Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsza gleba

Featured Replies

Napisano

Pierwsza gleba zaliczona smile.gif

uderzyłem przy około 40 km/h w stojący samochód.

Pan postanowił się nagle zatrzymać na środkowym pasie , zrobił to na tyle gwałtownie że nie miałem za dużo czasu na reakcję.

moto miałem pochylone około 45 stopni w momencie uderzenia więc uniknąłem przewrotki i władowania się na tylną szybę.

Ja jestem cały , moto obrysowane i uszkodzone z przodu.

Szkoda motocykla bo miał dopiero 2000 przejechany (v-strom) ale ważne że ja jestem cały..

Natomiast nie popisali się kierowcy którzy zatrzymali się ale żaden nie pofatygował się żeby mi pomoć moto postawić frown.gif

Napisano

> Pierwsza gleba zaliczona

> uderzyłem przy około 40 km/h w stojący samochód.

> Pan postanowił się nagle zatrzymać na środkowym pasie , zrobił to na tyle gwałtownie że nie miałem

> za dużo czasu na reakcję.

> moto miałem pochylone około 45 stopni w momencie uderzenia więc uniknąłem przewrotki i władowania

> się na tylną szybę.

> Ja jestem cały , moto obrysowane i uszkodzone z przodu.

> Szkoda motocykla bo miał dopiero 2000 przejechany (v-strom) ale ważne że ja jestem cały..

Grunt, że jesteś cały. Moto można naprawić.

> Natomiast nie popisali się kierowcy którzy zatrzymali się ale żaden nie pofatygował się żeby mi

> pomoć moto postawić

oslabiony.gif A masz nr rejestracyjne "obserwatorów"? Nieudzielenie pomocy to wykroczenie.

PZDR

Napisano
  • Autor

> Grunt, że jesteś cały. Moto można naprawić.

> A masz nr rejestracyjne "obserwatorów"? Nieudzielenie pomocy to wykroczenie.

> PZDR

Spisywanie numerów rejestracyjnych obserwatorów to ostatnie co mi przyszło do głowy.

Pierwszą reakcją było sprawdzenie czy mam kończyny całe smile.gif

Napisano

> Spisywanie numerów rejestracyjnych obserwatorów to ostatnie co mi przyszło do głowy.

Racja.

> Pierwszą reakcją było sprawdzenie czy mam kończyny całe

Wszystkie 5. wink.gif

PZDR

Napisano
  • Autor

> Racja.

> Wszystkie 5.

> PZDR

Jajka trochę dostały od uderzenia w kierownice , ale już nie boli :D

Napisano

wazne, zes caly

zapal na 2oo minal? czy juz sa plany na co przesiadka?

Napisano
  • Autor

> wazne, zes caly

> zapal na 2oo minal? czy juz sa plany na co przesiadka?

zapał na 2oo nie minął. Naprawie moto i jadę dalej ...:)

Napisano

> zapał na 2oo nie minął. Naprawie moto i jadę dalej ...:)

Tym bardziej ze motocykl bardzo fajny (jezdze czasem na takim 2011 r )

Napisano

> ... Nieudzielenie pomocy to wykroczenie ...

zartujesz czy az taki naiwny jestes?

Nieudzielenie pomocy w czym? W stawianiu motocykla na nogi?

Gdyby chlop lezal i sie nie ruszal, polala sie krew itd to zgoda ale przy przewrotce?

Powodzenia w pozytywnym podejsciu do swiata 270751858-jezyk.gif

Napisano

O to ja też się dopiszę. Wczoraj pierwszy zaliczony ślizg po czarnym. Ja mam tylko obitą dupę i odnowioną lekko kontuzję kolana. Skuter jest w tej chwili symetrycznie obtarty.

Z lewej strony przez poprzedniego właściciela z prawej przez mnie. hahaha.gif

Nic to. trzeba być twardym a nie miętkim jak guma od majtek nie zrezygnuję z motocykli.

P.S.

Po przeglądzie sprzętu pojechałem jeszcze do klienta 60km w jedną stronę.... mlot.gif

Kurtka rękawice i kask zdały egzamin, gorzej ze spodniami, bo trochę się przytarły na świeżym chropowatym asfalcie (portki jakieś takie wojskowe).

