Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chlodzenie po raz 8734567645

Featured Replies

Napisano

tak tak, dalej nie mam przyjemnosci z jazdy tym zlomem

tutaj poprzedni watek jakiś tekst

po zmianie na zbiorniczek od VW i przy Cleanie problemy jak reka odjal ok.gif

wszystko bylo pieknie przez 1kkm az do wczorajszych "upalow"

jakie sa objawy padajacej i malo wydajnej chlodnicy ?

rano auto jezdzilo wzorowo, popoludniu temp 110 stopni na budziku a wentyl cicho, zgasilem auto wentylator odpala po o 3 sekundkach, jednak nie jest w stanie silnika schlodzic i trzyma temp non stop ale nie rosnie, rano plynu bylo na MIN, a popoludniu pelny zbiornik, i uklad odpowietrzony wiec nie wiem skad sie nadmiar tego plynu mial tam zrobic ...

dzisiaj, na jalowym, wentyl wlacza sie przy 100/105 stopniach ale nie zbija temperatury, plynu wogole nie przybywa, z odpowietrznika nic nie leci

czy moze wskazywac to na chlodnice ?czujnik w chlodnicy ? a moze czujnik 3 pin ? wkrecony jest w kolektor, w glowicy brak miejsca na czujnik

ps 1 termostat sie otwiera

ps 2 silnik ma 5kkm od nowosci, dotarty, zadnychobjawow UPG i tego NIE biore pod uwage

Napisano

Chldnice kupowales w niedalekiej przeszlosci NOWĄ ? Czujnik temp w chlodnicy masz zielony czy czarny ? Dawno temu wymieniany ? bo skoro gasisz auto a wentyl stoi a za chwile odpalasz i zaczyna chlodzic to cos nie tak. Obwod na wentyl jest poza stacyjka.

U mnie po roku od zalozenia nowej fabrycznie instalacji styki we wtyczce czujnika na chlodnicy i wtyczce do wentyla zasniedzialy na tyle, ze raz sie wlaczal a raz nie.

Napisano

Zalozl nowa chlodnice i nowy czujnik do chlodnicy zielony.

Jak tam ma sie u Ciebie pompa wody? Dales nowa? Jaka? Byla bardzo rozbudowana jesli chodzi o lopatki?

I na twoim miejscu juz dawno bym mial zalozony pstryczek elektryczek do wentylatora wink.gif

Napisano

Odkręć po nagrzaniu się silnika (ale nie tak by się zagotował) korek w wyrównawczym i zobacz czy mocno buzuje.

Jak tak, to wtedy przegrzałeś uszczelkę i teraz puściła.

Napisano

> Odkręć po nagrzaniu się silnika (ale nie tak by się zagotował) korek w wyrównawczym i zobacz czy

> mocno buzuje.

> Jak tak, to wtedy przegrzałeś uszczelkę i teraz puściła.

Po tych wszystkich akcjach z ukladem chlodzenia nie zdziwyl bym sie jak UPG byla by do hasioka ok.gif

Napisano
  • Autor

odpowiem w jednym poscie

pompa wody nowa, chlodnica nowa ale chinczyk czujnik czarny w chlodnicy - stary przyznaje i kajam sie frown.gif

fakt problemow z chlodzeniem mialem co niemiara ale UPG raczej nie podejrzewam, nie dopuscilem nigdy temp silnika powyzej 100 kilku stopni (wskaznikowe 110 stopni na kompie pokazuje jako 97) , olej idealny , pod korkami nic a nic nie kopci i nie ejst slaby

po odpaleniu nic nie buzuje i bulgocze, wszystko wydaje sie ok

jesli to UPG to sprzedam to auto

w poniedzialek wymienie na pewno cczujnik i przeczyszcze wszystkie styki wentyla i silnika wentyla

a to co mnie najbardziej w tym boli to to ze raz jest dobrze a pozniej fala niepowodzen .. i tego sobie nie umiemw ytlumaczyc, bo jesli byloby cos skopane, to by to wogole nie dzialalo, tak ja to tluamcze na moj prosty rozum

Napisano

Jak mi padła UPG i wszyscy tu na forum tak twierdzili ja nie dawałem wiary to tez tak było że raz było OK a raz wywalało płyn przez korek olej był OK spaliny tez .

