Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana szyby czołowej

Featured Replies

Napisano

1. Bezgotówkowo w Nordglass

2. Szyba z czujnikiem zmierzchu/deszczu

3. Przekleją mi nalepkę rejestracyjną, czy wizyta w WK jest nieunikniona?

4. Na co zwrócić uwagę przed i po wymianie - da się jakiś test szczelności zrobić?

za 2 tyg. trasa 5000km, może przełożyć wymianę na później?

hmm.gif

Napisano

> 1. Bezgotówkowo w Nordglass

> 2. Szyba z czujnikiem zmierzchu/deszczu

> 3. Przekleją mi nalepkę rejestracyjną, czy wizyta w WK jest nieunikniona?

> 4. Na co zwrócić uwagę przed i po wymianie - da się jakiś test szczelności zrobić?

> za 2 tyg. trasa 5000km, może przełożyć wymianę na później?

dobrzy fachowcy zrobią bez przecieków i z przełożeniem naklejki

Napisano

> Nordglass

Jesli szyba tej samej firmy to ja osobiscie juz bym niechcial crazy.gif. Jakies 2 lata temu wymienilem wlasnie na Nordglass i wyglada ona teraz duzoooo gorzej niz oryginalna po 16 latach. Tak jakbym "szlifowal" ja piaskiem no.gif

Juz byl poruszany temat o szybach Nordglass

Napisano
  • Autor

> Juz byl poruszany temat o szybach Nordglass

Oryginalna ma 3 lata i wygląda jak .... poza tym ma 1 bycze oko i ze 3 gwiazdki.

Przy moich przebiegach Nordglass raczej się sprawdzi.

A czy w/w czujniki są elementami szyby, czy są tylko "pod nią"?

Napisano

Przerabiałem wymianę 2 tyg. temu mam tez Nordglassa.

Naklejke z rejestracja powinni bez problemu przekleić. Mnie po wymianie kazali z zegarkiem w ręku czekać 1h zanim wyjechałem z warsztatu. Test szczelności przy obecnej pogodzie bedziesz miał gratis po kilku godzinach wink.gif

Napisano

> Oryginalna ma 3 lata i wygląda jak .... poza tym ma 1 bycze oko i ze 3 gwiazdki.

> Przy moich przebiegach Nordglass raczej się sprawdzi.

> A czy w/w czujniki są elementami szyby, czy są tylko "pod nią"?

CZujniki są pod szybą. Do szyby masz tylko przyklejone mocowanie.

I poproś wyraźnie o nowe wkładki żelowe do w/w czujników. Jak są papraki to wyciągają wkładki ze starej szyby i wkładają na płynie do nowej. W większości przypadków czujniki świrują.

Napisano
  • Autor

> starej szyby i wkładają na płynie do nowej. W większości przypadków czujniki świrują.

Dzięki za radę - cokolwiek do mnie rozmawiasz zlosnik.gif

Zapamiętać: Wkładki żelowe NOWE! zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Jesli szyba tej samej firmy to ja osobiscie juz bym niechcial . Jakies 2 lata temu wymienilem

> wlasnie na Nordglass i wyglada ona teraz duzoooo gorzej niz oryginalna po 16 latach. Tak

> jakbym "szlifowal" ja piaskiem

To efekt "ekologiczności" współczesnego procesu produkcyjnego -goowno posklejane śliną. Z lakierami samochodowymi też tak jest. Kiedyś robiło się porządnie, przyprawiając azbestem, ołowiem i innymi zwiększającymi trwałość ingrediencjami old.gif

Napisano

Manamentem podstawowym NG jest - niestety - proces technologiczny.

W największym skrócie - mają formę o kształcie wyłącznie zewnętrznym.

Na to (też w skrócie) kładzie się płaską taflę szkła, podgrzewa, tafla grawitacyjnie "opada" i kształtuje się na tej formie. A że raz opadnie 0,5 mm bardziej, a innym razem mniej, to jest problem, że szyby NG mają niezbyt regularne kształty, skutkiem czego są CZASEM wyższe niż w konkurencji zniekształcenia. Mieszczą się one w normach, "no ale...".

Powyższe pochodzi od ekspracownika NG, aktualnie pracownika ichniej konkurencji, potwierdzone w 2 źródłach a także przeze mnie naocznie na paru przykładach.

Czasem się nie udaje - nie ma konkretnych reguł.

> 4. Na co zwrócić uwagę przed i po wymianie - da się jakiś test szczelności zrobić?

