Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony 185/60/15

Featured Replies

Napisano

Pojawialy sie od czasu do czasu dywagacje o zmianie rozmiaru opon z 195/55/15 na 185/60/15.

Jako, ze poprzednie 195/50/15 wygladaly smiesznie malo i tylne zaczely niemilosiernie huczec, mimo jeszcze 4mm bieznika, zalozylem nowe Nankangi w rozmiarze 185/60/15.

Jak dotad (1500km) jestem zadowolony, wyraznie poprawil sie komfort na dziurach i przejazdach kolejowych. Kolo wreszcie wypelnia przeznaczone na nie miejsce, traska Bialystok-Zakopane-Bialystok mowi ze jest cicho i chyba deko mniej pali (spraawa jeszcze do potwierdzenia, bo tankowanie LPG bylo na roznych stacjaach).

Jak to w zyciu bywa coc za cos, Lacek stracil na sztywnosci w zakretach.

285212129-P1130487.JPG

post-61568-14352513683774_thumb.jpg

Napisano

> Pojawialy sie od czasu do czasu dywagacje o zmianie rozmiaru opon z 195/55/15 na 185/60/15.

> Jako, ze poprzednie 195/50/15 wygladaly smiesznie malo i tylne zaczely niemilosiernie huczec, mimo

> jeszcze 4mm bieznika, zalozylem nowe Nankangi w rozmiarze 185/60/15.

> Jak dotad (1500km) jestem zadowolony, wyraznie poprawil sie komfort na dziurach i przejazdach

> kolejowych. Kolo wreszcie wypelnia przeznaczone na nie miejsce, traska

> Bialystok-Zakopane-Bialystok mowi ze jest cicho i chyba deko mniej pali (spraawa jeszcze do

> potwierdzenia, bo tankowanie LPG bylo na roznych stacjaach).

> Jak to w zyciu bywa coc za cos, Lacek stracil na sztywnosci w zakretach.

ja też zastaniawiam się nad zmianą i właśnie na 185/60 lub 195/60

185/60 mam już zimówki ok.gif

Napisano

> Pojawialy sie od czasu do czasu dywagacje o zmianie rozmiaru opon z 195/55/15 na 185/60/15.

> Jako, ze poprzednie 195/50/15 wygladaly smiesznie malo i tylne zaczely niemilosiernie huczec, mimo

> jeszcze 4mm bieznika, zalozylem nowe Nankangi w rozmiarze 185/60/15.

> Jak dotad (1500km) jestem zadowolony, wyraznie poprawil sie komfort na dziurach i przejazdach

> kolejowych. Kolo wreszcie wypelnia przeznaczone na nie miejsce, traska

> Bialystok-Zakopane-Bialystok mowi ze jest cicho i chyba deko mniej pali (spraawa jeszcze do

> potwierdzenia, bo tankowanie LPG bylo na roznych stacjaach).

> Jak to w zyciu bywa coc za cos, Lacek stracil na sztywnosci w zakretach.

Tak właśnie działa efekt placebo. zlosnik.gif

195/55R15 i 185/60R15 prawie się nie różnią. Różnica wysokości profilu wynosi raptem 3,5mm - konia z rzędem temu co wyczuje różnicę komfortu.

Różnica wielkości koła wynosi 7mm - za mało żeby optycznie było więcej koła we wnęce.

Różnica wskazań prędkościomierza wynosi minus 1,2%. O tyle wolniej kręci się licznik kilometrów - to jest to "mniejsze" spalanie.

Różnica w prowadzeniu wynika z mniejszej szerokości opony. Za to na wodzie może lepiej hamować.

Wystarczyło tylne wyząbkowane opony zamienić miejscami (jeśli nie były kierunkowe) lub dać na przód i problem by znikł.

Napisano
  • Autor

> Tak właśnie działa efekt placebo.

> 195/55R15 i 185/60R15 prawie się nie różnią. Różnica wysokości profilu wynosi raptem 3,5mm - konia

> z rzędem temu co wyczuje różnicę komfortu.