Na wszelki wypadek żeby wyeliminowac termostst to go wyjmij na jakiś czas i bedziesz wiedział czy to jego wina

bo w to ze chlodnica zakamieniona to raczej nie wierze w tak krótkim czasie zeby tak sie stało

Napisano

> Odkręć po nagrzaniu się silnika (ale nie tak by się zagotował) korek w wyrównawczym i zobacz czy

> mocno buzuje.

> Jak tak, to wtedy przegrzałeś uszczelkę i teraz puściła.

U mnie 10 kilometrów po remoncie już się tak dzieje. Buzuje na zagrzanym. UPG wymieniona na nówkę Goetze, nie gotuje się ale woda znika. Ma ktoś jakiś pomysł? Bulgoty w zbiorniku są dobre confused.gif

Napisano

> U mnie 10 kilometrów po remoncie już się tak dzieje. Buzuje na zagrzanym. UPG wymieniona na nówkę

> Goetze, nie gotuje się ale woda znika. Ma ktoś jakiś pomysł? Bulgoty w zbiorniku są dobre

zobaczy czy nie wycieka gdzies zaraz po palowaniu ! czasem tak szybko wyparowuje ze zobaczysz tylko biale zaschniete slady

Napisano

> Zalozl nowa chlodnice i nowy czujnik do chlodnicy zielony.

> Jak tam ma sie u Ciebie pompa wody? Dales nowa? Jaka? Byla bardzo rozbudowana jesli chodzi o

> lopatki?

> I na twoim miejscu juz dawno bym mial zalozony pstryczek elektryczek do wentylatora

czemu zielony ? ja bym polecal czarny jego zakres dzialania jest w nizszych temp tj 93-87 zielony o conajmniej 3 st wiecej. ( sorki jesli podalem blednie zakres ale jechalem z pamieci)

Napisano

modziles cos przy wskaznikach ? zmiany tarcz itp ? moze masz teraz zle wyskalowana wsazowke wskaznika temp i w rzeczywistosci masz wieksza temp mniz pokazuje. Do tego niesprawny czujnik w chlodnicy i moze wyjsc na to ze ciagle jezdzisz przegrzanym

Napisano

> zobaczy czy nie wycieka gdzies zaraz po palowaniu ! czasem tak szybko wyparowuje ze zobaczysz tylko

> biale zaschniete slady

na razie mam wodę destylowaną zalaną 893goodvibes.gif , a jak by jakiegoś barwnika UV dodać? grinser006.gif

Napisano

> na razie mam wodę destylowaną zalaną , a jak by jakiegoś barwnika UV dodać?

nie probowalem w ten sposob smile.gif ale u mnie w pracy aby znalesc wyciek z form i czesci ich laczacych stosuja wlasnie jakies barwniki. Wtedy widac odrazu. ( formy chlodzone woda )

Napisano

> nie probowalem w ten sposob ale u mnie w pracy aby znalesc wyciek z form i czesci ich laczacych

> stosuja wlasnie jakies barwniki. Wtedy widac odrazu. ( formy chlodzone woda )

Mnie jeszcze troszke spod pompy wody chyba leci, wymieniałem na nową DOLZ. W tej okolicy widze zabrudzenie mokre. Ale żeby nowa pompa była zdupcona to dziwne shocked.gif

Napisano
  • Autor

> modziles cos przy wskaznikach ? zmiany tarcz itp ? moze masz teraz zle wyskalowana wsazowke

> wskaznika temp i w rzeczywistosci masz wieksza temp mniz pokazuje. Do tego niesprawny czujnik

> w chlodnicy i moze wyjsc na to ze ciagle jezdzisz przegrzanym

tarcze licznik, to samo od kilku lat , podczas gdy wskazowka pokazuje 105-110 stopni po podpieciu do kompa odczyt pokazuje 90 stopni, co do czujnika...czarny zielony, podmienie na pewno, ale to jedyny podzial ? czy do 700 900 11001200 jest wsio to samo ?

