Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic 2012r.

Featured Replies

Napisano

> Fotki

A mi się podoba. Dużo bardziej niż obecne UFO. Generalnie jak dla mnie w dobrą stronę idzie to (juz UFO po liftingu mi bardziej pasowało niż przed)

No i wycieraczka tylnej szyby jest zlosnik.gif

Napisano

> http://autokult.pl/2011/09/12/nowa-honda-civic-ujawniona

IMO nie ma szału ale tez nie jest jakoś zle, takie naturalne rozwiniecie stylistyki VIII gen.

Zobaczymy co ciekawego wymysla jesli chodzi o wersje 3d oraz czy z czasem pojawia sie jakiekolwiek nowe silniki, bo obecne delikatnie mówiąc odstają od tego co oferuje konkurencja.

Napisano

> A mi się podoba. Dużo bardziej niż obecne UFO. Generalnie jak dla mnie w dobrą stronę idzie to (juz

> UFO po liftingu mi bardziej pasowało niż przed)

> No i wycieraczka tylnej szyby jest

UFO po zmianach było niemal identyczne jak przed wink.gif

Napisano

> Przekonamy się niedługo. Na pewno pójdę na jazdę próbną i podzielę się wrażeniami

Ergonomia raczej slaba, ale moze nie bedzie wpadek estetycznych.

Pisales, ze w Stanach Civic wygladac bedzie lepiej?

Napisano

> Ergonomia raczej slaba, ale moze nie bedzie wpadek estetycznych.

> Pisales, ze w Stanach Civic wygladac bedzie lepiej?

Jak dla mnie wygląda świetnie. A do tego 2,4 pod maską. Szkoda, że tutaj tak nie ma frown.gif

Napisano

> Jak dla mnie wygląda świetnie.

Podrzuc zdjecie. Google nie znajduje nic ciekawego.

A do tego 2,4 pod maską. Szkoda, że tutaj tak nie ma

A to juz V6 czy tak jak wczesniej tylko 4 gary?

Napisano

> Jak dla mnie wygląda świetnie. A do tego 2,4 pod maską. Szkoda, że tutaj tak nie ma

Ale amerykanie dostali tragiczne wnetrze.

Napisano

> Ale amerykanie dostali tragiczne wnetrze.

Widziałem tylko na zdjęciach...

Powiedz Ty mi lepiej czemu nie ma Accorda 3,5 albo coś w ten deseń? wink.gif

Napisano

> Widziałem tylko na zdjęciach...

> Powiedz Ty mi lepiej czemu nie ma Accorda 3,5 albo coś w ten deseń?

Bo w UE to by nie przeszlo - za mala potencjalna sprzedaz. W USA masz TSX 3.5 280PS. A to przeciez to samo co nasz Accord, w tej samej fabryce w JP powstaja.

Napisano

> Bo w UE to by nie przeszlo - za mala potencjalna sprzedaz. W USA masz TSX 3.5 280PS. A to przeciez

> to samo co nasz Accord, w tej samej fabryce w JP powstaja.

Myślałem, że to jakiś odpowiednik dla Legend

Napisano

> UFO po zmianach było niemal identyczne jak przed

Pare niuansów poprawili. Przede wszystkim z przodu znikła "gablotka" na znaczek hondy. A i tak najlepiej wygląda z akcesoryjną siatką.

No i z tyłu "siatka" na zderzaku też znikła.

Napisano

> Myślałem, że to jakiś odpowiednik dla Legend

No wlasnie to jest najlepsze, ze TSX sa teraz identyczne z naszymi Accordami. Szkoda tylko, ze u nich 2.4 to jest bazowy silnik grinser006.gif

Napisano

> Pare niuansów poprawili. Przede wszystkim z przodu znikła "gablotka" na znaczek hondy.

To akurat zmieniono już w 2009.

A i tak

> najlepiej wygląda z akcesoryjną siatką.

Mówisz o nowej czy o starej?

> No i z tyłu "siatka" na zderzaku też znikła.

Niestety, wydech też.

Napisano

> To akurat zmieniono już w 2009.

No właśnie ja pisze o tym, co się zmieniło w 2009. W nawiązaniu do Twojego stwierdzenia, że przy FL nic się prawie nie zrobiono. A dla mnie własnie te modyfikacje są bardzo na plus.