Konia z rzedem temu co czyta ze zrozzumieniem sciana.gif, zaszla przesiadka z 195/50/15 (zakupionych z autem) na 185/60/15.

> Różnica wielkości koła wynosi 7mm - za mało żeby optycznie było więcej koła we wnęce.

> Różnica wskazań prędkościomierza wynosi minus 1,2%. O tyle wolniej kręci się licznik kilometrów -

> to jest to "mniejsze" spalanie.

j.w.

> Różnica w prowadzeniu wynika z mniejszej szerokości opony.

Wiem z czego wynika i bardzo mi ona odpowiada, zwlaszcza ze jezdze nie po najlepszych drogach i na poprzednich oponach bylo dla mnie tez ciut za nisko.

Za to na wodzie może lepiej hamować.

> Wystarczyło tylne wyząbkowane opony zamienić miejscami (jeśli nie były kierunkowe) lub dać na przód

> i problem by znikł.

Mialem dosc tych opon, ot takie widzi mi sie.

Widac roznice wypelnienia (stare foto):

283538526-P1060933.JPG

Napisano

> Tak właśnie działa efekt placebo.

> 195/55R15 i 185/60R15 prawie się nie różnią. Różnica wysokości profilu wynosi raptem 3,5mm - konia

> z rzędem temu co wyczuje różnicę komfortu.

> Różnica wielkości koła wynosi 7mm - za mało żeby optycznie było więcej koła we wnęce.

Zapewniam, że widać różnicę smile.gif

> Różnica wskazań prędkościomierza wynosi minus 1,2%. O tyle wolniej kręci się licznik kilometrów -

> Różnica w prowadzeniu wynika z mniejszej szerokości opony. Za to na wodzie może lepiej hamować.

Ja bym chętnie założył 195/60 - różnica w średnicy 3%, więc jeszcze ujdzie

> Wystarczyło tylne wyząbkowane opony zamienić miejscami (jeśli nie były kierunkowe) lub dać na przód

> i problem by znikł.

Tylne najlepiej zamienić prawa z lewą. Przełożenie na przód spowoduje huczenie i lekkie drgania kierownicy przy prędkosciach rzędu 50km/h

Napisano

Ale nowa 185 vs stara 195 może już mieć na średnicy dwa razy tyle więcej.

Coś takiego to będzie działać chyba odwrotnie, zakładając że realne zużycie jest identyczne. Przejeżdżasz tyle samo, spalasz tyle samo, ale masz nabite mniej km, więc L/km wzrośnie.

Napisano

> Konia z rzedem temu co czyta ze zrozzumieniem , zaszla przesiadka z 195/50/15 (zakupionych z autem)

> na 185/60/15.

To ktoś zaszalał w drugą stronę, bo standardowo w tym aucie dawali profil 55.

Napisano

> To ktoś zaszalał w drugą stronę, bo standardowo w tym aucie dawali profil 55.

Zapewne chodziło o oszczędność bo przeciętna opona 55 w porównaniu do 50 może być o 50% droższa.

Napisano
  • Autor

> To ktoś zaszalał w drugą stronę, bo standardowo w tym aucie dawali profil 55.

Mozliwe, ze handlarz nie mial innych, a z lysymi nie sprzedawal, albo sciagnal lepsze opony/felgi a zalozyl co mial pod reka.

Napisano

spalanie może być mniejsze bo w końcu opona węższa, czyli mniejsze opory toczenia - za to strata na przyczepności.

Czemu wlew LPG w błotniku a nie w zderzaku - nie boisz się korozji ?

Napisano

> Czemu wlew LPG w błotniku a nie w zderzaku - nie boisz się korozji ?

Auta sprowadzone z Francji, Belgii i Holandii tak mają.

Mam podobny wlew, akurat z drugiej strony. Nie wiem, jak u Kolegi, ale ja u siebie ściągałem wlew i okazało się, że francuski montażysta zabezpieczył to bardzo ładnie.