Szczelność to raczej najmniejszy problem.

Już nie te czasy...

Można - ja miałem rekordzistę (w sensie samochód), który "zeżarł" chyba ze 3 szyby w parę tygodni.

Lato pod tym względem jest najgorsze.

Oczywiście nie ma reguły, można trafić kamulca 100 m od warsztatu (też tak miałem).

Napisano

> Manamentem podstawowym NG jest - niestety - proces technologiczny.

> W największym skrócie - mają formę o kształcie wyłącznie zewnętrznym.

> Na to (też w skrócie) kładzie się płaską taflę szkła, podgrzewa, tafla grawitacyjnie "opada" i

> kształtuje się na tej formie. A że raz opadnie 0,5 mm bardziej, a innym razem mniej, to jest

> problem, że szyby NG mają niezbyt regularne kształty, skutkiem czego są CZASEM wyższe niż w

> konkurencji zniekształcenia. Mieszczą się one w normach, "no ale...".

Kiedyś ojcu pękła oryginalna szyba czołowa w 307SW. Założył szybę NordGlass - była wyraźnie "pofalowana" w niektórych miejscach. Po czasie się przyzwyczaił, ale ja korzystając z jego auta okazjonalnie, nie mogłem tego zdzierżyć wink.gif

Napisano

> Kiedyś ojcu pękła oryginalna szyba czołowa w 307SW. Założył szybę NordGlass - była wyraźnie

> "pofalowana" w niektórych miejscach. Po czasie się przyzwyczaił, ale ja korzystając z jego

> auta okazjonalnie, nie mogłem tego zdzierżyć

Ja to mam chyba mega szczęście albo coś się poprawiło w jakości NG bo mam(na koszt PZU AS) i jestem zadowolony a jestem marudny.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Można - ja miałem rekordzistę (w sensie samochód), który "zeżarł" chyba ze 3 szyby w parę tygodni.

> Lato pod tym względem jest najgorsze.

> Oczywiście nie ma reguły, można trafić kamulca 100 m od warsztatu (też tak miałem).

Bardziej miałem na myśli naprężenia ("układanie się" szyby) i ew. pęknięcie, czy też przeciekanie "daleko od domu" niż przypadkowy strzał z kamienia.

Fakt -trasa będzie ta sama gdzie zaliczyłem kamień, czyli "gierkówka" z jej syfem nanoszonym przez maszyny budowlane.

Napisano

zwrócić uwagę czy w procesie wycinania starej szyby nie powstały zarysowania dolnej krawędzi dachu...

Często od linki/noża nieprofesjonalny demontaż spowoduje powstanie rys kilku-mm do blachy na krawędziach....a po ok 3 latach zaczyna to pięknie korodować i dach do malowania... tongue.gif

Napisano

> Mnie po wymianie kazali z zegarkiem w ręku

> czekać 1h zanim wyjechałem z warsztatu.

To i tak krótko, zwykle klej schnie dłużej.

Napisano

> Bardziej miałem na myśli naprężenia ("układanie się" szyby)

szyba się nie układa, jestem elementem konstrukcyjnym karoserii i raz wklejona trzyma się cały czas tak samo, dlatego ważne jest aby montować ją gdy auto stoi na równej powierzchni wszystkimi 4 kołami. Potem należy także odczekać, aż klej wyschnie.

Napisano

> Manamentem podstawowym NG jest - niestety - proces technologiczny.

To gdzie najlepiej wymienić szybę?

Napisano

Wymieniałem w Nordglas, 48 godzin później pojechałem do gorącej Italii.

Dwa tygodnie upałów nic jej nie zrobiło.

Teraz testuję w deszczowej Polsce i nie przecieka, zniekształceń nie zaobserwowałem.

Pacjent - Altea z podpisu.

Napisano

> To gdzie najlepiej wymienić szybę?

Proces PRODUKCJI szyby.

Napisano

> Bardziej miałem na myśli naprężenia ("układanie się" szyby) i ew. pęknięcie, czy też przeciekanie

> "daleko od domu" niż przypadkowy strzał z kamienia.

> Fakt -trasa będzie ta sama gdzie zaliczyłem kamień, czyli "gierkówka" z jej syfem nanoszonym przez

> maszyny budowlane.

Szczerze - raz trafił mi się przypadek uznania reklamacji na samoistne pęknięcie szyby.