Niestety za własną głupotę trzeba płacić jutro idę kupić spodnie typowo motocyklowe.

Napisano

> zartujesz czy az taki naiwny jestes?

> Nieudzielenie pomocy w czym? W stawianiu motocykla na nogi?

> Gdyby chlop lezal i sie nie ruszal, polala sie krew itd to zgoda ale przy przewrotce?

Nieudzielenie pomocy to nieudzielenie pomocy. A każdy lubi sobie popatrzeć a nie pomóc.

> Powodzenia w pozytywnym podejsciu do swiata

THX

PZDR

Napisano

> Nieudzielenie pomocy to nieudzielenie pomocy.

No, jak ja jechalem 1-sladem to jeden kask mi spadl, tez mi nikt pomocy nie udzielil beksa.gif

> PZDR

waytogo.gif

Napisano

> PZDR

nie udzielenie PIERWSZEJ pomocy chyba...

Napisano

> nie udzielenie PIERWSZEJ pomocy chyba...

Oooo, widze ze ktos tu zyciowo mysli waytogo.gif

Napisano

> Pan postanowił się nagle zatrzymać na środkowym pasie , zrobił to na tyle gwałtownie że nie miałem

> za dużo czasu na reakcję.

Zatrzymanie sie bez powodu moze byc podstawa do ukarania ! Mow co chcesz, ale bezpiecznego odstepu nie zachowales.

> moto miałem pochylone około 45 stopni w momencie uderzenia więc uniknąłem przewrotki i władowania

> się na tylną szybę.

Jakos ciezko mi to sobie wyobrazic. Osobiscie nieznam nikogo ktow przypadku uderzenia mial moto pochylone do 45 stopni i nie przewrocil sie.

Dobrze, ze caly jestes.

wink.gif

Napisano

> się na tylną szybę.

>

Też mnie to ciekawi. Możesz powiedzieć dokładnie jak wyglądało to pochylenie? Z tego co wiem to 45stopnie to maksymalne pochylenie w zakręcie (na wyścigach pochylają się do ok 50 stopni ale przy idealnych oponach i asfalcie). Przy takim pochyleniu szorowałeś kolanem po asfalcie i nie było szans na hamowanie...

Napisano

Motocykliści dzielą się na dwa obozy - na tych co już leżeli i na tych, którzy dopiero będą leżeć smile.gif

Powodzenia w doprowadzaniu maszyny do ładu!

Napisano
  • Autor

> Też mnie to ciekawi. Możesz powiedzieć dokładnie jak wyglądało to pochylenie? Z tego co wiem to

> 45stopnie to maksymalne pochylenie w zakręcie (na wyścigach pochylają się do ok 50 stopni ale

> przy idealnych oponach i asfalcie). Przy takim pochyleniu szorowałeś kolanem po asfalcie i nie

> było szans na hamowanie...

Jak zobaczyłem że auto stoi za blisko i nie zdążę wyhamować to zacisnałłem hamulec , zblokowałem koło i juz się przewracałem. uderzenie w auto nastapiło już przy przeewracającym się motocyklu

Napisano

> Z tego co wiem to

> 45stopnie to maksymalne pochylenie w zakręcie (na wyścigach pochylają się do ok 50 stopni

Na wyscigach motocyklowych nie do 50 a do 68 stopni

W warunkach ruchu drogowego tez da sie duzo wiecej, problem w winklach ktore musza miec odpowiedni promien luku ktorego projektodawcy drog publichnych nie stosuja / uzywaja w swoich projektach ( mimo tego czasami sie trafiaja ( zwlaszcza w Alpach )

wink.gif

Napisano

> Motocykliści dzielą się na dwa obozy - na tych co już leżeli i na tych, którzy dopiero będą leżeć

Jest jeszcze jedno, na tych ktorzy pod helmem maja tylko wlosy ( lub skore ) i tych ktorzy maja jeszcz cos dodatkowo ( mozg ! ) biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Jak zobaczyłem że auto stoi za blisko i nie zdążę wyhamować to zacisnałłem hamulec , zblokowałem