A czemu tak? Ludzie na Zachodzie szanują siebie na pewno bardziej niż swoje auta. Tankują w końcu samodzielnie. W takiej sytuacji też wolałbym nie klękać koło auta. smile.gif

Napisano
  • Autor

> spalanie może być mniejsze bo w końcu opona węższa, czyli mniejsze opory toczenia - za to strata na

> przyczepności.

> Czemu wlew LPG w błotniku a nie w zderzaku - nie boisz się korozji ?

Oczywiscie ze moze byc mniejsze z powodów które piszesz, tylko czy az o tyle ze bym to zauwazyl?

Poza tym wczesniej na "mniejszych" kolach robilem mniejszy faktyczny dystans niz wskazywal to licznik teraz robie wiekszy dystans na tym samym wskazaniu licznika, a spalanie mimo to deko poszlo w dol.

Pozostaje pytanie czy spowodowaly to tylko mniejsze opory toczenia wynikajace z faktu szerokosci opony czy tez i innej (nowszej) mieszanki, bieznika itp. itd.

Tak zamontowano LPG w Belgii, gazik siedzi w nim 5 lat i jakos na zewnatrz rdzy nie widze.

Napisano

> Konia z rzedem temu co czyta ze zrozzumieniem , zaszla przesiadka z 195/50/15 (zakupionych z autem)

> na 185/60/15.

> j.w.

W pierwszym zdaniu stało:

Quote:

Pojawialy sie od czasu do czasu dywagacje o zmianie rozmiaru opon z 195/55/15 na 185/60/15.(...)

Myślałem że następna informacja o oponach 195/50/15 to literówka.

20.GIF

> Wiem z czego wynika i bardzo mi ona odpowiada, zwlaszcza ze jezdze nie po najlepszych drogach i na

> poprzednich oponach bylo dla mnie tez ciut za nisko.

waytogo.gif

> Mialem dosc tych opon, ot takie widzi mi sie.

Rozumiem. Ja wywaliłem fabryczne Hankooki zanim się do końca zużyły. Też mi się znudziły.

> Widac roznice wypelnienia (stare foto):

Między 195/50 a 185/60 faktycznie jest spora różnica. Ale ja w wyniku przytoczonego wyżej nieporozumienia porównywałem do 195/55. A tu róznica jest mniejsza.

Napisano

> Ale nowa 185 vs stara 195 może już mieć na średnicy dwa razy tyle więcej.

Fakt.

> Coś takiego to będzie działać chyba odwrotnie, zakładając że realne zużycie jest identyczne.

> Przejeżdżasz tyle samo, spalasz tyle samo, ale masz nabite mniej km, więc L/km wzrośnie.

Rzeczywiście. No to mniejsze spalanie może być spowodowane niższymi oporami węższej opony.

Chociaż ja w te wszystkie różnice w spalaniu zauważane przez użytkowników nie wierzę. To są minimalne wartości, których nie da się zmierzyć w powtarzalnych warunkach. Jedne zepsute światła po drodze i masz inny wynik.

Odczuwalną różnicę w spalaniu to może dać box na dachu na autostradzie, nie opona o rozmiar większa/mniejsza.

Napisano

> Odczuwalną różnicę w spalaniu to może dać box na dachu na autostradzie,

Niestety odczułem to na własnej skórze. smile.gif

Napisano

> Niestety odczułem to na własnej skórze.

Właśnie dlatego (oraz z uwagi na szum powietrza) postanowiłem zrezygnować z boksu i zmieścić wszystko na wakacje do bagażnika. A jest tego sporo (m.in. wózek i łóżeczko dziecka) - zobaczymy czy się uda.

zlosnik.gif

Napisano

Ja na lato mam 195/55/15 a na zimę 185/60/15 i powiem szczerze ze różnicy nie widzę żadnej jeśli chodzi o komfort jazdy. Myślę że to efekt placebo dla osób wyczuwających jakąś niesamowicie wielką różnicę. No ale nie będę się spierał każdy ma założone takie opony jak mu pasują.