> Mówisz o nowej czy o starej?

W nowej mi się bardziej proporcje podobają. Ale zobaczymy na żywo.

Napisano

> No właśnie ja pisze o tym, co się zmieniło w 2009. W nawiązaniu do Twojego stwierdzenia, że przy FL

> nic się prawie nie zrobiono. A dla mnie własnie te modyfikacje są bardzo na plus.

No tak, ale siatka na grilla była już wcześnieja z tylu zmieniły się tylko światła i TO minimalnie.

> W nowej mi się bardziej proporcje podobają. Ale zobaczymy na żywo.

Mi się z boku podoba na zdjęciach.

Napisano

> No tak, ale siatka na grilla była już wcześnieja z tylu zmieniły się tylko światła i TO minimalnie.

> Mi się z boku podoba na zdjęciach.

Nie do końca. W 5d przed liftingiem nie było opcji zmiany grila z plastikowej gablotki na siatkę. Takie akcesorium pojawiło się dopiero po lifcie.

Z tyłu został zmieniony zderzak.

przed liftingiem wyglądał TAK (miał na dole plastik ze strukturą "plastra miodu").

Napisano

> Nie do końca. W 5d przed liftingiem nie było opcji zmiany grila z plastikowej gablotki na siatkę.

> Takie akcesorium pojawiło się dopiero po lifcie.

Wersje 3D od poczatku mialy siatke, wiec jesli bys sie uparl, daloby rade zmienic.

Tylko po co jak klosz przez cala dlugosc byl poprostu taki jak trzeba.

Po lifcie to juz ni go przypial ni go wypial...

2009+Honda+Civic+5D.jpg

Napisano

> Wersje 3D od poczatku mialy siatke, wiec jesli bys sie uparl, daloby rade zmienic.

Pewnie by się dało.

> Tylko po co jak klosz przez cala dlugosc byl poprostu taki jak trzeba.

> Po lifcie to juz ni go przypial ni go wypial...

Wszystko kwestia gustu. Mi się bardzo ten plastik z przodu nie podobał. Już wolę te dwie dziury po liftingu.

Napisano

> No i wycieraczka tylnej szyby jest

Brak tej wycieraczki dawał się we znaki - sporo narzekań na to było, więc raczej było wiadomo, że będzie. zlosnik.gif Ale jeśli dalej będą produkować Civica w Swindon, to może się okazać, że wycieraczka jest, ale nie działa...

Napisano

> Po lifcie to juz ni go przypial ni go wypial...

AFAIK to ten grill zmienił się tylko z takiego powodu, że po liftingu w wersji 5D pojawiła się skrzynia hydrokinetyczna i konieczna była dodatkowa dziura w grillu na chłodzenie. Akcesoryjny grill "siatkowy" do wersji 5D z automatem również ma inny numer katalogowy.

Napisano

> Debiut nowego silnika 2.2 i-DTEC 150 KM i 350 Nm oraz odnowione tylne zawieszenie poprzez dodanie

> nowego stabilizatora i nowe tuleje.

byla brzydka a jest obrzydliwa

Napisano

> w motocyklach tez to niestety widac

No Fireblade 2012 palce lizacCo do Civic'a to dwie rzeczy mnie osobiscie martwia

1. 2,2 w diesel'u ( za duzo - jak dla mnie ma se rozumiec )

2. zasiadajac w nim czuje sie jak w statku kosmicznym typu Star Wars lub Battlship Galaktica

To auto bylo by znacznie fajniejsze, gdyby bylo prostsze !

Ciekawe jak bedzie w nowym ?

> byla brzydka a jest obrzydliwa

Przod jest ladny, tyl powiedzmy niekoniecznie biglaugh.gif z boku ujdzie.

wink.gif

Napisano

> No Fireblade 2012 palce lizacCo do Civic'a to dwie rzeczy mnie osobiscie martwia

> 1. 2,2 w diesel'u ( za duzo - jak dla mnie ma se rozumiec )

tu sie zgodze. 150 KM z 2.2 - niepowazne. wszyscy robią downsizing, a honda nie umi poprostu.