W każdym innym przypadku, nawet jak moim zdaniem szyba podpadała pod wymianę z uwagi na wadę dawało się wynaleźć jakiś pkt zaczepienia stanowiący zarzewie pęknięcia. Czasem była to kropka wielkości przysłowiowego łebka od szpilki, ale była.

Bezdyskusyjna byłaby tylko sytuacja pęknięcia szyby laminowanej po wewnętrznej stronie (od strony kabiny), bo tu to ciężko o latające kamienie - jeszcze nie miałem takiego przypadku...

Podsumowując - nie rób scen...

Napisano

> Ja to mam chyba mega szczęście albo coś się poprawiło w jakości NG bo mam(na koszt PZU AS) i jestem

> zadowolony a jestem marudny.

> Pozdrawiam BAS

Pisałem wyżej - jakość szyb NG jest - niestety - dość przypadkowa.

Może być tak, że trafisz bardzo dobrą, może być tak, że przyroda zadziała i dostaniesz koślawiaka.

Aaaaa, z ciekawostek - w ubiegłym roku z fabryki NG wyjechała (podobno) spora partia szyb z metką Pilkingtona (konkretnie - OE jednego z producentów samochodów)

Było to związane z powodzią i podtopieniem fabryki.

Produkcja szyb nie mogła stanąć, bo stanęłaby produkcja aut, a to oznaczałoby bankructwo producenta szyb - kosmiczne kary umowne.

No to prościej było zatargać formy do sitodruku i klepać "swoje" logo na wyrobie konkurencji, niż zapłacić kary bądź wynieść fabrykę na plecach ze strefy zalewowej...

Napisano

> Proces PRODUKCJI szyby.

Rozumiem, że produkcji. Myślałem, że jest to powiązane z typową ich siecią.

Napisano

> Aaaaa, z ciekawostek - w ubiegłym roku z fabryki NG wyjechała (podobno) spora partia szyb z metką

> Pilkingtona (konkretnie - OE jednego z producentów samochodów)

> Było to związane z powodzią i podtopieniem fabryki.

Podoba mi sie to "podobno"...

> Produkcja szyb nie mogła stanąć, bo stanęłaby produkcja aut, a to oznaczałoby bankructwo producenta

> szyb - kosmiczne kary umowne.

O ubezpieczeniu kiedys slyszales? Pomijam, ze Pilks nie skupia sie tylko na produkcji szyb do aut, i IMVHO daleko mu do bankructwa z powodu padu malej fabryczki w Sandomierzu...

> No to prościej było zatargać formy do sitodruku i klepać "swoje" logo na wyrobie konkurencji, niż

> zapłacić kary bądź wynieść fabrykę na plecach ze strefy zalewowej...

Wazne, ze napisales "podobno" na poczatku waytogo.gif

Napisano

> O ubezpieczeniu kiedys slyszales? Pomijam, ze Pilks nie skupia sie tylko na produkcji szyb do aut,

> i IMVHO daleko mu do bankructwa z powodu padu malej fabryczki w Sandomierzu...

Aha.

Ubezpieczenie pokryje (o ile pokryje) koszta związane z ewentualnymi karami umownymi.

Ale czy pokryje koszt wypięcia się producenta tyłkiem na takiego dostawcę?

Wbrew pozorom przerwa w dostawach na taśmę jest większym problemem dla właściciela taśmy, niż dla dostawcy.

> Wazne, ze napisales "podobno" na poczatku

Cóż... Tego osobiście na oczęta me nie widziałem, ALE - zdarzało mi się już różne dziwne rzeczy w branży automotive widzieć, stąd nie wątpię, że taka akcja mogła mieć miejsce.

Napisano

u mnie przeklejali i nawet dobrze wygląda

Napisano
  • Autor

> 2. Szyba z czujnikiem zmierzchu/deszczu

Szybka wycięta sprawnie i takoż założona. Naklejka przeklejona, choć jej brzegi widać że są lekko "ponadrywane"(?).

Nowa szyba, to miód malina w porównaniu ze starą - aż mnie słońce razi. zlosnik.gif

Napisano

> Szybka wycięta sprawnie i takoż założona. Naklejka przeklejona, choć jej brzegi widać że są lekko

> "ponadrywane"(?).

> Nowa szyba, to miód malina w porównaniu ze starą - aż mnie słońce razi.

Ja przykleiłem od wewnątrz na tą nalepkę kawałek folii bezbarwnej, nieco większy niż naklejka i temat "ponadrywanych" brzegów rozwiązany. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.