Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boom-uprzejmosc sie nie oplaca - czyli wypadek z dzis ...

Featured Replies

Napisano

Nastepny "rental" do mojej kolekcjilizak.gif.

Po 10 dniach pracy - ponad 3,000 km - ostatni dzien270635636-JUMP2.gif mialem nadzieje zdarzyc na samolot o 6 do domu ale ... pewien mlody gniewny postanowil obrocic moj dzien do gory nogami.lizak.gif.

Wjazd z HWY do wioski - nowo pokryta droga po cyklonie jaki przeszedl pare miesiecy temu. Trzy linie w jedna strone - dwie do jazdy na prosto jedna do skretu w lewo (EU prawofly.gif.

41248692.jpg

Jako ze dalej wylewali nowy asfalt na obu liniach do przodu powstal korek. Mlody gniewnylizak.gif postanowil jednak skrocic czas przejazdu i sobie zawrocic. Przejechal jeden pas, drugi i wychylik swoj nosekgrinser006.gif

98815717.jpg

Lece sobie spokojnie 60km/h widze ze zator na przedemna. Jako ze skrecam w lewo, drive.gif do przodu pasem krory nie ma ani jednego auta. I tylko widze wychylajacy sie niebieski nosekclown.gif zza dos duzej ciezarowki.

Odbicie w lewy bok i gaz do podlogi. 195kW rzucilo sie z pomoca i gdyby mlody gniewny nie nacisnal prawej stopylizak.gif to pewno final bylby innywink.gif.

97495011v.jpg

35435844.jpg

BOOM!!! dostalem strzala w tylne drzwii kierowcypad.gif.

4 Fuc%en sake - nastepny rental do kolekcji nie z mojej winypad.gif.

Huk dosc duzyskromny.gif. Patrze rece ok.gif. Patrze nogi ok.gif, dotykam miedzy nogami tez calyzlosnik.gif - ufff.

Patrze na kolege ktory siedzial na fotelu pasazera tez caly.claps.gif

35435844.jpg

No dobra wysiadka. Mlody gniewny tez caly.waytogo.gif. Telefon do Hertz - yyy znow dzieki mnie macie jednego mniejskromny.gif.

Telefon do busted.gif stanowej. Ok. HWY Patrol dodpelznie - najblizszy patrol jest ok 7 min.

Przyjechal po 11 minutach i przeprosil ze sie spoznilzlosnik.gif.

56352785.jpg

policial.gif. sztuk jeden ok 50 lat, widac ze facet znajacy zycie i z ogromnym doswiadczeniem.waytogo.gif.

Wiec patrzy - nikt nie ranny - najwazniejszewaytogo.gif.

Najpierw ja. skromny.gif Wiec mowie co i jak do dyktafonu. busted.gif zadaje pare dodatkowych pytan i dmuchanie i 30.GIF.

Potem mlody gniewny. busted.gif jak to dobry ojciec - daje mu dobra ale grzeczna lekcje.zlosnik.gif zakonczona $695 donacja na rzecz rzadu stanowegolizak.gif i 2 punktami. Pogadalismy z 10 min jak czujnik mu mandat wypisywal - wymienili sie numerami ubezpieczenia i w sumie rozstawli w bardzo przyjacielskiej atmosferzehmm.gif.

62399968.jpg

Wniosek

I teraz tak - wnioski busted.gif. Uprzejmosc sie liczy na drodze a jak widac nie zawsze sie oplacahmm.gif. Gdyby ciezarowka nie wpuscila i przepuscial mlodego gniewnego tak gdzie nie powinien byl zawracac to tego boom by nie bylo.idea.gif. I tak sobie mysle ze facet mial w sumie racje.hmm.gif.

Staramy sie byc uprzejmi dla drugich nawet jesli widzimy ze lamia reguly. idea.gif.

Straty

"Moj" Falcon przejechal potem jeszcze ponad 200km. Nowe drzwii i tylny bok do naprawy i bedzie chyba dalej jezdzil. niewiem.gif

56746784.jpg

36412937.jpg

Osobiscie mi zal mlodego. Tez mialem 18 lat i jeszcze pamietam jak to jest ... busted.gif wlepil mu najnizszy mandat jaki mogl i sprawa nie pojdzie prze sedziego. Ubezpieczenie i tak mu pojdzie min 2x do gory ...

Napisano

Po polsku to się zwie- "Lekka przycierka parkingowa zlosnik.gif"

Fajnie że zrobiłeś fotorelację.

