Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW i dezaktywacja cylindrów

Featured Replies

Napisano

> Przy takich kryteriach nie ma. Przyspieszać od 80 na IV? Po co? Dwójka do 100, potem III i wynik

> byłby zupełnie inny, na korzyść wolnossaka

znaczy w turbo nie ma skrzyni biegów? grinser006.gif

Napisano

> Eeetam. Maserati, Lamborghini, Ferrari, Aston Martin, Zonda i wiele wiele innych

I to jest wlasnie zastanawiajace. A przynajmniej temu zaslepionemu przez turbo-burbo ludowi dac do myslenia powinno. Jakos producenci tam gdzie naprawde liczy sie performance to ida w wysokoobrotowe N/A. Niestety normalnych zjadaczy chleba nasza kochana UE ich pozbawia.

Napisano

> I to jest wlasnie zastanawiajace. A przynajmniej temu zaslepionemu przez turbo-burbo ludowi dac do

> myslenia powinno. Jakos producenci tam gdzie naprawde liczy sie performance to ida w

> wysokoobrotowe N/A. Niestety normalnych zjadaczy chleba nasza kochana UE ich pozbawia.

to znaczy że tych sportowych aut nie da się kupić ani zarejestrować w UE?

Napisano

> to znaczy że tych sportowych aut nie da się kupić ani zarejestrować w UE?

A czytamy ze zrozumieniem?? Napisalem, ze pozbawia sie takich silnikow (oczywiscie w mniejszych wersjach i markach ale wiadomo o co chodzi) przecietnych zjadaczy chleba. Bo kupic i zarejestrowac jak najbardziej mozna. I jesli Ciebie stac na Ferrari albo Zonde to gratuluje i zazdroszcze.

Napisano

> A czytamy ze zrozumieniem?? Napisalem, ze pozbawia sie takich silnikow (oczywiscie w mniejszych

> wersjach i markach ale wiadomo o co chodzi) przecietnych zjadaczy chleba. Bo kupic i

> zarejestrowac jak najbardziej mozna. I jesli Ciebie stac na Ferrari albo Zonde to gratuluje i

> zazdroszcze.

dobrze zrozumiałem co piszesz. Różnica jest taka, że samochód dla "przeciętnego zjadacza chleba" nie jest autem, w którym liczy się tylko "performance", ale jest zbiorem kompromisów, czasami co najwyżej przechylającym się w jedną (np osiągi) lub drugą (np.komfort) stronę. I w takich autach silniki doładowane są imho lepsze. W sporcie może być inaczej.

Napisano

> dobrze zrozumiałem co piszesz. Różnica jest taka, że samochód dla "przeciętnego zjadacza chleba"

> nie jest autem, w którym liczy się tylko "performance", ale jest zbiorem kompromisów, czasami

> co najwyżej przechylającym się w jedną (np osiągi) lub drugą (np.komfort) stronę. I w takich

> autach silniki doładowane są imho lepsze. W sporcie może być inaczej.

Ale kiedys mielismy wybor. Ktos chcial turbo mogl turbo, ktos chcial N/A z obrotami 7500 i wyzej to tez mogl. A teraz to drugie moga w zasadzie tylko najbogatsi. Bo mainstreamowym producentom nijak nie oplaca sie produkowac takich jednostek. I to wcale nie dlatego, ze sa gorsze ale dlatego, ze ktos w UE tak zdecydowal.

Napisano

> mainstreamowym producentom

jakim? icon_eek.gif

rozumiem, ale ubawiłem się do łez biglaugh.gif

Napisano

> jakim?

> rozumiem, ale ubawiłem się do łez

Nie wiem co uwazasz za takie smieszne. Jest mainstream, jest premium i jest exotic.

Napisano

> Nie wiem co uwazasz za takie smieszne. Jest mainstream, jest premium i jest exotic.

Daj przykład jakiegoś "exotic" bo pierwsze słysze o takim akurat podziale

Napisano

> Ale kiedys mielismy wybor. Ktos chcial turbo mogl turbo, ktos chcial N/A z obrotami 7500 i wyzej to

> tez mogl. A teraz to drugie moga w zasadzie tylko najbogatsi. Bo mainstreamowym producentom

> nijak nie oplaca sie produkowac takich jednostek. I to wcale nie dlatego, ze sa gorsze ale

> dlatego, ze ktos w UE tak zdecydowal.