Napisano

też zastanawiam się na innymi rozmiarami niż fabryczny ale 60 wygląda "balonowato", masz może widok z boku hmm.gif, w przyszłym roku muszę zmienić bo też huczą niemiłosiernie a bieżnika nawet ciut mniej, zastanawiałem się nad 195/60 lub 195/50 hmm.gif

Napisano

> też zastanawiam się na innymi rozmiarami niż fabryczny ale 60 wygląda "balonowato",

A widziałeś 195/65 biglaugh.gif My mamy takie na zimę, po zmianie auto nie jest samochodem, jest czołgiem- wszędzie wjedzie.

Pytanie wulkanizatorów przy (prawie) każdej zmianie opon z letnich na zimę- "Te opony na pewno są z tego auta", bezcenne grinser006.gif

Na przyszły sezon planujemy kupić 195/60, ze względu na cenę (są tańsze i bardziej dostępne), oraz to, że auto z 195/55 wygląda śmiesznie.

Napisano

> też zastanawiam się na innymi rozmiarami niż fabryczny ale 60 wygląda "balonowato"...

przecież 195/55/15 i 185/60/15 to opony fabrycznie dozwolone (patrz instrukcja obsługi)

Napisano
  • Autor

> też zastanawiam się na innymi rozmiarami niż fabryczny ale 60 wygląda "balonowato", masz może widok

> z boku , w przyszłym roku muszę zmienić bo też huczą niemiłosiernie a bieżnika nawet ciut

> mniej, zastanawiałem się nad 195/60 lub 195/50

195/50 nie mam chyba wiecej zdjec

185/60 moge Ci nawet osobiscie pokazac (lub cyknac fote)

Napisano

> przecież 195/55/15 i 185/60/15 to opony fabrycznie dozwolone (patrz instrukcja obsługi)

185/60 mam zimówki na stalowych felgach, ale na lato lepiej 195 bo felga 0,5 cala szersza bo alu ok.gif

Napisano

> 195/50 nie mam chyba wiecej zdjec

> 185/60 moge Ci nawet osobiscie pokazac (lub cyknac fote)

poka fote bo leniwy jestem i zapracowany sleeping_2.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> Za ten wlew w błotniku to bym gazownika zastrzelił...

Gdybym to ja w PL za to placil, pewnie tez bym tak postapil.

> za 2-3 lata rdza murowana...

Dlaczego uwazasz, ze rdza wyjdzie akurat po po 7-8 latach (bo jak juz pisalem wlew siedzi tam 5 lat i rdzy niet)?

Napisano

> Gdybym to ja w PL za to placil, pewnie tez bym tak postapil.

> Dlaczego uwazasz, ze rdza wyjdzie akurat po po 7-8 latach (bo jak juz pisalem wlew siedzi tam 5 lat

> i rdzy niet)?

Bo ile aut nie widziałem to w wieku 8-10 lat rdza się tam pojawia - naruszony orygimnalny ocynk i nawet jesli pacykowali dobrymi środkami - co nie jest częstą praktyką - to i tak bez poprawek ruda wylezie...

Napisano
  • Autor

> Bo ile aut nie widziałem to w wieku 8-10 lat rdza się tam pojawia - naruszony orygimnalny ocynk i

> nawet jesli pacykowali dobrymi środkami - co nie jest częstą praktyką - to i tak bez poprawek

> ruda wylezie...

Nie zamierzam nim jezdzic do konca zycia, wiec jak wyjdzie to mowi sie trudno.

Swoja droga dawno bym go pogonil ze wzgledu za drobne acz ciagle i uprzykrzajace zycie bolaczki, gdyby nie to ze sporo wlozylem i jak mi sie wydaje nie odzyskam.

Napisano

Weź pod uwagę, że to auto ma homologację tylko z oponami 195/55/R15. W instrukcji obsługi jest wymieniony tylko ten jeden rozmiar opon. Jeżdżąc na innym rozmiarze możesz mieć kłopoty z ubezpieczycielem po uszkodzeniu samochodu w ewentualnej kolizji.

