Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny lifting Fiat'a Punto

Featured Replies

Napisano

> Tommy__ takie właśnie ma

To w takim razie się pisze PII FL alien.gif

Napisano

> Chodzi o sposób montażu nawigacji fabrycznej, a nie porównywanie samych aut.

> mar00ha

Ta navi w Evo to: "Zintegrowany system multimedialny, łączący w sobie obsługę nawigacji, telefonu, odtwarzacza plików muzycznych oraz komputera pokładowego samochodu." Więcej: Navi TomTom

Napisano

> Ta navi w Evo to: "Zintegrowany system multimedialny, łączący w sobie obsługę nawigacji, telefonu,

> odtwarzacza plików muzycznych oraz komputera pokładowego samochodu." Więcej: Navi TomTom

I?

mar00ha

Napisano

> A miałeś jakieś awaryjne auto kiedyś? Bo może masz zwyczajnie takie mega szczęście.

> O bajkopisarstwo Cię nie chcę posądzać

pisałem o gwarancji i zawieszeniu 270751858-jezyk.gif

w każdym aucie po gwarancji coś naprawiałem

zawieszenie , wydech, alternator po prostu nie trzeba było na gwarancji naprawiać tych Fiatów 270751858-jezyk.gif ,a w grande na gwarancji wymieniali mi przełącznik szyb i mechanizm wycieraczek 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ta navi w Evo to: "Zintegrowany system multimedialny, łączący w sobie obsługę nawigacji, telefonu,

> odtwarzacza plików muzycznych oraz komputera pokładowego samochodu." Więcej: Navi TomTom

Blue&me mozna miec bez tej nawigacji. Jak dla mnie to sa oddzielne systemy, niezalezne od siebie, watpie aby tomtom byl polaczony po can'ie z reszta pojazdu.

Blue&me to odtwarzacz plikow muzycznych, obsluga telefonu itd. Navi nie jest potrzebna do tego.

Napisano

> W życiu nie zapłace za fabryczną navigację, no chyba że będzie tak dokładna jak AM lub Garmin i tak

> tania w aktualizacji.

w garminie akurat to co było najlepsze czyi GPMapa przestali już aktualizowac no.gif

Napisano

Po co pytać na kąciku, ja Wam powiem:

- Punto II FL od nowości problemy, wymienione praktycznie całe zawieszenie z przodu (stukało od przebiegu jakiegoś 1 tys km).

- Falujące obroty silnika

- Zapalająca się kontrolka wspomagania city

W sumie zrobiłem z 15 tys km i sprzedałem, nie wspominam dobrze.

Punto Grande... o to to dało mi popalić. Od nowości przez całe 22 tys które z nim wytrzymałem:

- Pęknięty alternator (wymiana gwarancyjna)

- Stukające odboje zawieszenia przedniego (wymiana gwarancyjna ze ,,sztuczką'' mechanika który by nowe nie stukały owinął tłok amorka taśmą izolacyjną mlot.gif bo nawet nowe pozmianowe odboje stukają bez tego wynalazku)

- Zacinające się klamki drzwi tylnych (wymiana gwarancyjna + malowanie + upierdzelone całe auto pyłem z lakierowania + polerka nowego samochodu + kilka powrotów w celu poprawek + gratulujemy lakierni serwisowi Ganinex)

- Uszkodzony pierwszy i drugi bieg skrzyni biegów (naprawa gwarancyjna przy przebiegu około 15 tys km)

- Odpadła listwa podszybia (wymiana gwarancyjna)

- zardzewiały ramiona wycieraczek i mocowania foteli przednich (wymiana ramion + lakierowanie prowadnic)

- Zamarzły dwa razy hamulce z tyłu przez co o mało nie spowodowałem wypadku (czyszczenie hamulców po przebiegu jakiś 8 tys km + brak pewności czy kolejnym razem będę miał tyle szczęścia ile do tej pory)

- Wycieki z amortyzatorów tylnych (20 tys km , wymiana gwarancyjna)

- Starła się gałka drążka zmiany biegów tak jak w VW po 200 tys km , tyle że o jakieś 185 tys szybciej)

- Piski w hamulcach tylnych podczas naciskania na pedał hamulca (wymiana zestawu sprężynek itp w hamulcach tylnych)

- Uszkodzenie kompresora klimatyzacji (wymiana gwarancyjna przy przebiegu około 14 tys km)

- Przecieki wody do kabiny poprzez pokrywę bagażnika (kilka napraw chyba 4 skuteczna wymiana lampy 3 -go stopu i uszczelki na silniczku wycieraczki)

- Nie działający prawidłowo spryskiwacz szyby przedniej + wycieki ze zbiorniczka płynu (za ten spryskiwacz cofnąłbym fiatowi zezwolenie na sprzedaż tego wynalazku, pierwszy samochód w którym spryskać skutecznie szybę przednią dało się do prędkości mniej więcej 50 km/h

- na sam koniec coś zaczęło się sypać w silniku, praca na zimno przy mrozach objawiała się dźwiękami kończących się panewek bądź tulejek korbowodów, serwis doznał głuchoty i niczego nie stwierdził, po tym wszystkim sprzedałem ZŁOMA i kto inny się z nim użera.