Napisano

> tarcze licznik, to samo od kilku lat , podczas gdy wskazowka pokazuje 105-110 stopni po podpieciu

> do kompa odczyt pokazuje 90 stopni, co do czujnika...czarny zielony, podmienie na pewno, ale

> to jedyny podzial ? czy do 700 900 11001200 jest wsio to samo ?

nie slyszalem o innym

Napisano

> nie slyszalem o innym

niebieski ok.gif.. zakres od 87-92

Napisano

Jak jeszcze miałem Seja to też miałem na wskaźniku 110 a komp pokazywał 97 stopni

Napisano

> U mnie 10 kilometrów po remoncie już się tak dzieje. Buzuje na zagrzanym. UPG wymieniona na nówkę

> Goetze, nie gotuje się ale woda znika. Ma ktoś jakiś pomysł? Bulgoty w zbiorniku są dobre

krzywy blok. Glowica zabielona lub planowana ?

Napisano

> krzywy blok. Glowica zabielona lub planowana ?

głowica planowana, może ma jakieś pęknięcie? olej czyściutki jest oslabiony.gif

Napisano

To że Ci się wentyl załączył dopiero po zgaszeniu to nie jest jakiś zły objaw. Temperatura silnika momentalnie rośnie po jego zgaszeniu ponieważ przestaje działać wymuszenie obiegu wody

Napisano
  • Autor

> To że Ci się wentyl załączył dopiero po zgaszeniu to nie jest jakiś zły objaw. Temperatura silnika

> momentalnie rośnie po jego zgaszeniu ponieważ przestaje działać wymuszenie obiegu wody

a Ty co obstawiasz ?

Napisano

Żadna konkretna porada, ale mogę Ci powiedzieć, że wysoka temperatura na zew. może niezły zamęt wprowadzić. Jechałem dzisiaj w zmiennej pogodzie 800km, układ mam zdrowy z zimniejszym termostatem i ręcznym włącznikiem wentyla. "W samo południe" myślałem, że mam zepsuty termostat, bo przy 140-150km/h wskazówka podnosiła się ponad 90 stopni, co jest w moim słowniku niedposzczalne. Mało tego, schłodzić dziada nawet wolno jadąc było bardzo trudno, dopiero otwieranie nagrzewnicy zdecydowanie pomagało. Zrobiło się później i zimniej, silnik odstał na promie 40 minut i wszystko sie uspokoiło. Jak widać, w moim jest jakaś temp. graniczna na zewnątrz, która powoduje niewydolność ustrojstwa. A mam do tego jeszcze chłodniće oleju, ale niedużą.

Napisano

> To że Ci się wentyl załączył dopiero po zgaszeniu to nie jest jakiś zły objaw. Temperatura silnika

> momentalnie rośnie po jego zgaszeniu ponieważ przestaje działać wymuszenie obiegu wody

tylko zauważ ze czujnik wentyla jest w chłodnicy i po zgaszeniu skaąd niby ma sie tam wziąść gorąca woda z bloku jak niema obiegu wymuszonego??. Wentyl powinien sie załączyć dopiero po ponownym odpaleniu jak pompa pchnie gorącą wode do chłodnicy ok.gif

Napisano

> Mnie jeszcze troszke spod pompy wody chyba leci, wymieniałem na nową DOLZ. W tej okolicy widze

> zabrudzenie mokre. Ale żeby nowa pompa była zdupcona to dziwne

Zobacz czy nie cieknie z rurki co wychodzi z bloku. Może się wydawać ,że to z pod pompy a to tam oring do wymiany zlosnik.gif

Napisano

> Zobacz czy nie cieknie z rurki co wychodzi z bloku. Może się wydawać ,że to z pod pompy a to tam

> oring do wymiany

Właśnie też sobie przypomniałem że to często temat. Dzięki sprawdzę ok.gif

Napisano

mam dokładnie tak samo, tyle, że mój silnik jest już "chyba" na wykończeniu, ale zauważyłem, że przy większych prędkościach temp spada spineyes.gif pompa wymieniona, przewody wymienione, czasem z korka nawet "wyciśnie" troche...