> koło i juz się przewracałem. uderzenie w auto nastapiło już przy przeewracającym się motocyklu

Zafunduj sobie moto z ABS'em co w przyszlosci pozwoli Ci hamowac bez zablokowania przedniego kola, i szlifu !

wink.gif

Napisano

> Na wyscigach motocyklowych nie do 50 a do 68 stopni

> W warunkach ruchu drogowego tez da sie duzo wiecej, problem w winklach ktore musza miec odpowiedni

> promien luku ktorego projektodawcy drog publichnych nie stosuja / uzywaja w swoich projektach

> ( mimo tego czasami sie trafiaja ( zwlaszcza w Alpach )

on jechal DL'em... to nie maszyna do robienia duzych katow bo cholernie szybko podnozki szlifuja asfalt... tym bardziej jak masz centralna podstawke to na lewo za duzo sie nie polozysz...

Napisano
  • Autor

> Zafunduj sobie moto z ABS'em co w przyszlosci pozwoli Ci hamowac bez zablokowania przedniego kola,

> i szlifu !

teraz żałuje że nie kupiłem wersję z ABS

Napisano

> on jechal DL'em... to nie maszyna do robienia duzych katow bo cholernie szybko podnozki szlifuja

> asfalt... tym bardziej jak masz centralna podstawke to na lewo za duzo sie nie polozysz...

Osmiele sie stwierdzic, ze sie da, to nie cruser.

wink.gif

Napisano

> Osmiele sie stwierdzic, ze sie da, to nie cruser.

widze ze kolega jest "wytrawnym znawca tematu" i wie lepiej niz ktos kto juz kilka kilometrow zrobil na tym moto...

ok nie mam zamiaru sie spierac...

Napisano

> widze ze kolega jest "wytrawnym znawca tematu" i wie lepiej niz ktos kto juz kilka kilometrow

> zrobil na tym moto...

> ok nie mam zamiaru sie spierac...

to nie schodzisz na kolanko na DLu ? rotfl.gifhehe.gif

Napisano

> widze ze kolega jest "wytrawnym znawca tematu" i wie lepiej niz ktos kto juz kilka kilometrow

> zrobil na tym moto...

> ok nie mam zamiaru sie spierac...

Ile motocykli przetestowales w swoim zyciu ? tylko nie licz tych wokol komina ?

Jezeli wypowiadam sie n aten temat w tym temacie, to widocznie sprawdzalem, a do lekkich raczej nie naleze.

wink.gif

Napisano

> Ile motocykli przetestowales w swoim zyciu ? tylko nie licz tych wokol komina ?

> Jezeli wypowiadam sie n aten temat w tym temacie, to widocznie sprawdzalem, a do lekkich raczej nie

> naleze.

nie bede sie licytowal ale DL akurat przetestowalem dosc dobrze smile.gif

Napisano

> nie bede sie licytowal ale DL akurat przetestowalem dosc dobrze

Domyslam sie, bo masz go w profilu biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Motocykliści dzielą się na dwa obozy - na tych co już leżeli i na tych, którzy dopiero będą leżeć

Na trzy:

- tych, co leżeli

- tych, co będą leżeć

- tych, co leżeli ale się do tego nie przyznają

biglaugh.gif

Napisano

> Natomiast nie popisali się kierowcy którzy zatrzymali się ale żaden nie pofatygował się żeby mi

> pomoć moto postawić

Może kierowcy nie wiedzą, że do postawienia motocykla jest potrzebna pomoc innej osoby???

Napisano

Tak, zwłaszcza w postawieniu motocykla. Jak się rower komuś przewróci to też trzeba natychmist się zatrzymać i pomóc podnieść?? A skuter?? Od jakiem masy trzeba koniecznie udzielać pomocy w podnoszeniu?? Rozumiem, że dla kobiet będzie taryfa ulgowa??

Napisano

> Może kierowcy nie wiedzą, że do postawienia motocykla jest potrzebna pomoc innej osoby???

Zależy jakiego 270751858-jezyk.gif

Napisano

> on jechal DL'em... to nie maszyna do robienia duzych katow bo cholernie szybko podnozki szlifuja

> asfalt...