> 2. zasiadajac w nim czuje sie jak w statku kosmicznym typu Star Wars lub Battlship Galaktica

widziales battleSTAR galactica chociaz jeden odcinek? przeciez tam maja telefony z lat 80tych na "sprężynkach" kabelkach smile.gif i mówią "Frack" zamiast f**k wink.gif to jest statek kosmiczny w stylu retro smile.gif

> To auto bylo by znacznie fajniejsze, gdyby bylo prostsze !

ale to ze wygląda nowatorsko nie zabiera NIC z funkcjonalnosci i prostoty. i absolutnie "proste" w twoim rozumieniu wnętrze nie pasowałoby do całości zupełnie - i nie było by zatem fajniejsze smile.gif IMHO kokpit w civicu obecnym jest swietny. kolorystycznie zwlaszcza.

ale auto tak ogolnie to nie jest fajne wcale, bo słabo brzmi i przecietnie jezdzi. materialy w ojca 4 letnim civicu juz są strasznie poniszczone (srebrzanka z plastików odłazi, plastiki na kokpicie sie lekko porozsychały, gałka zmiany biegów wytarta) - czyli jakosc jak narazie gorsza niz w moim renault, a wybor silnikow zaden, ale to o starym.

> Ciekawe jak bedzie w nowym ?

nowy moze sie poprawi.

> Przod jest ladny, tyl powiedzmy niekoniecznie z boku ujdzie.

ok.gif

Napisano

> Według niemieckiej strony hondy włożyli dużo pracy w minimalizacje tarcia, zmniejszenie oporów i

> poprawę efektywności. Ile w Tym prawdy...

Czy cokolwiek w ogole wiadomo nt. parametrów / osiągów / spalania tego 'nowego' 1.4 i 1.8?

W niektorych artykułach pojawia się informacja jakoby miały mieć one większa moc w stosunku do wersji montowanych w VIII gen, natomiast szukajac na szybko nic konkretnego nie znalazlem.

Napisano

> Czy cokolwiek w ogole wiadomo nt. parametrów / osiągów / spalania tego 'nowego' 1.4 i 1.8?

> W niektorych artykułach pojawia się informacja jakoby miały mieć one większa moc w stosunku do

> wersji montowanych w VIII gen, natomiast szukajac na szybko nic konkretnego nie znalazlem.

Nic nie wiem na ten temat.

Napisano

Trzy poziomy wyposazenia: comfort, sport, executive.

A TUTAJ mozna pogladac wnetrze nowego civika devil.gif

Napisano

> Trzy poziomy wyposazenia: comfort, sport, executive.

Czyli bez zmian w stosunku do poprzedniej generacji.

> A TUTAJ mozna pogladac wnetrze nowego civika

Jakieś mieszane uczucia mam...

Napisano

> Jakieś mieszane uczucia mam...

Tez nie potrafie ocenic wnetrze: fajne czy nie hmm.gif

I znowu sport bez xenonow oslabiony.gif

Napisano

> widziales battleSTAR galactica chociaz jeden odcinek ?

No masz ! Wszystkie biglaugh.gif

> ale to ze wygląda nowatorsko nie zabiera NIC z funkcjonalnosci i prostoty. i absolutnie "proste" w

> twoim rozumieniu wnętrze nie pasowałoby do całości zupełnie - i nie było by zatem fajniejsze

> IMHO kokpit w civicu obecnym jest swietny. kolorystycznie zwlaszcza.

Jak dla mnie to za duzo kontrolek, swiatelek / kolorow, przycískow

Fakt, ze auto celuje w mlodsza klietele, pod nauke jazdy niestety sie nie nadaje, choc pare osob na niej szkoli.

> gałka zmiany biegów wytarta

W moim Accord'zie przetarla sie juz po 40 tys, km, podobnien jak guma od pedalu sprzegla,

wink.gif

Napisano

> No masz ! Wszystkie

> Jak dla mnie to za duzo kontrolek, swiatelek / kolorow, przycískow

Tak szczerze? Ja tam nie widzę większej ilości. Jest jak w każdym aucie. Poprostu kombinacja analogowych i cyfrowych wskaźników daje takie wrażenie. W każdym razie, funkcjonalności jej odnowić nie mogę. A podchodziłem do niej naprawdę sceptycznie.