Napisano

> głowica planowana, może ma jakieś pęknięcie? olej czyściutki jest

moze byc peknieta, ale ja bardziej obstawiam, ze blok moze byc pokrzywiony

Napisano

> tylko zauważ ze czujnik wentyla jest w chłodnicy i po zgaszeniu skaąd niby ma sie tam wziąść gorąca

> woda z bloku jak niema obiegu wymuszonego??. Wentyl powinien sie załączyć dopiero po ponownym

> odpaleniu jak pompa pchnie gorącą wode do chłodnicy

Objaw normalny, mam czasami dokładnie to samo, to nie problem aby temp po zgaszeniu wzrosła o kilka stopni bo przez chłodnice już nie idzie powietrze a od silnika rośnie temp w komorze co powoduje wzrost temp w chłodnicy o te 2-3 st. wystarczy że temp jest na granicy załączenie przez czujnik i tak sie może dziać.

Darek a sprawdzałeś czy nie masz gdzieś zagiętych przewodów? BTW inni co mają te zbiorniczki z VW nie mają takich kłopotów? Może po prostu za mała ilość wody jest w obiegu., albo coś jednak z przepływem przez chłodnicę jest nie tak.

Napisano

Darku do [kurza twarz] nędzy odpowietrz to raz a dobrze, bo po zmianie zbiorniczka na VW działało i nagle znów się spierdoliło. Nie jest to wina chłodnicy chińskiej, nie jest to wina zbiorniczka tajwańskiego... po zmianie wszystko było tak jak w książce. Mam zatem rade: albo zmień samochód, albo miejsce zamieszkania... Tarnów widać torpedzie nie służy waytogo.gif

Napisano

> Darku do [kurza twarz] nędzy odpowietrz to raz a dobrze, bo po zmianie zbiorniczka na VW działało i nagle

> znów się spierdoliło. Nie jest to wina chłodnicy chińskiej, nie jest to wina zbiorniczka

> tajwańskiego... po zmianie wszystko było tak jak w książce. Mam zatem rade: albo zmień

> samochód, albo miejsce zamieszkania... Tarnów widać torpedzie nie służy

Ty sie Tarnowa nie czepiaj. tongue.gif U mnie zgrzebane 1.1 i 1.4 na starych chlodnicach jezdza i jest gitara zreszta Darek sam wczoraj testowal. Musi ten sasiad Darka co mnie kiedys okrzyczal ze mu kurze pod domam w nocy cos czarodziejskiego do zbiorniczka dolewac grinser006.gif

Napisano
  • Autor

problem w tym ze jak bym nie probowal odpowietrzac to i tak dalej to samo, co cieplej na polu to strach wyjezdzac, a doskonale wiesz jakie przeboje z chlodzeniem i od kiedy je mam, wiec zmiana miejsca zamieszkania czy samochodu niewiele tu zmieni

Napisano

> problem w tym ze jak bym nie probowal odpowietrzac to i tak dalej to samo, co cieplej na polu to

> strach wyjezdzac, a doskonale wiesz jakie przeboje z chlodzeniem i od kiedy je mam, wiec

> zmiana miejsca zamieszkania czy samochodu niewiele tu zmieni

A strefy klimatycznej? Przecierż jak zmienialiśmy zbiorniczek to była podobna pogoda do tej jaką dziś mamy na polu, tudzież dworze.

Napisano

Powiem Ci, że objaw jest taki jak by układ był zapowietrzony. Silnik jeśli nówka to raczej marna szansza żeby uszczelka była walnięta albo coś było z nim nie tak.

