Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny lifting Fiat'a Punto

Featured Replies

Napisano

> Co do fabrycznych navi - poza pieniędzmi, największym problemem jest chyba w zasadzie ich

> aktualność. Bo wiesz, jak ktos ma worek pieniędzy na takie gadżety to kto bogatemu zabroni,

> niech aktualizacja kosztuje nawet 2 tysie, tyle że w porównaniu np ze wspomnianą AM te

> aktualizacje to raczej słabo i rzadko.

Co do fabrycznych nawi, to IMO problemem nie jest nawet kwestia aktualizacji, ile to, że na większości nawigacji, z którymi miałem do czynienia, tak ich jakość, jak i pokrycie były słabieńkie.

Zwłaszcza, gdy porówna się to, że taki sprzęt stoi nawet 10 klocków, vs to, że za 1 klocka można kupić bardzo fajną nawigację przenośną, bijącą na głowę funkcjonalnością tzw fabryczne urządzenie.

Napisano

> Pic polega na tym, że tego typu nawigacje (np Carminat TomTom w Renaulcie) są na tyle przystępne

> cenowo (rząd kasy +/- 1500 PLN, i na tyle dobre w porównaniu z nawigacjami fabrycznymi, że

> jest to opcja must-have.

KONIEC SWIATA !!! panic.gifpanic.gifpanic.gifpanic.gifpanic.gifpanic.gif ale musze sie z Toba w 100% zgodzic !! Cena nawki w renault jest na tyle niska ,ze frajerstwem jest zrezygnowanie z tej opcji.

p.s. TT imho wymiata na rynku nawet obecnie (jifidelk chyba ma bana wink.gif )

Napisano

> Ale ja tak bardzo chcę usłyszeć to z ust Twych malin...

Ale chodzi Ci konkretnie o co? O to że fabryczne nawigacje są drogie? Przecież to każdy wie.

mar00ha

Napisano

> Fabryczna nawigacja powinna być wkomponowana w deskę. Tu przykład:

> Aktualnie Audo bardzo fajnie robi ekran nawigacji.

> mar00ha

Tak nawigacje montowało się chyba z 10 lat temu. Wyjątkowo mało ergonomiczne na navi, miejsce kolizjogenne - już lepiej ssawką przyczepić ekran do szyby wink.gif.

Napisano

Punto coś nie ma szczęścia do faceliftingów, podobnie jak w PII najładniejsza była pierwsza wersja... Chociaż nowa decha mi się podoba ok.gif

Napisano

> Pic polega na tym, że tego typu nawigacje (np Carminat TomTom w Renaulcie) są na tyle przystępne

> cenowo (rząd kasy +/- 1500 PLN, i na tyle dobre w porównaniu z nawigacjami fabrycznymi, że

> jest to opcja must-have.

Tomtomy w Renault są faktycznie niezłe z jednym zastrzeżeniem: Fluence. W Megane / Laguna do obsługi przewidziano dżojstik między fotelami. Natomiast w modelu Fluence ktoś wpadł na głupi pomysł i uznał, że nawigację obsługiwać się będzie za pomocą pilota. icon_eek.gif Bawiłem się tym trochę i uważam że jest to skończenie durny pomysł. Mimo przystępnej ceny zrezygnowałem z tej opcji. Wolę już swojego "odczepianego" Tomtoma. Obsługa nieporównywalnie wygodniejsza i szybsza. ok.gif

Napisano

Akurat VW to słaby przykład, bo navi jest za nisko i źle się jej używa.

Zdecydowanie wolę rozwiązanie navi od fiata, chociaż gorzej wygląda.

Napisano

> Masz pecha mam kilka PII w rodzinie i na gwarancji nie było żadnych usterek,

> za to Octawie 2 i tam się więcej działo

> chyba trafiłeś zły egzemplarz , albo sam nie wiem co , żadnych z 4 punto II , nie zaglądaliśmy w

> zawieszenie do prezbiege min 120 kkm , w jednym 140 kkm i wszystko w oryginale

A miałeś jakieś awaryjne auto kiedyś? Bo może masz zwyczajnie takie mega szczęście.

O bajkopisarstwo Cię nie chcę posądzać hehe.gif

Napisano

> Akurat VW to słaby przykład, bo navi jest za nisko i źle się jej używa.

> Zdecydowanie wolę rozwiązanie navi od fiata, chociaż gorzej wygląda.

To niech będzie przykład Audi:

Q7:

Audi Q7, Nawigacja

A7:

Audi A7, Nawigacja

Nie wygląda to przynajmniej jak dorabiane na siłę.

mar00ha

Napisano

Wg mnie porównywanie Q7 do Grane Punto jest lekkim nieporozumieniem.