Generalnie mimo sympatii do marki - Fiat to daremne wykonanie i kiepskie podzespoły - nie polecam.

> Też bym mógł kłamać...

> Zapytaj o Punto na kąciku Punto.

Napisano

ja również NIE POLECAM GRANDE

wytrzymalem z nim tylko 8000km grinser006.gif

od przebiegu 1000km stuki zawieszenia przedniego - w NOWYM AUCIE... PORAŻKA wymienione odboje na gwarancji

innych nie pamietam...ale jakosc wykonania kiepska

Napisano

> U mnie było trochę inaczej. Bo cewka nie padła na amen, tylko odbijało jej od czasu do czasu (i

> wtedy palił na 3 garnkach) i do tego tylko przez chwilę. Przez to usterka była trudna do

> zdiagnozowania.

> mar00ha

dziwne, tutaj zanim padła do końca to pojawiał się co jakiś czas błąd pod nazwą "migotanie zapłonu cylinder jakis tam"

no i czasem auto potrafiło szarpnąć frown.gif

Napisano

> Debiut we Wrześniu we Frankfurcie. Początek sprzedaży wraz z początkiem przyszłego roku.

> Do gamy silników dołączą dwie 85-konne jednostki - dwucylindrowy, benzynowy 0.9 TwinAir turbo i

> diesel 1.3 Multijet.

> Źródło: worldcarfans.com

Ta wystająca nawigacja to im sie nie udała.

Napisano

> PII masz na gwarancji jeszcze??

no tak, PII FL classic, jeszcze go chyba można kupić we fiacie nówke sztukę, w sumie cena atrakcyjna bo na full wypasie był tańszy od grande z takim samym wypasem chyba z 7 kpln

> Po za tym to co wymieniłeś to naprawdę jest niewybaczalne i

> nadające się tylko do spalenia GP (jak się domyślam) na stosie.

Ja tylko napisałem co mnie spotkało, chyba po to jest to forum, ogólnie miałem już kilka bryczek i nawet z citroenami takich problemów nie było więc chyba coś jest na rzeczy, a auto po 10 latach produkcji, chyba powinno być wolne od wad wieku dziecięcego, no sorry np o rozsypujących się alternatorach we fiatach wiadomo nie od dziś, o świerszczu w dmuchawie też, notabene wymieniłem dmuchawę na gwarancji a świerszcz po pół roku znowu się pojawił, także nie generalizuję, ale jak coś pada w toyocie zaraz jest akcja serwisowa...

Napisano

> za to Octawie 2 i tam się więcej działo

miałem dwie fabie, każdą zrobiłem ponad 100 kkm i nic się nie działo, wiadomo tarcze, klocki trzeba wymienić, no jeszcze w jednej wymieniłem po 70 kkm końcówki drążków stabilizatora ale jeździłem po wertepach więc to normalne.

Napisano

czyli w sumie dobrze, że kupiłem PII FL a nie grande hehe.gif

Napisano

> miałem dwie fabie, każdą zrobiłem ponad 100 kkm i nic się nie działo, wiadomo tarcze, klocki trzeba

> wymienić, no jeszcze w jednej wymieniłem po 70 kkm końcówki drążków stabilizatora ale

> jeździłem po wertepach więc to normalne.

a łożyska kół ?? ani jednego ?? pierścien od wspomagania ?? rdza na klapie ??

Napisano

> p.s. TT imho wymiata na rynku nawet obecnie (jifidelk chyba ma bana )

Na wakacjach bylem - dobrowolnych, nie przymusowych zlosnik.gif

BTW: Oczywiscie TT zabralem. Wszyscy w kolo mowili "nie uzywaj nawigacji, bo w tym kraju one prowadza co najwyzej z klifu do morza" (dotyczylo to zarowno nawigacji przywiezionych z PL - jakis garmin - jak i tych dostarczonych przez wypozyczalnie). A TT.... zawsze doprowadzil mnie bez problemu cool.gif

Napisano

> a łożyska kół ?? ani jednego ?? pierścien od wspomagania ?? rdza na klapie ??

zero, może dlatego, że żadna nie miała jeszcze 4 lat jak je sprzedawałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.