Jesteś pewien, że silnik jest na 100% odpowietrzony ?? Co do odpowietrzenia to też mieliśmy taki problem z jednym sc i pomogło dmuchniecie w zbiornik (takie wymuszone odpowietrzanie 270751858-jezyk.gif)

Zrób też taką próbę, że odpal auto i zostaw na wolnych obrotach do momentu włączenia wentylatora. Zobacz wtedy ile będzie pokazywał wskaźnik w momencie załaczenia wentyla.

Napisano

Bulgoty to nic złego... sam mam bulgoty... jeśli UPG jest padnieta to

-silnik sie grzeje

-wentylator sie nie odzywa wgl.

-kopci za dużo z wydechu

-bierze płyn z chłodnicy

Ja u siebie miałem takie objawy.. i wymieniałem czujniki nie czujniki... a okazało sie że to UPG frown.gif :D

Napisano

> Bulgoty to nic złego... sam mam bulgoty... jeśli UPG jest padnieta to

> -silnik sie grzeje

> -wentylator sie nie odzywa wgl.

> -kopci za dużo z wydechu

> -bierze płyn z chłodnicy

> Ja u siebie miałem takie objawy.. i wymieniałem czujniki nie czujniki... a okazało sie że to UPG

> :D

Ja 200 kilometrów temu UPG wymieniłem ok.gif

Napisano

> moze byc peknieta, ale ja bardziej obstawiam, ze blok moze byc pokrzywiony

od przegrzania? problem raczej leży w tym oringu tak jak krzysiek napisał albo pompa wody trefna zdaje mi się smile.gif

Napisano
  • Autor

wszystko jasne

glupota jakich malo.. opisze pozniej

Napisano

> wszystko jasne

> glupota jakich malo.. opisze pozniej

I co? Wsio ok?

Napisano
  • Autor

> I co? Wsio ok?

tak na szybko napisze , nowy zbiorniczek od Prozaqa ma fabrycznie "zalane" i zatkane wyjscie ze zbiorniczka plastikiem wink.gif

stad plyn nie wracal... bo sila rzeczy nie mial jak, dobrze ze nie wymienilem polowy auta hehe

auto rogrzebane bedzie do srody ale wiem ze jak to poskladam bedzie miod malina ok.gif

Napisano

> tak na szybko napisze , nowy zbiorniczek od Prozaqa ma fabrycznie "zalane" i zatkane wyjscie ze

> zbiorniczka plastikiem

> stad plyn nie wracal... bo sila rzeczy nie mial jak, dobrze ze nie wymienilem polowy auta hehe

> auto rogrzebane bedzie do srody ale wiem ze jak to poskladam bedzie miod malina

NO nieźle, ale dobrze żę wszytko wyjaśnione. Kto na to wpadł?

Napisano
  • Autor

> NO nieźle, ale dobrze żę wszytko wyjaśnione. Kto na to wpadł?

wymienialem czujnik w chlodnicy, plyn z chlodnicy spuscilem a w zbiorniczku zostal, szukalem zagietego weza czy cos no i po nitce padlo na zbiorniczek, fest sie zdziwilem

poskladam to we wtorek odpowietrze i powinno bbyc fajnie smile.gif

Napisano

> wymienialem czujnik w chlodnicy, plyn z chlodnicy spuscilem a w zbiorniczku zostal, szukalem

> zagietego weza czy cos no i po nitce padlo na zbiorniczek, fest sie zdziwilem

> poskladam to we wtorek odpowietrze i powinno bbyc fajnie

powiedz mi prosze ja Ciebie, ktoredy wlewales plyn, ze tego nie widziales grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> powiedz mi prosze ja Ciebie, ktoredy wlewales plyn, ze tego nie widziales

daje 100 zl ze bys tego nie rozpoznal od razu zlosnik.gifok.gif

\

wymienialem zbiorniczek VW stary na nowy, spucilem plyn tylko ze zbiorniczka , zapialem nowy zbiorniczek, zalalem plynem i wsio

Napisano

> auto rogrzebane bedzie do srody ale wiem ze jak to poskladam bedzie miod malina

Albo i nie będzie... w końcu to tylko Fiat waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.