My mieliśmy podobnie, drzwi do wymiany, i ćwiartka wycinana.

Pozazdrościć takiej policji.

Co to za autka "Gniewnego" i "POLICE" ?

Napisano

panie tu nic nie ma podklepie sie podszpachluje i nawet mniej przejechan e bedzie mial ! grinser006.gif

Napisano

Będzie miał nauczkę - nie widać, nie jedziemy.

Ja mam taki wyjazd z pracy, że z pomiędzy zaparkowanych aut nic nie widać i trzeba by wychylać nosek i liczyć, że ciebie nikt nie przytrze, gorzej gdy masz - tak jak ja - ogromny nochal. Oczywiście inny scenariusz jak wyjście z auta i sprawdzenie czy nic nie jedzie nie wchodzi w grę, bo inaczej blacharz zaciera ręce, a ty portfel.

Napisano

> Po polsku to się zwie- "Lekka przycierka parkingowa "

> Fajnie że zrobiłeś fotorelację.

> My mieliśmy podobnie, drzwi do wymiany, i ćwiartka wycinana.

> Pozazdrościć takiej policji.

> Co to za autka "Gniewnego" i "POLICE" ?

Police to chyba Holden VE Commodore

Napisano

"Telefon do stanowej. Ok. HWY Patrol dodpelznie - najblizszy patrol jest ok 7 min.

Przyjechal po 11 minutach i przeprosil ze sie spoznil."

Najbardzej ten fragment mi sie podoba.

W polsce to min 2 h oczekiwania

Napisano

Miałem parę lat temu niemal identyczną sytuację. Tyle, że nie młody gniewny za kółkiem i nie zawracanie lecz próba opuszczenia skrzyżowania. Dostałem w identycznym miejscu i też był to wynik przepuszczania, mrugania światłami przez stojącego w korku na pasie obok. Z tym że ja jechałem dużo wolniej jakieś 30 km/h i nawet nie miałem czasu na reakcję. Na szczęście też nic się nikomu nie stało.

Od tamtej pory z ogromną rezerwą podchodzę do sytuacji gdy ktoś mnie puszcza i gdy ja sam kogoś puszczam.

Napisano

Czym Ty sie przejmujesz - do przeodu jestes !

Osobiscie nigdy nie mam nic preciwko temu aby ktos mi wjechal claps.gif

wink.gif

Napisano

> "Telefon do stanowej. Ok. HWY Patrol dodpelznie - najblizszy patrol jest ok 7 min.

> Przyjechal po 11 minutach i przeprosil ze sie spoznil."

> Najbardzej ten fragment mi sie podoba.

> W polsce to min 2 h oczekiwania

Ja czekalem najdluzej nieco ponad godzine. Zwykle czekam do pol godzinki. Tak najczesciej ok.gif

Napisano

> Police to chyba Holden VE Commodore

Ten młodego to tez Commodore tylko starszy jakis niewiem.gif

Napisano

> Czym Ty sie przejmujesz - do przeodu jestes !

> Osobiscie nigdy nie mam nic preciwko temu aby ktos mi wjechal

zależy czym jeździsz ....

wielu PL kierowców chciała by kasacji i dobrej kasy hehe.gif

Ost kolega mi się chwalił że dostał 800 zł za lekko pęknięty zderzak, ja mam ślad na listwie i zderzaku i nawet tego nie zgłaszałem bo szkoda mi było zachodu z naprawą tego a prawie nie widać. Sory, moje auto miało wtedy niecały rok zlosnik.gif

Napisano

> "Telefon do stanowej. Ok. HWY Patrol dodpelznie - najblizszy patrol jest ok 7 min.

> Przyjechal po 11 minutach i przeprosil ze sie spoznil."

> Najbardzej ten fragment mi sie podoba.

oj tam oj tam hehe.gif dostałem strzał na oczach drogówki, czas interwencji poniżej minuty hehe.gifzlosnik.gif to był jedyny pozytyw icon_rolleyes.gif

Napisano

62399968.jpg

Co to za "buła" na naczepie?

Napisano

62399968.jpg

Co to za "buła" na naczepie?

Za obłe na sprzęt chłodzący, no i firana- więc nie chłodnia..

Napisano

> Co to za "buła" na naczepie?

> Za obłe na sprzęt chłodzący, no i firana- więc nie chłodnia..

