Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie lamp

Featured Replies

Napisano

Siemka. Jak mogę i czym przyciemnić klosze tylnych lamp w Uniaczu?

Napisano

> Siemka. Jak mogę i czym przyciemnić klosze tylnych lamp w Uniaczu?

są do tego celu przeznaczone lakiery i folie.

Ale mówię od razu - jest to nielegalne i grozi zabraniem dowodu rejestracyjnego.

pozdr

Napisano

Najlepiej to folia, ale tak jak kolega pisze wyżej przy pierwszej lepszej kontroli stracisz dowód wink.gif. Ja mialem przyciemnione sprayem, ale to trzeba cholernie sie starać żeby było równo.

Napisano

> Jesteś pewien że jest to nielegalne ????

Z czego rżysz ? Jest na pewno nielegalne, samochód za przyciemnione fabryczne lampy może (i powinien) stracić dowód rejestracyjny. Poza tym przyciemnianie lamp folią lub farbą to wieśniactwo. Robią to dresy, których nie stać na homologowane tuningowe lampy.

Napisano

Jestes pewien że pojazd może stracić DR za to ze ma przyciemniane lampy ??? zlosnik.gif

Bo jeszcze nie spotkałem się z tym aby komuś zabrali Dr za to że auto posiada lampy przyciemione , co innego jeśli taki pojazd porusza się po drogach publicznych,

Zatem samo przyciemnienie lamp nie jest nie legalne, a poruszanie się taki pojazdem po drogach publicznych ok.gif

PS. Co do rżenia to sie nawet nie wypowiadam bo mnie pokonasz doświadczeniem jak się zniże do Twojego poziomu zlosnik.gif

Napisano

> Jestes pewien że pojazd może stracić DR za to ze ma przyciemniane lampy ???

> Bo jeszcze nie spotkałem się z tym aby komuś zabrali Dr za to że auto posiada lampy przyciemione ,

> co innego jeśli taki pojazd porusza się po drogach publicznych,

Purysta jezykowy sie znalazl 270751858-jezyk.gif. A co on, pod galerie sztuki go szykuje czy do jazdy?

Napisano

> Może do sesji zdjęciowej

Mozna domniemac, ze gdyby chodzilo tylko o sesje zdjeciowa, to by przyciemnil klosze fotoszopem 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> Nie każdy ma takie możliwości

Panowie busted.gif

Następnym razem doprecyzuj / popraw / uzupełnij czyjąś wypowiedź.

Napisano

Jezeli kierunkowskaz ma inny kolor niz pomaranczowy a lampa biegu wstecznaego nie jest biala policja ma prawo zabrac dowod.wiem bo mi chcieli zabrac smile.gif

Napisano

> Jezeli kierunkowskaz ma inny kolor niz pomaranczowy

a jak ja miałem białe kierunki to też mi mogli zabrać DR mimo, iż było to fabryczne ? hmm.gif

Napisano

> a jak ja miałem białe kierunki to też mi mogli zabrać DR mimo, iż było to fabryczne ?

mu chyba chodzi o światło emitowane przez kierunkowskaz a nie o kolor klosza

Napisano

> mu chyba chodzi o światło emitowane przez kierunkowskaz a nie o kolor klosza

dokladnie tak jak piszesz ok.gif

Napisano

> są do tego celu przeznaczone lakiery i folie.

> Ale mówię od razu - jest to nielegalne i grozi zabraniem dowodu rejestracyjnego.

waytogo.gif

lecz nikt DR nie zabierze jeśli nie będą odblaski(zaklejone,zamalowane) waytogo.gif

Napisano

> Jezeli kierunkowskaz ma inny kolor niz pomaranczowy a lampa biegu wstecznaego nie jest biala

> policja ma prawo zabrac dowod.wiem bo mi chcieli zabrac

ciekawe na jakich zasadach są rejestrowane w Polsce auta poleasingowe z czerwonymi kierunkowskazami z tyłu hmm.gif

Napisano

> ciekawe na jakich zasadach są rejestrowane w Polsce auta poleasingowe z czerwonymi kierunkowskazami

> z tyłu

Gdzie i kiedy coś takiego widziałeś ? yikes.gif

Ja ostatnio jakieś 2 lata temu, na białoruskich tablicach.