> Fakt, ze auto celuje w mlodsza klietele, pod nauke jazdy niestety sie nie nadaje, choc pare osob na

> niej szkoli.

Tyle, że chyba ta młodsza klientela o tym nie wie bo nie kupuje smile.gif

> W moim Accord'zie przetarla sie juz po 40 tys, km, podobnien jak guma od pedalu sprzegla,

To akurat mnie dziwi bo w sobotę oglądałem takiego Accorda jak Twój i mimo 200 tysięcy km wyglądało to całkiem ok.

Napisano

> To akurat mnie dziwi bo w sobotę oglądałem takiego Accorda jak Twój i mimo 200 tysięcy km wyglądało

> to całkiem ok.

moj w sumie jest OK ale lekkie przytarcie jest,

wink.gif

Napisano

> Nie sądzę, żeby przy konstruowaniu silnika sugerowali się kretyńską akcyzą w Polsce

Raczej sugeruja sie emisja CO2 ktora w tym silniku jest wyjatkowo niska 110g/km.

A w bardzo wielu krajach EU to wlasnie od tej emisji zalezy odpowienik polskiej akcyzy oraz podatek drogowy.

Napisano

> Wiem, że w Niemczech jest to zależne od mocy a nie pojemności.

Podatek drogowy placi sie od pojemnosci a ubezpieczenie od mocy = miedzy kijem a kowadlem biglaugh.gif

Podatek za Diesel'e jest kosmos ! sciana.gif

Obecnie podatek ma byc od emitowania Co2

wink.gif

Napisano

> Podatek drogowy placi sie od pojemnosci

TO zależy od daty pierwszej rejestracji.

> a ubezpieczenie od mocy = miedzy kijem a kowadlem

Już dawno nie płaci się od mocy. Na chwilę obecną moc nie ma znaczenia przy liczeniu stawki.

> Podatek za Diesel'e jest kosmos !

> Obecnie podatek ma byc od emitowania Co2

Napisano

> TO zależy od daty pierwszej rejestracji.

w starych dalej od pojemnosci w nowych od CO2

> Już dawno nie płaci się od mocy. Na chwilę obecną moc nie ma znaczenia przy liczeniu stawki.

Od kiedy ?

Od Typen Klasse ?

wink.gif

Napisano

> w starych dalej od pojemnosci w nowych od CO2

> Od kiedy ?

Od co najmniej kilku lat.

> Od Typen Klasse ?

Tak.

Napisano

> Debiut nowego silnika 2.2 i-DTEC 150 KM i 350 Nm oraz odnowione tylne zawieszenie poprzez dodanie

> nowego stabilizatora i nowe tuleje.

Benzyna: bokser.gif

1,4 100 KM 5,4 litra na setkę

1,8 142 KM 5,9 litra na setkę

Poza tym start-stop z opcją włączania i wyłączania na życzenie kierowcy, brak wersji 3D, jednen z najlepszych wskaźników Cw w klasie (0,27), bagażnik 477 litrów, brak przycisku "start engine" oraz brak stacyjki.

Tryb "eco" uruchamiany na życzenie kierowcy.

Więcej w niemieckim Auto Bild.

Napisano

> Benzyna:

> 1,4 100 KM 5,4 litra na setkę

> 1,8 142 KM 5,9 litra na setkę

> Poza tym start-stop z opcją włączania i wyłączania na życzenie kierowcy, brak wersji 3D, jednen z

> najlepszych wskaźników Cw w klasie (0,27), bagażnik 477 litrów, brak przycisku "start engine"

> oraz brak stacyjki.

> Tryb "eco" uruchamiany na życzenie kierowcy.

> Więcej w niemieckim Auto Bild.

no nie ma juz przycisku Start Engine, Jest Start Stop Engine zlosnik.gif

W brak wersji 3D jakos nie chce mi sie wierzyc.

Napisano

> no nie ma juz przycisku Start Engine, Jest Start Stop Engine

Według mnie tak jest lepiej. Patent z kluczem i przyciskiem był do bani.

> W brak wersji 3D jakos nie chce mi sie wierzyc.

A ja jestem skłonny uwierzyć. Pytanie czy będzie w ofercie coś szybszego niż diesel?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.