Jedno akurat nie wyklucza drugiego wink.gif

T1411912_1.jpg

No ale fakt, szczelnie zakryte hmm.gif

Napisano

> Jedno akurat nie wyklucza drugiego

hmmm

ale nie za małe i za obłe się to do chłodzenia wydaje? Gdzie przewody jakieś?

Z tyłu, góry, boku można by turbulencji szukać, ale nie w kierunku jazdy spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Co to za "buła" na naczepie?

> Za obłe na sprzęt chłodzący, no i firana- więc nie chłodnia..

Kawalek wyprofilowanego plastiku zeby oplyw powietrza byl lepszy i opor mniejszy zeby B double (ciazarowka i dwie przyczepy) jechal szybciej i mial mniejsze zuzycie paliwa.

Napisano
  • Autor

> Czym Ty sie przejmujesz - do przeodu jestes !

> Osobiscie nigdy nie mam nic preciwko temu aby ktos mi wjechal

Wytlumacz mi jak confused.gif¿¿¿

Hertz, Avis, Europcar etc obciaza cie kwota za uruchomienie ubezpieczenia niezaleznie czy ty jestes winny wypadku czy nie.palacz.gif Ma to ciut inne formy w zaleznosci od warunkow lokalnych e.g. inne nazwy sa uzyeane w EU, USA czy Oz ale zasada jest wciaz ta sama. Winny czy nie winny PLACISZ. Oczywiscie sa rozne ubezpieczenia ale ktos jednak za to placipad.gif.

U mnie tak zwanny standardowy 'excess' wynosi standardowo w zaleznosci od wypozyczalni ok $2,000 - $2,500. ktory musisz zaplacic. W tym moim przypadku jest zredukowany do $300 ale i tak go musialem zaplacic. Jesli byloby to prywatna podroz a nie w godzinach pracy to $300 musialbym zaplacic z wlasnej kieszenifly.gif. ale przez to ze uzywam Amex to to pokryje moje ubezpieczenia. Jednak w koncu ktos za to zaplacizlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Od tamtej pory z ogromną rezerwą podchodzę do sytuacji gdy ktoś mnie puszcza i gdy ja sam kogoś

> puszczam.

Powiem ci szczerze ze po wczoraj inavzej tez na to patrze.Dalej bede mily na drodze ale jesli ktos lamie zasady to raczej na moja przysluge juz nie bedzie mogl liczyc. nono.gif

Napisano
  • Autor

> Będzie miał nauczkę.

Mimo to jest mi go zal. Porzadny chlopak, jechal na lunch z pracy. Jako ze miasteczko male wszyscy jego kumple wiedzieli w 10 min i dostanie za swojezlosnik.gif.

busted.gif dal mu naprawde dobra mowe az sam sluchalem z zapartym tchem[zlosnuk] wspominajac czsy kiedy to ja mialem 18 lat fly.gif.

A nauczka kosztowna . . .

Napisano
  • Autor

> Pozazdrościć takiej policji.

Raczej nie ma czego zlosnik.gif. Zdjelem radar z HWY na pol godziny. Nawet zartowalismy ze powinienem byl dostac po $5 od kazdego mijanego auta bo siedzi ze mna a nie patroluje. Niestety tak samo sprawni sa jesli chodzi o inne rzeczy. Bruce Highway na odcinku 1,700 km ma generalnie limit 100km/h. 105 jest juz bardzo prawdopodobnym spotkaniem z policja stanowazlosnik.gif.

Dzis jak wypelnialem papiery w Hertz to bylo obok mnie 3 makaronow i poznali goscinnosc QLD Highway Patrol. 112km/h oproznilo ich kieszen na $236 zlosnik.gif. Wiec to ma dobre i zle strony.

> Co to za autka "Gniewnego" i "POLICE" ?

Mlody poprzednia generacja Ford Falcon, busted.gif Holden Commodore VE Series II

Napisano
  • Autor

> Ten młodego to tez Commodore tylko starszy jakis

Henry Ford sie w grobie kreci jak na ruszcie terazzlosnik.gifwink.gif.

Mlody zmienil znaki na jakies japonskie. Rejestracja tez dobra gin z butelkiok.gif

Napisano
  • Autor

Ale tak jak napisalem post wczesniej - ta efektywnosc ma tez zla strone. Po za tym facet naprawde staral sie mlpdemu pomoc

Napisano

> Powiem ci szczerze ze po wczoraj inavzej tez na to patrze.Dalej bede mily na drodze ale jesli ktos

> lamie zasady to raczej na moja przysluge juz nie bedzie mogl liczyc.