Napisano

> Wg mnie porównywanie Q7 do Grane Punto jest lekkim nieporozumieniem.

Chodzi o sposób montażu nawigacji fabrycznej, a nie porównywanie samych aut.

mar00ha

Napisano

> Chodzi o sposób montażu nawigacji fabrycznej, a nie porównywanie samych aut.

> mar00ha

Ale punto nie ma nawigacji "fabrycznej".

Napisano

> Ale punto nie ma nawigacji "fabrycznej".

Nie rozumiem w takim razie co ona robi na marketingowych fotkach.

mar00ha

Napisano

> Nie rozumiem w takim razie co ona robi na marketingowych fotkach.

To samo, co np. w materiałach promocyjnych Hondy robi nawigacja Garmin montowana bardzo podobnie zlosnik.gif

Navi_08A44-AN6-100_G_htm.jpg

W sumie - pomijając cenę - jedyna zaleta takiego rozwiązania, jaka przychodzi mi do głowy to sytuacja, w której mamy dwa auta, pomiędzy którymi możemy sobie nawigację przenosić. hmm.gif

Napisano

> A miałeś jakieś awaryjne auto kiedyś? Bo może masz zwyczajnie takie mega szczęście.

> O bajkopisarstwo Cię nie chcę posądzać

ja miałem PII i to była najbardziej awaryjna padaka jaką miałem. GP jest nieco lepsze, z dużym naciskiem na nieco. zlosnik.gif

Napisano

> W sumie - pomijając cenę - jedyna zaleta takiego rozwiązania, jaka przychodzi mi do głowy to

> sytuacja, w której mamy dwa auta, pomiędzy którymi możemy sobie nawigację przenosić.

Jest jeszcze świetne pokrycie map i łatwa aktualizacja...

Napisano

> Jest jeszcze świetne pokrycie map i łatwa aktualizacja...

W garminie ? hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> ja miałem PII i to była najbardziej awaryjna padaka jaką miałem. GP jest nieco lepsze, z dużym

> naciskiem na nieco.

Ja mam PII i to też najbardziej awaryjne i kosztotwórcze guano jakie kiedykolwiek miałem "przyjemność" finansować zlosnik.gif

Napisano

> Ja mam PII i to też najbardziej awaryjne i kosztotwórcze guano jakie kiedykolwiek miałem

> "przyjemność" finansować

Ale ty masz HGT, a ono raczej takie ma byc zlosnik.gif

Napisano

> Ja mam PII i to też najbardziej awaryjne i kosztotwórcze guano jakie kiedykolwiek miałem

> "przyjemność" finansować

Kup sobie Civica VIII po gwarancji ok.gifzlosnik.gif - zatęsknisz za Punto HGT. rotfl.gif

Napisano

Wszystkie fabryczne nawigacje z ekranem wbudowanym na stałe w deskę,

są do pupy, bo kąt ekranu jest niezmienny, ekran "patrzy" gdzieś do tyłu na

pasażerów i bardzo źle się czyta taką mapę. Dodatkowo, jest to bardzo daleko

od oczu. Dlatego ja moje PDA mam podpięte do kratek nawiewu i ekran jest

skierowany prosto w moje oczy. Jak znajdę fotkę, to wrzucę. Stąd właśnie

takie rozwiązania jak w nowym Punto bardzo mi się podobają.

Napisano

> Kup sobie Civica VIII po gwarancji - zatęsknisz za Punto HGT.

Nie wszyscy mają takie problemy jak Ty, mam na osiedlu 3 sztuki, jedno nawet

type R i pytałem ludzi - zero problemów smile.gif

Napisano

> Nie wszyscy mają takie problemy jak Ty,

Też bym mógł kłamać... zlosnik.gif

> mam na osiedlu 3 sztuki, jedno nawet type R i pytałem ludzi - zero problemów

Zapytaj o Punto na kąciku Punto. grinser006.gif

Napisano

mi się bardzo dobrze korzystało z wbudowanej navi w Insignii:

Insignianotchback_PhotoGallery_InteriorPhotos_mm_gal_1_3_952x360_1100_in105_i05_004.jpg

bardzo dobrze też się jeździ LC:

toyota-landcruiser-v8-wnetrze-770x340_tcm306-1046110.jpg

Napisano

> Wszystkie fabryczne nawigacje z ekranem wbudowanym na stałe w deskę,

> są do pupy, bo kąt ekranu jest niezmienny, ekran "patrzy" gdzieś do tyłu na

> pasażerów i bardzo źle się czyta taką mapę. Dodatkowo, jest to bardzo daleko

> od oczu. Dlatego ja moje PDA mam podpięte do kratek nawiewu i ekran jest

> skierowany prosto w moje oczy. Jak znajdę fotkę, to wrzucę. Stąd właśnie

> takie rozwiązania jak w nowym Punto bardzo mi się podobają.