Zgadzam się, ludzie powinni mieć wybór. Parę lat temu poszła moda (w UE oczywiście) na diesle. Teraz jest moda na downsizing, diesel już jest be. Robienie ludziom wody z mózgu, nic więcej. A co do maistremowych się nie zgodzę, ta moda panuje wśród europejskich producentów, a UE to nie pępek świata. Mitsubishi, Toyota, Honda, a także amerykańscy producenci wciąż robią wolnossące benzyniaki ok.gif Robią też doskonałe jednostki turbodoładowane, ale nie bawią się przesadnie w downsizing.

Napisano

> Daj przykład jakiegoś "exotic" bo pierwsze słysze o takim akurat podziale

Hmmm, Ferrari?? Bo chyba jest pozycjonowane ciut wyzej niz premium typu BMW hehe.gif

Napisano

> 1.4 TSI

łaaaał zlosnik.gif

-Jak to się ma do prawidłowo obliczonego układu dolotowego, w którym wykorzystuje się tętnienia w układzie do dynamicznego doładowania?

- to samo pytanie o wydech zlosnik.gif

- co z kulturą pracy silnika, który z jako- tako wyważonego R4 nagle staje się konstrukcją podobną do maluchowskiej- dwa pracujące współbieżnie tłoki? Dodatkowo dwa wyłączone cylindry poprzez swe opory pogłębiać będą efekt dygotania całości zlosnik.gif

Ktoś tu miał ostatnio problem z cewką zapłonową w Golfie czasowo gubiącą zapłony, wg mnie bardzo podobna innowacja hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie katalogową oszczędność paliwa rzędu 0,5 litra, co powoduje zachwyt ekoterrorystów i

> nominację do "Silnika roku"

pozwala zaoszczędzić 0,4 do 1,4 litra na 100 kilometrów

Napisano

> Zgadzam się, ludzie powinni mieć wybór. Parę lat temu poszła moda (w UE oczywiście) na diesle.

> Teraz jest moda na downsizing, diesel już jest be. Robienie ludziom wody z mózgu, nic więcej.

> A co do maistremowych się nie zgodzę, ta moda panuje wśród europejskich producentów, a UE to

> nie pępek świata. Mitsubishi, Toyota, Honda, a także amerykańscy producenci wciąż robią

> wolnossące benzyniaki Robią też doskonałe jednostki turbodoładowane, ale nie bawią się

> przesadnie w downsizing.

Zgadzam sie jak najbardziej. Ale niestety (lub stety, zalezy jak patrzec) mieszkamy w UE, a nie w Australii albo US.

Napisano

> łaaaał

> -Jak to się ma do prawidłowo obliczonego układu dolotowego, w którym wykorzystuje się tętnienia w

> układzie do dynamicznego doładowania?

> - to samo pytanie o wydech

> - co z kulturą pracy silnika, który z jako- tako wyważonego R4 nagle staje się konstrukcją podobną

> do maluchowskiej- dwa pracujące współbieżnie tłoki? Dodatkowo dwa wyłączone cylindry poprzez

> swe opory pogłębiać będą efekt dygotania całości

> Ktoś tu miał ostatnio problem z cewką zapłonową w Golfie czasowo gubiącą zapłony, wg mnie bardzo

> podobna innowacja

napisz do producenta, na pewno tego nie przewdzieli, zaraz Ci podziękują, zwolnią projektanta i usuną filmik z netu ok.gif

Napisano

> napisz do producenta, na pewno tego nie przewdzieli, zaraz Ci podziękują, zwolnią projektanta i

> usuną filmik z netu

Albo odpiszą, że to wina paliwa i użytkownika, jak było z zapychającym się dolotem w FSI grinser006.gif

Napisano
  • Autor

jak coś będę wiedział więcej to będę dodawał chipsy.gif

1.4 TSI 122 KM, silnik będzie spełniał normę EURO 6 i wejdzie do produkcji w 2012r.

a tu jest jakieś info link1

Napisano

> Czyli w codziennej jezdzie bedzie o wiele przyjemniej jechac z turbo.

