Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rynek oponiarski w Polsce

Featured Replies

Napisano

> oj różnica jest ogromna, podczas gdy polski importer danej marki sprzedaje 2-3 kontenery w roku,

> niemiec sprzedaje w miesiącu. To przykład Niemiecki nie wiem jak z innymi krajami. Tak się

> tylko zastanawiam gdzie lądują te opony

Chłopie, co Ty opowiadasz.

Tyle, to przy dobrych wiatrach jak mi się większa wymiana trafia to JA kupuję. Jeden klient.

Uważasz, że jestem dla oponiarzy Bogiem-I-Carem z taką ilością?!

Bosz, jak to łatwo popaść w samouwielbienie, jak ktoś raz na 5 lat kupuje komplet opon na prywatne jeździdło...

Średniej wielkości (PODKREŚLAM!!!!!!) warsztat przed sezonem kupuje jakieś kilkaset kompletów - to jes taka naczepa-firanka dobrze nabita.

Duży warsztat, zwłaszcza działający w sieci franczyzowej i mający klientów flotowych potrafi opędzlować parę razy tyle...

Uwielbiam te opowieści, jaki to kraj za Odrą piękny_wspaniały_mlekiem_i_miodem_płynący, a "Tu w Polen to panie syf z gilem".

Napisano

> Byłbym ostrożny nazywając opony Fulda górną półką.

No na pewno są lepsze. Ale złe nie są.

> Z ciekawości, który model Bridgestone jest najwyższy?

Kiedyś był to chyba Potenza RE 720 czy jakoś tak.

Napisano

> To dlatego zawsze jak spadnie deszcz, klnę w aucie, że większość kierowców siedzi sparaliżowana w

> swoich wozach, zapewne przez łyse opony.

Nie zauważyłeś tego, że nawet przy najlepszych na świecie oponach, na mokrej jezdni trakcja jest po prostu gorsza?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Nie zauważyłeś tego, że nawet przy najlepszych na świecie oponach, na mokrej jezdni trakcja jest po

> prostu gorsza?

> pozdrawiam,

> bromsky

Jednak nie na tyle, żeby zaraz o połowę prędkość zmniejszać, jak czyni to wielu kierowców.

Napisano

> Jednak nie na tyle, żeby zaraz o połowę prędkość zmniejszać, jak czyni to wielu kierowców.

Nawet Twistem przyznał, że zwalnia z 90 do 70. To nie jest połowa. Ludzie zwalniają z zupełnie innych przyczyn niż kiepskie opony... choćby przez słabszą widoczność.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Próbowałem kilka razy jechać 100 na ekspresówce. Nie da się, bo byłem cholernie przestraszony i

> miałem wrażenie, że zaraz będzie buuum. Zdecydowanie bezpieczniej czuję się jadąc ekspresówką

> 130, a autostradą 150.

Dziwne macie te ekspresówki. Jak jadę na expresowej 110-115 to jest pełen luz, przy 100 też by nie było problemu - po prostu tempomat ustawiony i wystarczy trzymać się między liniami. Jazda 130 km/h powoduje, że większość jadących samochodów trzeba wyprzedzać, a to dopiero powoduje nerwówkę - ciągle zmiany pasa, wkurzanie się na tych blokujących ciągle lewy, uważanie na jadących 150 i więcej.

Z tego co piszesz mogę śmiało stwierdzić, że nigdy nie jechałeś dłuższej trasy ekspresową tych 100 km/h - polecam spróbować.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Nawet Twistem przyznał, że zwalnia z 90 do 70. To nie jest połowa.

Na autostradzie do 70. Tabliczkę mnożenia znamy.

> innych przyczyn niż kiepskie opony... choćby przez słabszą widoczność.

> pozdrawiam,

> bromsky

Bez jaj. Jeździłem autostradą w momentach załamania pogody, gdy woda stała na jezdni, bo odpływy nie nadążały, wycieraczki zdawały się być za wolne, a pomimo tego można było spokojnie 100 jechać.

Ale nie odbiegajmy od tematu, dodam tylko, że gdybym zużywał opony do przepisowego TWI, to faktycznie w niektórych sytuacjach są problemy.

Napisano

> Jakich łysych? Moje obecne mają 6 mm po 2 sezonach. To źle?

Będą łyse jak będą miały 2 mm. I przynajmniej dla mnie będą łyse. Dla Ciebie to będzie ciągle 2 sezony jazdy smirk.gif

Napisano

> No na pewno są lepsze. Ale złe nie są.

Trochę ich założyłem. I jak dla mnie to niska półka. Coś trochę lepszego od Dębicy.

> Kiedyś był to chyba Potenza RE 720 czy jakoś tak.

A teraz? Pytam poważnie bo nie zawsze najdroższa opona jest najlepszą. Dla jednego idealny jest semislick lub opona świetnie trzymająca na suchym, dla innego opona cicha i komfortowa. Różni ludzie, różne potrzeby, różna definicja najlepszej opony. wink.gif

Napisano

> Zmiana 4 opon (zdjecie kol, zdjecie opon, zalozenie opon, wywazenie, zalozenie kol na auto) to

> circa 80-100 euro . I to przy kolach stalowych lub "prostych" alu . Duze alu z klejonymi

> ciezarkami, opony RF itp kosztuja sporo wiecej.

patrz, a ja 48 płaciłem zlosnik.gif, a opony "moje" były, z zewnątrz

Napisano

> patrz, a ja 48 płaciłem , a opony "moje" były, z zewnątrz

W mojej okolicy tak tanio nie ma niestety frown.gif

Napisano

> Chłopie, co Ty opowiadasz.

to co przeczytałeś, przytoczyłem tylko suche fakty.

> Uwielbiam te opowieści, jaki to kraj za Odrą piękny_wspaniały_mlekiem_i_miodem_płynący, a "Tu w

> Polen to panie syf z gilem".

mam statystyki z naszego i tamtego rynku więc o nim się wypowiadam, nie wiem jak jest gdzie indziej.

Napisano

> Będą łyse jak będą miały 2 mm. I przynajmniej dla mnie będą łyse. Dla Ciebie to będzie ciągle 2

> sezony jazdy

Tak, ale zmienię je wówczas z rozsądku, czy tego nie pisałem? Bez znacznika

to już nie wiem czy będą zachowywać parametry ok.gif

Napisano

> to co przeczytałeś, przytoczyłem tylko suche fakty.

ale na ile te fakty sa obiektywne ?

u nas nadal sporo sprzedaje się chyba krajowych produktów - debica, sava (z PL) i reszta budżetówki GY

weźmiesz sprzedaż takiego nokiana i wyjdą cuda, zwłaszcza jak sie porówna do rynku skandynawskiego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.