Turlałem się Vengą i było imho wygodne waytogo.gif

Napisano

> Też bym mógł kłamać...

> Zapytaj o Punto na kąciku Punto.

To jest tak, że "normalny" człowiek olewa usterki, jeździ aż coś nie padnie i naprawia.

Natomiast taki typu ludzi jak my, pasjonaci marki grinser006.gif wiemy jak się poluzuje

mocowanie plastiku i skrzypi grinser006.gif

Napisano

> Aktualnie Audo bardzo fajnie robi ekran nawigacji.

> mar00ha

W życiu nie zapłace za fabryczną navigację, no chyba że będzie tak dokładna jak AM lub Garmin i tak tania w aktualizacji.

Napisano

> Też bym mógł kłamać...

jak zapyta to na szybko:

- ciągłe awarie wspomagania kierownicy

- padnięty wentylator chłodnicy

- rozsypujące się mechanizmy wycieraczek, w dodatku problem skaczących wycieraczek zlosnik.gif

- wykończenie łożyska sprzęgła, zakończone ułamaniem elementu i rozkraczeniem na drodze zlosnik.gif

- klocki starczające na 15tkm

- wylany amortyzator

- rdzewienie nadwozia

- wyjący alternator

wszystko w 3. lata i 65tkm zlosnik.gif, coś pewnie i tak zapomniałem.

Napisano

> wszystko w 3. lata i 65tkm , coś pewnie i tak zapomniałem.

Chciałbym, żeby mój Civic był choć w połowie tak niezawodny zlosnik.gifhahaha.gif - auto mam 379 dni, z tego 132 stało w ASO, przebieg 6800 km (więcej się nie dało - gdyby się dało tym jeździć, byłoby ze 35 kkm teraz).

Napisano

> Ponieważ mam PII, oświadczam, że więcej auta tej marki nie kupię Bo po pierwsze primo:

> - zjarał się potencjometr, pojechałem do ASO zostałem potraktowany jak wróg nr 1, tekstem : mamy 14

> dni na usunięcie awarii koleś mnie osłabił do cna, powiedziałem, że jestem obywatelem Francji

> i niech bulą za hotel i dawać auto zastępcze, rura zmiękła, zostałem załatwiony w godzinę

> - padł wahacz po 16 kkm

> -pękła szyba przednia sama z siebie i pewnie cdn...

> Nmalnie jak słyszę fiat podnosi mie się ciśnienie

> dodam, że auto na gwarancji jeszcze przez rok, niech on już minie

PII masz na gwarancji jeszcze?? hahaha.gif Po za tym to co wymieniłeś to naprawdę jest niewybaczalne i nadające się tylko do spalenia GP (jak się domyślam) na stosie.

Napisano

> Chciałbym, żeby mój Civic był choć w połowie tak niezawodny

Wydaje mi się, że wszystko zależy od egzemplarza. Czasem niestety można trafić na padakę i dotyczy to każdej marki.

Napisano

> Kup sobie Civica VIII po gwarancji - zatęsknisz za Punto HGT.

To żeś mi napisał. A ja żonie truję o Civie właśnie od dwóch tygodni foch.gif

Napisano

> PII masz na gwarancji jeszcze??

Nie wiem czy akurat on ma, ale P II były jeszcze w salonach Fiata z rok temu jako Punto classic ok.gif

Napisano

"Tylko sprawy eksploatacyjne!". hahaha.gif

ma0r0ha

Napisano

> jak zapyta to na szybko:

> - ciągłe awarie wspomagania kierownicy

> - padnięty wentylator chłodnicy

> - rozsypujące się mechanizmy wycieraczek, w dodatku problem skaczących wycieraczek

> - wykończenie łożyska sprzęgła, zakończone ułamaniem elementu i rozkraczeniem na drodze

> - klocki starczające na 15tkm

> - wylany amortyzator

> - rdzewienie nadwozia

> - wyjący alternator

"To wszystko typowe sprawy eksploatacyjne. Auto, generalnie, jest bezawaryjne." zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

nadwozie czy podwozie?

u mnie pare wykwitów jest, ale bez tragedii

duzo gorzej podłoga i progi frown.gif

mam 2 dziury w "miejscach technologicznych" reszta w miare ok

no i progi takie nijakie no.gif

ale coz 14 lat i prawie 200kkm na Polskich drogach i zasolonych zimach frown.gif

Napisano

> "To wszystko typowe sprawy eksploatacyjne. Auto, generalnie, jest bezawaryjne."