No bez przesady - tak źle nie jest - opony da się spokojnie zamknąć bez przycierania podnóżkami , ale faktem jest że do pochyleń typowych w sportach sporo mu brakuje waytogo.gif

Napisano

> Zależy jakiego

śmiem twierdzić że żadnego... chyba że ta pani to jakaś strong women...

Napisano

> śmiem twierdzić że żadnego... chyba że ta pani to jakaś strong women...

jak lezy na sliskiej drodze to sam nie podniesiesz bo CI kola odjezdzaja - mialem takie cwiczenie, dopiero ktos mi musial stopa kolo przyblokowac

Napisano

> jak lezy na sliskiej drodze to sam nie podniesiesz bo CI kola odjezdzaja - mialem takie cwiczenie,

> dopiero ktos mi musial stopa kolo przyblokowac

nie warto dyskutować ale zawsze można sobie jakoś poradzić na drodze są krawężniki, pobocze albo większe kamienie itd. żeby sobie moto przyblokować...

zresztą jak miałem ślizg bo zablokowaniu skrzyni biegów sam podniosłem 200kg motocykl i przeniosłem z dwu pasmowej drogi na pobocze smile.gif adrenalina jest potężna smile.gif do teraz nie wiem jak to zrobiłem... smile.gif

Napisano

> śmiem twierdzić że żadnego... chyba że ta pani to jakaś strong women...

Nie wiem czy w pojedynkę się da postawić motocykl pokroju hondy gold wing biglaugh.gif

A co do filmiku to pani przyjęła dobrą technikę, w ten sposób najłatwiej podnieść motocykl, tylko jest jedno ale, trzeba uważać żeby się nie przewrócił na drugą stronę hehe.gif

Napisano

> Nie wiem czy w pojedynkę się da postawić motocykl pokroju hondy gold wing

prosz

> A co do filmiku to pani przyjęła dobrą technikę, w ten sposób najłatwiej podnieść motocykl, tylko

> jest jedno ale, trzeba uważać żeby się nie przewrócił na drugą stronę

wystarczy otworzyć stopkę smile.gif

Napisano

> prosz

>

> wystarczy otworzyć stopkę

a jezeli lezy na stronie gdzie jest stopka?

Napisano

> a jezeli lezy na stronie gdzie jest stopka?

to otwierasz ja z drugiej strony hahahahahaha

Napisano

> to otwierasz ja z drugiej strony hahahahahaha

Eeee, lepiej przewrócić moto na drugą stronę i wtedy rozłożyć stopkę. rotfl.gif

Napisano

> to otwierasz ja z drugiej strony hahahahahaha

a wcale bo nie smile.gif

Wtedy dzwigasz go, walisz na druga strone, a potem to juz latwo... teraz juz masz stopke i moze spokonie sprzeta oprzec jak bozia przykazala ribbon.gif

Napisano

> prosz

>

Łatwo poszło biglaugh.gif

> wystarczy otworzyć stopkę

Założyłem że motocykl przewraca się na stronę gdzie jest stopka smile.gif

Napisano

> Założyłem że motocykl przewraca się na stronę gdzie jest stopka

a o tym nie pomyślałem, wtedy trzeba uważać żeby nie poleciał na drugą smile.gif

Napisano

Ja również zaliczyłem wczoraj glebę facepalm%5B1%5D.gif

Przeciskałem się w korku i już przed samymi pasami przejechałem między stojącymi autami z prawego pasa na lewy, po czym ostro skeciłem w prawo żeby stanąć prosto do kierunku jazdy, niestety trafiłem butem w sporą koleinę, a że moto było jeszcze troche przechylone to straciłem równowagę i zanim ją odzyskałem to było już na tyle nisko że z pozycji "między nogami" nie udało mi się już go podnieść, musiałem delikatnie położyć sprzęt na glebie, zejść i unieść już normalnie stojąc z boku - strat właściwie zero, ale wstyd jak cholera sciana.gifblush.gif

Dobrze że się światła szybko zmieniły hahaha.gif

Napisano

to stojący w korku mieli " ubaw " ....

ps. dobrze że auta żadnego nie zaczepiłeś

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.