Co akurat nikogo nie dziwi. Moment z dolu musi robic swoje.

Napisano

> Czyli w codziennej jezdzie bedzie o wiele przyjemniej jechac z turbo.

Jeżeli dla kogoś taka jazda sprawia przyjemność...

Napisano

> łaaaał

> -Jak to się ma do prawidłowo obliczonego układu dolotowego, w którym wykorzystuje się tętnienia w

> układzie do dynamicznego doładowania?

w tym silniku doładowanie jest wymuszone jakbys nie zauważył icon_rolleyes.gif

Napisano

> w tym silniku doładowanie jest wymuszone jakbys nie zauważył

Hahahaha, szach-mat grinser006.gif

Napisano

> Trzeba porównać auta o tej samej masie. Lancer waży prawie 1.5 tony...

hmm.gif W takim razie vw golf 1.4T 122KM vs lancer 1.8 vs dajmy na to ceed 2.0. IMO Turbo bedzie lepsze a przy tym mniej spali. Oczywiscie silnimk 1.8 czy 2.0 dluzej pojezdzi, mniej sie bedzie sypac itd. Ja nie przejechalem zadnycm samochodem wiecej niz 90kkm wiec jak dla mnie bez znaczenia a musisz przyznac, ze z turbo na codzien bedzie latawiej i przyjemniej. Mniej redukcji, mniej halasu, a z automatem to juz poezja.

Napisano

> FIAT zdaje się ma elektrycznie sterowane zawory, więc u nich jeszcze łatwiej to zrobić ...

hmmm, dwucylindrowy silnik TwinAir z odłączanym jednym cylindrem? hehe.gif

Napisano

> znaczy w turbo nie ma skrzyni biegów?

u Yarka nie ma, masz gaz, hamulec i juz

Napisano

> Przy takich kryteriach nie ma. Przyspieszać od 80 na IV? Po co? Dwójka do 100, potem III i wynik

> byłby zupełnie inny, na korzyść wolnossaka

Ale po co sie meczyc. Jade dwupasmowka 80 na IV/V biegu wciskam i juz mam 120km/h. W wolnossacym sprzeglo, redukcja, halas, sprzeglo V bieg grinser006.gif

Napisano

> u Yarka nie ma, masz gaz, hamulec i juz

ja nie pisałem o pedale sprzegła tylko o skrzyni biegów 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif idź się kawy napij hehe.gifwink.gif

Napisano

> W takim razie vw golf 1.4T 122KM vs lancer 1.8 vs dajmy na to ceed 2.0. IMO Turbo bedzie lepsze

Zalezy do czego lepsze.

> przy tym mniej spali.

Znowu zalezy. Jesli umawiamy sie na wykorzystywanie 100% mozliwosci silnika to turbo spali wiecej.

Napisano

> Ale po co sie meczyc. Jade dwupasmowka 80 na IV/V biegu wciskam i juz mam 120km/h. W wolnossacym

> sprzeglo, redukcja, halas, sprzeglo V bieg

przy tym nastawieniu powinienneś jeździć automatem, najlepiej CVT grinser006.gif

Napisano

Ale jakbys mial tam 1.4T albo inaczej. Focus 125KM a np focus turbo benzyna czy turbo diesel. O wiele przyjemniej jedzie sie z turbo tak jak napisales. Oczywiscie mocy wolnosacy ma mniej ale chodzi o zasade.

Napisano

> ja nie pisałem o pedale sprzegła tylko o skrzyni biegów idź się kawy napij

no wiem, przeciez on nie ma skrzyni ... tam nic nie trzeba zmieniac przeciez noooo ....

Napisano

> Jeżeli dla kogoś taka jazda sprawia przyjemność...

A czemu nie do pracy nie jade na wyscigi.

Napisano

> W takim razie vw golf 1.4T 122KM vs lancer 1.8 vs dajmy na to ceed 2.0. IMO Turbo bedzie lepsze a

> przy tym mniej spali. Oczywiscie silnimk 1.8 czy 2.0 dluzej pojezdzi, mniej sie bedzie sypac

> itd. Ja nie przejechalem zadnycm samochodem wiecej niz 90kkm wiec jak dla mnie bez znaczenia a

> musisz przyznac, ze z turbo na codzien bedzie latawiej i przyjemniej. Mniej redukcji, mniej

> halasu, a z automatem to juz poezja.