Napisano

> Gdzie i kiedy coś takiego widziałeś ?

> Ja ostatnio jakieś 2 lata temu, na białoruskich tablicach.

po drugiej stronie ulicy mam komis poleasingowy

sprowadzają też auta z usa

i po zakupie auto wyjeżdża z komisu z polskimi tablicami i czerwonymi kierunkami z tyłu

Napisano

> po drugiej stronie ulicy mam komis poleasingowy

> sprowadzają też auta z usa

> i po zakupie auto wyjeżdża z komisu z polskimi tablicami i czerwonymi kierunkami z tyłu

Widziałem też u siebie takie przypadki, ale to pewnie działa na zasadzie, że po prostu przegląd kosztuje trochę więcej i każde auto go przejdzie. oslabiony.gif

Napisano

> mu chyba chodzi o światło emitowane przez kierunkowskaz a nie o kolor klosza

a to zwracam honor. 20.GIF

Napisano

> po drugiej stronie ulicy mam komis poleasingowy

> sprowadzają też auta z usa

> i po zakupie auto wyjeżdża z komisu z polskimi tablicami i czerwonymi kierunkami z tyłu

Muszą mieć jakiegoś "swojego" diagnostę, Jak facet pójdzie siedzieć, proceder się skończy.

Napisano

> Jesteś pewien że jest to nielegalne ????

Samodzielnie raczej tak. Miałem wiele lat temu w rękach tylne lampy Helli do Passata, przyciemniane fabrycznie i z homologacją. Tylko one wymagały stosowania żarówek większej mocy, np. zamiast 21W to 27W.

Napisano

nielegalne jest poruszanie sie z takimi lampami po drogach publicznych ok.gif

Napisano

> nielegalne jest poruszanie sie z takimi lampami po drogach publicznych

z uporem maniaka czepiasz się słownictwa.

Przecież wiadomo o co chodzi...

Jak ktoś będzie chciał sobie w ogródku postawić auto to może robić co chce...

pozdr

Napisano

ja miałem dawniej przyciemnione tylne klosze sprayem. Spray naniósł się bardzo dobrze. grinser006.gif Wyglądały fajnie waytogo.gif ale niestety straciłem dowód rejestracyjny za nie buu.gif

Napisano

> nielegalne jest poruszanie sie z takimi lampami po drogach publicznych

Tamte lampy widziałem we Francji, gdzie były całkiem legalne. W dawnych latach VW dawał Ci w opcji możliwość ich wyboru w fabrycznie nowym aucie z pełną homologacją. Zauważ, że homologacja określa nie przejrzystość klosza, a strumień światła emitowany prze lampę. Na tej samej zasadzie mam w Audi podwójne światła pozycyjne. Za normalnym kloszem 5W, a drugie za odblaskiem, tyle że z żarówkami 10 W. I optycznie świecą tak samo jasno. Za to są zdublowane, a komputer sygnalizuje uszkodzenie dowolnego z 4 włókien.

Napisano

> Siemka. Jak mogę i czym przyciemnić klosze tylnych lamp w Uniaczu?

Jeśli masz taka możliwość to możesz również lakierem bezbarwnym zmieszanym z odrobiną czarnej bazy(nie może być metalic).

Napisano

Czyżbyś kolego obawiał się, że będziesz oślepiał pozostawionych z tyłu w smudze cienia przez Twój Bolid innych kierowców bylejakszych aut, czy też może drogówki?

Proponuję koniecznie przyciemnij jeszcze "szkiełko" lampki oświetlenia tablicy rej. banana-wave.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.