Napisano
  • Autor

> Weź pod uwagę, że to auto ma homologację tylko z oponami 195/55/R15. W instrukcji obsługi jest

> wymieniony tylko ten jeden rozmiar opon. Jeżdżąc na innym rozmiarze możesz mieć kłopoty z

> ubezpieczycielem po uszkodzeniu samochodu w ewentualnej kolizji.

Wzialem pod uwage i jak wiekszosc w tym kraju wypialem sie na to.

Za to wzialem wyzszy indeks nosnosci i predkosci, chyba zeby za mocno nie obciazac sumienia.

Napisano

> Za to wzialem wyzszy indeks nosnosci i predkosci, chyba zeby za mocno nie obciazac sumienia.

To nie jest zabezpieczenie przed kolizją.

Napisano
  • Autor

> To nie jest zabezpieczenie przed kolizją.

Pisalem jedynie o sumieniu, a nie kolizji.

Napisano

> Weź pod uwagę, że to auto ma homologację tylko z oponami 195/55/R15. W instrukcji obsługi jest

> wymieniony tylko ten jeden rozmiar opon. Jeżdżąc na innym rozmiarze możesz mieć kłopoty z

> ubezpieczycielem po uszkodzeniu samochodu w ewentualnej kolizji.

Nieprawda. W Niemczech oferowano Lacetti z felgami 16' a nawet 17'. Skoro dostały homologację tam, to jest ona ważna w całej EU.

Napisano

> Nieprawda. W Niemczech oferowano Lacetti z felgami 16' a nawet 17'. Skoro dostały homologację tam,

> to jest ona ważna w całej EU.

Ale ja mówię o felgach 15". Do tych felg przewidziano jeden rozmiar opon.

Napisano

> Nieprawda. W Niemczech oferowano Lacetti z felgami 16' a nawet 17'. Skoro dostały homologację tam,

> to jest ona ważna w całej EU.

Skąd masz te 17" ?

Sam mam laczka z niemiec i komplet papierów 14" 15" i 16" max 195/50R16 fela 6x16 et47

Napisano

> Ale ja mówię o felgach 15". Do tych felg przewidziano jeden rozmiar opon.

To się zgadza.

175/70 R14 84H 5.5x14 ET44

185/65 R14 84H 5.5x14 ET44

195/55 R15 84V 6x15 ET44

195/55 R15 85V 6x15 ET44

195/50 R16 83V 6x16 ET47

Cała lista dopuszczonych gum i fel do nich.

Napisano

> Skąd masz te 17" ?

> Sam mam laczka z niemiec i komplet papierów 14" 15" i 16" max 195/50R16 fela 6x16 et47

Artykuł w języku Goethego

wink.gif

Napisano

> Artykuł w języku Goethego

Ale te fele mają pewnie homologację do modelu "Black Edition" i nie znaczy to że można je wkładać do każdego laczka.

Seria z tymi felami ma modyfikowane fabrycznie zawieszenie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> poka fote bo leniwy jestem i zapracowany

185/60/15:

285239313-zdj%EAcie091.jpg

Napisano
  • Autor

i przod:

285239320-zdj%EAcie092.jpg

Napisano

> 185/60/15:

masz zamontowany gaz ?

Napisano

> 185/60/15:

waytogo.gif

pewnie bardziej komfortowo, ale wygląd wink.gif, ja chyba 195/60 zamówię na jesień hmm.gif

Napisano
  • Autor

> masz zamontowany gaz ?

Tak, i foto jest z pelna butla zrobione ok 48l LPG + pol baku benzyny.

Napisano
  • Autor

> pewnie bardziej komfortowo, ale wygląd , ja chyba 195/60 zamówię na jesień

O ile moje z wygladem odbiegaja tylko ciupke od 195/55/15 to Ty bardziej wyglad popsujesz rotfl.gif

Napisano

mógłby ktoś wstawić fotę kombi/sedana obutego w 195/60/15 ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.