1.4 122KM jak dla mnie jedzie słabo no.gif Daje radę w lżejszym Golfie/Octavii, ale to nie to. 1.4 160KM jeździ fajnie, ale niestety się psuje. 1.8 TSi jeździ ok.gif (jak na VW), ale za dużo kosztuje. Jak dla mnie w obecnych kompaktach, dostępnych na naszym rynku, 1.8 MIVEC to najlepszy wybór ok.gif Lubię charakterystykę tego silnika, spalanie OK. Jeżeli już sie zdecyduje na turbobenzynę, to raczej na 2.0T Mitsubishi, w takim silniku turbo ma sens wink.gif

Napisano

> Zalezy do czego lepsze.

> Znowu zalezy. Jesli umawiamy sie na wykorzystywanie 100% mozliwosci silnika to turbo spali wiecej.

Tak ale na 100% ile jezdzisz? 20% czasu moze 30%? No chyba, ze nie grinser006.gif Przy wyprzedzaniu np z turbo jest latwiej i ciszej. Moje osobite obseracje pokazuja, ze przy wyzszych predkosciach auta z turbo rozpedzaja sie szybciej. Np 120-160.

Napisano

> przy tym nastawieniu powinienneś jeździć automatem, najlepiej CVT

Teraz dali mi passata z dsg i jak caly samochod mi sie srednio podoba tak DSG jest swietne.

Napisano

> 1.4 122KM jak dla mnie jedzie słabo Daje radę w lżejszym Golfie/Octavii, ale to nie to. 1.4 160KM

> jeździ fajnie, ale niestety się psuje. 1.8 TSi jeździ (jak na VW), ale za dużo kosztuje. Jak

> dla mnie w obecnych kompaktach, dostępnych na naszym rynku, 1.8 MIVEC to najlepszy wybór

> Lubię charakterystykę tego silnika, spalanie OK. Jeżeli już sie zdecyduje na turbobenzynę, to

> raczej na 2.0T Mitsubishi, w takim silniku turbo ma sens

Jak juz tak bardzo lubisz mitsubishi to robia razem z KIA i hyndaiem 1.6T w roznych wariantach wiec niedlugo 1.8 pewnie powie papa grinser006.gif

Napisano

> Jak juz tak bardzo lubisz mitsubishi to robia razem z KIA i hyndaiem 1.6T w roznych wariantach wiec

> niedlugo 1.8 pewnie powie papa

U mnie chyba nie wymontują, co? hehe.gif Jeżeli 1.6T będzie miał porównywalne parametry co 1.8..... to i tak nie wezmę, bo po co? Jeżeli będzie dużo mocniejszy, to pomyślę ok.gif

Napisano

> Tak ale na 100% ile jezdzisz? 20% czasu moze 30%? No chyba, ze nie Przy wyprzedzaniu np z turbo

> jest latwiej i ciszej.

Ale ja sie z tym zgadzam. Po prostu napisales, ze auta turbo sa zawsze lepsze. A to nieprawda.

> Moje osobite obseracje pokazuja, ze przy wyzszych predkosciach auta z

> turbo rozpedzaja sie szybciej. Np 120-160.

Znowu nie zawsze. Ale generalnie tak. Ogolnie odczucia z aut turbo na wyzszych biegach i wyzszych predkosciach sa fajne - turbina moze sie odpowiednio obciazyc.

Napisano

> hmmm, dwucylindrowy silnik TwinAir z odłączanym jednym cylindrem?

Mowa była o odłączaniu 2 cylindrów hmm.gif

zlosnik.gif

Napisano

> Ale po co sie meczyc. Jade dwupasmowka 80 na IV/V biegu wciskam i juz mam 120km/h. W wolnossacym

> sprzeglo, redukcja, halas, sprzeglo V bieg

I dlatego jest bezsensu - zwłaszcza w turbo dieslach.