Oj jak ktoś łamie zasady lub przepisy to od dawna na moją współpracę nie ma co liczyć. Natomiast bywa, że wtedy nagle staję się bardziej uprzejmy dla innych zlosnik.gif

Napisano

>

po "puknieciu" pewnej punto

czekalem raptem 20min - szczyt akurat poludniowy byl i tylko dlatego tsk dlugo

Napisano

> zależy czym jeździsz ....

> wielu PL kierowców chciała by kasacji i dobrej kasy

> Ost kolega mi się chwalił że dostał 800 zł za lekko pęknięty zderzak, ja mam ślad na listwie i

> zderzaku i nawet tego nie zgłaszałem bo szkoda mi było zachodu z naprawą tego a prawie nie

> widać. Sory, moje auto miało wtedy niecały rok

Kwestia osobstego nastawienia. Moje auto ma obecnie 3 lata 3 miesiace temu DDR'owiec zamiast trzymac sie swojego pasa krory przebiegal lukiem w prawo - pojechal prosto i uderzyl mnie w przedni blotnik. Efekt;

- wgniecenie o srednicy ca. 5 cm na blotniku ( przednim )

- przetarcie na przednim spoilerze nadkola ca. 20 cm.

- felga lekko wgniecona i przerysowana

Jak na raze ubezpieczalnie wyplacila 3400 Euro, adwokat oczekuje na przelew dalszych 860 Euro. Felga byla najdrozsza 109 Euro. Ile kosztowala naprawa pisal nie bede, coby co niektorym szczeki nie poopadaly biglaugh.gif

Jezeli mam numery rej auta ktore mi ta ryse zrobilo to jestem conajmneij 500 - 800 Euro do przodu biglaugh.gif

Co do czasu oczekiwania na przyjazd Policji, to interesuje mnie to najmniej, im dluzej czekam tym wiekszy rachunek za straty w dochodzie / zarobku.

wink.gif

Napisano

> Wytlumacz mi jak ¿¿¿

> Hertz, Avis, Europcar etc obciaza cie kwota za uruchomienie ubezpieczenia niezaleznie czy ty jestes

> winny wypadku czy nie. Ma to ciut inne formy w zaleznosci od warunkow lokalnych e.g. inne

> nazwy sa uzyeane w EU, USA czy Oz ale zasada jest wciaz ta sama. Winny czy nie winny PLACISZ.

> Oczywiscie sa rozne ubezpieczenia ale ktos jednak za to placi.

> U mnie tak zwanny standardowy 'excess' wynosi standardowo w zaleznosci od wypozyczalni ok $2,000 -

> $2,500. ktory musisz zaplacic. W tym moim przypadku jest zredukowany do $300 ale i tak go

> musialem zaplacic. Jesli byloby to prywatna podroz a nie w godzinach pracy to $300 musialbym

> zaplacic z wlasnej kieszeni. ale przez to ze uzywam Amex to to pokryje moje ubezpieczenia.

> Jednak w koncu ktos za to zaplaci

Wyjasnisz mi moze na jakiej zasadzie / podstawie prawnej placisz a to, ze ktos w Ciebie jwjechl / spowodowal wypadek a Ty ejstes bogu ducha winny ? ? ?

Jezeli placisz to widocznie masz taki kaprys. Gdy ktos zawinil w wypadku to idzie sie do adwokata robi zlecenie na prowadzenie sprawy i tyle. Na calym swiecie jest tak samo, chyba, ze Astralia nie posiada kodeksu cywilnego i adwokatow.

Owszem moze zaistniec taka mozliwosc, ze bedziesz musial wylozyc kase ale dostaejsz ja zpowrotem.

Zgodze sie z tym, ze gdy masz wypozyczone auto to nie moezsz nie byc do przodu na spadku wartosci pojazdu czy roznicy w sumie naprawy - auto nie jest Twoja wlasnoscia wiec wszystko kasuje wlasciciel.

Za straty w czasie, moralne, utraty na zdrowiu czy bol tez mozesz sie ubiegac, pytanie czy to zrobisz ?

wink.gif

Napisano

> Nieprawda

prawda, ja czekalem 4 godziny do zwyklej stluczki, zreszta nie tylko ja, bo kilku znajomym tez tak sie zdarzalo czekac

Napisano

> szczeki nie poopadaly

> Jezeli mam numery rej auta ktore mi ta ryse zrobilo to jestem conajmneij 500 - 800 Euro do przodu

Polaka łatwo poznać nie hmm.gif Robisz też ustawki? Jak chcesz to mogę Ci podać parę adresów gdzie zawsze znajdzie się ktoś dzięki komu możesz skorzystać z jego OC - w sam raz dla Ciebie.