> mar00ha

btw. a u Ciebie co tam w Golfie poszło, ze szukales auta zastępczego na kaciku Warszawskim jakis czasu temu ? zlosnik.gif

Napisano

> btw. a u Ciebie co tam w Golfie poszło, ze szukales auta zastępczego na kaciku Warszawskim jakis czasu temu ?

Cewka zapłonowa. A co? hmm.gif

I wskaż mi gdzie piszę że Golf 1.4TSI to bezawaryjne auto. smirk.gif

mar00ha

Napisano

> Cewka zapłonowa. A co?

tak z ciekawosci zapytałem zlosnik.gif

> I wskaż mi gdzie piszę że Golf 1.4TSI to bezawaryjne auto.

> mar00ha

a czy ja mówię, ze tak jest?

po prostu byłem ciekawy co się stało, ze unieruchomiło auto

w Ibizie rodzicow jak padła cewka

to komp wyłączył jeden cylinder i auto chodziło na 3 cylindrach i mrugał check engine crazy.gif

Napisano

> To żeś mi napisał. A ja żonie truję o Civie właśnie od dwóch tygodni

Skierowałbym swoje zainteresowania w jakąś inną stronę, to na prawdę nie jest godny polecenia samochód no.gif - no chyba, że to dla teściowej. zlosnik.gif

Napisano

> w Ibizie rodzicow jak padła cewka

> to komp wyłączył jeden cylinder i auto chodziło na 3 cylindrach i mrugał check engine

U mnie było trochę inaczej. Bo cewka nie padła na amen, tylko odbijało jej od czasu do czasu (i wtedy palił na 3 garnkach) i do tego tylko przez chwilę. Przez to usterka była trudna do zdiagnozowania.

mar00ha

Napisano

> jak zapyta to na szybko:

> - ciągłe awarie wspomagania kierownicy

> - padnięty wentylator chłodnicy

> - rozsypujące się mechanizmy wycieraczek, w dodatku problem skaczących wycieraczek

> - wykończenie łożyska sprzęgła, zakończone ułamaniem elementu i rozkraczeniem na drodze

> - klocki starczające na 15tkm

> - wylany amortyzator

> - rdzewienie nadwozia

> - wyjący alternator

A Punto II nie jest przypadkiem produkowane we Włoszech, gdzie jakość produkcji jest znakomita i z jej powodu przeniesiono tam produkcję Pandy? hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> VW zapaczyl sie na france

Chyba nie. Z tego co czytałem nie jest to popularna usterka. A na pewno mniej popularna w tym silniku niż pęknięty tłok. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> nadwozie czy podwozie?

nadwozie, a dokładnie dach zlosnik.gif

Napisano

> Chyba nie. Z tego co czytałem nie jest to popularna usterka. A na pewno mniej popularna w tym

> silniku niż pęknięty tłok.

> mar00ha

Podmienili na poprzednim przegladzie old.gif

Napisano

> Nie wiem czy akurat on ma, ale P II były jeszcze w salonach Fiata z rok temu jako Punto classic

Tommy__ takie właśnie ma ok.gif

Napisano

> "To wszystko typowe sprawy eksploatacyjne. Auto, generalnie, jest bezawaryjne."

za to w GP padły mi po 40tkm łączniki stabilizatora, których w PII nie ma... ulepszenia technologiczne hehe.gif... a w GP najlepsze jest odprowadzenie wody spod szyby, które wylewa całą wodę na alternator. Na angielskim forum Fiata sprawa mocno dyskutowana zlosnik.gif

Napisano

> Chyba nie. Z tego co czytałem nie jest to popularna usterka. A na pewno mniej popularna w tym

> silniku niż pęknięty tłok.

> mar00ha

pękające cewki to już w polo/ibiza wystepowały jako standard od lat 90

Napisano

> "Tylko sprawy eksploatacyjne!".

Pamiętam że jak kiedyś byłem skazany na jazdę maluchem (auto rodziców), to sporo się uczyłem o budowie auta......z konieczności, bo dużo rzeczy trzeba było wymieniać zlosnik.gif

Od kiedy mam Punto poznałem już np. budowę zawieszenia (wiem co do czego służy), jak to jest że jest jeden silnik wycieraczek, a chodzą dwie i to w tym samym czasie, jak wygląda pasek rozrządu który zaraz miał się urwać i wiele innych rzeczy zlosnik.gif

Następnego Fiata chyba nie zaryzykuję, chociaż mój drugi akurat sprawuje się jak marzenie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.