Po mieście gdzie z założenia często się wachluje biegami, to w TD trzeba to robić jeszcze częściej (zwłaszcza w 6 gear). A na trasie , gdzie biegi zmienia się rzadko, to w TD jeszcze rzadziej - kompletny idiotyzm zlosnik.gif.

Wolnossąca benzyna jest pod tym względem optymalna: w mieście biegi zmienia się rzadziej (zwłaszcza przy pięciobiegowej skrzyni), a na trasie można z nudów sobie lewarkiem co jakiś czas ruszyć wink.gif.

Napisano

> Czasem myślę, że gdyby userzy AK decydowali o rozwoju silników to nadal byśmy jeździli dwusuwami.

> Co jakaś nowość to widzę strach przed nią w wypowiedziach

> A ja powiem: ciekawy patent, chciałbym się autem z takim silnikiem przejechać, żeby poczuć jak to

> działa. A pól litra zaoszczędzone tu, pół litra na bezpośrednim wtrysku, pół na niskiej

> pojemności i już robi się przyzwoite spalanie.

masz do wydania 20-30kPLN - wiekszosc ludzi z AK za tyle kupuje "nowe" auta

co kupujesz: Turbo benzyne, nowoczesnego diesla czy wolnossaca benzyne?

Napisano

> w tym silniku doładowanie jest wymuszone jakbys nie zauważył

Słusznie, moje niedopatrzenie ok.gif A jak to jest z tym wyrównoważeniem, bo mnie to bardzo ciekawi?

Napisano

> masz do wydania 20-30kPLN - wiekszosc ludzi z AK za tyle kupuje "nowe" auta

> co kupujesz: Turbo benzyne, nowoczesnego diesla czy wolnossaca benzyne?

nie mam pojęcia, zależy od modelu/egzemplarza/mocy itd niewiem.gif

Napisano

> Po co, ludzie? Przecież to ma słuzyc Wam! Dwumas sie sypnie po 200kkm? To wymienisz i masz spokój

> następne 200kkm... a ile lat zajmie czlowiekowi zrobienie tych 200kkm? Pewnie większości

> użytkowników 15 lat...

Nie mierz wszystkich swoja miarka waytogo.gif sam jezdzisz nowym autem , niestety wiekszosci polakow na to nie stac i ich samochody zaczynaja swoja druga "mlodosc" wlasnie przy okolo 200kkm (i to dobrze jezeli maja tylko tyle).

Napisano

> Nie mierz wszystkich swoja miarka sam jezdzisz nowym autem , niestety wiekszosci polakow na to nie

> stac i ich samochody zaczynaja swoja druga "mlodosc" wlasnie przy okolo 200kkm (i to dobrze

> jezeli maja tylko tyle).

zawsze jeździłem używkami - przy zakupie zakładałem możliwość tego że coś może paść. Kupując rozsądnie (czyli jak najmłodsze auto, a nie jak najlepsze, bo ja mam caaaałe 20kpln do wydania!) to znowu to auto takie stare nie będzie i ewentualne usterki są do przewidzenia.

Napisano

> zawsze jeździłem używkami - przy zakupie zakładałem możliwość tego że coś może paść. Kupując

> rozsądnie (czyli jak najmłodsze auto, a nie jak najlepsze, bo ja mam caaaałe 20kpln do

> wydania!) to znowu to auto takie stare nie będzie i >ewentualne usterki są do przewidzenia.

Niestety musze sie z Toba nie zgodzic... Znow mierzysz swoja miarka. Uwierz mi ,ze ludzie totalnie nie znaja sie na samochodach i potrafia kupic mega sztrudla ,ktory bedzie slicznie odpicowany.

Napisano

> Poszaleć to jeżdżą głownie małolaty w tuningowanych gofrach. Większość ludzi tylko się przemieszcza

i beemkach!!!

Nie zapominajcie o łysych w beemce.

hehe.gif

Co do tematu wątku: czekam na testy tego wynalazku. Takie prawdziwe. I statystyki awaryjności.

Napisano

> masz do wydania 20-30kPLN - wiekszosc ludzi z AK za tyle kupuje "nowe" auta

> co kupujesz: Turbo benzyne, nowoczesnego diesla czy wolnossaca benzyne?

bez zastanowienia turbobenzynę 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.