Napisano

> Polaka łatwo poznać nie Robisz też ustawki? Jak chcesz to mogę Ci podać parę adresów gdzie zawsze

> znajdzie się ktoś dzięki komu możesz skorzystać z jego OC - w sam raz dla Ciebie.

Dokladnie jak napisales, Polaka latwo poznwc ! W zadnym miejscu nie napisalem, ze robie jakiekolwiek ustawki.

Jezdze dosc sporo, stluczke moge miec conajmniej raz w tygodniu ( lub czesciej ) Dylemat w tym, ze gdy nie jezdze moge szybko stracic dobra prace.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wyjasnisz mi moze na jakiej zasadzie / podstawie prawnej placisz a to, ze ktos w Ciebie jwjechl /

> spowodowal wypadek a Ty ejstes bogu ducha winny ? ? ?

Wypozyczajac auto podpisujesz kontract. Czyli de facto mozesz tam wrzucic co cochcesz. Warunki sa take a nie inne.

> Owszem moze zaistniec taka mozliwosc, ze bedziesz musial wylozyc kase ale dostaejsz ja zpowrotem.

> Zgodze sie z tym, ze gdy masz wypozyczone auto to nie moezsz nie byc do przodu na spadku wartosci

> pojazdu czy roznicy w sumie naprawy - auto nie jest Twoja wlasnoscia wiec wszystko kasuje

> wlasciciel.

> Za straty w czasie, moralne, utraty na zdrowiu czy bol tez mozesz sie ubiegac, pytanie czy to

> zrobisz ?

Widze ze po prostu mowilimy o dwoch innych rzeczach. Ty mowisz o calosci ja mialem na mysli samo zdarzenie. Oczywiscie ze w koncu strat z wlasnej kieszeni nie mam dzieki ubepieczeniu ale I zysku zadnego tea nie.

Napisano

> Wypozyczajac auto podpisujesz kontract. Czyli de facto mozesz tam wrzucic co cochcesz. Warunki sa

> take a nie inne.

> Widze ze po prostu mowilimy o dwoch innych rzeczach. Ty mowisz o calosci ja mialem na mysli samo

> zdarzenie. Oczywiscie ze w koncu strat z wlasnej kieszeni nie mam dzieki ubepieczeniu ale I

> zysku zadnego tea nie.

W tym przypadku sie zgadza. Co do zyskow, to ciezko o nie gdy nie jest sie wlascicielem.

wink.gif

Napisano

Coś Hertz nie ma szczęścia do tych falconów zlosnik.gif

Tak wyglądał "mój" po tym, jak landcruiser zaparkował mu w bagażniku.

285276207-falcon.jpg

post-4695-14352513929497_thumb.jpg

Napisano

> Dzis jak wypelnialem papiery w Hertz to bylo obok mnie 3 makaronow i poznali goscinnosc QLD Highway

> Patrol. 112km/h oproznilo ich kieszen na $236 . Wiec to ma dobre i zle strony.

Płacili w Hertzu przy zdawaniu auta czy już wcześniej?

Napisano

> Henry Ford sie w grobie kreci jak na ruszcie teraz.

> Mlody zmienil znaki na jakies japonskie. Rejestracja tez dobra gin z butelki

sciana.gifblush.gifblush.gifblush.gif

Napisano
  • Autor

> Coś Hertz nie ma szczęścia do tych falconów

> Tak wyglądał "mój" po tym, jak landcruiser zaparkował mu w bagażniku.

Wyglada ze to z tego samego 'batch' zlosnik.gif. Moj mial 30k km. Wlasciciel ten sam bo jechaly z tego samego miejsca.

Napisano
  • Autor

> Płacili w Hertzu przy zdawaniu auta czy już wcześniej?

Pytali sie gdzie zaplaciczlosnik.gif. Po 21 dniach Hertz by dostal wezwanie I tak by sciagneli z ich karty kredytowej + oplaty administracyjne.

Facet z Hertz wszedl na strone QLD Transport wzial ich Amex I zaplacil, wydrukowal im potwierdzenie i tyle. Dal im tez inne opcje jak Courthouse w Cairns, czy poczta. Wybrali najlatwiejsza wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.