Mogą ulec uszkodzeniu zęby koła na wyrzutniku i wieńca na kole zamachowym, do uszkodzenia całego

> rozrusznika przy dłuższym połączeniu. Przy obrotach biegu jałowego rzędu 1000, rozrusznik

Te 100ts obrotów...To skąd? hehe.gif

Napisano

> pewnie nie zazębi, Zgrzyt i powyłamywane, spiłowane zęby w bendixie i wiencu koła zamachowego.

Bzdura...

Napisano

Jedynie może uszkodzić się rozrusznik, najprawdopodobniej zębatki na rozruszniku(nie wiem czy mają jakąś swoją nazwę).

Rozrusznik jest stworzony w ten sposób że w razie czego to on ma ulec uszkodzeniu, jest zrobiony z słabszych materiałów niż elementy silnika z którymi współpracuje.

Napisano

jak przez przypadek to nic ok.gif

mi parę lat temu padł rozrusznik.

przy odpalaniu nie od razu odskakiwał tylko po kilku sekundach. słychac było takie zażynanie hehe.gif po pół roku rozrusznik powiedział papa 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W Skodzie 105S zablokowanie się kluczyka w pozycji "rozrusznik" skończyło się rozerwaniem

> rozrusznika, a jego resztki przebiły osłonę skrzyni biegów, podłogę za tylnymi siedzeniami i

> dach. Bardzo fajnie to wyglądało - jakby bomba wybuchła.

W transporterze T2 raz nie odbił mi bendiks albo stacyjka. Po kilkunastu km miałem mały pożar pod pokrywą silnika w bagażniku. Najlepsze, że na pokrywie wiozłem ze cztery płyty nagrobkowe, tak, że musiałem przejechać jeszcze kilkaset metrów, żeby mieć to z kim zdjąć i zagasić pożar. Na szczęście okazało się, że przez rozgrzany rozrusznik zapaliła się tylko izolacja na kablach i zrobiło się małe zwarcie. Po zdjęciu klem i ogarnięciu bałaganu - pojechałem do domu. To był porządny wóz, oczywiscie odpalenie na popych.

Napisano

A jaki jest cel takiego kręcenia? confused.gif

Napisano

u mnie się da zlosnik.gif

Napisano

> A jaki jest cel takiego kręcenia?

nie cel tylko powód.

-zbyt ciche auto

-niespoglądanie na wskaźniki.

Ostatnio tak "uruchomiłem" służbową toyotę z rozpędu. Kolega nie zgasił a ja zanim zerknąłem na wskaźniki już przekręciłem po wejściu do samochodu. I... nic nie wybuchło.

jeśli robisz to często to jest szansa, że uszkodzisz rozrusznik. Jak sporadycznie to nie ma co się bać.

Napisano
  • Autor

> A jaki jest cel takiego kręcenia?

Przez przypadek oczywiście.

Napisano

Stacyjki maja blokade jednego przekrecenia zawyczaj wiec jesli stacyjka nie uszkodzona to nie da sie tego zrobic.

Jesli sie da to uszkodzenie wienca i potem zgrzytanie przy odpalaniu. Ja musialem wymieniac wieniec kola zamachowego i rozrusznik(bo mal minimalne luzy na osce bendixa mozliwe ze tez od uderzenia w pracujacy wieniec)

U mnie w bravie sie stacyjka tak wlasnie zepsula ze mozna bylo ja przekrecic drugi raz, zalozylem 2 przekazniki tak ze wlaczyc rozrusznik mozna tylko gdy sie pali kontrolka oleju smile.gif Dobre jest jak zgasnie na swiatlch to nie musze cofac kluczyka smile.gif

Napisano

chcesz powiedziec ze codziennie odpalasz zapalony samochod uszkodzona stacyjka? claps.gif

Napisano

tak ale to beda obroty bendiksa wirnik sie nei napedza bo tam sprzeglo jest jak w kolarzowce(jadac z gory ci pedaly sie nie kreca)

Napisano

> u mnie się da

W moim Punto II nie dało się kręcić, pisali nawet o tym w instrukcji że jest taka blokada czy cuś. Po nieudanym odpaleniu trzeba było kręcić kluczykiem w położenie zero i dopiero wtedy można było robić ponowny rozruch.

Napisano

jeżeli masz na myśli sytuację, że silnik pracuje a ty chcesz jeszcze raz go odpalić to nic się nie stanie bo nie ma takiej możliwości w normalnym samochodzie

jeżeli bendiks się zatnie przy rozruchu to masz szansę na pożar albo destrukcję rozrusznika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.